Hopp til innhold

Oppgitt Bjørndalen reagerer på sen VM-start

HOLMENKOLLEN (NRK): Ole Einar Bjørndalen (42) mener det er altfor risikabelt å arrangere VM i mars, og skiskytterkongen er blitt hørt.

Bjørndalen

KLAR FOR NORMALEN: Emil Hegle Svendsen (t.v.) og Ole Einar Bjørndalen.

Foto: Ruud, Vidar / NTB scanpix

Besseberg

FORSTÅR ØNSKET: IBU-president Anders Besseberg.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– I hvert fall når det ikke er bedre rutiner på å preparere løyper, er VM så seint som i mars en risiko. Det er så høy risiko at det bare er flaks at vi fikk snø her nå, sier Bjørndalen.

Samtidig som eliteseriespillerne gjør seg klare til seriestart, lader Bjørndalen og resten av skiskytterne opp til finalehelgen i Holmenkollen.

Her har det så langt vært gode og stabile forhold i løypa, men tåka har imidlertid meldt sin ankomst.

Bjørndalen mener sene mesterskap øker sjansen for ujevne forhold når det er individuell start på sprint og normalen.

42-åringen har lenge kjempet for at Det internasjonale skiskytterforbundet (IBU) skal endre startreglene, og han påpeker at risikoen blir enda større når mesterskapene går i mars.

– Vi lytter

– Februar er egentlig den måneden vi skal ha VM, og det er lettere å få like startgrupper. Det er ikke så stor fordel å få startnummer 1-15 som det har vært i mange mesterskap, sier Bjørndalen.

VM skiskyting

Bortsett fra VM i Nove Mesto i 2013, har de fire siste VM-ene blitt arrangert i mars.

Det startet med VM i 2011 i Khanty-Mansijsk, hvor kulden var truende.

Utøverrepresentanten Bjørndalen har flere ganger tatt opp saken med IBU.

– Vi lytter til hva utøverne mener. Så langt det er mulig, legger vi VM-ene til februar. Men vi er ikke alene heller, vet du, forklarer IBU-president Anders Besseberg til NRK.

Han forteller at IBU helst unngår kollisjoner med VM i nordiske grener og alpint.

Denne sesongen tok de også hensyn til de nye verdenscuprundene i USA og Canada, som ble holdt i februar.

Parallelt med alpint

– Trenere og de såkalte tekniske ekspertene mente det var mest gunstig å legge VM til etter løpene i Nord-Amerika, sier Besseberg.

Han mener det ikke var et alternativ å ha USA-Canada-løpene tidligere på sesongen.

– Det er i første rekke en europeisk idrett, og mange trekker til Skandinavia i november. Da er det dumt å sende dem videre den lange reisen, sier Besseberg.

Presidenten trekker også frem at et Kollen-VM i februar ville startet da hopprennet ble avlyst på grunn av tåke.

Besseberg forstår likevel ønsket om en tidligere start, og neste år vil mesterskapet i Hochfilzen være tilbake i midten av februar.

Da arrangeres det parallelt med VM-et i alpint.

– Det er jo litt avhengig av hvor arrangmenetene arrangeres også. Tidspunktet er ikke så avgjørende i Skandinavia, men i Mellom-Europa er februar å foretrekke, sier Besseberg.

Så får vi se om Bjørndalen, som etter planen legger opp etter Kollen-VM, likevel tar turen til Hochfilzen.

Siste nytt

  • Svensk tennisprofil gjør helomvending – varsler comeback etter dopingutestengelse

    Den svenske tennisspilleren Mikael Ymer la opp etter at han ble utestengt i 18 måneder for brudd på dopingreglene i juli i fjor. Nå åpner han for comeback.

    – Jeg har bestemt meg for å legge opp som profesjonell tennisspiller. Takk alle sammen for fantastiske minner! For en reise det har vært! Jeg ønsker alle mine gamle kollegaer lykke til videre, skrev han på X i slutten av august 2023.

    Ymer ble måneden før utestengt i 18 måneder for å ha misset tre dopingtester i løpet av ett år. Da var han rangert som verdens 51. beste tennisspiller på herresiden.

    Ymer mente selv at utestengelsen var urettferdig og forklarte at han aldri har brukt eller vært mistenkt for å bruke et ulovlig middel.

    Nå kan det imidlertid se ut til at svensken skal gjøre comeback på tennisbanen.

    – Pensjonisttilværelsen var kjedelig, sees om åtte måneder, skriver han på X.

    Det var Idrettens voldgiftsrett (CAS) i Lausanne som landet på 18 måneders utestengelse av svensken. (NTB)

    Britain Wimbledon Tennis
    Foto: Kin Cheung / AP
  • Tre norske skyttere i finalen i OL-kvalfiseringen i Rio

    Jon-Hermann Hegg, Synnøve Berg og Jeanette Hegg Duestad skal skyte finale på 10 meter luftrifle i OL-kvalifiseringen i Rio de Janeiro.

    Jon-Hermann Hegg ble først finaleklar etter 3.-plass i kvalifiseringen med 632,0 poeng. Hegg har kvoteplass fra tidligere og kjemper ikke om dette i finalen.

    Synnøve Berg er en av bare fire finalister som kan ta en kvoteplass i finalen for kvinne. Jeanette Hegg Duestad har fra tidligere, det samme gjelder franske Oceane Müller, mens Iran har fylt opp kvoten med to plasser så derfor er deres to finalister er heller ikke med i kampen om flere kvoteplasser.

    Jeanette Hegg Duestad best av alle i kvalifiseringen med 633,6 poeng. Synnøve Berg ble overraskende nummer fire med 631,3 poeng etter å ha ledet etter at ett av to lag hadde skutt. Pernille Nor-Woll gjorde også en god konkurranse og ble nummer 19 av de 102 deltakerne med 628,5 poeng.

    Det er to kvoteplasser til OL i Paris som deles ut etter finalen. Berg skal kjempe med Manon Herbulot fra Frankrike, Marlene Pribitzer fra Østerrike og Eszter Mezaros fra Ungarn om plassene. (NTB)

    Sommer-OL i Tokyo 2021
    Foto: Heiko Junge / NTB
  • Chelsea-stjerner kranglet heftig om straffespark: – Voks opp!

    Cole Palmer scoret fire mål da Chelsea knuste Everton på hjemmebane. Likevel var det scenene i forkant av straffesparket til 5–0 som ble snakkisen etter kampen.

    Noni Madueke grep bestemt tak om ballen etter at dommeren pekte på straffemerket. Deretter prøvde lagkompis Nicolas Jackson å melde seg på i kampen om å få ta straffesparket.

    Palmer har vært Chelseas faste straffetaker denne sesongen, og i lang tid ble stjernene stående ved 11-metersmerket å krangle om hvem som skulle ta den.

    – Jeg har aldri sett noe lignende. Voks opp! sa tidligere Arsenal-spiller Alan Smith hos Sky Sports.

    – Det er bare dumt å se på. Ordentlig dumt. Når du leder 5-0, har spilt sesongens kanskje beste kamp og har en spiller som har scoret hattrick. Da klapper du bare igjen brødsaksa og lar han ta straffesparket. Dette er pinlig, sa Viaplays ekspert Lars Tjærnås.

    Til slutt grep Conor Gallagher inn og ga ballen til Palmer, som en siste gang dyttet Madueke bort.

    Oppstyret til tross, Palmer satte sikkert inn sitt fjerde mål for kvelden og 20. sesongen. Dermed tangerer han Erling Braut Haaland på toppen av toppscorerlisten i Premier League.

    Jackson og Alfie Gilchrist scoret Chelseas to andre mål i 6-0-seieren over Everton, som bare et to poeng over nedrykksplass. Chelsea er tre poeng bak en plass som gir spill i Serieligaen kommende sesong.

    Premier League - Chelsea v Everton
    Foto: Andrew Couldridge / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal