Hopp til innhold

OL-overraskinga gjekk viralt – sletta Instagram etter mobilstorm

Bergensaren Naomi van den Broeck satsar for fullt mot EM-et i sommar og VM i friidrett, men ikkje utan distraksjonar. Då ein hoppevideo sette fyr på Instagram-kontoen, tok ho grep for å halde fokus.

Naomi van den Broeck

PÅ TRENING I BERGEN: Naomi van den Broeck leggjar grunnlaget for ein ny sesong i Høiehallen.

Foto: Hans Solbakken

– Eg slo av varslingane og sletta appen nokre dagar, seier van den Broeck, som har oppattretta kontoen etter stormen med varslingar på Instagram.

NRK møter ho i Høiehallen, der ho har søkt ly for regnet som plaskar ned over Fana stadion i Bergen. 400 meter-løparen ler når ho fortel om videoen som fekk mobilen til å koke.

Den har samla rundt 64 millionar visningar på Instagram.

Nokre veker etter at ho slo gjennom i OL i Tokyo, tredobla talet på følgjarar seg frå rundt 20.000 til 60.000. Trykket var enormt ein periode. Kvar gong ho oppdaterte rann det inn «100 likarklikk og 50 nye følgjarar».

– Det var heilt vilt eigentleg, seier Naomi van den Broeck.

Ho skuldar på tilfeldig samantreff når ho skal forklare kvifor videoen med trappetrening frå Skansemyren, like ved byfjellet Fløyen, blei så populær. Sosiale medium er berre ein bigeskjeft og noko som i beste fall kan tiltrekkje seg sponsorar. Sånn sett kan det reknast som eit vellukka frieri.

Men ho er klokkarklar på kva som står i fokus.

– Eg vil bli løpar, bli lege og ha ein familie og eit litt rolegare liv, smiler Van den Broeck.

Dei siste tolv åra har ho trena med Oddgeir Larsen, og det siste året har ho vore ein del av det belgiske landslaget. Hans oppgåve er å «kalibrere» ho og luke bort eventuelle unotar ho legg seg til i periodane utan dagleg oppfølging.

Naomi van den Broeck og Oddgeir Larsen.

TILBAKEMELDINGAR: Oddgeir Larsen pirkar iblant litt på utføringa til eleven, men understrekar at ho aldri sluntrar unna trening.

For Van den Broeck har levd litt over alt. Ho blei fødd i Nederland og starta friidrettskarrieren i Sør-Afrika som seksåring, før ho flytta vidare til Jamaica og Irland.

Faren er frå Belgia og mora er frå Senegal. Bergen har vore heimbyen sidan 2010. Akkurat no er tinga hennar hos kjærasten i Sveits, eit kort stykke unna treningsbanen i Liechtenstein. Ho er med andre ord vand til å reise rundt, og plagast ikkje med å ha ein fot i fleire land til ei kvar tid. Periodane i Noreg er viktig for oppfølginga.

Beinhard konkurranse

Sidan ho vart ein del av det belgiske landslaget i fjor, har Van den Broeck valt å drive med friidrett på heiltid for første gong i karrieren. No har ho gitt seg sjølv fram til januar 2023 i det ho kallar ein «no eller aldri»-sesong. Over nyttår må ho tilbake til medisinstudia ved Universitetet i Oslo.

Før den tid er målet å kvalifisere seg til 400 meter individuelt i VM og EM. Og å behalde plassen på det belgiske stafettlaget (4x 400 meter) frå OL og VM innandørs.

– Det kan kanskje vere litt tøffare fordi eg har eit favorittstempel på meg sidan eg vann den belgiske meisterskapen i fjor og innandørs, seier Van den Broeck.

– Eg trur at eg må perse og sørgje for å springe lågt på 52-talet for å behalde plassen. Akkurat no ligg persen min på 52,72 sekund.

Naomi van den Broeck og Belgias stafettlag i Tokyo 2021.

BELGISKE OL-YNDLINGAR: Dei belgiske gepardane vart populære i heimlandet etter innsatsen på 4 x 400 meter stafett. Frå venstre: Paulien Couckuyt, Camille Laus, Imke Vervaet og Naomi van den Broeck.

Foto: Shutterstock / Shutterstock editorial

EM-kravet ligg på 51,70 og VM-kravet på 51,35. Dersom ho ikkje klarer å ta tida, har ho framleis ei moglegheit til å ta seg vidare på rangering.

– Noko som er heilt spesielt

Belgia har jobba målretta med stafettlaget sidan 2018 for å lukkast i internasjonale meisterskap. Strategien har fungert. Van den Broeck var med på laget som vart nummer sju i Tokyo-OL og følgde opp med ein sterk sjetteplass i Beograd-VM innandørs i februar.

– Vi kan oppnå resultat saman, som vi ikkje klarer å oppnå sjølv. Det er ein slags magi ved å springe saman. Det er berre noko som er heilt spesielt med å springe saman med andre, noko heilt eige. Og det er noko Belgia er veldig flinke til.

Naomi van den Broeck

TERPING: Hekkedrillar – og mange av dei – er ein viktig del av treningskvardagen til Naomi van den Broeck.

Foto: Fredrik Tombra

No augnar dei moglegheita til å kjempe om medalje i europameisterskapet i sommar. Polen, Nederland og Storbritannia mønstrar sterke lag, men det er tett mellom dei beste. USA er store favorittar i VM. Og der stiller også Jamaica og Canada sterkt.

PS! Naomi van den Broeck sesongopna med 200 meter på Fana Stadion med tida 24,22 sekund i 0,8 sekundmeters motvind.

Siste nytt

 • Ryerson og Dortmund ute av cupen

  Julian Ryerson spilte hele kampen da Borussia Dortmund ble sendt ut av cupen borte mot Stuttgart.

  Hjemmelaget vant 2-0 og er klare for kvartfinale i den tyske cupen.

  Dit skal også Saarbrücken, som spiller på nivå tre. Tidligere i turneringen sjokkerte de med å slå ut Bayern München, og onsdag var det Eintracht Frankfurt – uten en skadet Jens Petter Hauge – som ble beseiret 2-0.

  Julian Ryerson
  Foto: THILO SCHMUELGEN / Reuters
 • McTominay sikret United-seier: Nærmer seg byrival City

  Scott McTominay ble den store helten for Manchester United med to scoringer i 2-1-seieren over Chelsea onsdag kveld.

  McTominay scoret kampens første mål tidlig i den første omgangen, men han og Manchester United måtte se at Cole Palmer utlignet til 1-1 like før pause.

  I kampens 69. minutt dukket McTominay opp igjen og scoret sitt andre mål med et kontant hodestøt.

  Dermed ble det en svært viktig seier for United, som nå ligger på sjetteplass og kun har tre poeng opp til byrival Manchester City på den viktige fjerdeplassen i Premier League.

  Det har stormet rundt United de siste dagene, etter at det kom frem at flere medier hadde blitt utestengt etter saker om misnøye i United-garderoben.

  Klubbens håp om avansement i Mesterligaen henger i en tynn tråd, men de står nå med fire seirer på de fem siste kampene i Premier League etter at de tapte 0-3 hjemme mot Manchester City i slutten av oktober.

  Da var de ni poeng bak byrivalen, men Manchester City har selv bare tatt seks poeng på de siste fem kampene. Onsdag kveld tapte de 0-1 borte mot Aston Villa.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Dave Thompson / AP
 • Haaland og City senket av Aston Villa

  Aston Villas elleville hjemmeform fortsetter selv etter at Manchester City har vært på besøk. Med 1-0-seieren på Villa Park gikk også vertene forbi City på tabellen.

  Med fire kamper på rad uten seier, er Manchester City seks poeng bak serieleder Arsenal 15 kamper ut i sesongen. Liverpool og Aston Villa er henholdsvis fire og to poeng foran City.

  Erling Braut Haaland jubilerte med sin 50. Premier League-kamp, men han kom aldri nærmere scoring nummer 51 enn dobbeltsjansen han fikk etter ti minutter.

  Aston Villa-keeper Emiliano Martínez jublet som besatt etter at han reddet begge forsøkene til Haaland, og mer jubel skulle det bli for hjemmelaget.

  Kvarteret før slutt banket nemlig Leon Bailey inn kveldens første scoring, og det var nok til at Aston Villa tok sin 14. strake hjemmeseier i Premier League.

  Det er tangering av klubbrekorden for Unai Emerys mannskap.

  Erling Braut Haaland under Premier League-kampen borte mot Aston Villa
  Foto: ANDREW BOYERS / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal