NRK Meny
Normal

Norge godtar smøretrailer-nekt under OL

Milliontraileren som skal sørge for gullski i Sotsji må parkeres flere kilometer unna OL-stadion.

Knut Nystad trailer

Sjefssmører for langrennslandslaget Knut Nystad innrømmer at plasseringen av smøretraileren under OL ikke er ideell.

Fire måneder før OL-starten er det klart at Norge ikke får viljen sin: Den gigantiske smøretraileren som langrennsleiren har kjempet for å få parkere på OL-stadion må etterlates flere hundre høydemetre lengre nede i dalen.

– Det er ingen ideell løsning, men vi må ha en positiv innstilling. Vi kan ikke bruke et helt OL på å bekymre oss for hvordan det skulle vært, sier sjefssmører Knut Nystad på telefon fra Sotsji.

Traileren er verdens største og uten tvil viktig i arbeidet som legges ned på veien mot norske OL-gull til vinteren.

Bjørgen og Johaug

Marit Bjørgen (t.v.) og Therese Johaug må klare seg uten smøretraileren på skistadion i Sotsji.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Gjelder også skiskytterne

Nystad er i skrivende stund i OL-byen for å blant annet inspisere plassen Norge har fått tildelt til traileren. Han kan fortelle at løsningen de nå har landet på er endelig.

Ifølge den norske sjefssmøreren er dette løsningen arrangøren og Norge har landet på:

Traileren blir parkert nede i dalen i Krasnaya Polyana på omlag 600 meter. Dette er samme sted som smørerne og skitesterne innkvarteres. Selve skistadion ligger mye høyere, på ca 1 500 meter. Hovedfartsåren fra dalen og opp dit er en gondolbane, en tur som ifølge Nystad tar en halvtime før du er fremme på selve skistadion.

På stadion må Norge nøye seg med arrangørens smøreboder. Dette gjelder ifølge Nystad også skiskytterne, som kommer til å parkere sin smøretrailer i nærheten av langrennstraileren nede i dalen.

Russland slipper ikke unna

Emil og Tarjei

Løsningen Knut Nystad forteller om gjelder også for skiskytterne, her representert ved Tarjei Bø (t.v.) og Emil Hegle Svendsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Trøsten er at dette gjelder samtlige nasjoner - også Russland. Ifølge Nystad er veien fra dalen og opp til stadion bratt og vanskelig, og dette er trolig mye av grunnen til at arrangøren nekter de enorme smøretrailerne å kjøre på den.

– Sånn sett blir alle behandlet likt, sier Nystad, til NRK.

NRK har kjørt den omtalte veien og den minner mye om Trollstigen som mange nordmenn kjenner fra Vestlandet. Den svingete veien fra skistadion og ned til dalen tar omlag en halvtime å kjøre og er på ca 16 kilometer.

Misforståelser

Bråket rundt smøretraileren har pågått siden januar da det for første gang ble kjent at Norges skiforbund ville få problemer med å bruke den slik de ønsker under OL.

Noen måneder senere fortalte NRK at langrennsleiren hadde bestemt seg for å trosse russerne og ta med traileren til OL uansett.

Nå er det altså bestemt at det blir en mellomløsning.

– Er siste ord i denne saken sagt, Nystad?

– Ja, det vil overraske meg om det blir store endringer nå.

Nystad tror det er mangel på kommunikasjon og misforståelser, snarere enn motvilje fra den russiske OL-arrangøren, som har vært grunn til mangelen på avklaring i saken.

Vanskelig transport

Nå jobber den norske leiren med å sikre arbeidsforholdene i smørebrakkene som venter dem på stadion.

Det går blant annet på ventilasjonsanlegg. For å sikre seg best mulige forhold vil Nystad frakte en del utstyr fra traileren og opp til brakkene. Dette har arrangøren lovet å hjelpe til med - selv om Norge foreløpig ikke har fått en konkret plan om hvordan det skal gjøres.

– Jeg vet ikke hvordan ventilasjonen blir til slutt. Den kommer uansett ikke til å bli like bra som i traileren, men ved å frakte opp eget utstyr håper jeg det blir behagelig og sikkert å jobbe der oppe i tre uker, sier Nystad.

God ventilasjon er nødvendig for å rense lufta når man arbeider med skiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Smøretrailer

Slik ser smøretraileren til langrennslandslaget ut.

30. januar

Nystad er i OL-byen sammen med Olympiatoppen og blant andre toppidrettssjef Tore Øvrebø. Turen er den aller siste inspeksjonen før nordmennene reiser til selve lekene i slutten av januar.

Teamet går nå gjennom alt av detaljer på alle områder, blant annet innkvartering, matlaging og transport til og fra arenaer.

I tillegg til sin jobb som sjefssmører på langrennslandslaget er Nystad engasjert av Olympiatoppen som leder for prosjekt «Ski 2014», der målet er å ha best ski i langrenn, skiskyting og kombinert under lekene i Sotsji.

– Jeg vil påstå at arbeidet vi har lagt ned over tid er et godt sikkerhetsnett for at vi ikke skal drite oss loddrett ut, men noe garanti finnes aldri. Det er store variasjoner i været der oppe, sier Nystad.

Nå som heller ikke russerne får boltre seg i sin nyinnkjøpte trailer på OL-stadion er det på skitestingen hjemmenasjonen nå har sin største fordel. De har i lang tid nærmest hatt fri tilgang til testing av ski i OL-løypene.

Norge får på sin side ikke tilgang til løypene før 30. januar. OL åpnes 7. februar.

Siste nytt

 • Hvas til ny finale i svømme-EM

  Tomoe Zenimoto Hvas (17) er i posisjon til å ta en ny EM-medalje i svømming etter å ha tatt seg videre til finale på favorittøvelsen 200 meter butterfly. Hvas tok andreplassen i sitt heat med tiden 1.53,61, skriver NTB.

   Tomoe Zenimoto Hvas
  Foto: SVT
 • Killi med prestisjefylt seier

  Johanne Killi stakk av med seieren i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge. Killi ble eneste kvinne som fikk se 90-tallet, og vant med 90 blank. Tess Ledeux tok andreplassen med 89 poeng, mens Sarah Höfflin fra Sveits ble nummer tre med 84, skriver NTB.

  Killi
  Foto: Luca Bruno / AP
 • Zucca sikret seieren på overtid

  Mats Zuccarello tok saken i egne hender på overtid og sørget for en 3-2-seier over Boston Bruins. Zuccarello scoret sitt åttende mål for sesongen da han avgjorde kampen 1.56 minutter inn i overtiden, skriver NTB.

  Zucc
  Foto: Michael Dwyer / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup skiskyting: Fellesstart kvinner
V-cup kombinert: Hopp
V-cup kombinert: Hopp