Hopp til innhold

OL-sensasjonen om sitt nye liv: – Surrealistisk

GRANÅSEN (NRK.no): Da han svevde forbi Snøhetta i solnedgangen, skjønte Jørgen Graabak at to OL-gull gjør noe med tilværelsen.

Jørgen Graabak montasje

Jørgen Graabak svevde opp på pallen etter OL-gullet. Senere svevde han forbi Snøhetta i helikopter for å få Olavsstatuetten.

Foto: Montasje / Privat/Scanpix

6. juni 2014: Jørgen Graabak er på Sognefjellet for å gå på ski. Brått og støyende lander et helikopter. Det er kommet for å frakte ham hjem til Sagauka i Melhus.

Jørgen Graabak

Her, under mellomlanding på flystripa i Oppdal, innser Jørgen Graabak hvor surrealistisk den nye tilværelsen er. Men matpakka er den samme, selv for en olympisk mester.

Foto: Håvard Klemetsen / Privat

Der skal Graabak motta trøndersk idretts høyeste utmerkelse, Olavsstatuetten.

For Bjørn Dæhlie var helikopter et ganske vanlig transportmiddel. Petter Northug rekvirerer stadig vekk flyvende maskin med rotor på taket når det haster med å komme seg et sted.

For 23 år gamle Jørgen Graabak finnes det absolutt ingenting hverdagslig med å bli hentet i helikopter.

Gullsjokket

Det synker litt inn, denne dagen. Livet har tatt en vending. På grunn av de to dagene i februar da det temmelig utenkelige skjedde i Sotsji i Russland.

OL-debutanten var vraket fra det norske kombinertlaget til den første øvelsen. Så ble han hentet inn i varmen til storbakkerennet.

18. februar skulle bli dagen da Jørgen Graabak vant sitt aller første internasjonale renn individuelt. At det skjedde i OL, kan være tilfeldig.

Like sannsynlig er det at Graabak var best forberedt av alle da det gjaldt som mest. At han traff best med formen. At han hadde mest is i buken og mest mot i brøstet. For to dager senere gjentok han bragden.

Jørgen Graabak

I hjembygda ble Graabak hedret med trøndersk idretts høyeste utmerkelse, Olavsstatuetten.

Foto: Melhus kommune

Snøhetta i solnedgang

Som ankermann, gikk han Norge inn til seier i lagkonkurransen. På det svingete oppløpet var han frekkest og kjappest. Eller best, som det også kalles.

– Vi hadde et lite stopp på flystripa i Oppdal, som jeg kommer til å se tilbake på med et glis i lang tid, sier Graabak til NRK.no.

Han snakker om helikopterturen, som han føler er det kuleste han har vært med på etter at han reiste fra sitt første OL med to gull på to starter og hundre prosent uttelling.

– Å bli hentet på Sognefjellet og flydd hjem for å få Olavsstatuetten, for så å ta med gamlefar Håvard Klemetsen fra Trondheim og ned på samling igjen …

– Det var surrealistisk å sitte der. Med den jobben man har og elsker, og samtidig å få være med på sånne opplevelser – å få fly over Dovrefjell og forbi Snøhetta i solnedgangen ... Det var en stor opplevelse!

Det aller største øyeblikket

Intervjuet foregår mellom grantrærne i Granåsen. Det er i dette terrenget mye av grunnarbeidet ble – og fortsatt blir – gjort. Det er her Graabak trives aller best.

Det var nok kanskje det aller største øyeblikket i OL, å stå der og se på den øverste pallplassen og vite at nå er det min tur.

Jørgen Graabak

Han søker skogens ro, så ofte han kan. Han har til og med sluttet å ha musikk på ørene når han løper her. Inntrykkene fra skogen er nok. Det er hans inspirasjon.

Herfra flyr tankene med den største naturlighet, og helt uten helikopterhjelp, tilbake til de uforglemmelige – og samtid litt uforståelige – dagene i Sotsji.

– Jeg husker veldig godt et øyeblikk der jeg står bak seierspallen. Både Fabian (Riessle, bronse) og Magnus (Moan, sølv) har gått opp før meg, sier Graabak, og beskriver:

– Du ser OL-ilden foran deg og venter på at «nå kommer navnet mitt». Det var nok kanskje det aller største øyeblikket i OL, å stå der og se på den øverste pallplassen og vite at nå er det min tur.

Les videre under bildet.

Jørgen Graabak i solnedgang

Inn i solnedgangen over Dovrefjell. En uforglemmelig opplevelse for Graabak.

Foto: Håvard Klemetsen / Privat

Som en drøm

Det begynner altså å synke inn nå.

– Men fortsatt føles det litt som en drøm, hele OL. Det var en guttedrøm bare å være med der. Samtidig ble det ekstra sterkt med at jeg ikke fikk lov til å være med på den første konkurransen. Det var ikke artig. Jeg klarte å slå tilbake og vise at jeg fortjente å være en del av stafettlaget, sier Graabak.

Da det først skjedde, var det et resultat av veldig hard jobbing over lang tid. Så kanskje var det ikke så overraskende likevel når man ser tilbake på det

Jørgen Graabak

Han var overrasket, og er det fortsatt. Men mens folk flest anså det som en sensasjon at nettopp Jørgen Graabak skulle bli OL-konge i kombinert, var nok ikke det totale sjokket like stort for han som gjorde seg selv til hovedperson.

– Jeg hadde ikke forventet å vinne. Samtidig går du for seier. Jeg følte meg sterk og var i godt slag, så muligheten var der. Og da det først skjedde, var det et resultat av veldig hard jobbing over lang tid. Så kanskje var det ikke så overraskende likevel når man ser tilbake på det, reflekterer han.

Var fotballtalent

Og ja, han hadde forberedt seg i lang tid. Nærmere bestemt i rundt ti år. For det var som 12-åring Graabak begynte med kombinert. At han skulle satse på nettopp denne sporten, var ingen selvfølge.

Håvard Klemetsen og Jørgen Graabak

Veterane Håvard Klemetsen ble med på turen fra Trondheim. Begge gikk på det norske gullaget i Sotsji.

Foto: Håvard Klemetsen / Privat

Lenge var han minst like opptatt av – og kanskje enda bedre i – fotball.

– Er Rosenborg blitt snytt for en stjerne?

– Ja, definitivt, ler Graabak.

Mer alvorlig sier han:

– Jeg kunne sikkert blitt god i fotball også hvis jeg hadde jobbet like dedikert og like hardt med det. Men det får man aldri vite.

At han ble kombinertløper, skyldes miljøet i Granåsen som Graabak ble en del av da han begynte på videregående. Der trivdes han. Der fant han tryggheten. Der slo han røtter som gjorde at han kunne vokse og etter hvert blomstre som menneske og idrettsutøver.

Les videre under bildet.

Jørgen Graabak

Bak ryggen på lagkamerat Magnus Moan opplever Jørgen Graabak sitt største OL-øyeblikk. Han ser det øverste trinnet, som er hans.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Familiekjær

Den vakreste buketten høstet han selv i Sotsji. Det blir ikke finere enn to gull på to starter i et OL. Likevel gjødsler han på harde livet. Han vil ha mer. Og om bare tre måneder er det VM nesten på hjemmebane, i svenske Falun.

OLY-2014-NORDIC-COMBINED-MEN

Er det sant? Jørgen Graabak ser opp på resultattavla i Sotsji. Den påstår at han har blitt olympisk mester.

Foto: PETER PARKS / Afp

Gauldalingene kommer til å være godt representert i den norske kolonien på tribunen. De skal heie fram dalførets store helter, Marit Bjørgen i langrenn og altså Jørgen Graabak i kombinert.

Derfor har «nei» blitt et av de viktigste ordene for Graabak. Skal man bli – eller forbli – verdens beste i en olympisk idrett, må man si nei til mye som er gøy.

Det har falt seg ganske naturlig. For selv om Jørgen Graabak innrømmer at det kan være stas å bli gjenkjent av folk flest og invitert til TV-show og annen moro, så trives han aller best i sosialt samvær med sine nærmeste og på lange turer i skog og fjell.

– Jeg er en rolig og familiekjær type, fastslår han.

– Burde du smidd mer mens jernet er varmt?

– Det får vi se når jeg ser tilbake om noen år. Jeg håper at jeg kan holde jernet varmt noen år til, så får vi smi når karrieren nærmer seg slutten, sier 23-åringen.

Jeg håper at jeg kan holde jernet varmt noen år til, så får vi smi når karrieren nærmer seg slutten.

Jørgen Graabak

F16 – ja, takk!

En henvendelse han aldri var i nærheten av å avslå, var tilbudet om å bli med på en F16-flygning. Av praktiske årsaker blir det ikke i 2014. Etter VM i Falun, derimot ...

– Det vil nok toppe helikopterturen også, gliser mannen som fløy Norge tilbake til toppen i den gamle paradegrenen kombinert.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal