Hopp til innhold

Omtalt som respektløs løgner før skjebnekamp: – Håper de ikke blir påvirket

Casper Ruud (23) spiller sitt livs viktigste kamp fredag kveld. Oppladningen har blant annet bestått av offentlig krangling, stygge karakteristikker og beskyldninger om løgn.

Holger Rune, Casper Ruud, overskrifter

MEDIESTORM: Casper Ruud ble blant annet omtalt som usportslig i danske medier. Her kan du se en reportasje om kamphanene og den offentlige kranglingen.

En hoverende og respektløs løgner.

Det er bildet som ble tegnet av Casper Ruud i danske medier etter onsdagens kvartfinalekamp mot Holger Rune.

Nordmannen våknet opp til mediestorm dagen før sitt livs viktigste kamp, og historien om de skandinaviske kamphanene rakk å ta mange vendinger før dansken avsluttet den offentlige krangelen ved å ønske rivalen lykke til.

Casper Ruud, nærbilde

MENTAL STYRKEPRØVE: Ekspertene vet ikke hvor mye mediestormen har endret Ruuds semifinaleoppkjøring.

Foto: CHRISTOPHE ARCHAMBAULT / AFP

Nå er ekspertene usikre på hvor mye energi denne svært spesielle oppladningen kan ha kostet semifinaleklare Ruud.

– Jeg vet jo at team Ruud ikke har vært glad i kontroverser i pressen tidligere, så jeg håper de ikke blir påvirket av dette, sier tenniskommentator Sverre Krogh Sundbø.

Også Aneke Rune, Holger Runes mor, påpeker overfor NRK at det er essensielt med ro underveis i turneringer.

Vi vet selv hvor stor plass medier og presse tar under en turnering, og det er viktig med arbeidsro når man skal ut og oppnå store resultater, skriver hun i en e-post.

Iskald stemning

Men arbeidsro mellom den omtalte kvartfinalen og kveldens semifinale har det vært lite av.

Klokken hadde akkurat passert 01.00 natt til torsdag da mobilen plutselig kviknet til. «Casper RUUD – PC – NOW – Mixed Zone» lyste på skjermen.

Journalistene forlot plassene sine synkront og småjogget for å få plass på noen få kvadratmeter. Overraskelsen var stor.

Normalt tar det rundt halvannen time fra kampslutt til Ruud møter pressen. Natt til torsdag var han nede på 20 minutter. Han ville få unna forpliktelsene før han en time senere kjølte seg ned med et isbad og rettet fokus mot semifinalen.

Det skulle bli lettere sagt enn gjort.

For da han våknet, var han altså forsidestoff i Norge og Danmark – og den store snakkisen i Paris.

Holger Rune og moren Aneke hadde fortsatt kampen utenfor banen. Gjennom dansk media anklaget 19-åringen Ruud for å ha skreket «Jaaaa» i ansiktet hans i garderoben etter kampen, og Rune mente nordmannen hoverte og manglet respekt.

Ruud-leiren så seg tvunget til å svare og pappa Christian Ruud avfeide det som ren løgn, men ble raskt beskyldt for det samme i retur av mamma Rune.

Forvirringen var komplett. Stemningen virket iskald.

18 timer etter kampen var avsluttet, et snaut døgn før den NRK Radio-sendte semifinalen, gikk Casper Ruud selv ut og benektet anklagene hos Eurosport.

Les også Ruud-leiren slår tilbake mot påstand: – Det er ren løgn

France Tennis French Open

– Bedre å unngå støy

Mor Rune ønsket ikke kommentere påstandene om løgn overfor NRK sent torsdag kveld. I stedet mente hun det var på tide å se fremover.

Jeg synes vi skal respektere at Casper står i sin første grand slam-semifinale, og la dem ha fokus på det, lød beskjeden.

Det tror Eurosport-kommentator Ola Bentzen at nordmannen mestrer.

– Han er veldig flink til å fokusere på de rette tingene, og jeg synes de har vært flinke til å håndtere det som har skjedd. Selvfølgelig er det bedre å unngå støy, men jeg tror ikke det tar så mye energi, sier han.

Han får støtte av kollega Christer Francke:

– Helt ideelt har det ikke vært, men for Casper tror jeg ikke at det har tatt så mye energi. Det skal egentlig ikke ha så mye å si for totalen, tror kommentatoren.

Les også Rune, Ruud – og arven etter Borg

French Open

Ruuds nøkkeloppskrift

Hvor godt nordmannen har klart å forberede seg, får de svaret på fredag kveld. Da venter Marin Cilic, en langt mer erfaren spiller når det gjelder semifinaler i Grand Slam-sammenheng.

APTOPIX France Tennis French Open

SEMIFINALEMOTSTANDER: Marin Cilic

Foto: Jean-Francois Badias / AP

Kroaten har spilt fem av dem. Tre har endt med seirer. Den ene gangen – i 2014 – gikk han helt til topps i US Open.

Casper Ruud tror noe av nøkkelen kan ligge i å dominere kampen fra start, slik han gjorde mot både Hubert Hurkacz og Holger Rune i de to foregående kampene. Han vant det første settet henholdsvis 6–2 og 6–1.

– Det er åpenbart en fordel å vinne det første settet. Det er lange matcher her, så å få en bra start og ledelse hjelper her. Men ting kan snu. Man kan lede 2–0 og tape eller ligge under 0–2 og vinne. Lange matcher blir det, sier Ruud til NRK.

PS! Casper Ruud møter Marin Cilic etter at den første semifinalen mellom Rafael Nadal og Alexander Zverev er ferdigspilt. Ruud er tidligst i gang 17.30. Kampen kan høres på NRK Radio eller ses på Max og Discovery+.

Sportsnyheter

Norge vant høydramatisk stafett etter svensk sprekk: – Stakkars Sverige

Med et ferskt lag klinket de norske kvinnene til og utnyttet det svenske hjemmehåpets kjempekollaps på siste skyting.

Siste nytt

 • Klæbo er påmeldt til norgescupen på Gålå – går sprint og 10 kilometer klassisk

  Johannes Høsflot Klæbo (27) har gitt beskjed til arrangøren at han ønsker å gå to renn i norgescuprennene i langrenn på Gålå til helgen.

  – Johannes er påmeldt til fredagens sprint i fri teknikk og på lørdagens 10 kilometer klassisk, sier Eirik Husby i Norges Skiforbund til NTB.

  – Det er meldt kaldt, og hva som skjer om det ender slik er usikkert. Han håper at det ikke blir så kaldt, sier Husby.

  Kuldegrensen for renn i norgescupen er minus 18 grader for renn opp til 30 kilometer. Blir det kaldere på løypas kaldeste punkt, blir rennene avlyst.

  Klæbo ble nummer tre i den klassiske sprinten i verdenscupen i Ruka sist helg. På distanserennene fikk han det ikke til å klaffe. Det ble 14.-plass på 10-kilometeren i klassisk og 21.-plass på 20-kilometeren i fri teknikk.

  Han varslet allerede da at han ikke ønsket å stille i verdenscupen i Gällivare i helgen, men at rennene på Gålå kunne være et alternativ. Han trenger renn for å få kroppen i gang igjen.

  Klæbo ble covidsyk i starten av november, og derfor kan det ta litt tid før han finner toppformen denne sesongen.

  (©NTB)

  j6ro0MonmlI
  Foto: NTB
 • J19-jentene tapte første EM-kvalifiseringskamp

  Det norske J19-landslaget i fotball fikk en tøff start på sin EM-kvalifisering i Finland. Vertene vant den første kampen 1-0.

  De norske spillerne hadde mye av banespillet, men manglet det lille ekstra på siste halvdel. Det ble skapt en del sjanser, men målet uteble

  Lena Tyriberget trener det norske J19-landslaget.

  – Det ble en så tøff og jevn kamp som vi hadde sett for oss på forhånd. Det ble kamp med litt «mind games» underveis, og der var Finland gode, sa Tyriberget til fotball.no etter tapet.

  – Vi åpnet kampen ganske kontrollert, og vi hadde mange situasjoner der vi kom inn på den siste tredjedelen og fikk slått en del innlegg, men vi fikk ikke nok ut av det, sa hun.

  Finland tok ledelsen ved Milja Kiviranta etter en drøy halvtime av kampen.

  De norske jentene ga aldri opp håpet om poeng, men gikk av banen uten. Det ble ikke bedre av at Nora Blindheim Nøss pådro seg sitt annet gule kort og ble utvist i sluttminuttene.

  Norge har igjen Tyskland lørdag og Israel tirsdag i den innledende EM-kvalifiseringen. Laget som ender sist i puljen, rykker ned til B-nivået, mens de øvrige går videre til den avgjørende kvalifiseringen.

  – Vi skal sprette opp igjen og slå tilbake. Vi vet at Tyskland er en bra motstander, men vi skal være modige og tro på det vi driver med, sa landslagstreneren.

  (©NTB)

  Portrett av Arna-Bjørnar spiller nr. 21 Nora Blindheim Nøss.
  Foto: NTB
 • Glimt-treneren hardt ut mot bluss på tribunen: – Helt ufattelig

  Kjetil Knutsen mener det må slås hardere ned på bruk av pyroeffekter på norske fotballtribuner. – Det har ingenting på stadion å gjøre, sier han.

  En blusskaster ble anmeldt og fikk denne uken 35 kampers utestengelse for bruk av pyro på Brann Stadion søndag, der nettopp Bodø/Glimt var gjester. Tre barn og to voksne fikk skader på klær etter at et bluss ble kastet på tribunen.

  – Bluss, med den temperaturen det holder, at vi tillater det på kamper, er faen meg helt utrolig, sa Knutsen under onsdagens pressekonferanse, ifølge NRK.

  Torsdag tar Bodø/Glimt imot Lugano i conferenceligaen.

  – Det er bare et tidsspørsmål før det skjer alvorlige ulykker. Kommer den i kontakt med hår eller en jakke... Det er helt ufattelig at vi er på det nivået. Se til England, der er det forbudt, sa Knutsen.

  Kristian Vikran Karlsen i Nordland politidistrikt sier til NRK at bluss på tribunen ikke er tillatt og vil bli anmeldt, med henvisning til torsdagens kamp på Aspmyra.

  Bluss er likevel ikke et uvanlig syn på norske fotballtribuner. Norges Fotballforbund har som en prøveordning overlatt til klubbene å reagere på uønskede hendelser på tribunen.

  Fotballpresident Lise Klaveness sa tidligere i uken at hun fikk en «klump i magen» da hun ble klar over hva som skjedde på Brann Stadion i kampen mot Bodø/Glimt.

  – Det skal være trygt å gå på kamp i Norge, sa Klaveness til VG.

  (©NTB)

  VPb03DpXjvE
  Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal