Hopp til innhold

Bekymret før tidenes varmeste sommer-OL: – Betydelig risiko for heteslag

Målinger Olympiatoppen har gjennomført i OL-byen denne uken viser at det er på grensen til uforsvarlig å holde på med fysisk aktivitet i «Tokyo-forhold».

Nedkjølt

VARMT: IOC planlegger å sette frem flere slike nedkjølingssteder med vann for at tilskuere skal holde Tokyo-varmen i sjakk neste sommer. Bildet er hentet fra den pågående prøve-OL for sandvolleyballutøverne.

Foto: Behrouz Mehri / AFP

Det tropiske klimaet som er ventet under sommer-OL i Tokyo neste sommer, har skapt bekymring for mange utøvere som vil bli utsatt for enorme påkjenninger.

Denne uken har Olympiatoppen vært med sandvolleyballduoen Anders Mol og Christian Sørum i Tokyo for å se hvordan utøverne reagerer på det varme klimaet i den kommende OL-byen, og samler inn kunnskap for å optimalisere de individuelle forberedelsene for OL-suksess.

– Vi ser at utøverne kan bli veldig varme. Flere kommer opp i kjernetemperaturer på 40-41°C, som tilsvarer en høy feber. Slike kjernetemperaturer vil redusere prestasjonsevnen og kan være risikofylt å konkurrere med, spesielt hvis man ikke er godt akklimatisert, sier, fagansvarlig for utholdenhet ved Olympiatoppen, Ida Svendsen, til NRK.

Både Mol og Sørum har målt en kjernetemperatur på 39,9 grader under firestjernersturneringen i Tokyo, som finner sted nøyaktig ett år før sommerlekene braker løs.

Beach Volleyball World Championship

OVERRASKET: Sandvolleyballduoen mener de varme temperaturene i Tokyo har påvirket de mer enn hva de trodde på forhånd.

Foto: Christian Charisius/dpa / NTB scanpix

– Det er ganske høyt, og ettersom vi driver med en idrett som varer i omtrent en time er det godt gjort å få så høy kjernetemperatur. Det sier litt om de ekstreme forholdene som er her, sier Mol til NRK.

De norske stjernene ser allikevel ut til å takle varmen godt. For søndag vant duoen verdenscupturneringen på OL-arenaen etter å ha slått tyske Ehlers/Flüggen 21-17 og 21-18.

– Kappgang eller maraton blir skummelt

Tidligere har Olympiatoppen gjort mange undersøkelser med norske landslagsutøvere med deres nye klimakammer. Tall viser at utholdenhetsutøvere presterer i gjennomsnitt seks til syv prosent dårligere i «Tokyo-forhold», sammenlignet med normale forhold.

– Å konkurrere i, for eksempel, kappgang eller maraton vil være svært krevende og kan bli skummelt i det klimaet som forventes under OL. Arrangøren har en utfordring med å sikre at det blir trygt å konkurrere i disse idrettene i OL, forteller Svendsen, og mener dette blir det tøffeste OL klimamessig noensinne.

– Klimamessig blir det, etter all sannsynlighet, det mest krevende sommer-OL noensinne. Nå vil det bli arrangert midt under den varmeste perioden i Tokyo. For meg virker det litt rart at det ikke skyves litt på året.

X90003

FORBEREDT: Som denne vifta sier: «Sommerne i Tokyo er varme og fuktige».

Foto: ISSEI KATO / Reuters

IOC er klar over at varmen kan bli et problem, og jobber kontinuerlig med arrangøren for å legge til rette best mulig. De vil blant annet plassere ut tåkestasjoner som sprayer ut vann, og flere stasjonerte kjøletelt slik at deltakere og publikum kan holde varmen i sjakk.

Arrangøren bruker nå den pågående sandvolleyballkonkurransen i byen til å teste ut ulike måter for å bekjempe temperaturene, og har for eksempel delt ut kalde håndklær til tilskuerne.

– I år er det kaldt sammenlignet med i fjor, men vi vet ikke hvordan det vil bli neste år. Vi har lagt opp arrangementet slik at øvelser kan bli flyttet på hvis det er nødvendig, har Yoshiro Mori, leder for Tokyos organisasjonskomite, uttalt.

– Ikke forsvarlig

Mol og Sørum innrømmer at de ble overrasket over hvor utfordrende det var å konkurrere i de varme forholdene i OL-byen.

– Varmen har påvirket oss mer enn hva vi hadde trodd. Vi har hørt mye rykter om at luftfuktigheten er mye høyere enn vanlig, og nå fikk vi kjenne det på kroppen, så det var uvanlig tungt å spille, sier Mol, og legger til:

– De sier at målingene som blir gjort før kamp, sier at det ikke er forsvarlig å holde på med fysisk aktivitet. Men vi må spille volleyball og det stopper oss ikke at det er uvanlig varmt.

Men det stoppet derimot amerikanerne som Norge opprinnelig skulle spille siste gruppespillskamp mot natt til fredag norsk tid. De møtte nemlig aldri til start.

– De valgte å trekke seg i den siste gruppespillskampen på grunn av skade. Men årsaken er jo fordi det er så varmt, så de valgte å stå over kampen, sier trener Kåre Mol til NRK.

Tokyo-sanden kan komme opp i 50 varmegrader med de høye temperaturene som er ventet. Noe som i verste fall kan forårsake tredjegrads forbrenning. Likevel har ikke ett av Norges fremste OL-gullhåp opplevd dette. Mye fordi arrangøren vanner sanden når spillerne ber om dette.

Varmer banen

VANNER BANEN: Tokyo-sanden kan forårsake tredjegrads forbrenning. Derfor vanner banemannskapet banen når spillerne ber om det.

Foto: Jae C. Hong / AP

Det som bekymrer far og trener Mol er heller nettopp de høye temperaturene, til tross for at gutta er vant til å konkurrere i varmt vær.

– Kjernetemperaturen øker ganske kraftig, og ligger helt opp mot det som er forsvarlig. De sier at varmen påvirker dem, og at det går utover konsentrasjonen, sier trener Mol.

Ser betydelig risiko

Ved hver enkelt øvelse skal arrangøren benytte seg av «wet buld globe temperature» (WBGT). Det gir en samlet temperatur på hvor belastende fuktighet og temperaturen er for utøverne, og tar også vind, sol og skygge i betraktningen.

AFP_1J341X

GREP: OL-arrangøren benytter sandvolleyballturneringene til å teste ut ulike varmegrep før OL. Kjøletelt er et av dem.

Foto: BEHROUZ MEHRI / AFP

– Dersom WBGT er høyere enn 30-31°C, frarådes det å drive tøff fysisk aktivitet grunnet risiko for heteslag, spesielt i idretter med langvarig, kontinuerlig arbeid. Dette betyr at dersom utøvere ikke er godt akklimatisert i forkant, vil det være en risiko for heteslag ved å konkurrere i slike forhold, forklarer Svendsen.

Målingene Olympiatoppen har gjort i Tokyo på sandvolleyballbanen de siste dagene viser WBGT-målinger mellom 31 og 32 grader på dagen i sola. Det betyr at det er på grensen til uforsvarlig å konkurrere.

– Når den kommer i 30–31 er det ganske skummelt å drive med langvarig kontinuerlig arbeid, forteller hun.

X90003

NEDKJØLING: Det er satt opp en rekke elektriske vifter rundt sandvolleyball-arenaen i Tokyo.

Foto: ISSEI KATO / Reuters

Vil være bedre rustet

Svendsen tror flere nasjoner kommer til å få det tøft med det varme klimaet neste sommer.

– Det er fuktigheten i Tokyo som er uvant for veldig mange. Jeg tror noen nasjoner kan undervurdere viktigheten av å akklimatiseres seg til fuktig og varmt klima, da dette er ganske annerledes og mer belastende enn den tørre varme man er vant til i Europa.

– Luftfuktigheten stjeler mer krefter og vi mister mye væske, bekrefter Christian Sørum.

Sandvolleyballduoen er tydelige på at de tar med seg nyttig erfaring fra ukas prøve-OL.

– Det er veldig avgjørende, slik at vi ser hva vi kan gjøre annerledes inn mot OL og være bedre rustet, sier Sørum.

– Vår oppgave er å sikre at de norske utøverne er minst like godt, og helst enda bedre, forberedt enn sine konkurrenter til å håndtere og prestere i det klimaet som møter de i Tokyo om ett år.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal