Normal

OL-søkerne presenterer seg

De fire kandidatene til OL 2016 presenterer sine søknader nå.

Barack Obama
Foto: Charles Dharapak / AP

Chicago, Tokyo, Rio de Janeiro og Madrid presenterer søknadene sine for siste gang foran den internasjonale olympiske komité, IOK.

Alle landene har sendt sine øverste politikere og statsoverhoder for å bruke i kampen for å sikre seg OL.

Barack og Michelle Obama er de mest framtredende, de støtter Chicagos søknad. Chicago er Barack Obamas hjemby.

Kong Juan Carlos fronter Madrids søknad, mens Brasil president og Japans statsminister og kronprinspar er i København for å hjelpe henholdsvis Rio og Tokyo i kampen.

Chicago var først ute, deretter Tokyo, Rio og til slutt Madrid. Hver av kandidatene har en drøy time til disposisjon til å overbevise IOK-delegatene.

Mellom klokka 16 og 17.40 skal det stemmes, og klokka 18.30 kunngjør IOK-president Jacques Rogge resultatet.

Nett-TV: Drakampen om OL er i gang

- Chicago er klar for OL

President Barack Obama anbefalte medlemmene i Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) å gi sin stemme til Chicago for lekene i 2016.

Da presidenten gikk på podiet i Bella Center i København fredag morgen, spilte han bevisst på følelser i sin tale til IOK-delegatene.

- Jeg kan forsikre dere at Chicago er både ivrig og klar til å arrangere OL i 2016. Derfor anbefaler jeg dere på det varmeste å velge Chicago, den byen jeg selv har valgt som min hjemby i USA, sa presidenten til en lydhør forsamling.

Han entret talerstolen etter sin kone Michelle Obama som også la mye følelser i den talen hun holdt.

Førstedamen sa at sport og idrett hadde forent hjembyen hennes da hun selv var ei lita jenta som løp rundt i gatene i Chicago, og hun fortalte IOK-delegatene at hun var overbevist om at et OL i Chicago om sju år ville føre verden sammen.

Nett-TV: Michelle Obama: I dag kan jeg drømme om OL i Chicago

Nett-TV: Barack Obama: Derfor elsker jeg Chicago

Nett-TV: Utdrag fra Chicagos presentasjon

Japansk skolejente stjal showet

Ei 15 år gammel japansk turn- og skolejente stjal showet da Tokyo presenterte sin OL-søknad for siste gang fredag.

- Jeg er ingen stor statsleder, men en mye viktigere person, for jeg representerer alle ungdommene i verden, sa 15-årige Resa Mishina da hun sto på podiet foran de cirka 100 mektige medlemmene av Den internasjonale olympiske komiteen (IOK) i København fredag.

Hun gikk på podiet etter at det amerikanske presidentparet, Michelle og Barack Obama, hadde talt til delegatene på vegne av Chicagos søkerkomite, og den japanske turneren klarte seg kjempebra.

Den japanske ungjenta uttrykte den bekymringen verdens ungdommer har, særlig når det gjelder klimaet, og det var et poeng den japanske statsministeren Yukio Hatoyama også la stor vekt på i sin tale til IOK-medlemmene.

Nett-TV: Skolejente sjarmerte delegatene

Nett-TV: Utdrag fra Tokyos OL-presentasjon

- Det er vår tur nå

Hete følelser, talent, en voksende økonomi, og det å ha OL i Sør-Amerika før første gang var nøkkeltemaene under Rio de Janeiros presentasjon fredag.

- Helt ærlig tror jeg det er Brasils tur, sa Brasils president Luiz Inacio Lula da Silva under presentasjonen av Rio de Janeiros OL-søknad framover IOK-medlemmene fredag.

- Brasil er det eneste av de ti rikeste landene i verden som ikke har vært vertskap for et OL. For oss vil det være en mulighet uten sidestykke og et løft for alle brasilianernes selvtillit. Gi oss sjansen og dere vil ikke angre!, sa Lula da Silva blant annet.

- De andre (Chicago, Madrid og Tokyo) vil bare bli som alle andre leker. Dette blir ikke bare Brasils leker, men også hele Sør-Amerikas, sa Brasils president.

Rios presentasjon ble åpnet med at den tidligere så mektige FIFA-presidenten og tidligere IOK-medlem, Joao Havelange (93), ønsket IOK velkommen til å feire hans 100-årsdag i Rio de Janeiro om sju år.

Siste nytt

 • Foss på sjetteplass i VM

  Danske Mikkel Bjerg forsvarte sin tittel på temposykkelen i U23-klassen i sykkel-VM i Innsbruck. Norske Tobias Foss ble beste nordmann på en sjetteplass, 2.25 minutter bak vinneren. Andreas Leknessund ble nummer 13.

  SYKKEL-VM BERGEN 2017.
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Alternativ trening for Moan

  Magnus Moan fikk et ublidt møte med reklamegjerdene i bunnen av hoppbakken i Planica søndag. Verst gikk det utover skulderen. Moan melder nå på sin Twitter-konto at det blir alternativ trening de kommende dagene.

  Magnus Moan
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal