Svenskenes VM-helt til norsk lag

Johan Olsson (35) er ferdig med vanlig langrenn og satser alt på langløp. Det gjør han sammen med Aukland-brødrene i Team Santander.

NORDIC-SKIING/ Sweden's Johan Olsson celebrates winning the men's 15 km free individual race at the Nordic World Ski Championships in Falun

SATSER LANGLØP: Johan Olsson føyer seg inn i rekken av langrennsprofiler som satser langløp.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Fredag lanserer det norske langløpslaget sin stall for 2016-sesongen. På pressekonferansen i Oslo dukker det opp et meget kjent fjes:

– I dag kommer Johan Olsson til Norge og sier han skal satse 100 prosent på langløp med oss, avslører manager Nils Marius Otterstad i Team Santander overfor NRK.

– Hvordan har dere klart å få i land den avtalen?

– Vi har hatt en dialog med Johan Olsson siden 2010. Vi kjenner hverandre veldig godt, og vi kom til enighet om at tiden hans var moden for å satse på det han ikke har vunnet, og det er konkurranser som Vasaloppet og Birkebeineren.

Olsson bekrefter også selv dette i fredagsutgaven av Dagens Nyheter.

– Jeg skrev en sms til Anders Aukland her om dagen og skrev at jeg ikke har vært så motivert på 15 år, sier Olsson til avisen.

«Alltid» syk, alltid medalje

35 år gamle Olsson er best kjent som løperen som «alltid» er syk, men som alltid kommer i form til mesterskap. Faktisk har han medalje i fem internasjonale mesterskap på rad. Totalt har Olsson sju VM- og seks OL-medaljer.

To ganger har Olsson blitt verdensmester individuelt. Under VM i Val di Fiemme gjorde han noen ingen har klart verken før eller senere, da han tidlig gikk fra feltet og kom til mål i ensom majestet på femmila.

Kanskje var det likevel en enda større opplevelse for Olsson da han gikk inn til gull på 15 km fristil under VM på hjemmebane i Falun sist vinter. Han tok også bronse på femmila i Falun, som ble vunnet av Petter Northug.

I OL-sammenheng har Johan Olsson to gull i stafett. Mens Norge har vunnet alle VM-stafetter siden 1999, har som kjent svenskene stukket av med OL-gullet både i 2010 og 2014.

– Levende legende

Det er med andre ord en virkelig storfisk Otterstad har fått i garnet.

– Det betyr kjempemye å ha nok en levende legende inn i teamet. Det bygger moral og ikke minst inspirasjon for kommende sesong, sier Otterstad til NRK.

Nyheten er dessuten en stor opptur etter at en av lagets andre legender, Anders Aukland, brakk ankelen i en skiulykke tidligere i uka.

Ifølge Otterstad skal Olsson følge lagets samlingsopplegg. Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeineren er utpekt som de viktigste løpene.

Nils Marius Otterstad, Jørgen Aukland og Anders Aukland

SATSER LANGT: I 2007 etablerte Nils Marius Otterstad privat langløpslag med brødrene Jørgen og Anders Aukland som de store profilene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Belgier overrasket i Giro d'Italia

  Belgiske Tim Melier var raskest da spurterne før første gang fikk gjøre opp om seieren i årets Giro d'Italia. Italierne Giacomo Nizzolo og Elia Viviani fulgte på plassene bak.

  Seieren er Meliers klart største som sykkelrytter. Han har fra før seirer i noen mindre belgiske endagsritt, én etappeseier i Tirreno-Adriatico, samt seier i det belgiske mesterskapet i 2019.

  Tobias Foss er eneste nordmann på start i årets Giro. Han åpnet sterkt med 3.-plass på den 8,6 kilometer lange åpningstempoen lørdag, og han syklet inn til 100.-plass på den 2. etappen søndag.

  Italy Giro Cycling
  Foto: Fabio Ferrari / AP
 • Reiten og Chelsea er seriemestere

  Guro Reiten og Chelsea er seriemestere nok en gang etter å ha knust Reading 5-0 på hemmebane. Reiten ble byttet inn i andre omgang og spilte en drøy halvtime. Dette er fjerde gang Chelsea er kronet til seriemestere.

  Dermed har Chelsea vunnet både ligacupen og serien, og fortsatt mulighet til å vinne «alt». For 16. mai spiller de mesterligafinale mot Barcelona og FA-cupen skal spilles høst. Maren Mjelde spiller også på Chelsea, men er ute med skade.

  Melanie Leupolz scoret det første for Chelsea, deretter fulgte Fran Kirby opp med to scoringer - en like før og en like etter pause. Mot slutten av andre omgang scoret Sam Kerr og Erin Cuthbert hvert sitt for de mørkeblå.

  FA Women's League Cup Final - Bristol City v Chelsea
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • Hamilton vant etter dekktrøbbel

  Lewis Hamilton vant søndagens formel 1-løp i Barcelona, men det skjedde ikke uten litt dramatikk. På den 43. av de 65 rundene, måtte nemlig briten inn i pit fordi bremsene gikk varme. Dermed fikk han et ferskt dekksett.

  Med nye dekk hentet Lewis Hamilton inn 23 sekunder på Max Verstappen på den siste tredelen. Dermed tok han sesongens tredje seier. Dermed øker han i VM-sammendraget og leder nå med 15 poeng til Verstappen, som står med én seier denne sesongen.

  Spanish Grand Prix
  Foto: Emilio Morenatti / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal