Hopp til innhold

Angriper dommerstanden i Toppserien: – Langt unna nivået til spillerne

Gjentatte ganger denne sesongen har dommerne i Toppserien fått kjørt seg. Nå ber Elise Thorsnes fotballforbundet om å ta grep.

Elise Thorsnes tar seg til ansiktet i en kamp for Vålerenga.

OPPGITT: – Det spiller ingen rolle for min del om det er mann eller kvinne, så lenge du er god nok, sier Elise Thorsnes om norske dommere.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

De er langt unna nivået spillerne har i toppserien. Nivået er blitt mye høyere de to-tre siste årene og jeg føler dommerne de siste årene ikke følger helt med.

Det er den nådeløse dommerdommen til den rutinerte Vålerenga-spilleren Elise Thorsnes. Nå er hun en av flere som har sett seg lei på nivået til dommerne i den øverste serien for kvinner.

Dette handler ikke om menn eller kvinner, det handler om kompetanse på banen. Alt jeg ber om, spesielt som trener for et topplag i Norge, er kompetanse på banen, sier Brann-trener Olli Harder.

Denne sesongen både spillere og trenere gjentatte ganger vært oppgitte over dommeravgjørelser i Toppserien. Nå har de fått nok.

– Mange som ikke henger med

I Toppserien er kun ett kjønn representert blant dommerne som er oppnevnt som dommere i oversikten til NFF, samtlige hoveddommere og assistentdommere er kvinner. Til sammenligning er det et par kvinnelige assistentdommere som dømmer menn i Eliteserien.

Brann-trener Olli Harder.

KRITISK: Brann-trener Olli Harder.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Olli Harder kom nylig tilbake som trener i Toppserien, etter halvannet år som hovedtrener for West Ham i Women's Super League i England. På spørsmål om hva han synes om dommernivået etter returen til Norge, er han tydelig på én ting.

– Vi har en mye mer blandet tilnærming til dommere i England. Vi har mannlige dommere, vi har kvinnelige dommere, sier Brann-treneren.

– Du tenker ikke at det skal være så rigid – med bare kvinner?

– Bare putt den beste mulige dommeren på banen. Hvis det er dommeren vi hadde i dag, fint, men det må være best mulig kvalitet. Fordi disse jentene (spillerne, journ.anm.) jobber hardt for produktet på banen, de er profesjonelle, de fortjener å ha en kvalitetsdommer på banen.

Det støtter sluttspillsrivalen i Vålerenga, Elise Thorsnes.

Dommer i Toppserien.

STERK KVINNEANDEL: I Toppserien er alle dommerne samme kjønn.

Foto: Ole Martin Wold / NTB

Det viktigste for meg er at den som dømmer er god nok til å dømme på det nivået vi spiller på. Sånn som det er nå, er det mange som ikke henger med. Det blir farlige situasjoner, det blir feildømming og frustrasjon. Det er ikke en arena du skal trene for å bli en bedre dommer, sier hun.

Begge de to presiserer at dette ikke handler om kvinner eller menn, men om nivået på dommerne generelt.

Dommersjef i Norges Fotballforbund, Terje Hauge, ønsker ikke å svare på kritikken i denne saken.

Etterlyser tiltak fra fotballforbundet

Thorsnes i Vålerenga forteller at det skjer i nesten hver eneste kamp at hun tenker at nivået på norske dommere er for lavt. Derfor ber hun nå fotballforbundet om å ta grep.

– Det handler om at de må bli satset på. Dommerne må få nok kamptrening. Det er der du lærer. Se situasjonen an fort nok. Når nivået i Toppserien blir høyere, må nivået på dommerne og bli høyere, sier hun.

Man må tilrettelegge for at dommerne har tid til å gå rundt og dømme. Har du en fulltidsjobb i tillegg så har du kanskje ikke hverken tid eller energi til å reise rundt og dømme 4–5 ganger i uka, legger hun til.

Styreleder i Toppdommerforeningen, Kai Erik Steen, understreker at det er fotballforbundet som må uttale seg om nivået på norske dommere. I en SMS til NRK sier han:

– Våre dommere jobber målrettet hver dag. Dommerne sjonglerer familieliv, jobber, trening og dømming, og vi er imponert over den dedikasjonen de viser dommergjerningen, sier Steen.

Siste nytt

  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal