NRK Meny
Normal

OL i fare for russiske brytere: – Vi har jo slått dem uansett, selv uten doping

Det russiske brytelandslaget risikerer å miste OL etter flere positive dopingprøver. Det øker medaljesjansene for norske Stig André Berge (32) og Felix Baldauf (21).

Ikke bare russisk svømming og friidrett er gjennomsyret av systematisk doping. Det er også bryting, ifølge den britiske avisen The Times. 
Norske brytere mener de ferske avsløringene er en skam for idretten, og at russerne bør utestenges på livstid.

STERKE: Den norske bryterduoen Stig André Berge (t.v.) og Felix Baldauf synes det er trist for idretten at Russland står i fare for å miste OL til sommeren.

Et tosifret antall ikke-navngitte russiske brytere føyer seg inn på listen over de mange som har avlagt positive dopingprøver den siste tiden. Nå risikerer hele landslaget å bli utestengt fra OL i Rio til sommeren. Det innrømmet presidenten i det russiske bryteforbundet, Mikhail Mamiasjivili, tirsdag.

– Det er bra at de blir tatt, for de har ikke noe der å gjøre, men det er trist for idretten. At et helt lag tester positivt, er overraskende og kjempesynd, sier Norges beste bryter, Stig André Berge, til NRK.

Medaljesjansene øker

Om russiske brytere mister OL, kan i så fall bety enklere vei til toppen for de norske utøverne.

– Russland er alltid i toppen, i så og si hver vektklasse, så det har jo noe å si, sier Berge, som først må gjennom en tøff OL-kvalifisering.

– Forsvinner det en russer, så er det 99 prosent sjanse for at en medaljespot er åpen, legger brytehåpet Felix Baldauf til.

OS 2012 The London Olympic Games 2012

VIL SLÅ TILBAKE: OL i London endte med skuffelse for Stig André Berge, som tapte første kampen.

Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix

– Men vi har jo slått dem uansett, selv uten doping, så det er mulig! fortsetter Berge, og tar en slurk av proteinshaken sin.

De synes likevel det på et vis er synd om Russland som nasjon ikke får være med i sommerlekene.

– Nivået vil synke, og det kan skade interessen for internasjonal bryting. Russland har så mange bra, så at enkelte utøvere skal ødelegge for alle er kjempetrist, mener Berge.

Ønsker livstidsdom

– Det er jo synd for sporten om ikke alle de beste kan være samlet i OL, men da må man sørge for at de beste holder seg til reglene. Hadde jeg møtt noen som hadde kostet meg en OL-plass og ble tatt for doping, ville jeg vært evig bitter, forteller Baldauf.

De har begge møtt brytere som har kommet tilbake etter dopingutestengelse, og både Berge og Baldlauf er klare på at straffene må bli strengere.

– Man må bli utestengt på livstid! Og at de gjerne må gjennom en sivil dom utenfor idretten. Da hadde man kanskje fått det bort over tid, sier Berge.

Siste nytt

 • Start henter ny keeper

  Med Håkon Opdal ute til sommeren, hadde Start kun én seniorkeeper. Nå har klubben hentet tyske Jonas Deumeland, har de to.

  – Med situasjonen som oppstod med Håkon, måtte vi foreta oss noe, sier sportslig leder Tor-Kristian Karlsen.

  Tor-Kristian Karlsen
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
 • Felder tar over Østerrike

  Andreas Felder er mannen som skal få Østerrikes hopplandslag tilbake i verdenstoppen. Felder ble presentert av det østerrikske skiforbundet fredag.

  – Jeg er overrasket over at jeg fikk tilbudet, men ser fram til oppgaven, sier Felder.

 • Wenger ferdig i Arsenal

  Arsène Wenger (68) gir seg som manager i Arsenal. Det skriver klubben i en pressemelding. – Etter nøye vurdering og diskusjoner med klubben, føler jeg tiden er riktig for å gi seg etter sesongen, sier franskmannen, som har ledet laget i over 21 år.

  Arsene Wenger
  Foto: Adrian Dennis / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport i dag
Sport i dag