– Rumpa til Johaug er ikke et sted for det norske flagget

Knut Korsæth, æresmedlem i Norges Idrettsforbund, ønsker en debatt om bruken av flagget i tide og utide i forbindelse med idrett. – Det er snakk om en «amerikanisering».

Knut Korsæth

Det er blant annet bruken av flagget på klær, som drakta Therese Johaug har på seg, Knut Korsæth reagerer på.

Foto: Silje Josten Lien / NRK

– Det norske flagget skal være rent, og ikke brukes som et klesplagg. Man skal ha respekt for flagget, sier Knut Korsæth til NRK.

Si din mening nederst i saken.

– Ønsker en debatt

Denne uka trykker Avisa Valdres og Oppland Arbeiderblad en kronikk, skrevet av Korsæth. Han er æresmedlem i Norges Idrettsforbund, tidligere fylkesmann i Oppland og har hatt flere verv innenfor idretten, både lokalt og nasjonalt.

– Da jeg under World Cup på Beitostølen så Therese Johaug, den flotte jenta, ikledd flagget over store deler av drakta, spurte jeg meg selv om det er dét flagget skal brukes til? Det skal sies at det ikke er henne dette handler om, men heller om respekten for flagget generelt.

80-åringen har møtt mange som reagerer på måten flagget brukes på, for eksempel i forbindelse med klær og ved målgang. Han ønsker en debatt rundt temaet velkommen.

– Store generasjonsforskjeller

– Jeg håper at det kan sette i gang en diskusjon rundt dette, og at de ulike forbundene går i seg selv og vurderer hva man ønsker.

Korsæth mener nordmenn har blitt for løsslupne i bruken av flagget, men forventer ikke at alle er enige i hans synspunkter.

– Det handler nok om følelser og generasjonsforskjeller. Jeg viste kronikken til barnebarnet mitt, som selv er aktiv innenfor idretten, og fikk til svar at den var frisk, men at dagens ungdom muligens tenker annerledes. Vi som opplevde at landet og idretten reiste seg igjen etter 1945, så at det var en annen oppfatning om dette.

– Ikke mangel på respekt

Det er selskapet SKIGO som står bak drakta Therese Johaug brukte under sesongåpningen på Beitostølen i november i fjor.

Sjefsdesigner Hilde Hoff håper de fleste forstår at det ikke handler om en manglende respekt for flagget.

Visste du at det finnes en egen flagglov?

– Vi i den yngre generasjon har nok et litt annet forhold til at flagget bare hører hjemme på en flaggstang. Vi er stolte av flagget, stolte av å være norske og synes det er flott å kunne vise frem de norske fargene på sunne norske ungdommer og idrettsutøvere som er forbilder for andre, forteller hun.

– Frykter «amerikanisering»

Korsæth forteller at han ikke har en agenda mot produsentene i seg selv, men at han heller ønsker en bredere debatt.

– Jeg var spent da jeg sendte kronikken fra meg. En sint mann ringte meg i går og nevnte kronikken. Jeg var sikker på at «nå får jeg høre det», men det viste seg at han var enig med meg. Mannen var tidligere offiser og politimann, men hadde vært aktiv innenfor idretten i 40–50 år, sier han.

– Det er snakk om en amerikanisering. Jeg ser jo at det kan være en fin markering å for eksempel ta med seg flagget på oppløpet, men jeg spør meg om det er nødvendig. Kan man ikke vente til etter målgang og premieutdelingen, med flagget til topps?

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Siste nytt

 • Ekvatorial-Guinea videre etter straffesparkkonkurranse

  Ekvatorial-Guinea er klare for kvartfinale i afrikamesterskapet i fotball etter å ha slått Mali i straffesparkkonkurranse. Det var målløst etter 120 minutter spill.

  Begge lag brente to av de første fem straffene, og senere bommet Malis Falaye Sacko. Dermed røk hans lag ut av turneringen.

  Ekvatorial-Guinea får bryne seg på Senegal i kvartfinalen.

  Africa Cup of Nations - Round of 16 - Mali v Equatorial Guinea
  Foto: THAIER AL-SUDANI / Reuters
 • Island blir Norges motstander i kamp om VM-plass

  Island blir Norges motstander i kampen om 5.-plassen i EM i håndball, som også gir sikker plass i neste års VM.

  Det er klart etter at Frankrike slo Danmark 29-30 i hovedrundens siste kamp onsdag.

  De tok seg dermed forbi både Danmark og Island som ble henvist til 2.- og 3.-plass i gruppa.

  Frankrike møter Sverige, som ble semifinaleklar da de slo Norge tirsdag, i semifinalen. Danmark møter Spania, som vant Norges gruppe i hovedrunden.

  Norges kamp mot Island starter 15.30 fredag, mens semifinalene spilles senere samme kveld. Finale og bronsefinale spilles søndag.

  Hungary Handball European Championship
  Foto: Tibor Illyes / AP
 • Wilkens Solheim tatt ut til OL

  Nok en alpinist er tatt ut til OL på tampen. Søndag ble Kjetil Jansrud tatt ut til lekene, og onsdag kveld bekreftet alpinlandslaget at Fabian Wilkens Solheim også blir med til Beijing.

  – Jeg er veldig spent og ydmyk over å få muligheten til å representere Norge i OL 2022. Det har alltid vært en stor drøm for meg, og jeg kan ikke tro at mitt første OL er her allerede, skriver Wilkens Solheim på Instagram.

  Han var mannen som sikret VM-gull i Cortina i 2021 i lagkonkurransen i parallellslalåm.

  Det er nå til sammen 14 norske alpinister som er tatt ut til OL i Beijing.

  Switzerland Alpine Skiing World Cup
  Foto: Giovanni Maria Pizzato / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal