Hopp til innhold

Lager «foreldreguide» for å styre overivrige foreldre

Idrettsforeldre som kjefter på dommeren, sprer dårlige holdninger og bidrar til utstyrsjag, er et voksende problem i idretten.

Barn

VIDEO: Olympiatoppen mener det er viktig for foreldre å fokusere mer på mestring og utvikling, enn bare resultater når de snakker med barna. Bildet er fra NRKs nye serie, «Vinn eller forsvinn», der man følger idrettsfamilier.

– Engasjerte foreldre er veldig bra. Men når det dreier mot å overfokusere på utstyr og resultater, eller at de kjefter på dommeren og sprer negative holdninger i et miljø, så kan motivasjonen synke for barna, sier utviklingssjef Hanne Staff i Olympiatoppen.

Torsdag kveld er det premiere på NRK-serien «Vinn eller forsvinn». Der følges flere idrettsfamilier. Enkelte ganger er foreldrene bremseklosser på overivrige barn, mens andre ganger er det foreldrene som er i overkant ivrige på barnas vegne.

Og akkurat det siste har også Olympiatoppen sett – og de har sett at det kan ødelegge for barnas utvikling.

Se første episode av «Vinn eller forsvinn» her:

(Artikkelen fortsetter under videoen.)

Norsk dokumentarserie. Et ærlig innblikk i den norske idrettshverdagen i overgangen fra barne- til ungdomsidretten, når alvoret setter inn. Fia hater barmarkstrening, mens Sivert elsker å trene så det gjør vondt. Camilla gir alt for å komme med på elitelaget. (1:5)

VIDEO: Se første episode av den nye NRK-serien «Vinn eller forsvinn».

Halvparten forsvinner

Nå gir de ut sin «foreldreguide» der målet er å drive voksenopplæring i hvordan man best oppfører seg overfor sine idrettsbarn.

Statistikken er nemlig dyster:

Halvparten av dem som driver med idrett når de er 13 har sluttet når de blir 16. Mange av dem som slutter er potensielle topputøvere, og Staff tror tallet kunne vært lavere om foreldrene gjorde ting annerledes.

– Det er viktig å fokusere mer på mestring og utvikling. Barn utvikler seg i ulik hastighet, så i stedet for bare å snakke om resultatene kan man spørre om det har vært gøy på trening eller om de har lært noe nytt. Vi tror det bør være et litt annet fokus i samtalene rundt utviklingen av barna, sier Staff.

– Pinlig å ikke ha råd

En som ser mange av konsekvensene av dagens barne- og ungdomsidrett, er Martin Andreassen i Norges idrettsforbund. Ukentlig – og oftere enn før – får han telefoner fra fortvilte foreldre som reagerer på at det har blitt for dyrt å drive idrett.

Utviklingen mot en dyrere idrett er det på mange måter foreldrene selv som står bak, tror han.

– Det kan være litt pinlig å ikke ha råd til det samme som mange andre. De opplever et kollektivt press, og det skapes en kultur der man må ha det beste og nyeste utstyret for å hevde seg i idretten, sier han.

Andreassen trekker frem eksempler fra idrettslag der utgiftene knyttet til å drive med alpint er 60.000 kroner – og det er før utstyret er kjøpt inn.

– Jeg har sjelden sett så mange par ski som på kretsstevner for 14-15 åringer. Selv når jeg deltar på internasjonale konkurranser er det ikke mange ski. Sykkelsporten er bra, for de har satt vektbegrensninger på 10 kilo slik at man ikke bør kjøpe de aller dyreste og letteste syklene, sier han.

Misliker marginjakten

Hanne Staff i Olympiatoppen mener at foreldre som bruker lommeboka for å sikre de siste sekundene i en konkurranse ikke bidrar til å gjøre barna bedre.

– Folk har bedre økonomi, og fokuset blir mer på marginene når de er veldig unge. Det handler om smurning, utstyr og sånne ting. Vi må passe på at dette er en levende debatt, sier hun.

Siste nytt

  • Norsk fotball sikret viktig rankingplass

    Hellas kan ikke lenger ta igjen Norge på Uefa-rankingen som fordeler europacupplasser for menn fra sesongen 2025/26.

    Dermed ender Norge på 14.-plass på Det europeiske fotballforbundets (Uefa) nasjonale klubbkoeffisienter. Det betyr at årets mester i Eliteserien vil gå rett inn i den siste kvalifiseringsrunden til mesterligaen neste år.

    Skulle det ikke gå veien der, er Norges beste lag uansett garantert gruppespill i europaligaen.

    Spenningen rundt 14.-plassen levde fram til torsdag ettersom Hellas hadde to lag i conferenceligaen; Olympiakos og PAOK. Sistnevnte røk ut klart for Brugge, mens førstnevnte ble holdt til straffesparkkonkurranse mot Fenerbahçe.

    Dermed ender Hellas bak Norge på den nevnte Uefa-rankingen.

    Fordelingen av europacupplasser blir slik for Norges del sesongen 2025/26:

    * To lag i kvalifiseringen til Mesterligaen (1.- og 2.-plass i ligaen)

    * Ett lag i kvalifiseringen til Europaligaen (cupvinner)

    * To lag i kvalifiseringen til Serieligaen (3.- og 4.-plass i ligaen)

    Otfs84t2WGM
    Foto: NTB
  • Utrolig rekord av Leverkusen - ubeseiret i 44 kamper

    Bayer Leverkusen gikk seirende ut av kvartfinalen mot West Ham i Europaligaen, og like før slutt i London torsdag kveld sørget Leverkusen for at de unngikk tap nok en gang.

    Kampen på London Stadium endte 1-1 etter at Jeremie Frimpong utlignet minuttet før slutt. Dermed ble det den 44. kampen på rad at Leverkusen unngikk tap.

    Det er rekord for lag fra topp fem-ligaene. Juventus hadde den gamle på 43 strake kamper uten tap mellom mai 2011 og mai 2012.

    Den elleville rekken til Leverkusen har sørget for at klubben har vunnet Bundesliga for første gang i historien, de er i den tyske cupfinalen og i semifinalen i Europaligaen.

    I kvartfinalen mot West Ham vant Leverkusen 2-0 hjemme. I bortemøte ble de liggende under etter Michail Antonios scoring etter et snaut kvarter.

    West Ham presset på for en scoring som ville gitt ekstraomganger, men i stedet sørget altså Frimpong for 1-1 i kampen og 3-1-seier sammenlagt for de tyske seriemesterne.

    I semifinalen møter de Roma for andre sesong på rad. Forrige sesong vant Roma 1-0 sammenlagt.

    Leverkusen-jubel mot West Ham
    Foto: BEN STANSALL / AFP
  • Mirakelet uteble for Liverpool – slått ut av Europa

    Liverpool trengte et mirakel, men det ble bare 1-0-seier borte mot Atalanta. Den italienske klubben er klare for semifinale, mens Jürgen Klopps europaeventyr med Liverpool endte i Europaligaens kvartfinale.

    Etter 0-3-tapet hjemme på Anfield forrige uke, var det et fryktelig utgangspunkt Liverpool reiste til Bergamo med.

    Der fikk de akkurat den starten de trengte, da Trent Alexander-Arnold skaffet straffe etter fem minutter. Mohamed Salah var sikker og scoret kveldens første.

    Liverpool hadde fortsatt godt over 80 minutter til på å hente opp ledelsen til Atalanta, men tiden gikk og de store sjansene uteble.

    Flere mål ble det ikke, og Atalanta vant dermed 3-1 sammenlagt.

    For Liverpool-manager Jürgen Klopp ble det dermed en tung avslutning i Europa.

    I januar fortalte Jürgen Klopp at han gir seg som Liverpool-manager etter sesongen, og finalen i Europaligaen i Dublin 22. mai kunne blitt et perfekt punktum for Klopps karriere i Merseyside-klubben.

    Slik gikk det ikke, og dermed er det de seks siste serierundene i Premier League-gulljakten som gjenstår av Klopps Liverpool-karriere.

    Salah

Sendeplan

Kl. Program Kanal