OL-håpets hemmelige lapp ble starten på en 12 år lang reise

Først på nattbordet, så i klesskapet og til slutt på mobilen. Der har Tonje Daffinrud (29) funnet motivasjonen som nå har tatt henne helt til OL i Tokyo.

Tonje Daffinrud, hovedbilde

I AKSJON: Tonje Daffinrud får endelig oppfylt sin store drøm.

Foto: Lars Erik Bakken / Fotobakken

NRK møter 29-åringen på et avsidesliggende jorde i Bærum. Her gjøres de siste OL-forberedelsene, men det er ikke lenge siden at billetten til Tokyo egentlig glapp for Daffinrud.

– Det er idrett, det er brutalt liksom, forklarer Tønsberg-kvinnen, og beskriver det hele som «relativt bittert».

Tonje Daffinrud

DEPPA: Daffinrud trodde at OL-drømmen var knust.

Foto: William Jobling / NRK

Startfeltet i OL-turneringen i golf består nemlig av kun 60 spillere. Da regnskapet skulle gjøres opp tidligere i sommer, sto Daffinrud på den blytunge 61.-plassen. Dermed så en livslang drøm ut til å glippe på målstreken.

– Og så ringte treneren min meg og fortalte at det var en mulighet, og at det var én som hadde trukket seg. Jeg har ikke visst at det i det hele tatt var sånn det fungerte i OL, at man tok inn de som var førstereserve, men den plassen fikk jeg, forteller golfhåpet lykkelig.

– Det ble litt berg-og-dal-bane, legger hun til.

Den viktige lappen

For OL i Tokyo har spilt en helt spesiell rolle i Daffinruds liv i over ti år.

Hun var bare 18 da det i 2009 ble vedtatt at golf skulle tilbake på OL-programmet igjen fra og med Rio 2016. Da hadde ikke en kvinnelig golfspiller kjempet om OL-medaljer på 116 år.

Samtidig printet stortalentet ut en lapp som skulle bety mye for henne. Den inneholdt ordene «Tokyo 2020» og et bilde av OL-ringene.

Junior Solheim Cup, Tonje Daffinrud, 2009

JUNIOR: Daffinrud i juniorutgaven av Solheim Cup i 2009. Samme år ble det bestemt at golf skulle ble OL-gren fra og med 2016.

Foto: David Cannon / AFP

– Den lå jo på nattbordet, og etter hvert så tror jeg at jeg hengte den i klesskapet, litt sånn for å se den hver dag, beskriver 29-åringen.

– Det er en evig motivasjon som har drevet meg i hverdagen, fortsetter hun.

Etter hvert ble lappen byttet ut med et bilde på telefonen, men budskapet har likevel vært like viktig.

– Det har liksom vært en påminnelse å ha i hverdagen, for å kunne huske på hva som er det store målet i enden av tunnelen.

Golf, Scandic PGA Championship, Tonje Daffinrud

SEIER: Daffinrud flankert av Johanna Gustavsson og Maja Stark etter en turneringsseier i 2019.

Foto: CHRISTOFFER BORG MATTISSON / BILDBYRÅN

– Det er deilig å se tilbake

Golfspilleren begynte altså tidlig å sette seg konkrete mål for hva hun ville oppnå i karrieren, men hun holdt dem mest for seg selv.

– Jeg har aldri vært så veldig opptatt av å snakke så høyt om det, og det er kanskje derfor at det endte opp i skapet og på nattbordet, tror Daffinrud om motivasjonslappen.

– Det har virkelig kun vært for min egen del.

Tonje Daffinrud

OL-KLAR: Golfkøllene er pakket i OL-bagen, og det kryr av norske flagg.

Foto: William Jobling / NRK

Og selv om det i golfsporten er fem major-turneringer på kvinnesiden hvert år, og ikke alle setter OL-gull like høyt som en eventuell major-triumf, har OL alltid betydd noe helt spesielt for den norske utøveren.

– Jeg har alltid blitt veldig motivert av å se de store øyeblikkene, og de største øyeblikkene er jo i OL, sier 29-åringen.

Nå er hun stolt over å ha nådd målet, og klokken 04.09 natt til onsdag 4. august går hun løs på turneringen i de olympiske lekene som hun pekte seg ut for snart 12 år siden.

– Det er lenge siden jeg har fått sånn flashback til junior-Tonje som gikk rundt her og klasket golfballer og elsket det. Og det å se tilbake på det nå, at det gikk, det er jo veldig kult. Det er deilig å se tilbake på veien jeg har gått, og at jeg faktisk endte opp med å klare det, avslutter OL-håpet.

Tonje Daffinrud

SISTE INNSPURT: Trener Jonas Lilja-Tverdal (til venstre) og Daffinrud noen dager før avreise til Tokyo.

Siste nytt

 • Tidligere syklist døde i ulykke

  Tidligere proffsyklist fra Danmark, Chris Anker Sørensen, er død etter å ha vært involvert i en ulykke, melder dansk TV2.

  Den tidligere syklisten var på jobb som ekspertkommentator for TV2 i Belgia da han ble påkjørt av en bil under en sykkeltur.

  – Chris Anker var i Belgia for VM i sykling. I dag, lørdag, var han ute og syklet og ble påkjørt av en bil, og han døde senere av skadene. Våre tanker og dype medfølelse går til Chris Ankers familie, sier sportssjef i kanalen, Frederik Lauesen.

  Anker Sørensen la opp som proffsyklist i 2018. Han har jobbet som ekspert for TV2 de siste årene, og var på plass i Belgia i forbindelse med sykkel-VM.

  Han var aktiv mellom 2005 og 2018. Han debuterte som proffsyklist for danske CSC i 2007, der han var lagkamerat med norske Kurt Asle Arvesen fram til 2009.

  Han største seier kom på den 8. etappen av Giro d'Italia i 2008. Han ble dessuten dansk mester i 2015, og han deltok i Tour de France fem ganger.

  TVVwbHi_h_I
  Foto: Jens Nørgaard Larsen / Ritzau Scanpix
 • Måtte jage supportere av banen

  Det oppstod kaotiske scener i kampen mellom franske Lens og Lille lørdag kveld. I pausen stormet store mengder med Lens-supportere banen i et forsøk på å ta seg over til området der bortesupporterne befant seg. Sikkerhetsvakter måtte stoppe hjemmesupporterne, og 2. omgang ble en halv time forsinket. Kampen endte til slutt 1-0 til Lens.

  Footballfans, Lens
  Foto: Francois Lo Presti / AFP
 • Everton med sesongens første tap

  Et skadeskutt Everton reiste til Birmingham uten tap i Premier League så langt, men Rafa Benitez' menn ble sendt hjem med 0-3-tap mot Aston Villa i bagasjen.

  Etter en målløs 1. omgang rant målene inn etter pause. Matty Cash ga hjemmelaget ledelsen da han dro seg fint inn i boksen og banket inn 1-0.

  En corner fra Leon Bailey ble stusset i eget nett av Lucas Digne etter 69 minutter, før Bailey selv la på til 3-0 i det 75. minutt.

  Premier League - Aston Villa v Everton
  Foto: Andrew Boyers / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal