NRK Meny
Normal

OL-vinner Hattestad aldri spurt om råd

Gullvinner fra OL og VM, Trine Hattestad, er en av norsk friidretts få suksesshistorier. Men Norges Friidrettsforbund har aldri ringt henne etter at hun la opp.

Trine Hattestad

Tidligere spydkaster Trine Hattestad har gull fra både OL og VM.

Foto: Johansen, Erik / NTB scanpix

– Jeg vet en god del om hva som må til for å lykkes, sier hun til NRK.no.

Akkurat nå pågår det en intern og langvarig evaluering i Norges Friidrettsforbund av årets sesong, der det har vært langt mellom lyspunktene.

En av de som har fulgt de norske utøverne fra avstand, er Trine Hattestad. En av Norges mestvinnende friidrettsutøvere og innehaver av svært mye kompetanse om hva som kreves for å lykkes på toppnivå.

Ronny Nilsen

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen.

Foto: Åserud, Lise / NTB scanpix

I perioden 1994 til 2000 vant den tidligere spydkasteren ett OL-gull, to VM-gull og ett EM-gull.

Etter at hun sluttet som spydkaster har imidlertid ingen fra Friidrettsforbundet vært interessert i å bruke kompetansen til OL-mesteren. Verken i evalueringer eller andre sammenhenger.

Jeg har ikke hatt mye tid til å oppsøke friidrettsmiljøet, men jeg har aldri blitt kontaktet av forbundet, bekrefter hun.

– Har gjort noe riktig

Hattestad var en del av norsk friidretts gullalder på 90-tallet før hun la opp som utøver i 2000 for å konsentere seg om familien.

I dag står hun utenfor friidrettsmiljøet. Det har hun gjort i 14 år.

Sammen med utøvere som Geir Moen, Vebjørn Rodal, Hanne Haugland og Steinar Hoen sikret de alle medaljer til Norge i EM i 1994.

Moen tok gull på 200 meter og sølv på 100. Hoen vant høyde og Hattestad spyd. Rodal tok sølv på 800 meter mens Mette Bergmann sikret bronse i diskos.

Utrolige resultater med tanke på årets EM, der sølvet til Henrik Ingebrigtsen ble eneste medalje.

Ønsker å bidra

Men kompetansen til den tidligere frontfiguren til Norges Friidrettsforbund er ikke blitt ivaretatt, og Trine Hattestad innrømmer at lysten til å bidra er til stede.

Trine Hattestad

Trine Hattestad på vei hjem fra nok et VM med et gull i kofferten i 1997.

Foto: Borgen, Ørn E. / NTB scanpix

– Jeg har en del å bidra med, det vet man jo. Jeg har gjort noe som er riktig, i hvert fall, kommenterer hun.

– Det kunne vært gøy å bidra i enkelte prosjekter, for jeg merker at jeg blir ivrig når jeg er på friidrettsbanen. Det er ikke utenkelig at jeg kan gjøre det igjen. Det er det ikke.

Tidligere friidrettspresident Anne Thidemann er kritisk til måten Norges Friidrettsforbund har tatt vare på kompetansen til de tidligere suksessutøverne.

Hun mener man med fordel kunne bygget videre på suksessen fra tidligere år.

– Vi har kanskje Norges beste friidrettskompetanse hos nettopp denne gruppen som ble både europamestere, verdensmestere og fikk olympisk gull, sa Thidemann nylig til NRK.no.

Ikke imponert over nivået

2014-sesongen ble totalt sett en svært dårlig sesong for norsk friidrett.

Hattestad, som rakk å kapre hele 14 NM-titler i sin karriere, er heller ikke videre imponert over nivået som ble vist under norgesmesterskapet i friidrett i august.

I etterkant av mesterskapet gikk blant andre Ingrid Kristiansen ut og kritiserte nivået på de norske langdistanseløperne etter at langrennsløperen Kristin Størmer Steira vant 10.000-meteren.

– Nivået var kanskje ikke veldig høyt. Man har litt å gå på der, sier Hattestad.

– Hva gjorde dere riktig?

– Det ble stilt tøffe krav til oss, og jeg likte det. Du når ingen vei om du ikke får tøffe krav fra omgivelsene og deg selv. Vi hadde en veldig god treningskultur og dro veksel på hverandre. Man kunne ikke være noe dårligere enn de andre om

Henrik Ingebrigtsen

Henrik Ingebrigtsen har vært et av få lyspunkt denne sesongen.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

man ville henge på lasset.

– Må være åpen

Sportssjef i Norges Friidrettsforbund, Ronny Nilsen, forteller at forbundet er positive til å bruke Trine Hattestad som rådgiver.

– Man må være åpen for å ta i bruk annen kompetanse, forteller Nilsen, som ikke vet hvorfor Hattestad aldri har blitt rådspurt av noen i Friidrettsforbundet.

– Det kan jeg ikke svare på. Jeg ble ansatt i Norges Friidrettsforbund i 2008. Men vi har hatt mange gode resultater i spyd, sier han.

– Hattestad sier hun har lyst å bidra?

– Det var hyggelig å høre.

– Ingebrigtsen skiller seg ut

Det siste store internasjonale friidrettsmesterskapet arrangeres denne helgen (Continental Cup). Sportssjefen forteller at de er midt i evalueringen av årets sesong. Det er et arbeid som vil pågå til november.

– Henrik Ingebrigsten er den som skiller seg ut og som er på topp, internasjonalt nivå, sier han til NRK.no.

Til tross for nedslående resultater i EM, mener Nilsen at det generelle nivået er bra.

– Vi må huske på at Norge sikret opprykk til superligaen i år. Det vi må jobbe med er å få flere opp på det nivået Henrik har, påpeker han.

Siste nytt

 • Norge leder klart

  Norge leder 9-3 i den viktige curlingkampen mot Danmark. To gode runder hvor nordmennene vant 4-0 la utgangspunktet for forspranget. Skal Norge ha noen som helst mulighet til å avansere må de vinne denne.

  Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Curling menn. Norge - Korea (7-5)
  Foto: Erik Johansen / NTB scanpix
 • De norske sliter

  Øystein Bråten (22) er den eneste nordmannen som foreløpig ligger an til å kvalifisere seg til finalen i slopestyle. Han ligger på sjetteplass, de andre nordmennene er ikke blant de 12 beste som går til finalen hittill.

  X-Games Hafjell.
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Rösler fikk sparken i Fleetwood

  Uwe Rösler får ikke fortsette som manager i engelske Fleetwood. Den nedrykkstruede League One-klubben fikk nok etter sju strake tap i ulike turneringer. Nyheten ble bekreftet et par timer etter at Fleetwood røk 0-3 borte mot Doncaster lørdag.

  Uwe Rösler
  Foto: Bogdan Maran / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal