– Den mest dramatiske finalen vi har hatt i et mesterskap

Ola Vigen Hattestad, som er bosatt på Sjusjøen, tok sprintgull i en ekstremt dramatisk finale der tre av seks løpere deiset i bakken.

Hattestad

Gullvinner etter superdrama: Ola Vigen Hattestad

Foto: Ã…serud, Lise / NTB scanpix

– Det er helt sykt og vanvittig gøy. Det har vært noen tøffe år, jeg fikk hele forrige sesong spolert. Men nå er dette glemt. I dag var jeg i føringen hele tiden, Det var en merkelig følelse å gå over mål, sa Hattestad til TV 2 da han hadde fått summet seg etter gulløpet.

– Jeg har endret treningen en del, trent mye mer motbakke. Jeg har gått flere langturer. Egentlig skulle det nesten være umulig å få til det her, sa Hattestad.

– Jeg ble sjuk på høydesamlinga, men det har bare gitt meg mer overskudd. Jeg har vært i fantastisk god for de siste par ukene, sa den glade gullvinneren til NRK.

– Mest dramatiske finale noen gang

– Det er den mest dramatiske sprintfinalen vi har hatt i mesterskap. Det er jo bare to mann som unngår uhell – Vigen Hattestad og Petersson – og de tar gull og sølv, sa NRKs kommentator Torgeir Bjørn.

Dramaet kom en snau kilometer fra mål. Anders Gløersen snublet, og Marcus Hellner og Sergej Ustjugov ble dratt med i fallet. Russeren ødela staven i fallet.

Historien: Mennenes sprint

Men Emil Jönsson var ikke involvert. Til det var han for langt bak. Han var nemlig tidlig hektet helt av og hadde gitt opp.

Emil Jönsson

Dagens heldigste var Emil Jönsson. Han ga tidlig opp løpet, men så falt tre løpere foran ham, og dermed lå veien åpen til bronse

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

Så fikk han en ny sjanse og gikk inn til bronse.

Massefall

Tre av de seks i finalefeltet ble altså dratt med i et fall noen hundre meter før mål. Bare Hattestad og svenske Teodor Peterson slapp unna, og duellen dem imellom avgjorde Hattestad på de siste meterne.

Hattestad ble som kjent tatt ut på sprintlaget på overtid, etter en omstridt uttaksprosess der han skjøv ut forhåndsuttatte Finn Hågen Krogh.

Om prosessen var omstridt, viste uttaket seg å være rett. Hattestad vant prologen og var best i alle heatene. I finalen var han også i ledelsen da uhellet skjedde bak ham.

– Jeg er så glad for at Hattestad slo Jönsson, for da slipper jeg å legge opp, jublet Northug i gleden over gullet til sin lagkamerat.

Northug bresket seg med uttalelser om at han skulle legge opp dersom nordmennene ble slått av Jönsson. Men det ble altså de ikke.

– Han har vært en sterk sprinter gjennom mange år, så dette er helt fortjent. Han er sterk, sier Northug om Ola Vigen Hattestads gullbragd.

(Artikkelen fortsetter under videoen)

Ola Vigen Hattestad vant sprinten i Sotsji. Etter målgang snakket han med NRKs reporter Morten Stenberg. - Fantastisk form og strålende ski, var dommen fra Hattestad.

Ola Vigen Hattestad vant sprinten i Sotsji. Etter målgang snakket han med NRKs reporter Morten Stenberg. – Fantastisk form og strålende ski, var dommen fra Hattestad

Gråt av glede

Tidligere lagkamerat Øystein Pettersen gråt av glede da Hattestad gikk i mål.

– Jeg begynte å grine, ja, sier han til NRK noen minutter etter at gullet var klart. Han chattet gjennom sprintkonkurransen for NRK.no.

Han og Hattestad har hatt et spesielt forhold de siste fire årene. Det skyldes en beintøff avgjørelse Hattestad tok før lagsprinten 22. februar 2010. Hattestad følte seg ikke 100 prosent i slag, og ga fra seg plassen på sprintstafetten til reserve Øystein «Pølsa» Pettersen.

I lagkonkurransen vant Pettersen gullet sammen med Petter Northug. Pettersen tror ikke det er mange andre utøvere som ville gitt fra seg plassen i en slik situasjon.

– Mest fortjente OL-gulelt jeg har sett

– Dette er det mest fortjente OL-gullet jeg har sett. Jeg ønsker at alle norske skal gjøre det bra. Men når det kommer til OL, så unner jeg Ola dette litt mer enn alle andre. Det ligger så mye hardt arbeid bak dette gullet, sier Pettersen.

– Ola er en fantastisk skiløper, og at han lykkes er bare resultat av knallhard jobbing. Det er en vanvittig prestasjon. Det er bare for Harald Zwart (filmregissør fra Fredrikstad, journ.anm.) å begynne å lage film om en annen østfolding, sier Pettersen.

Fem skandinaver i finalen

Finalefeltet ble svært skandinavisk. Ola Vigen Hattestad og Anders Gløersen fikk selskap av tre svensker og en russer - sterke Sergej Ustjugov.

Ustjugov hadde imponert nesten like mye som Hattestad i de innledende heatene, og var en meget sterk rival. Men den spurtsterke russeren falt og var sjanseløs på medalje.

Første semifinale besto av tre nordmenn, to svensker og en russer. Russeren Anton Gafarov falt tidlig, dermed ble det et reint skandinavisk oppgjør.

Det endte med ny seier til Hattestad, som fikk Teodor Peterson med seg til finalen. Anders Gløersen ble nummer tre og fikk finaleplass på tid. Eirik Brandsdal ble nummer fem og slått ut.

Northug nådde ikke opp

Petter Northug

Petter Northug hadde ingen stor dag. Han kom seg såvidt videre fra kvartfinalen, men var sjanseløs i semien

Foto: MAJA SUSLIN / NTB Scanpix

Den andre semifinalen var det hjemmefavoritten Sergej Ustjugov som viste hva han er god for. Petter Northug tok tidlig kommandoen, men det ble ganske snart klart at nordmannen ikke hadde dagen.

Peter Northug havnet langt bak både i prologen og i kvartfinalen, og kom til semifinalen som siste "lucky loser". Der sa det stopp.

Les også: Landslagssjefen kan ikke love Northug flere OL-renn

Dramatikken i kvartfinalen var det ellers Dario Cologna som stod for. Tremilsvinneren fra Sveits falt, men klarte å ta igjen feltet. Før han falt for andre gang da oppløpet nærmet seg.

Beklager, vi kunne ikke vise innholdet.
Se «Resultater, sprint for menn» i nytt vindu

Siste nytt

 • Klar seier for City

  Manchester City er klare for kvartfinalen i ligacupen etter 3-0-seier borte mot Burnley onsdag kveld. Raheem Sterling scoret de to første målene og hadde målgivende til Ferran Torres' 3-0-mål.

  V2IxFr2mEmQ
  Foto: PAUL ELLIS / Reuters
 • Newcastle slapp med skrekken

  Newport (nivå fire) var nær en cupbragd mot Newcastle, etter at Tristan Abrahams ga laget en tidlig ledelse. Men Jonjo Shelvey utlignet rett før slutt, og Premier League-laget gikk videre på straffespark.

  7HL_9bZoXd4
  Foto: Alex Pantling / AP
 • Debuterte i serie A

  Den norske 18-åringen Martin Palumbo fikk sin første kamp fra start i Serie A onsdag kveld, men han kunne ikke hindre at Udinese tapte 0-2 hjemme for nyopprykkede Spezia.

  Martin Palumbo
  Foto: Fabio Ferrari / Fabio Ferrari/LaPresse

Sendeplan

Kl. Program Kanal