Svenskenes VM-helt til norsk lag

Johan Olsson (35) er ferdig med vanlig langrenn og satser alt på langløp. Det gjør han sammen med Aukland-brødrene i Team Santander.

NORDIC-SKIING/ Sweden's Johan Olsson celebrates winning the men's 15 km free individual race at the Nordic World Ski Championships in Falun

SATSER LANGLØP: Johan Olsson føyer seg inn i rekken av langrennsprofiler som satser langløp.

Foto: KAI PFAFFENBACH / Reuters

Fredag lanserer det norske langløpslaget sin stall for 2016-sesongen. På pressekonferansen i Oslo dukker det opp et meget kjent fjes:

– I dag kommer Johan Olsson til Norge og sier han skal satse 100 prosent på langløp med oss, avslører manager Nils Marius Otterstad i Team Santander overfor NRK.

– Hvordan har dere klart å få i land den avtalen?

– Vi har hatt en dialog med Johan Olsson siden 2010. Vi kjenner hverandre veldig godt, og vi kom til enighet om at tiden hans var moden for å satse på det han ikke har vunnet, og det er konkurranser som Vasaloppet og Birkebeineren.

Olsson bekrefter også selv dette i fredagsutgaven av Dagens Nyheter.

– Jeg skrev en sms til Anders Aukland her om dagen og skrev at jeg ikke har vært så motivert på 15 år, sier Olsson til avisen.

«Alltid» syk, alltid medalje

35 år gamle Olsson er best kjent som løperen som «alltid» er syk, men som alltid kommer i form til mesterskap. Faktisk har han medalje i fem internasjonale mesterskap på rad. Totalt har Olsson sju VM- og seks OL-medaljer.

To ganger har Olsson blitt verdensmester individuelt. Under VM i Val di Fiemme gjorde han noen ingen har klart verken før eller senere, da han tidlig gikk fra feltet og kom til mål i ensom majestet på femmila.

Kanskje var det likevel en enda større opplevelse for Olsson da han gikk inn til gull på 15 km fristil under VM på hjemmebane i Falun sist vinter. Han tok også bronse på femmila i Falun, som ble vunnet av Petter Northug.

I OL-sammenheng har Johan Olsson to gull i stafett. Mens Norge har vunnet alle VM-stafetter siden 1999, har som kjent svenskene stukket av med OL-gullet både i 2010 og 2014.

– Levende legende

Det er med andre ord en virkelig storfisk Otterstad har fått i garnet.

– Det betyr kjempemye å ha nok en levende legende inn i teamet. Det bygger moral og ikke minst inspirasjon for kommende sesong, sier Otterstad til NRK.

Nyheten er dessuten en stor opptur etter at en av lagets andre legender, Anders Aukland, brakk ankelen i en skiulykke tidligere i uka.

Ifølge Otterstad skal Olsson følge lagets samlingsopplegg. Marcialonga, Vasaloppet og Birkebeineren er utpekt som de viktigste løpene.

Nils Marius Otterstad, Jørgen Aukland og Anders Aukland

SATSER LANGT: I 2007 etablerte Nils Marius Otterstad privat langløpslag med brødrene Jørgen og Anders Aukland som de store profilene.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Siste nytt

 • Liverpool mot Monterrey

  Meksikanske Monterrey blir Liverpools semifinale-mostandar i klubb-VM i Qatar. I kvartfinalen i dag slo dei heimelaget Al-Sadd 3-2.

  I den andre semifinale skal søramerikanske Flamengo møte Al Hilal frå Saudi-Arabia. Al Hilal slo tunisiske Esperance 1-0 i kvartfinalen.

  Liverpool og Flamengo hadde walkover fram til semifinalen.

  Flamengo - Al Hilal går 17. desember, Liverpool - Monterrey dagen etter. Finalen går 21. desember.

  Monterrey feirer semi
  Foto: Ibraheem Al Omari / Reuters
 • Moe Wold skal til Spania

  LSK-kaptein Ingrid Moe Wold forlater klubben hun har spilt for i ti år til fordel for en spansk klubb. Hvilken spansk klubb det skal være snakk om ønsker hun ikke å kommentere ennå. – Jeg håper at jeg kan utvikle meg på det, sier hun til LSK.

  Toppserien 2018
  Foto: Tore Meek / NTB scanpix
 • Leicester tapte viktige poeng

  Leicester fikk det ikke helt til å stemme i dagens kamp mot Norwich. Med uavgjort 1-1 tok den åtte kamper lange seiersrekken slutt her. Det betyr også at Liverpool nå har fått en ledelse på 10 poeng til «The Foxes». Også Chelsea misset viktige poeng i dagens kamp mot Bournemouth. Joshua Kings lag vant 1-0 på bortebane etter en VAR-avgjørelse. Dermed ligger Chelsea på en foreløpig fjerdeplass på tabellen i den engelske serien, 20 poeng bak serieleder Liverpool som forlenget sin rekke uten tap ytteligere med 2-0 over Watford. De røde er nå ubeseiret i 34 ligakamper.

  Premier League - Leicester City v Norwich City
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal