NRK Meny
Normal

– Mislykket hvis man ikke lykkes i OL

LILLEHAMMER (NRK.no): Han ble den første norske vinneren i Tour de Ski. Men det er OL-resultatene som avgjør om sesongen er vellykket for Martin Johnsrud Sundby.

Han har hatt en strålende sesong, men Martin Johnsrud Sundby må ta to gull i Sotsji før han kalle sesongen vellykket.

Martin Johnsrud Sundby har vunnet Tour de Ski og gått til topps i NM. Men det er liten tvil om hva som er sesongens store mål.

– Det er en spesiell sesong. Det har vært veldig bra til nå, jeg har fått med meg veldig mye. Men sesongen blir på sett og vis mislykket hvis man ikke lykkes i OL, sier Martin Johnsrud Sundby.

Lørdag tok han gull på tremila i NM. Etterpå fikk NRK komme på besøk da familien feiret ettårsdagen til sønnen Markus på forskudd. Han har bursdag 29. januar. Da er pappa bortreist og dypt inne i OL-bobla.

Lista ligger altså skyhøyt:

– For at jeg skal være 100 prosent fornøyd, må jeg ha med meg individuell medalje hjem fra OL. Men jeg har tatt medalje i mesterskap før, så jeg må innrømme at gullet er avgjørende. Så må vi ta tilbake stafettronen fra Sverige. To gullmedaljer, da er jeg strålende fornøyd, sier Sundby.

– Blir kjipt

Den største utfordringen blir å være borte fra Markus og samboer Marieke i fem uker.

– Det blir kjipt å reise av gårde sånn, med tanke på at jeg skal være borte ganske lenge. Jeg er ganske sikker på at jeg kommer til å være bra fokusert, men det blir nok noen kvelder hvor jeg kommer til å savne dem veldig, erkjenner han.

At det er andre fedre i OL-troppen, er til hjelp. Også Tord Asle Gjerdalen og Eldar Rønning har familie som venter hjemme.

– Vi kan diskutere oss fram til at det vi driver med er verdt det. OL er hvert fjerde år, og selvfølgelig er det verdt det. Vi sutrer noe jævlig over at vi skal være borte noen uker, men vi er ikke de eneste i verden som er ute og reiser, poengterer Sundby med en viss selvironi.

– Har vært veldig sliten

Resultatene til nå denne vinteren vitner i hvert fall om at Sundby ikke er blitt en dårligere skiløper av noen bleieskiftøkter. Tvert imot har han tatt det siste steget og vært verdens beste langrennsløper.

At det skulle gå slik, har i hvert fall samboer Marieke hatt sine tvil om.

– Jeg må si jeg var litt spent før sesongen, for jeg vet at han til tider har vært veldig sliten. Han trener ekstremt mye i tillegg. Så jeg vet ikke helt hva som har vært årsaken til at han har lyktes så bra, sier hun til NRK.no.

Dagen før NM-tremila ble det også dårlig med søvn som en konsekvens at familien er med på tur.

– Fra to til halv åtte sov han oppå pappa. Jeg tror det går bra en dag, men ikke et helt OL, innrømmer Martin Johnsrud Sundby.

Siste nytt

  • Kritiserer ligacuptrekning

    Fans og medier i England mislikte sterkt torsdagens trekning i ligacupen, som fant sted i Kina før de fleste på balløya var våkne. Engelsk fotball håper nemlig å øke interessen i Asia. Daily Telegraph er blant avisene som kritiserer opplegget, skriver NTB. Slik spilles 3. runde:

    Bournemouth – Brighton, Crystal Palace – Huddersfield, Leicester – Liverpool, West Bromwich – Manchester City, Arsenal – Doncaster, Aston Villa – Middlesbrough, Brentford – Norwich, Bristol City – Stoke, Burnley – Leeds United, Chelsea – Nottingham Forest, Everton – Sunderland, Manchester United – Burton, Reading – Swansea, Tottenham – Barnsley/Derby, West Ham–Bolton, Wolverhampton–Bristol Rovers.

    United
    Foto: GEOFF CADDICK / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: Diamond League fra Zürich
Friidrett: Diamond League, Zürich
4-4-2 Europaligaen: Rosenborg - Ajax
Friidrett: Diamond League fra Zürich