Oppgitt Bjørndalen reagerer på sen VM-start

HOLMENKOLLEN (NRK): Ole Einar Bjørndalen (42) mener det er altfor risikabelt å arrangere VM i mars, og skiskytterkongen er blitt hørt.

Bjørndalen

KLAR FOR NORMALEN: Emil Hegle Svendsen (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Besseberg

FORSTÅR ØNSKET: IBU-president Anders Besseberg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– I hvert fall når det ikke er bedre rutiner på å preparere løyper, er VM så seint som i mars en risiko. Det er så høy risiko at det bare er flaks at vi fikk snø her nå, sier Bjørndalen.

Samtidig som eliteseriespillerne gjør seg klare til seriestart, lader Bjørndalen og resten av skiskytterne opp til finalehelgen i Holmenkollen.

Her har det så langt vært gode og stabile forhold i løypa, men tåka har imidlertid meldt sin ankomst.

Bjørndalen mener sene mesterskap øker sjansen for ujevne forhold når det er individuell start på sprint og normalen.

42-åringen har lenge kjempet for at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skal endre startreglene, og han påpeker at risikoen blir enda større når mesterskapene går i mars.

– Vi lytter

– Februar er egentlig den måneden vi skal ha VM, og det er lettere å få like startgrupper. Det er ikke så stor fordel å få startnummer 1-15 som det har vært i mange mesterskap, sier Bjørndalen.

VM skiskyting

Bortsett fra VM i Nove Mesto i 2013, har de fire siste VM-ene blitt arrangert i mars.

Det startet med VM i 2011 i Khanty-Mansijsk, hvor kulden var truende.

Utøverrepresentanten Bjørndalen har flere ganger tatt opp saken med IBU.

– Vi lytter til hva utøverne mener. Så langt det er mulig, legger vi VM-ene til februar. Men vi er ikke alene heller, vet du, forklarer IBU-president Anders Besseberg til NRK.

Han forteller at IBU helst unngår kollisjoner med VM i nordiske grener og alpint.

Denne sesongen tok de også hensyn til de nye verdenscuprundene i USA og Canada, som ble holdt i februar.

Parallelt med alpint

– Trenere og de såkalte tekniske ekspertene mente det var mest gunstig å legge VM til etter løpene i Nord-Amerika, sier Besseberg.

Han mener det ikke var et alternativ å ha USA-Canada-løpene tidligere på sesongen.

– Det er i første rekke en europeisk idrett, og mange trekker til Skandinavia i november. Da er det dumt å sende dem videre den lange reisen, sier Besseberg.

Presidenten trekker også frem at et Kollen-VM i februar ville startet da hopprennet ble avlyst på grunn av tåke.

Besseberg forstår likevel ønsket om en tidligere start, og neste år vil mesterskapet i Hochfilzen være tilbake i midten av februar.

Da arrangeres det parallelt med VM-et i alpint.

– Det er jo litt avhengig av hvor arrangmenetene arrangeres også. Tidspunktet er ikke så avgjørende i Skandinavia, men i Mellom-Europa er februar å foretrekke, sier Besseberg.

Så får vi se om Bjørndalen, som etter planen legger opp etter Kollen-VM, likevel tar turen til Hochfilzen.

Siste nytt

 • Vant sitt første NM-gull

  Thea Louise Stjernesund vant torsdagens NM-storslalåm på Oppdal foran Marte Monsen. Seiersmarginen endte på 0,59 sekunder.

  Duoen var i en klasse for seg. Det skilte hele 2,27 sekunder til Andrine Mårstøl på bronseplass.

  NM-gullet er Stjernesunds første i karrieren. Tidligere i vinter var den 24 år gamle Hakadal-utøveren med på å ta VM-gull for Norge i blandet lagkonkurranse i parallellslalåm.

  cQAlLa-ZeRI
  Foto: Torstein Bøe / NTB8BIM8
 • Warholm åpner for OL som 36-åring

  – Hvis du spør meg nå, så håper jeg å kunne løpe OL i 2032, sa Karsten Warholm i et intervju med Ato Boldon onsdag kveld.

  Boldon er tidligere verdensmester på 200 meter og ekspertkommentator på NBC. Hver uke gjennomfører han direkteintervju med en friidrettstjerne på instagram, og Warholm var gjest i anledning at det onsdag var 100 dager til OL i Tokyo.

  25-åringen avslørte altså at Tokyo-lekene neppe blir hans siste. Hvis han stiller i OL i 2032 som 36-åring, blir det imidlertid neppe på 400 meter hekk.

  – Jeg vil prøve meg på 800 meter, men jeg vet ikke når, fortalte han.

  I intervjuet fortalte Warholm også at det største presset før OL i Tokyo kommer innenfra.

  – Jeg legger mest press på meg selv, jeg er på trening hver dag, med treneren og treningskameratene, det er hardt arbeid og dedikasjon. Jeg skylder meg selv det og jeg føler jeg fortjener å gjøre det bra. Derfor løper jeg med hjertet utenpå drakta. Jeg ville kuttet av meg en arm for å komme først over mållinja, sa han med et et smil.

  TJmbnXm5lo0
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Åpner for OL-avlysning

  Japan er inne i sin fjerde koronabølge under 100 dager før OL. Generalsekretæren i landets regjeringsparti avviser ikke muligheten for å droppe sommerlekene, ifølge NTB. Toshihiro Nikai sier i et TV-intervju at Japan må «gi opp» OL hvis smittespredningen fortsetter å øke.

  – Vi kommer uten tvil til å avlyse om det ikke lenger er mulig, sier 82-åringen, ifølge nyhetsbyrået Kyodo.

  oqlmfYdJgys
  Foto: YOSHIKAZU TSUNO / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal