Flengende TV-kritikk etter Duestads finaledrama: – En liten skam å følge finalen

TOKYO/OSLO (NRK): Jeanette Hegg Duestad stod for et historisk øyeblikk i kvalifiseringen og var bare 0,6 poeng unna en bronsen i 10 meter lutfrifle. Men det nervepirrende finaledramaet var det ikke så lett å følge med på, selv for de som kan sporten best.

1cf0_K6B65U

En av Norges mest lovende skyttere på herresiden, som ble vraket til OL selv om han kunne vært en gullkandidat, er Simon Kolstad Claussen.

Han satt hjemme og fulgte damenes 10 meter luftriflefinale. Claussen er først og fremst opptatt av å fullrose sin landslagskollegas prestasjon, men samtidig oppgitt over én ting i samtale med NRK.

Kolstad Claussen

STERK KRITISK: Simon Kolstad Claussen, her i forbindelse med en NRK-reportasje tidligere i år.

Foto: EIRIK PESSL-KLEIVEN / NRK

– Selv om jeg var kvalm av spenning, så var det dessverre en liten skam å følge finalen hjemme med så dårlig TV-produksjon, sier han og fortsetter:

Selv jeg klarte ikke å følge med på hvem som lå best og dårligst an. Det virker nesten som at de som styrer produksjonen ikke vil at folk skal fatte interesse for sporten.

– Håpløst

Viasat-programleder Daniel Høglund har følgende dom over det han fikk se på skjermen i natt:

«Må si at TV-produksjonen til luftrifle har mye å gå på når man ikke har oversikt over poengsummen til alle skytterne hele veien. Håpløst», skriver han på Twitter.

NRK har forsøkt å komme i kontakt med Matt Mason. Han er informasjonssjef for OBS (Olympic Broadcasting Services) som produserer OL. Han har ikke vært tilgjengelig for en kommentar lørdag morgen.

1cf0_K6B65U

Jeanette Hegg Duestad, her under finalen på Asaka-skytebanen under Tokyo-OL natt til lørdag norsk tid.

Foto: ANN WANG / Reuters

Olympisk rekord

For det kunne ta tid å både forstå og holde seg orientert i den nervepirrende finalen mellom åtte av verdens beste skyttere. Informasjonen var knapp.

Men de aller fleste seere fikk i hvert fall med seg at norske Jeanette Hegg Duestad stod midt i dramaet i Asaka-skytehallen i Tokyo.

Hun viste at hun mente alvor med konkurransen da hun først satte først olympisk rekord under kvalifiseringen og vant den med god margin. Forventningene var store da 22-åringen startet medaljejakten i finalen.

– Utrolig bittert

Hun skjøt godt også der.

Én etter én falt den ene sterke medaljekandidaten etter den andre av. Til slutt var det bare fire igjen. I en av de siste elimineringsrundene ble sveitsiske Nina Christen for sterk. Det skilte til slutt bare 0,6 poeng mellom de to etter 20 finaleskudd.

– Jeg har det fint. Det var gøy å stå der. Jeg har gjort en veldig solid jobb. Så jeg må være fornøyd med det nå, sier Duestad innledningsvis til NRK.

Til slutt var det kinesiske Quian Yang som ble olympisk mester, mens Anastasia Galashina som representerer den russiske olympiske komité tok sølvet.

– Det er kjipt der og da. Jeg skyter veldig godt i finalen. Jeg føler ikke jeg kan gjøre noe annerledes. Hun som vinner setter olympisk rekord. Det er mange som skyter godt. Jeg klarer å prestere, sier Duestads om den nervepirrende finaleduellen.

OL-klare skyttere

NRK-EKSPERT: Ola Lunde, her avbildet ved en tidligere anledning.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Utrolig bittert, sier NRK-ekspert Ola Lunde om at medaljen glapp.

– Den komplette skytteren

Ifølge Norges skytterforbund har ingen norsk kvinne skutt bedre i et OL noen gang. Anne Grethe Jeppesens 5. plass på 50 meter halvmatch var Norges beste plassering fra tidligere.

Den sterke prestasjonen begeistret naturligvis landslagstrener Espen Berg-Knutsen. Han var full av lovord om sin 22 år gamle elev etter finalen, selv om medaljen røk med knapp margin.

OL-klare skyttere

LANDSLAGSTRENER: Espen Berg-Knutsen, her avbildet tidligere i år.

Foto: Terje Pedersen / NTB

– Hun skyter 60 innertiere på rad. Vi snakker om millimetere. Det er helt utrolig. Å få det til i OL, det er ingen andre i verden som har gjort dette, sier landslagstreneren.

Han kaller Duestad for et konsentrasjonsfenomen det er enkelt å skryte av. Han trekker blant annet frem at hun er systematisk, grundig, en som lytter til råd, men som også klarer å gjøre valg selv. Og at Nøtterøy-skytteren er smart og analytisk.

Ikke minst at hun klarer å holde hodet kaldt når presset dra seg til.

– Hun er den komplette skytteren, faktisk, berømmer Berg-Knutsen.

Nye medaljemuligheter om en uke

Landslagstreneren er klar på at vi trolig ikke har sett verken Jenny Stene, som lørdag ikke tok seg videre fra kvalifiseringen, og Duestad i det som er deres beste skyteøvelse. 31. juli er det nemlig 50 meter helmatch i OL.

Det er en konkurranse der utøverne skyter 40 skudd fra tre ulike posisjoner, liggende, knestående og stående.

– Men det gjelder da som her, at du skal holde hodet kaldt for å hevde deg. Det er ingen automatikk at du gjør det bra i helmatch hvis du gjør det bra i luft, sier Berg-Knutsen.

Siste nytt

 • Satsar vidare på unge talent

  Vålerenga forlenga med unggutane Jacob Dicko Eng (17) og Seedy Jatta (18). Det opplyser klubben i ei pressemelding.

  Dei to har i år fått sjansen både i Eliteserien og i sommarens europakvalifisering.

  Dicko Eng vart henta frå Lyn i januar, men spelte seg raskt inn på A-laget. Jatta har vore involvert i 17 A-lagskampar denne sesongen, og fekk sitt første mål borte mot Stabæk.

  Dicko Eng har signert ein kontrakt som varer til juli 2024, medan Jatta har forlenga til sommaren 2025.

  Eliteserien fotball 2021: Stabæk - Vålerenga (0-2)
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
 • Vil likevel vaksinere seg

  Tennisstjerna Stefanos Tsitsipas snur i vaksinespørsmålet og har bestemt seg for å ta vaksine mot korona før årsskiftet.

  Det fortel grekaren til Antenna TV i heimlandet.

  For ein månad sidan sa Tsitsipas at han i frykt for biverknadar ikkje ville ta vaksinen frivillig.

  – Eg blir vaksinert før året er omme. Det vil eg gjere for å kunne ete på restaurant og gå i butikkar, seier Tsitsipas.

  US Open Tennis
  Foto: Frank Franklin Ii / AP
 • Gündogan usikker før viktige kamper

  Midtbanemann Ilkay Gündogan er trolig det siste tilskuddet på skadelisten til Manchester City før en periode med flere store oppgjør.

  Gündogan spilte hele kampen som endte 0-0 mot Southampton lørdag. City-manager Pep Guardiola sa mandag at Gündogan «trolig» er skadd.

  I kampen mot Southampton måtte de lyseblå klare seg uten John Stones, Aymeric Laporte og Oleksandr Zinchenko i forsvaret, samt midtbanespiller Rodri.

  Den neste tiden venter Chelsea (25. september), Paris Saint-Germain (28. september) og Liverpool (3. oktober).

  Ilkay Gündogan
  Foto: Phil Noble / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal