Hopp til innhold

OL i fare for russiske brytere: – Vi har jo slått dem uansett, selv uten doping

Det russiske brytelandslaget risikerer å miste OL etter flere positive dopingprøver. Det øker medaljesjansene for norske Stig André Berge (32) og Felix Baldauf (21).

Ikke bare russisk svømming og friidrett er gjennomsyret av systematisk doping. Det er også bryting, ifølge den britiske avisen The Times. 
Norske brytere mener de ferske avsløringene er en skam for idretten, og at russerne bør utestenges på livstid.

STERKE: Den norske bryterduoen Stig André Berge (t.v.) og Felix Baldauf synes det er trist for idretten at Russland står i fare for å miste OL til sommeren.

Et tosifret antall ikke-navngitte russiske brytere føyer seg inn på listen over de mange som har avlagt positive dopingprøver den siste tiden. Nå risikerer hele landslaget å bli utestengt fra OL i Rio til sommeren. Det innrømmet presidenten i det russiske bryteforbundet, Mikhail Mamiasjivili, tirsdag.

– Det er bra at de blir tatt, for de har ikke noe der å gjøre, men det er trist for idretten. At et helt lag tester positivt, er overraskende og kjempesynd, sier Norges beste bryter, Stig André Berge, til NRK.

Medaljesjansene øker

Om russiske brytere mister OL, kan i så fall bety enklere vei til toppen for de norske utøverne.

– Russland er alltid i toppen, i så og si hver vektklasse, så det har jo noe å si, sier Berge, som først må gjennom en tøff OL-kvalifisering.

– Forsvinner det en russer, så er det 99 prosent sjanse for at en medaljespot er åpen, legger brytehåpet Felix Baldauf til.

OS 2012 The London Olympic Games 2012

VIL SLÅ TILBAKE: OL i London endte med skuffelse for Stig André Berge, som tapte første kampen.

Foto: Heikki Saukkomaa / NTB scanpix

– Men vi har jo slått dem uansett, selv uten doping, så det er mulig! fortsetter Berge, og tar en slurk av proteinshaken sin.

De synes likevel det på et vis er synd om Russland som nasjon ikke får være med i sommerlekene.

– Nivået vil synke, og det kan skade interessen for internasjonal bryting. Russland har så mange bra, så at enkelte utøvere skal ødelegge for alle er kjempetrist, mener Berge.

Ønsker livstidsdom

– Det er jo synd for sporten om ikke alle de beste kan være samlet i OL, men da må man sørge for at de beste holder seg til reglene. Hadde jeg møtt noen som hadde kostet meg en OL-plass og ble tatt for doping, ville jeg vært evig bitter, forteller Baldauf.

De har begge møtt brytere som har kommet tilbake etter dopingutestengelse, og både Berge og Baldlauf er klare på at straffene må bli strengere.

– Man må bli utestengt på livstid! Og at de gjerne må gjennom en sivil dom utenfor idretten. Da hadde man kanskje fått det bort over tid, sier Berge.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal