Oppgitt Bjørndalen reagerer på sen VM-start

HOLMENKOLLEN (NRK): Ole Einar Bjørndalen (42) mener det er altfor risikabelt å arrangere VM i mars, og skiskytterkongen er blitt hørt.

Bjørndalen

KLAR FOR NORMALEN: Emil Hegle Svendsen (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Besseberg

FORSTÅR ØNSKET: IBU-president Anders Besseberg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– I hvert fall når det ikke er bedre rutiner på å preparere løyper, er VM så seint som i mars en risiko. Det er så høy risiko at det bare er flaks at vi fikk snø her nå, sier Bjørndalen.

Samtidig som eliteseriespillerne gjør seg klare til seriestart, lader Bjørndalen og resten av skiskytterne opp til finalehelgen i Holmenkollen.

Her har det så langt vært gode og stabile forhold i løypa, men tåka har imidlertid meldt sin ankomst.

Bjørndalen mener sene mesterskap øker sjansen for ujevne forhold når det er individuell start på sprint og normalen.

42-åringen har lenge kjempet for at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skal endre startreglene, og han påpeker at risikoen blir enda større når mesterskapene går i mars.

– Vi lytter

– Februar er egentlig den måneden vi skal ha VM, og det er lettere å få like startgrupper. Det er ikke så stor fordel å få startnummer 1-15 som det har vært i mange mesterskap, sier Bjørndalen.

VM skiskyting

Bortsett fra VM i Nove Mesto i 2013, har de fire siste VM-ene blitt arrangert i mars.

Det startet med VM i 2011 i Khanty-Mansijsk, hvor kulden var truende.

Utøverrepresentanten Bjørndalen har flere ganger tatt opp saken med IBU.

– Vi lytter til hva utøverne mener. Så langt det er mulig, legger vi VM-ene til februar. Men vi er ikke alene heller, vet du, forklarer IBU-president Anders Besseberg til NRK.

Han forteller at IBU helst unngår kollisjoner med VM i nordiske grener og alpint.

Denne sesongen tok de også hensyn til de nye verdenscuprundene i USA og Canada, som ble holdt i februar.

Parallelt med alpint

– Trenere og de såkalte tekniske ekspertene mente det var mest gunstig å legge VM til etter løpene i Nord-Amerika, sier Besseberg.

Han mener det ikke var et alternativ å ha USA-Canada-løpene tidligere på sesongen.

– Det er i første rekke en europeisk idrett, og mange trekker til Skandinavia i november. Da er det dumt å sende dem videre den lange reisen, sier Besseberg.

Presidenten trekker også frem at et Kollen-VM i februar ville startet da hopprennet ble avlyst på grunn av tåke.

Besseberg forstår likevel ønsket om en tidligere start, og neste år vil mesterskapet i Hochfilzen være tilbake i midten av februar.

Da arrangeres det parallelt med VM-et i alpint.

– Det er jo litt avhengig av hvor arrangmenetene arrangeres også. Tidspunktet er ikke så avgjørende i Skandinavia, men i Mellom-Europa er februar å foretrekke, sier Besseberg.

Så får vi se om Bjørndalen, som etter planen legger opp etter Kollen-VM, likevel tar turen til Hochfilzen.

Sportsnyheter

Svenskene raste mot Weng: – Fryktelig usportslig

På dagen ti år etter Petter Northug ble kalt en «gris» grunnet sin oppførsel på VM-stafetten i Kollen er det Heidi Weng som får høre det av svenskene etter et norsk gull.

Siste nytt

 • Femte strake heimetap

  Liverpool tapte 0-1 for Chelsea på Anfield, det femte strake heimetapet for Liverpool. Mason Mount scora målet tre minutt før pause.

  Liverpool hadde ballen mest, men igjen svikta angrepet. Kampstatistikken seier eitt skot på mål i heile kampen. Chelsea hadde fem.

  Chelsea går opp på fjerdeplass med sigeren etter sin åttande kamp utan tap. Liverpool er nummer sju.

  Mason Mount scorer på mesterlig vis ved å dra seg fri og curle ballen inn i lengste hjørne.
 • Tottenham vant etter selvmål

  Tottenham ble presset av nedrykkstruede Fulham i deler av torsdagens byderby, men et selvmål av Tosin Adarabioyo ga 1-0-seier på bortebane.

  Målet kom etter en flott gjennomført Spurs-kontring i det 19. minutt. Gareth Bale spilte fram Dele Alli fra egen halvdel. Ballen ble spilt ut til Son Heung-min på venstresiden, og på hans innlegg var Alli frampå med en flikk som via Adarabioyo endte i nettet.

  Mourinhos mannskap ble presset av Fulham som skapte flere sjanser gjennom den andre omgangen. Fulham fikk blant annet et mål annullert av VAR etter 62 minutter.+9

  Ti1ti9iJvPs
  Foto: Neil Hall / AP
 • Everton fortsatte seiersrekken

  En sjanserik kamp mellom West Bromwich og Everton endte med 1-0- seier til gjestene fra Merseyside etter ny Richarlison-scoring.

  West Brom skapte sjanser i de første minuttene av begge omgangene, før Everton tok over.

  I det 65. minutt skulle Everton endelig få scoringen sin etter å ha presset på. Et praktfullt innlegg fra Gylfi Sigurdsson fant hodet til Richarlison, som scoret for fjerde kamp på rad i ligaen.

  Joshua King kom inn etter 83 minutter, men kampen bød ikke på noen store sjanser etter nordmannens innhopp, og Everton kunne kontrollere inn sin tredje seier på rad.

  Gzy750VbCPU
  Foto: SHAUN BOTTERILL / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal