Historisk seier for Olsbu Røiseland: – En drøm som går i oppfyllelse

NOVE MESTO/OSLO (NRK): Det har vært stang ut for de norske skiskytterjentene så langt denne sesongen. Men i Nove Mesto tok Marte Olsbu Røiseland (28) sin første verdenscupseier noensinne.

Olsbu

SEIERSGLIS: Marte Olsbu kunne smile etter sin første verdenscupseier.

Foto: Malin Jørnholt / NRK

Laster innhold, vennligst vent..

– Det er en drøm som går i oppfyllelse. Endelig kan jeg stå på toppen. Det har jeg ikke gjort før og jeg skal nyte det til det fulle, sier Olsbu Røiseland.

Sørlendingen startet forrykende på sprinten i Nove Mesto. Etter første skyting tok hun ledelsen.

Men 28-åringen ga seg ikke med det. På andre skyting ble det nok et fullt hus.

– Det er så fantastisk bra skyting av Marte Olsbu Røiseland, utbrøt kommentator Andreas Stabrun Smith.

Selv om det kom kanoner bakfra var det ingen som klarte å slå den norske jenta.

– Det er helt ufattelig. Det var et stort mål jeg hadde i år. Jeg er kjempefornøyd, sier vinneren.

ANDRE SKYTING: Det tok av i kommentatorbua, da Olsbu Røiseland fikk fullt hus.

Sekundstrid om seieren

Nærmeste utfordrer var Laura Dahlmeier. Tyskeren traff alle blinkene på første skyting, men etter én bom på stående ble det en sekundstrid mot Olsbu Røiseland.

I sporet tapte 25-åringen ytterligere og var til slutt 4,5 sekunder bak. Dermed var den første verdenscupseieren et faktum for Olsbu Røiseland.

– Jeg var veldig fokusert. Det var harde løyper, men jeg prøvde å gå mitt løp. Jeg var veldig fokusert på pallplass, sier 28-åringen.

Favorittene bommet

På forhånd var finske Kaisa Mäkäräinen og verdenscupleder Dorothea Wierer blant de store favorittene.

Men finnen, med tre seire denne sesongen, bommet hele fire ganger på andre skyting. Dermed var 35-åringen helt ute av seiersbildet.

Wierer hadde heller ikke dagen på standplass. Etter én bom på første skyting, ble det to for den italienske jenta på andre.

Svak dag for Eckhoff

Det gikk heller ikke helt etter planen for Tiril Eckhoff. Med totalt tre bom endte hun til slutt som nummer 23.

– Det var hardt og rotete på stående. Men det var veldig bra av Marte da! Det er veldig gøy for henne å endelig få en seier, sier Eckhoff.

Ingrid Landmark Tandrevold (34), Emilie Kalkenberg (43) og Synnøve Solemdal (56) havnet også langt unna en pallplass i Nove Mesto.

marte olsbu

FØRSTE SEIER: Olsbu Røiseland gikk lynhurtig i sporet i Nove Mesto. Det holdt til seier.

Foto: Petr David Josek / AP

Siste nytt

 • Tandrevold klargjort til stafett

  Ingrid Tandrevold går førsteetappen på stafetten i Oberhof lørdag, etter episoden med hjerteflimmer på sprinten. Det bekrefter landslagssjef Per Arne Botnan til NRK.

  – Det er gjort en medisinsk vurdering av det fra helseteamet. Og vi vurderer fortløpende hvordan situasjonen er. Slik som det er nå, så ser det veldig ok ut. Hun har fått klarsignal og er kjempegira på å starte, sier Botnan.

  – Er det noe risiko ved at hun går i morgen?

  – Nei, helseapparatet har gjort en vurdering av det. Det ble tatt EKG av det i går, som er vurdert av eksperter. Det ser fint ut. Det er ikke noe farlig i utgangspunktet, man må bare ofte roe ned og så kommer man seg igjen, sier Botnan.

  Ingrid Tandrevold, Ida Lien, Tiril Eckhoff og Marte Olsbu Røiseland går for Norge.

  Ingrid Landmark Tandrevold.
  Foto: Christian Haukeli
 • Norsk andreplass i stafett

  Noreg enda på andreplass i skiskyttarstafetten i Oberhof, 4,2 sekund etter Frankrike.

  Johannes Dale på andre etappe måtte ut i ein strafferunde etter liggande. På dei andre skytingane brukte Noreg eitt ekstraskot totalt. Brørne Bø på dei to siste etappane hadde fire feilfrie skytingar.

  – Det er klart det er godt at det ikkje blir eit heilgalent resultat når ein drit seg ut, seier Dale.

  Han var ekstremt skuffa over seg sjølv etter runden, og forstod ikkje kvifor han ikkje fekk det til å stemme på skytinga.

  Johannes Thingnes Bø gjekk ut på siste runde 23 sekund bak Frankrike, men greidde ikkje heilt å hente inn alt.

  – Det var veldig morosamt, men vi hadde aldri skothald til seier. Det vart meir spennande enn eg trudde, og eg prøvde, men det mangla litt, seier Thingnes Bø.

  Stafett Oberhof
  Foto: TOBIAS SCHWARZ / AFP
 • Norge med to lag i kombinert

  Norge stiller med to lag i kombinert lagsprint på lørdag. Verken Jarl Magnus Riiber eller Jens Lurås Oftebro går for Norge.

  Det gjør derimot Jørgen Graabak og Espen Bjørnstad som skal gå for Norge 1. Kasper Moen Flatla og Andreas Skoglund utgjør Norge 2.

  Av disse fire ble Graabak beste nordmann under Gundersen normal-rennet på fredag. Han havnet på sjetteplass. Espen Bjørnstad ble nummer 13, mens Skoglund ble nummer 18 og Flatla nummer 21.

  Jarl Magnus Riiber har selv valgt å stå over lagsprinten. Han har et kranglete kne og ønsker ikke å slå opp en skade som han pådro seg i sommer.

  Jørgen Graabak
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal