NRK Meny
Normal

Mener britisk jubel er argument for Oslo-OL

Ett år etter London-OL nyter britene fortsatt godt av den sportslige satsingen. Det samme opplevde Norge etter Lillehammer-OL. Toppidrettssjef Jarle Aambø mener tendensen er et godt nok argument for å hente OL til Oslo i 2022.

Wiggins, Froome, Murray, Farah

Chris Froome (t.v.) ble i fjor bare slått av landsmannen Bradley Wiggins (øverst) i Tour de France like før OL. I år ligger han an til å vinne. Wiggins, Mo Farah (midten) og Andy Murray tok alle OL-gull på hjemmebane i London. De har også hatt suksess før og etter mesterskapet.

Foto: Afp / Reuters /

Jarle Aambø

Toppidrettssjef Jarle Aambø er ikke i tvil om at et nytt norsk OL vil gi norsk toppidrett et kraftig løft.

Foto: Anders Rove Bentsen / NRK

– Det er ganske typisk for de siste års arrangørland at de gjør det bra etter OL og Paralympics, sier toppidrettssjef Jarle Aambø til NRK.no.

Om to måneder skal Oslo-borgerne stemme for eller mot et OL i hovedstaden i 2022. Aambø håper britenes suksess bidrar til å overbevise nordmennene.

Før London-OL var toppidrettssjefen selv i byen for å få et innblikk i britenes massive sportslige satsing. En satsing Europa aldri før har sett maken til, ifølge Aambø.

– De tok det til et nytt nivå. Deres satsing på seiling var for eksempel større enn det vi har på over 20 ulike idretter i Norge (sommeridretter, journ.anm.), sier Aambø.

Økte gullfangsten

Den rekordstore satsingen ga imidlertid resultater både før, under og etter lekene.

Det startet blant annet med dobbelt britisk i Tour de France med Bradley Wiggins og Chris Froome. Ett år senere ligger det nå an til nok en britisk tour-triumf med Froome.

Andy Murray

Andy Murray spilte seg inn i britiske tennishjerter med seier i Wimbledon søndag. Her er han med pokalen.

Foto: GLYN KIRK / Afp

– OL i London var med på å løfte hele landeveissyklingen i Storbritannia. Målet var i første omgang å ta OL-medaljer og så utviklet satsingen seg til å bygge et stort britisk lag (Team Sky) som i dag har alt av ressurser, sier Thor Hushovds personlige trener Atle Kvålsvoll.

Selve London-OL endte med britisk gullrush der vertsnasjonen tok ti gull mer enn fire år tidligere i Beijing. Tendensen er den samme for de andre OL-arrangørene de siste årene (se tabell nederst i saken).

I tillegg satte OL på hjemmebane virkelig fart på karrieren til tennisyndlingen Andy Murray som i tillegg til OL-gull tok sin første Grand Slam-tittel (US Open) kort tid etter lekene. Denne uken vant han også den gjeve Wimbledon-turneringen.

– Jeg tror OL var et forløsende faktum for Murray. Før OL-sesongen ansatte han blant andre Ivan Lendl (åtte Grand Slam-titler) for å ta det siste steget opp til toppen, og det klarte han jo, sier NRKs tennisekspert Jan Frode Andersen.

– Vinter-OL bra for sommeridrettene

Mens britene feiret sitt beste OL siden 1908, måtte Olympiatoppen her hjemme tåle kritikk etter skuffende norske prestasjoner. På OLs siste dag la ikke toppidrettssjefen skjul på at norske sommeridretter har en utfordrende jobb foran seg for å lykkes i Rio-OL i 2016.

Aambø tror et nytt OL til Norge også vil kunne hjelpe sommeridrettene.

– Gjennom satsingen skjer det en kollektiv prestasjonsheving og det blir en felles tro på at ting er mulig. Vi opplevde det samme etter OL på Lillehammer. Et nytt OL til Norge vil gi en revitalisering og et økt fokus på toppidrett i Norge, sier Aambø.

Bjørge Stensbøl

Tidligere toppidrettssjef Bjørge Stensbøl.

Foto: Holm, Morten / NTB scanpix

Han får støtte av Bjørge Stensbøl som var toppidrettssjef under OL på Lillehammer.

– Det er helt klar sammenheng mellom britenes suksess nå og OL-satsingen. Alle OL-kandidater som ser OL på hjemmebane som sitt høydepunkt i karrieren, satser optimalt mot det, og gjennom den satsingen bygger de prestasjonskultur og kompetanse. De hever seg til et nivå som de bevarer videre etter OL.

– Det så vi etter Lillehammer der vi fikk et fryktelig løft som varte og da gjelder det naturligvis å bruke den anledningen til å rekruttere unge utøvere som kan overta for de som etter hvert legger opp, sier Stensbøl.

Null gull i 1988

Før 1990-tallet var norsk vintersport elendig sammenlignet med dagens nivå. Under OL i Calgary i 1988 tok ikke Norge ett eneste gull og mesteskapet endte med bare fem norske medaljer.

Høsten 1988 ble Lillehammer tildelt OL og det ble tatt tak i norsk toppidrett. Toppidretten ble systematisert gjennom Olympiatoppen med Bjørge Stensbøl som styreformann. Resultatet ble ni OL-gull i Albertville i 1992 og starten på en norsk gullalder.

– Et OL løfter nivået på sponsoravtalene mange ganger, det opplevde vi under Lillehammer, da det også ble et løft rundt de økonomiske betingelsene for sommerforbundene, sier Stensbøl til NRK.no.

Sommer-OL

 

ÅR

 

 

 

OL-ARRANGØR

2012

2008

2004

2000

Storbritannia

29 gull

19 gull

9 gull

11 gull

Kina

38 gull

51 gull

32 gull

28 gull

Vinter-OL

 

ÅR

 

 

 

OL-ARRANGØR

2010

2006

2002

1998

Canada

14

7

7

6

Italia

1

5

4

2

Siste nytt

 • Stene nummer tre i verdenscupen

  Jenny Stene (20) ble nummer tre i verdenscupdebuten i 10 meter luftrifle søndag. Hun sikret Norges første pallplass i grenen på 23 år.

  – Å debutere med tredjeplass er utrolig sterkt, sier landslagstrener Espen Berg-Knutsen.

  Jenny Stene
  Foto: Norges Skytterforbund
 • Vivian Cheruiyot vant i London

  Kenyanske Vivian Cheruiyot tok igjen teten med en sterk avslutning og vant London maraton på 2.18.32. Mary Keitany ledet lenge, og lå an til verdensrekord tidlig i løpet, men sprakk mot slutten.

  Brigid Kosgei (Kenya) ble nummer to.

  Vivian Cheruiyot
  Foto: Peter Cziborra / Reuters
 • David Weir raskest i spurten

  Britiske David Weir (38) spurtet forbi Marcel Hug (Sveits) og vant London maraton i rullestol for åttende gang søndag.

  Weirs tid ble 1.31.15. Hug fikk samme tid, mens Daniel Romantsjuk (USA) kjørte inn til 1.31.16.

  David Weir c
  Foto: Paul Childs / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Friidrett: London Marathon
Sportssøndag: London Marathon
Toppserien: Avaldsnes - Vålerenga
Sportssøndag: Toppserien, Avaldsnes - Vålerenga
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
4-4-2 Radiosporten
Sportsrevyen