Hopp til innhold

Norge godtar smøretrailer-nekt under OL

Milliontraileren som skal sørge for gullski i Sotsji må parkeres flere kilometer unna OL-stadion.

Knut Nystad trailer

Sjefssmører for langrennslandslaget Knut Nystad innrømmer at plasseringen av smøretraileren under OL ikke er ideell.

Fire måneder før OL-starten er det klart at Norge ikke får viljen sin: Den gigantiske smøretraileren som langrennsleiren har kjempet for å få parkere på OL-stadion må etterlates flere hundre høydemetre lengre nede i dalen.

– Det er ingen ideell løsning, men vi må ha en positiv innstilling. Vi kan ikke bruke et helt OL på å bekymre oss for hvordan det skulle vært, sier sjefssmører Knut Nystad på telefon fra Sotsji.

Traileren er verdens største og uten tvil viktig i arbeidet som legges ned på veien mot norske OL-gull til vinteren.

Bjørgen og Johaug

Marit Bjørgen (t.v.) og Therese Johaug må klare seg uten smøretraileren på skistadion i Sotsji.

Foto: Olsen, Geir / NTB scanpix

Gjelder også skiskytterne

Nystad er i skrivende stund i OL-byen for å blant annet inspisere plassen Norge har fått tildelt til traileren. Han kan fortelle at løsningen de nå har landet på er endelig.

Ifølge den norske sjefssmøreren er dette løsningen arrangøren og Norge har landet på:

Traileren blir parkert nede i dalen i Krasnaya Polyana på omlag 600 meter. Dette er samme sted som smørerne og skitesterne innkvarteres. Selve skistadion ligger mye høyere, på ca 1 500 meter. Hovedfartsåren fra dalen og opp dit er en gondolbane, en tur som ifølge Nystad tar en halvtime før du er fremme på selve skistadion.

På stadion må Norge nøye seg med arrangørens smøreboder. Dette gjelder ifølge Nystad også skiskytterne, som kommer til å parkere sin smøretrailer i nærheten av langrennstraileren nede i dalen.

Russland slipper ikke unna

Emil og Tarjei

Løsningen Knut Nystad forteller om gjelder også for skiskytterne, her representert ved Tarjei Bø (t.v.) og Emil Hegle Svendsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Trøsten er at dette gjelder samtlige nasjoner - også Russland. Ifølge Nystad er veien fra dalen og opp til stadion bratt og vanskelig, og dette er trolig mye av grunnen til at arrangøren nekter de enorme smøretrailerne å kjøre på den.

– Sånn sett blir alle behandlet likt, sier Nystad, til NRK.

NRK har kjørt den omtalte veien og den minner mye om Trollstigen som mange nordmenn kjenner fra Vestlandet. Den svingete veien fra skistadion og ned til dalen tar omlag en halvtime å kjøre og er på ca 16 kilometer.

Misforståelser

Bråket rundt smøretraileren har pågått siden januar da det for første gang ble kjent at Norges skiforbund ville få problemer med å bruke den slik de ønsker under OL.

Noen måneder senere fortalte NRK at langrennsleiren hadde bestemt seg for å trosse russerne og ta med traileren til OL uansett.

Nå er det altså bestemt at det blir en mellomløsning.

– Er siste ord i denne saken sagt, Nystad?

– Ja, det vil overraske meg om det blir store endringer nå.

Nystad tror det er mangel på kommunikasjon og misforståelser, snarere enn motvilje fra den russiske OL-arrangøren, som har vært grunn til mangelen på avklaring i saken.

Vanskelig transport

Nå jobber den norske leiren med å sikre arbeidsforholdene i smørebrakkene som venter dem på stadion.

Det går blant annet på ventilasjonsanlegg. For å sikre seg best mulige forhold vil Nystad frakte en del utstyr fra traileren og opp til brakkene. Dette har arrangøren lovet å hjelpe til med - selv om Norge foreløpig ikke har fått en konkret plan om hvordan det skal gjøres.

– Jeg vet ikke hvordan ventilasjonen blir til slutt. Den kommer uansett ikke til å bli like bra som i traileren, men ved å frakte opp eget utstyr håper jeg det blir behagelig og sikkert å jobbe der oppe i tre uker, sier Nystad.

God ventilasjon er nødvendig for å rense lufta når man arbeider med skiene.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Smøretrailer

Slik ser smøretraileren til langrennslandslaget ut.

30. januar

Nystad er i OL-byen sammen med Olympiatoppen og blant andre toppidrettssjef Tore Øvrebø. Turen er den aller siste inspeksjonen før nordmennene reiser til selve lekene i slutten av januar.

Teamet går nå gjennom alt av detaljer på alle områder, blant annet innkvartering, matlaging og transport til og fra arenaer.

I tillegg til sin jobb som sjefssmører på langrennslandslaget er Nystad engasjert av Olympiatoppen som leder for prosjekt «Ski 2014», der målet er å ha best ski i langrenn, skiskyting og kombinert under lekene i Sotsji.

– Jeg vil påstå at arbeidet vi har lagt ned over tid er et godt sikkerhetsnett for at vi ikke skal drite oss loddrett ut, men noe garanti finnes aldri. Det er store variasjoner i været der oppe, sier Nystad.

Nå som heller ikke russerne får boltre seg i sin nyinnkjøpte trailer på OL-stadion er det på skitestingen hjemmenasjonen nå har sin største fordel. De har i lang tid nærmest hatt fri tilgang til testing av ski i OL-løypene.

Norge får på sin side ikke tilgang til løypene før 30. januar. OL åpnes 7. februar.

Sportsnyheter

Jan Jönsson

Treneren stormet banen, ble utvist og prøvde å klemme dommer: – Ikke akseptabel oppførsel

I kampen mellom Vålerenga og Stabæk ble det baluba på overtid. I sentrum: Stabæk-trener Jan Jönsson.

Siste nytt

  • Grøvdal vraker 10.000 meter i EM – går for ny distanse

    Karoline Bjerkeli Grøvdal (33) endrer konkurranseplanen for sommerens europamesterskap i Roma.

    Hun dropper 10.000 meter og planlegger for å løpe halvmaraton.

    Det bekrefter hun overfor NRK.

    Nå satser hun på å løpe 5000 meter fredag 7. juni og halvmaraton 9. juni – og regnes som en sterk medaljekandidat på begge distansene.

    – Det kan være en morsom kombo det, sier Grøvdal, som presiserer at hun vil ta en endelig avgjørelse etter det første løpet.

    Hun vant nylig New York halvmaraton på tiden 1.09.09 minutter. Hun er rangert som den femte beste europeeren i kategoriene 5000 meter og gateløp.

    Grøvdal har vel å merke ikke tatt EM-kravet på 32 minutter på 10.000 meter, men det ville vært for en formalitet å regne. Hun har løpt minuttet raskere to ganger på asfalt, men måtte tatt på seg piggsko for å kvalifisere seg til europamesterskapet. Det ønsker hun ikke å prioritere i en viktig treningsperiode inn mot EM- og OL-sesongen.

    Den erfarne langdistanseprofilen har bronse på 10.000 meter og 3000 meter hinder fra tidligere europamesterskap, samt at hun har vunnet EM i terrengløp tre år på rad.

    Halvmaraton er ikke en tradisjonell mesterskapsøvelse, men arrangeres i EM i år som sammenfaller med OL.

    PS! EM i Roma og OL i Paris ser du på NRK.

    Friidretts-VM 2023: Pressetreff
    Foto: Beate Oma Dahle / NTB
  • Storhamar sikret gullet etter «sliteseier»: – Ekstrem lettelse

    Storhamar vant den femte NM-finalen med 4-3 over Vålerenga i forlengning. Med 4-1 i kamper kunne vertene juble for tittelen.

    Eirik Salsten ble helten med scoring 50 sekunder ut i spilleforlengelsen. Da eksploderte det på Hamar – som hadde «mætt fjøs» med over 7100 tilskuere.

    For veteran Patrick Thoresen ble det ekstra spesielt å vinne foran familien på tribunen.

    – Det er helt magisk. Jeg har jo vært med på veldig mange finaler, dessverre tapt veldig mange de siste par åra, så det var en ekstrem lettelse å få være med å vinne. Jeg har drømt om dette. Dette har vært et stort, stort mål de siste åra mine, sier Thoresen til NRK.

    – Det er helt sykt at det er 7000 mennesker her som har fulgt oss i tykt og tynt mer eller mindre i hele år.

    Med tirsdagens triumf er Storhamars åttende kongepokal i boks. Vålerenga er fortsatt ledende i Norge med sine 26 «bøtter».

    Tross tapet, lar Storhamar-trener Petter Thoresen seg imponere av motstanden og kaller tirsdagens kamp for en «sliteseier».

    – Imponert av Vålerenga. De har mistet flere sentrale spillere og kriget mot Oilers i syv kamper. Jeg er faktisk imponert over det de leverer, skal jeg være helt ærlig, sier Thoresen til NRK.

    Og det var gjestene fra hovedstaden som kom best i gang i den femte kampen i NM-sluttspillet. Lagets storscorer Thomas Olsen satte 1-0 etter tre og ett halvt minutt. Da Storhamar fikk muligheten i overtall i midtperioden satte Peter Quenneville inn utligningen. Storhamar gikk så opp til 2-1, før Magnus Brekke Henriksen utlignet for Vålerenga.

    55 minutter og 25 sekunder ut i kampen sendte Jakob Berglund Storhamar nok en gang opp i ledelsen, men 12 sekunder før slutt sikret Vålerenga spilleforlengelse da Christopher Bengtson satte 3-3. I spilleforlengelsen sørget Saltsten for seier til Storhamar. (NRK/NTB)

    NM finale Ishockey Storhamar IL - Vålerenga IF i CC Amfi. SIL - VIF
    Foto: Cornelius Poppe / NTB
  • Sævik med ny scoring da Vålerenga beholdt tabelltoppen

    Både Karina Sævik og Iris Omarsdottir scoret sitt fjerde mål for sesongen da Vålerenga slo Stabæk 3-2 på hjemmebane i Toppserien tirsdag.

    Kampen skulle opprinnelig spilles i september, men ble framskyndet for å legge til rette for Vålerengas deltakelse i mesterligakvalifiseringen. Med tirsdagens seier ligger Vålerenga og Rosenborg på topp med tolv poeng, men VIF har bedre målforskjell. Deretter følger Røa med ni.

    Vålerengas hjemmeseier tirsdag kom etter scoringer av Olaug Tvedten, Ylinn Tennebø og Sævik, som scoret sitt fjerde mål for sesongen. For gjestene sto spisstalentet Omarsdottir for begge nettkjenningene – den siste fem minutter før slutt. 20-åringen har i likhet med Sævik scoret fire ganger denne sesongen.

    Stabæk står med seks poeng etter to seirer og tre tap hittil. Vålerenga har byderby mot Lyn til helgen, mens Stabæk får besøk av Brann. (NTB)

    Toppserien fotball 2023: Vålerenga - LSK Kvinner
    Foto: Lise Åserud / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal