NRK Meny
Normal

OL SKAL til Tromsø

Kulturminister Trond Giske er klinkende klar på at det neste OL i Norge skal til Tromsø, enten det blir søknad i 2018 eller 2022.

 Trond Giske (fremst), bak, fra v: daglig leder i OL-selskapet, Petter Rønningen, visepresident i Id
Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

- Jeg reagerer på nedrakkingen av Tromsø som mulig arrangørby som har kommet i kjølvannet av kvalitetsrapporten. Etter mitt syn viser ikke rapporten at det er dyrt med et OL i Tromsø i 2018. Den viser at det er dyrt med OL, sier Giske til Nordlys.

Han minner om at veldig mange av ekstrakostnadene ville blitt de samme med et annet norsk alternativ. Av totalavviket på 10 milliarder kroner mellom Tromsøs søknad og granskernes rapport, er 8 milliarder geografinøytrale kostnader.

Åpne kort

Giske legger heller ikke skjul på at han opplever debatten om hvor mye idretten skal akseptere av tippemidler til OL-anlegg som en skinndebatt.

- Det er legitimt å ha ulike meninger, men man må spille med åpne kort. Dette handler ikke om 200 millioner kroner. Det ligger andre motiver bak motstanden mot et OL i Tromsø, sier statsråden, som er klar på at skal det arrangeres vinter OL i Norge, blir det i Tromsø.

Uaktuelt med andre søkere

- Det er ikke aktuelt med runder med andre søkere. Hvis idretten skulle konkludere med at det i denne omgang blir for dyrt, vil jeg tolke det som at det er OL som er for dyrt, ikke et OL i Tromsø.

Statsrådens uttalelser om Tromsø som eneste kandidat gjelder for OL i 2018 og 2022, og ikke for alle fremtidige vinter-OL, presisererer Kulturdepartemtentet overfor NRK.

Mandag møtes Idrettsstyret for å behandle OL-saken på nytt. Valget står mellom å stå på søknaden om statsgaranti, eller trekke den tilbake og avlyse OL-planene for denne gang.

Siste nytt

 • Eckhoff dropper fellesstarten

  Tiril Eckhoff står over søndagens fellesstart i skiskyting på Sjusjøen. – Hun sparer seg til verdenscupåpningen fordi hun har vært syk i oppladningen til sesongen, og fikk ikke deltatt på den siste samlinga i Trysil, sier idrettssjef Per Arne Botnan.

  Tiril Eckhoff blir filmet av NRK
  Foto: Anders Rove Bentsen / NRK
 • Northug har friskmeldt seg

  Petter Northug har friskmeldt seg selv og er tilbake i lett trening, opplyser trener Stig Rune Kveen til NRK. – Petter føler seg muskulært og kroppslig klar for skirenn, sier Kveen. Det er uklart om Northug blir tatt ut til verdenscuprennene i Ruka.

  Northug
  Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn
Sesongstart langrenn: 15 km fri teknikk, menn
Langrenn: 15 km fri teknikk menn
Vinterstudio
Vinterstudio
Sesongstart skiskyting: fellesstart kvinner
Sesongstart skiskyting: Fellesstart kvinner
NM kombinert: 10 km langrenn
Sesongstart skiskyting: Fellesstart kvinner
NM kombinert: 10 km langrenn
Sesongstart langrenn: 10 km fri teknikk, kvinner