Hopp til innhold

OL-overraskinga gjekk viralt – sletta Instagram etter mobilstorm

Bergensaren Naomi van den Broeck satsar for fullt mot EM-et i sommar og VM i friidrett, men ikkje utan distraksjonar. Då ein hoppevideo sette fyr på Instagram-kontoen, tok ho grep for å halde fokus.

Naomi van den Broeck

PÅ TRENING I BERGEN: Naomi van den Broeck leggjar grunnlaget for ein ny sesong i Høiehallen.

Foto: Hans Solbakken

– Eg slo av varslingane og sletta appen nokre dagar, seier van den Broeck, som har oppattretta kontoen etter stormen med varslingar på Instagram.

NRK møter ho i Høiehallen, der ho har søkt ly for regnet som plaskar ned over Fana stadion i Bergen. 400 meter-løparen ler når ho fortel om videoen som fekk mobilen til å koke.

Den har samla rundt 64 millionar visningar på Instagram.

Nokre veker etter at ho slo gjennom i OL i Tokyo, tredobla talet på følgjarar seg frå rundt 20.000 til 60.000. Trykket var enormt ein periode. Kvar gong ho oppdaterte rann det inn «100 likarklikk og 50 nye følgjarar».

– Det var heilt vilt eigentleg, seier Naomi van den Broeck.

Ho skuldar på tilfeldig samantreff når ho skal forklare kvifor videoen med trappetrening frå Skansemyren, like ved byfjellet Fløyen, blei så populær. Sosiale medium er berre ein bigeskjeft og noko som i beste fall kan tiltrekkje seg sponsorar. Sånn sett kan det reknast som eit vellukka frieri.

Men ho er klokkarklar på kva som står i fokus.

– Eg vil bli løpar, bli lege og ha ein familie og eit litt rolegare liv, smiler Van den Broeck.

Dei siste tolv åra har ho trena med Oddgeir Larsen, og det siste året har ho vore ein del av det belgiske landslaget. Hans oppgåve er å «kalibrere» ho og luke bort eventuelle unotar ho legg seg til i periodane utan dagleg oppfølging.

Naomi van den Broeck og Oddgeir Larsen.

TILBAKEMELDINGAR: Oddgeir Larsen pirkar iblant litt på utføringa til eleven, men understrekar at ho aldri sluntrar unna trening.

For Van den Broeck har levd litt over alt. Ho blei fødd i Nederland og starta friidrettskarrieren i Sør-Afrika som seksåring, før ho flytta vidare til Jamaica og Irland.

Faren er frå Belgia og mora er frå Senegal. Bergen har vore heimbyen sidan 2010. Akkurat no er tinga hennar hos kjærasten i Sveits, eit kort stykke unna treningsbanen i Liechtenstein. Ho er med andre ord vand til å reise rundt, og plagast ikkje med å ha ein fot i fleire land til ei kvar tid. Periodane i Noreg er viktig for oppfølginga.

Beinhard konkurranse

Sidan ho vart ein del av det belgiske landslaget i fjor, har Van den Broeck valt å drive med friidrett på heiltid for første gong i karrieren. No har ho gitt seg sjølv fram til januar 2023 i det ho kallar ein «no eller aldri»-sesong. Over nyttår må ho tilbake til medisinstudia ved Universitetet i Oslo.

Før den tid er målet å kvalifisere seg til 400 meter individuelt i VM og EM. Og å behalde plassen på det belgiske stafettlaget (4x 400 meter) frå OL og VM innandørs.

– Det kan kanskje vere litt tøffare fordi eg har eit favorittstempel på meg sidan eg vann den belgiske meisterskapen i fjor og innandørs, seier Van den Broeck.

– Eg trur at eg må perse og sørgje for å springe lågt på 52-talet for å behalde plassen. Akkurat no ligg persen min på 52,72 sekund.

Naomi van den Broeck og Belgias stafettlag i Tokyo 2021.

BELGISKE OL-YNDLINGAR: Dei belgiske gepardane vart populære i heimlandet etter innsatsen på 4 x 400 meter stafett. Frå venstre: Paulien Couckuyt, Camille Laus, Imke Vervaet og Naomi van den Broeck.

Foto: Shutterstock / Shutterstock editorial

EM-kravet ligg på 51,70 og VM-kravet på 51,35. Dersom ho ikkje klarer å ta tida, har ho framleis ei moglegheit til å ta seg vidare på rangering.

– Noko som er heilt spesielt

Belgia har jobba målretta med stafettlaget sidan 2018 for å lukkast i internasjonale meisterskap. Strategien har fungert. Van den Broeck var med på laget som vart nummer sju i Tokyo-OL og følgde opp med ein sterk sjetteplass i Beograd-VM innandørs i februar.

– Vi kan oppnå resultat saman, som vi ikkje klarer å oppnå sjølv. Det er ein slags magi ved å springe saman. Det er berre noko som er heilt spesielt med å springe saman med andre, noko heilt eige. Og det er noko Belgia er veldig flinke til.

Naomi van den Broeck

TERPING: Hekkedrillar – og mange av dei – er ein viktig del av treningskvardagen til Naomi van den Broeck.

Foto: Fredrik Tombra

No augnar dei moglegheita til å kjempe om medalje i europameisterskapet i sommar. Polen, Nederland og Storbritannia mønstrar sterke lag, men det er tett mellom dei beste. USA er store favorittar i VM. Og der stiller også Jamaica og Canada sterkt.

PS! Naomi van den Broeck sesongopna med 200 meter på Fana Stadion med tida 24,22 sekund i 0,8 sekundmeters motvind.

Siste nytt

  • Jonas Vingegaard utskrevet fra sykehus etter skrekkvelten i Baskerland

    Sykkelstjernen Jonas Vingegaard er ute av sykehuset etter den stygge krasjen i Baskerland rundt for tolv dager siden.

    Vingegaards lag Visma opplyser om nyheten på X.

    Vingegaard takker i samme melding for all støtten han har fått siden velten.

    Dansken havnet på sykehus med omfattende skader for halvannen uke siden. i tillegg til kragebeinsbrudd og flere ribbeinsbrudd fikk Vingegaard også påvist punktert lunge og en betennelse i lungevevet.

    27 år gamle Vingegaard har vunnet Tour de France de to siste årene. Nå ser det ut til at den kommende perioden vil handle om å rekke årets utgave av Touren. (NTB)

    Jonas Vingegaard
    Foto: Team Visma-Lease a Bike/X
  • Norge medarrangør av VM 2031 for menn

    Det internasjonale håndballforbundet (IHF) har tildelt håndball-VM for menn til Norge, Danmark og Island. Vertskapsbyer er ikke klart.

    – Det blir et mesterskap hvor vi viser fram bredden i nordisk håndball, kultur og folkeliv. Danmark har vi samarbeidet med flere ganger allerede, mens det blir spennende å utvikle vennskapet med Island på nye måter. Vi gleder oss, sier Norges håndballpresident Kåre Geir Lio.

    Norge er også medarrangør av VM i 2025 for menn. Mesterskapet da skal da arrangeres sammen med Danmark og Kroatia, med finale i Telenor Arena.

    EM i 2026 for menn skal også spilles i Norge, da med Danmark og Sverige som medarrangør.

    I tillegg skal EM i 2028 for kvinner spilles i Norge, Danmark og Sverige.

    EHF 2024 Mens European Handball Championship Main Round Norway v Portugal
    Foto: CATHRIN MUELLER / Reuters
  • Tidligere Liverpool-spiller suspendert av eget lag

    Naby Keïtas tid i Liverpool ble preget av skader og midtbanespilleren har heller ikke blitt en suksess i Werder Bremen denne sesongen. Keïta var ikke i troppen da Werder Bremen tapte 0-5 mot Bayer Leverkusen søndag og nå er han suspendert ut sesongen.

    Ifølge sportsdirektør Clemen Fritz droppet Keïta å bli med i lagbussen da han fikk vite at han var tiltenkt en plass på benken i søndagens kamp.

    Keïta har selv avvist at det er tilfellet, men tirsdag har Werder Bremen likevel altså valgt å suspendere ham.

    – Nabys oppførsel kan ikke tolereres av oss som klubb. Han sviktet laget og satte seg selv foran laget. Det kan vi ikke tillate, sier Fritz.

    Werder Bremen har ilagt Keïta en bot og han får verken trene med laget eller tilbringe tid i lagets garderobe fremover.

    Keita
    Foto: AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal