OL-vrakede Ruud tok sitt første X Games-gull

18-åringen kvalifiserte seg i siste liten og sikret gullet på hjemmebane.

X Games Oslo 2018: Big Air

SLO TILBAKE: Birk Ruud vant big air-finalen under X Games Norge.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

Birk Ruud kom på andreplass i kvalifiseringen til big air-finalen i X Games Norge, og sikret seg dermed den siste finaleplassen.

Og da det gjaldt som mest var nordmannen endelig best. Med poengsummen 85,33 vant han finalen på hjemmebane og kunne juble for sitt aller første X Games-gull.

– Jeg kan ikke beskrive det. Det er det beste som har skjedd meg, sa Ruud med gullet rundt halsen.

Fra OL-vraking til X Games-gull

18-åringen har blitt beskrevet som er stjerneskudd i norsk ekstremsport, men da OL-laget til friskikjørerne ble tatt ut i januar, var unggutten vraket.

– Det er en stor overraskelse. Det er absolutt en veldig stor skuffelse, men jeg må ta det som motivasjon og prøve å se fremover, sa Ruud til NRK like etter at han hadde fått beskjeden.

Og motivasjonen har han brukt godt.

Øystein Bråten og Birk Ruud

TO NORSKE PÅ PALLEN: Det ble bronse til Øsytein Bråten og gull til Birk Ruud.

Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix

I big air-bakken på Fornebu landet Ruud tre imponerende triks. Til slutt var det bare gullvinneren fra X Games Aspen tidligere i år som kunne ta fra ham gullet.

– Jeg var veldig nervøs før han skulle kjøre, innrømmer Ruud.

Men svenske Henrik Harlaut fikk ikke til sitt siste hopp og endte på sølvplassen.

Øystein Bråten sørget for at hjemmepublikumet fikk ekstra mye å juble for. Gullvinneren fra OL tok bronsen og med det sin sjette X Games-medalje.

Sølv til Kleveland

I snøbrettherrenes big air-finale ble det mer norsk jubel. Marcus Kleveland klarte å innfri under stort press som forhandsfavoritt og hjemmehåp.

19-åringen kjempet om gullet, men klarte ikke å lande sitt siste forsøk, og det endte med X Games-sølv. Takeru Otsuka fra Japan tok gullet.

Siste nytt

 • Sølv til Schmid

  Eric Frenzel tar sin 19. medalje i VM eller OL, mens Schmid gjør som han gjorde i Liberec i 2009 og tar sølv! Det er Norges første individuelle medalje i kombinert på ti år. For en prestasjon av Schmid! Rehrl tar bronse. Riiber prøvde seg i langrennet, men blir nummer fem.

  VM ski 2019. Kombinert. Jan Schmid
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Semb slutter som sportssjef

  Nils Johan Semb slutter som sportssjef og går over i en deltidsstilling som seniorrådgiver i Norges Fotballforbunds eliteavdeling. Det skriver fotball.no. Semb skal nå primært jobbe inn mot aldersbestemte landslag og topptrenerutdanningen. – Jeg ønsker å frigjøre tid til å gjøre andre ting etter mange år med stor reise- og pendlevirksomhet, sier Semb. Det var Semb som rekutterte Lars Lagerbäck som landslagssjef for to år siden etter at svensken egentlig hadde bestemt seg for å gi seg som trener.

  Fotballandslaget med pressetreff.
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Windingstad med karrierebeste

  Rasmus Windingstad ble nummer syv i kombinasjonen i Bansko fredag. Alexis Pinturault vant oppskriftsmessig foran Marcel Hirscher og Stefan Hadalin. Aleksander Aamodt Kilde endte på 14.-plass, mens Henrik Kristoffersen ble nummer 16 i sin kombi-debut.

  Windingstad.
  Foto: Gabriele Facciotti / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal