Svenskenes VM-helt til norsk lag

Johan Olsson (35) er ferdig med vanlig langrenn og satser alt på langløp. Det gjør han sammen med Aukland-brødrene i Team Santander.

NORDIC-SKIING/ Sweden's Johan Olsson celebrates winning the men's 15 km free individual race at the Nordic World Ski Championships in Falun

SATSER LANGLØP: Johan Olsson føyer seg inn i rekken av langrennsprofiler som satser langløp.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Fredag lanserer det norske langløpslaget sin stall for 2016-sesongen. På pressekonferansen i Oslo dukker det opp et meget kjent fjes:

– I dag kommer Johan Olsson til Norge og sier han skal satse 100 prosent på langløp med oss, avslører manager Nils Marius Otterstad i Team Santander overfor NRK.

– Hvordan har dere klart å få i land den avtalen?

– Vi har hatt en dialog med Johan Olsson siden 2010. Vi kjenner hverandre veldig godt, og vi kom til enighet om at tiden hans var moden for å satse på det han ikke har vunnet, og det er konkurranser som Vasaloppet og Birkebeineren.

Olsson bekrefter også selv dette i fredagsutgaven av Dagens Nyheter.

– Jeg skrev en sms til Anders Aukland her om dagen og skrev at jeg ikke har vært så motivert på 15 år, sier Olsson til avisen.

«Alltid» syk, alltid medalje

35 år gamle Olsson er best kjent som løperen som «alltid» er syk, men som alltid kommer i form til mesterskap. Faktisk har han medalje i fem internasjonale mesterskap på rad. Totalt har Olsson sju VM- og seks OL-medaljer.

To ganger har Olsson blitt verdensmester individuelt. Under VM i Val di Fiemme gjorde han noen ingen har klart verken før eller senere, da han tidlig gikk fra feltet og kom til mål i ensom majestet på femmila.

Kanskje var det likevel en enda større opplevelse for Olsson da han gikk inn til gull på 15 km fristil under VM på hjemmebane i Falun sist vinter. Han tok også bronse på femmila i Falun, som ble vunnet av Petter Northug.

I OL-sammenheng har Johan Olsson to gull i stafett. Mens Norge har vunnet alle VM-stafetter siden 1999, har som kjent svenskene stukket av med OL-gullet både i 2010 og 2014.

– Levende legende

Det er med andre ord en virkelig storfisk Otterstad har fått i garnet.

– Det betyr kjempemye å ha nok en levende legende inn i teamet. Det bygger moral og ikke minst inspirasjon for kommende sesong, sier Otterstad til NRK.

Nyheten er dessuten en stor opptur etter at en av lagets andre legender, Anders Aukland, brakk ankelen i en skiulykke tidligere i uka.

Ifølge Otterstad skal Olsson følge lagets samlingsopplegg. Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeineren er utpekt som de viktigste løpene.

Nils Marius Otterstad, Jørgen Aukland og Anders Aukland

SATSER LANGT: I 2007 etablerte Nils Marius Otterstad privat langløpslag med brødrene Jørgen og Anders Aukland som de store profilene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Ventura klarte ikke cuten

  Kristoffer Ventura gikk fem slag under par på den andre dagen av PGA-turneringen i Georgia i USA. Det holdt likevel ikke til videre spill.

  24-åringen ødela nemlig langt på vei turneringen da han torsdag åpnet med å være seks slag over par etter to hull på åpningsrunden. Nordmannen reddet seg til slutt noe inn og endte tre slag over par.

  Etter en bedre dag fredag endte Ventura på to slag under par etter to dager. Det var ikke nok til å klare cuten og sikre spill videre i helgen.

  A Military Tribute At The Greenbrier - Round One
  Foto: Jared C. Tilton / AFP
 • Forfang vraka til laghopp

  Johann André Forfang er vraka til lagkonkurransen under sesongopninga i Wisla laurdag. Han leverte dårlegast i kvalifiseringa på fredag, der han enda på ein 32.plass. Robert Johansson, Thomas Aasen Markeng, Marius Lindvik og Daniel André Tande hoppar for Norge.

  Tande og Forfang
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal