OL-vrakede Ruud tok sitt første X Games-gull

18-åringen kvalifiserte seg i siste liten og sikret gullet på hjemmebane.

X Games Oslo 2018: Big Air

SLO TILBAKE: Birk Ruud vant big air-finalen under X Games Norge.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Birk Ruud kom på andreplass i kvalifiseringen til big air-finalen i X Games Norge, og sikret seg dermed den siste finaleplassen.

Og da det gjaldt som mest var nordmannen endelig best. Med poengsummen 85,33 vant han finalen på hjemmebane og kunne juble for sitt aller første X Games-gull.

– Jeg kan ikke beskrive det. Det er det beste som har skjedd meg, sa Ruud med gullet rundt halsen.

Fra OL-vraking til X Games-gull

18-åringen har blitt beskrevet som er stjerneskudd i norsk ekstremsport, men da OL-laget til friskikjørerne ble tatt ut i januar, var unggutten vraket.

– Det er en stor overraskelse. Det er absolutt en veldig stor skuffelse, men jeg må ta det som motivasjon og prøve å se fremover, sa Ruud til NRK like etter at han hadde fått beskjeden.

Og motivasjonen har han brukt godt.

Øystein Bråten og Birk Ruud

TO NORSKE PÅ PALLEN: Det ble bronse til Øsytein Bråten og gull til Birk Ruud.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I big air-bakken på Fornebu landet Ruud tre imponerende triks. Til slutt var det bare gullvinneren fra X Games Aspen tidligere i år som kunne ta fra ham gullet.

– Jeg var veldig nervøs før han skulle kjøre, innrømmer Ruud.

Men svenske Henrik Harlaut fikk ikke til sitt siste hopp og endte på sølvplassen.

Øystein Bråten sørget for at hjemmepublikumet fikk ekstra mye å juble for. Gullvinneren fra OL tok bronsen og med det sin sjette X Games-medalje.

Sølv til Kleveland

I snøbrettherrenes big air-finale ble det mer norsk jubel. Marcus Kleveland klarte å innfri under stort press som forhandsfavoritt og hjemmehåp.

19-åringen kjempet om gullet, men klarte ikke å lande sitt siste forsøk, og det endte med X Games-sølv. Takeru Otsuka fra Japan tok gullet.

Siste nytt

 • Ruuds overmann tapte finalen

  Borna Coric, som slo Casper Ruud i fredagens kvartfinale, måtte se seg slått av Daniil Medvedev i finalen i ATP-turneringen i St. Petersburg. Kroaten, som er nummer 15 på ATP-rankingen, nedkjempet Ruud i tre sett etter å ha tapt det første. Søndag kom han til kort mot den russiske hjemmefavoritten og verdensfireren Medvedev, som noterte sin sjette turneringsseier i karrieren med 6-3, 6-1.

  Russia Tennis Open
  Foto: Elena Ignatyeva / AP
 • Neymars søte hemn

  Fleire gonger i andre omgang kasta Lyon-publikummet flasker og andre gjenstandar mot PSGs superstjerne Neymar ved hjørneflagget. Vaktene prøvde å verne brasilianaren, og speakeren måtte be publikum om å slutte.

  Men det var Neymar og PSG som lo sist og best. Tre minutter før full tid sette han inn sigersmålet, og PSG vann 1-0 og trygga tabelleiinga.

  Neymar
  Foto: Emmanuel Foudrot / Reuters
 • Benzema redda Real

  Karim Benzema scora kampens einaste mål etter 64 minutt og berga sigeren for Real Madrid i bortekampen mot Sevilla.

  Real er dermed på andreplass etter seks serierunder, berre på målskilnaden bak Athletic Bilbao. Berre eitt poeng skil dei seks beste på tabellen.

  Karim Benzema
  Foto: Miguel Morenatti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal