NRK Meny
Normal

Her møter IOC-presidenten Jacobsen etter sørgebånd-bråket

OL-president Thomas Bach sier at han er lei seg for behandlingen Astrid Uhrenholdt Jacobsen fikk da IOC kritiserte de norske løpernes sørgebånd under OL i Sotsji.

Astrid Uhreholdt Jacobsen

SNAKKET UT: Her har Astrid Uhrenhold Jacobsen (t.v.) fått besøk av Thomas Bach (bak) og Gerhard Heiberg på Olympiatoppen mandag formiddag.

Foto: Inger Kristine Lee / NRK

– Vi følte veldig med deg, sa Bach da han møtte Jacobsen på Olympiatoppen i formiddag.

Jacobsen mistet sin bror rett før OL-åpningen, og de norske jentene valgte å gå med sørgebånd på den første langrennsdistansen. Da ble det først meldt at løperne fikk reprimande fra IOC, men det ble senere tilbakevist.

– Betyr mye

På sitt Oslo-besøk mandag ga Bach uttrykk for beklagelse, uten å bruke ordet unnskyld.

Men han var lei seg.

– Det var aldri meningen at norske løpere følte at de ikke hadde støtte, sa Bach.

Jacobsen fortalte at samtalen med Bach varmet, og at det føltes som en unnskyldning.

– Dette betyr veldig mye for oss. Når jeg ser tilbake var Sotsji stedet å være da det skjedde. Lagkameratene betyr så mye for meg. Det var de som gjorde at jeg holdt meg oppe, sier Jacobsen til Aftenposten.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Bach og Bjørgen

GOD STEMNING: Thomas Bach (t.v.) slo av en prat med Marit Bjørgen (t.h.) om både trening og ferie.

Foto: NRK

– Aksepterer unnskyldningen

Bach rakk å møte flere idrettsutøvere på Olympiatoppen, og Marit Bjørgen var blant dem som ble overrasket over besøket.

Hun trente for fullt da Bach kom inn døren med mediene på slep.

– Godt å se deg igjen, sa Bach til Bjørgen.

– Den forrige gangen var jo litt mer høytidelig, fortsatte presidenten, og tenkte på en av medaljeseremoniene under Sotsji.

Da Bjørgen møtte NRK.no etter praten, hadde hun ikke snakket med presidenten om sørgebånd-saken.

– For meg var det overraskende at han kom hit, så jeg har ikke fått forberedt meg sånn sett sett. Det var jo ikke en positiv sak, men jeg tror han har bedt om unnskyldning og jeg aksepterer det, sier Bjørgen.

Skidronningen, som selv står bak et OL i Oslo i 2022, fikk et positivt inntrykk av OL-sjefen.

– Han er genuint interessert i idrett og det vi gjør. Han er en interessant person, og jeg håper dette (besøket) er med å bidra på en positiv måte, sier Bjørgen.

– Viktig å stå sammen

Samtalen mellom Astrid Uhrenholdt Jacobsen og Bach varte i cirka ti minutter, og Bach fortalte blant annet at han selv hadde vært i en liknende situasjon da han i sin tid var aktiv OL-deltaker i fekting.

– Vi mistet en av våre utøvere i laget og det var et hardt slag. Fortsatt den dag i dag husker jeg de gode minnene da han var med og hvor vondt det var da han ble borte. Det er så viktig å stå sammen i slike situasjoner, sier Bach.

Bach er på norgesbesøk først og fremst for å snakke om ungdoms-OL på Lillehammer om to år, og han vil også diskutere Norges søknad om OL i 2022.

Tirsdag drar Bach videre til Lillehammer.

Siste nytt

 • Sparta sikret seriesølv

  Sparta har seriesølvet i ishockey i boks. Tabellnabo Lillehammer ble slått 4-3 etter forlengning. Lørenskog vant 5-2 over regjerende serie- og norgesmester Stavanger Oilers, mens tabellfirer Frisk Asker tapte 2-3 hjemme mot Stjernen etter forlengning.

  Eliteserien i ishockey: Storhamar - Sparta
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Liverpool herjet med West Ham

  Liverpool er oppe på andreplass på tabellen etter lørdagens nedsabling av West Ham. Scoringer av Emre Can, Roberto Firmino, Mohamed Salah og Sadio Mané gjorde at Michail Antonios nettkjenning ikke ble noe annet enn et trøstemål. Kampen endte 4-1.

  FBL-ENG-PR-LIVERPOOL-WEST HAM
  Foto: OLI SCARFF / AFP
 • Danske vant vårklassiker

  Michael Valgren Andersen overrasket med seier i Omloop Het Nieuwsblad. Amund Grøndahl Jansen ble beste norske på 19.-plass. Truls Korsæth ble nummer 94, mens både Edvald Boasson Hagen og Daniel Hoelgaard brøt sesongens første klassiker, ifølge NTB.

  Belgium Cycling Omloop Het Nieuwsblad
  Foto: Francois Walschaerts / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Henrik Kristoffersen - fra Marikollen til Pyeongchang
OL-magasin