OL-pådriver slakter NRK-undersøkelse

OL-pådriver Olaf Thommessen (47) mener NRKs ferske spørreundersøkelse – der et stort flertall svarer «nei» på spørsmål om å arrangere Oslo-OL i 2022 – er riv ruskende gal. NRK avviser kritikken.

Olaf Thommessen

Olaf Thommessen, her fra 2007, er oppgitt over OL-dekningen til NRK. Politikeren mener kringkasteren presenterte en ikke-representativ spørreundersøkelse i onsdagens Dagsrevy.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

– Dette er elendig håndverk av NRK, raser Venstre-politikeren.

Onsdag presenterte NRK en fersk meningsmåling der et representativt utvalg nordmenn har blitt spurt følgende spørsmål:

«Bør Norge søke om å få arrangere vinter-OL i Oslo 2022?».

Undersøkelsen, utført av Norstat på vegne av NRK, viste at antall «ja»-stemmer til å arrangere lekene er gått betraktelig ned.

 • Les hele saken og se resultatene her!

Oppslutningen stuper

Faktisk så mange som 54 prosent av befolkningen svarte «nei» på spørsmålet, mens tallet for Oslo-borgerne, var på 57 prosent «nei».

Tallene ble presentert i et innslag på Dagsrevyen onsdag.

 • Se Dagsrevyen-innslaget øverst i artikkelen

I spørreundersøkelsen er totalt 1035 respondenter blir spurt. I Oslo-regionen er det 130 respondenter som har svart - og det er nettopp dette Thommessen reagerer på.

OL-pådriveren mener utvalget i undersøkelsen er langt fra representativt.

– Jeg synes det er hårreisende og faglig lavmål å publisere en slik spørreundersøkelse som en valid konklusjon. De hevder det er en overveldende motstand mot OL i Oslo basert på 130 respondenter. Det bor flere hundre tusen mennesker i Oslo!, sier Thommessen.

– Nå er det på tide at NRK skjerper seg, sier Thommessen.

Stiller spørsmål ved NRKs motiver

Thommessen er leder for organisasjonen «JO22», der en rekke kjente idrettsprofiler har gått sammen for å skape oppslutning rundt et Oslo-OL i 2022.

Den tidligere Venstre-toppen legger ikke skjul på at han mener NRK bevisst forsøker å sverte en eventuell OL-søknad.

– Det kan virke som NRK ønsker å skape et kunstig inntrykk av motstand mot at Oslo skal organisere OL i 2022, sier Thommessen.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Meningsmåling om Oslo-OL 2022

Denne meningsmålingen ble vist på Dagsrevyen. Der går det tydelig frem at 57 prosent av de spurte Oslo-borgerne, 130 i tallet, sier nei til et OL i hovedstaden.

Foto: Skjermdump / NRK

NRK: – Tendensen er klar

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, har liten forståelse for Thommessens reaksjon.

– Vi har ikke noe mål om sverte den pågående OL-kampanjen. Vi hadde ikke gjort jobben vår om vi ikke presenterte tall som viser en tendens til at folket er imot en eventuell OL-søknad, sier Kalbakk til NRK.no.

Nyhetsdirektør i NRK Per Arne Kalbakk

Nyhetsdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk.

Foto: Nyhetsspiller / NRK

Norstat er også informert om Thommessens reaksjon, og mener undersøkelsen fremdeles er representativ for Oslo-området - selv om feilmarginen er større.

– Oslo-tallene er en del av en landsundersøkelse, selv om tallene er mindre. Jeg er enig med Thommessen i at vi burde presisert dette bedre i Dagsrevyen. Noe vi gjorde i 21-nyhetene, sier Kalbakk.

– Uansett er det slik at denne undersøkelsen, som er representativ, viser en klar tendens: At motstanden mot OL er større enn før. Det er et relevant poeng som idretten og «JO22» må forholde seg til, sier Kalbakk.

NRK presenterte en lignende undersøkelse i mars - like etter den norske suksessen i verdensmesterskapene på ski.

Da var oppslutningen om et OL i hovedstaden langt større. Spørreundersøkelsen viste da at 46 prosent sa «ja» til Oslo-OL på landsbasis, mens 45 prosent sa «nei». Ni prosent var usikre.

– Den undersøkelsen var like dårlig. To gale gjør ikke én rett, sier Thommessen.

VIDEO: Se onsdagens reportasje der meningsmålingen ble presentert

Men de jobber i motvind, en fersk meningsmåling fra Norstat viser et klart nei-flertall i hovedstaden. Reporter: Marius Skjelbæk Foto: Vilde Mikkelsen Redigering: Jørgen Figenschou

VIDEO: Flertall blant Oslo-borgerne imot OL i Oslo. Reporter: Marius Skjelbæk.

Siste nytt

 • Casper Ruud til kvartfinalen

  Nordmannen held fram med å imponere på grus i Roma og slo tidlegare verdstreer og US Open-vinnar Marin Cilic 6–2 og, 7–6 (8–6) i åttandedelsfinalen.

  Casper Ruud er dermed klar for kvartfinalen.

  Ruud var overlegen i det første settet som han avgjorde på berre 34 minutt. Cilic skjerpa seg i det andre, men nordmannen let han aldri bryte og avgjere settet og kampen i tie-break ved hjelp av ein veldig god server.

  Dermed er han klar for kvartfinale i Masters 1000-turneringa i den italienske hovudstaden. Der blir det eit gjensyn med Matteo Berrettini, som tidlegare i månaden slo ham ut av US Open i 3. runde.

  Ruud er rangert føre Cilic, men den 31-årige kroaten har både rutine og betydeleg merittar å lene seg på. Så seint som i 2018 var han nummer tre på ATP-rankinga. (NTB)

  Italy Tennis Open
  Foto: Alfredo Falcone / AP
 • Rosenborg kan møte PSV på Lerkendal

  Om Rosenborg tar seg til siste runde i europaligakvalifiseringen, blir nederlandske PSV Eindhoven sannsynligvis motstander på Lerkendal.

  Da må RBK først slå ut tyrkiske Alanyaspor og PSV ta seg av slovenske Mura. De kampene spilles neste uke. PSV spiller da på bortebane.

  Dersom Bodø/Glimt skulle sjokkere og slå ut Milan på bortebane, venter en ny bortekamp i avgjørende runde. Det blir mot enten tyrkiske Besiktas eller portugisiske Rio Ave.

  Det ble utfallet av fredagens trekning av 4. og avgjørende kvalifiseringsrunde.

  (NTB)

  Eliteserien fotball 2020: Strømsgodset - Rosenborg (3-3)
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • NM-planen for kvinnene er klar

  Åtte lag fra 1. divisjon spiller kvalifisering i slutten av denne måneden, mens 12 lag går rett inn i første runde av fotball-NM for kvinner. Det opplyser Norges Fotballforbund på sitt nettsted.

  NM for menn måtte avlyses som følge av koronapandemien.

  NM-finale fotball kvinner LSK kvinner - Vålerenga (5-1)
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal