Hopp til innhold

OL i 2014 til Sotsji

På et møte i Guatemala by natt til torsdag bestemte Den internasjonale olympiske komiteen at Sotsji i Russland skal arrangere vinterolympiaden i 2014.

IOC-president Jacques Rogge
Foto: STR / AFP

Det er godt nytt for Tromsøs ambisjon om å være OL-vert fire år enere. Det blir ikke to OL på rad i Vest-Europa, og i vartehavsbyen Sotsji slipper Tromsø en potensielt meget farlig konkurrent i kampen om 2018-lekene.

- Dette er en gledens dag for Tromsø. Vi er langt nærmere OL nå, sa Bjørge Stensbøl til NTB. Han er daglig leder for Tromsø 2018.

Triumf for Putin

Sotsjis seier i avstemningen mot Pyeongchang og Salzburg er en stor triumf for Russlands president Vladimir Putin, som har jobbet svært hardt for å få vinterlekene til landet for første gang.

Putin har lovet investeringer på 70 milliarder kroner i infrastruktur i området, og han leverte en lidenskapelig appell til IOK-medlemmene under presentasjonen onsdag, attpåtil på engelsk!

Sotsji var først ut da de tre finalistene fikk presentere seg.Putins appell var selve trumfkortet. For aller første gang snakket president Putin engelsk offentlig. Han lovet masse natursnø og ingen trafikkproblemer.

- Vinteridrett er populært i Russland. Våre idrettsfolk har vunnet mange konkurranser og levert store bidrag til den olympiske bevegelse, men vi har aldri før fått æren av å arrangere olympiske vinterleker, sa Putin.

- Vi er sikre på at Sotsji vil være det beste valget.

Putin lovet å gjøre oppholdet trygt, komfortabelt og minnerikt for utøvere, ledere og tilskuere. Han sa at 70 prosent av utøverne kommer til å bo i fem minutters gangavstand til arenaene.

- Sotsji er et unikt sted. Dere kan nyte en mild vårdag ved sjøen, men i fjellene er det vinter. Jeg kan garantere snø. Og jeg kan love at det ikke blir trafikkøer, sa han og traff sikkert en streng hos alle som har slitt i håpløs trafikk under olympiske leker senere år.

Bare fire stemmer

Åpenbart traff han også en streng hos IOK-medlemmene som valgte Sotsji foran den sørkoreanske favoritten Pyeongchang, men det var bare så vidt. I den andre voteringen vant Sotsji med bare fire stemmers overvekt. 51 mot 47 stemmer.

Rett hjem

Putin satte seg på flyet hjemover kort tid etter presentasjonen og var i luften da IOK-president Jacques Rogge nærmere halv to om natten norsk tid offentliggjorde at Sotsji vant avstemningen.

Det utløste ville jubelscener blant russerne i salen, og enorm skuffelse blant koreanerne som for annen gang på rad måtte finne seg i å tape i finalen. De håpet å få arrangere de første vinterleker på det asiatiske fastlandet.

President Roh Moo-hyun snakket varmt for Pyeongchang under presentasjonen, og la blant annet vekt på betydningen lekene kunne få for vintersportsinteressen i Asia og muligheten for at lekene kunne bidra til forsoning mellom Sør- og Nord-Korea.

For første gang stilte alle søkerbyene med sine statsledere. Østerrikes statsminister Alfred Gusenbauer nådde ikke fram med sine løfter om at Salzburg rett og slett bød på det beste konseptet og de beste forutsetninger for vellykkede konkurranser med stort publikum.

Siste nytt

 • Tvunget til å gå til kaféen - dropper trener

  To av Storbritannias største friidrettsstjerner vraker treneren. Årsaken: De fikk ikke låne leiebilen og måtte gå til kaffeen under en treningsleir i Australia.

  Hendelsen skal ha vært dråpen som fikk begeret til å renne over for Laura Muir og Jemma Reekie i deres misnøye med treneren.

  I en pressemelding fra det britiske forbundet bekrefter de at veien er slutt for deres samarbeid med trener Andy Young.

  Ifølge Young hadde han gitt duoen tillatelse til å bruke leiebilen, skriver The Times.

  Muir har OL-sølv og VM-bronse på 1500 meter. Reekie er i verdenstoppen på 800- og 1500 meter.

  Britain Commonwealth Games Athletics
  Foto: Manish Swarup / AP
 • Guardiola: Haaland usikker før kampen mot Liverpool

  Erling Braut Haaland (22) er på bedringens vei foran Manchester Citys storkamp mot Liverpool i Premier League.

  Det er fortsatt ikke klart om spissen kan spille kampen. Haaland mistet nylig to EM-kvalifiseringskamper for Norge på grunn av en lyskeskade.

  – Erling er på bedringens vei. Vi har siste treningsøkt i morgen, og så får vi se hvordan han føler seg, sier City-manager Pep Guardiola fredag ettermiddag.

  Haaland pådro seg skaden i FA-cupkampen mot Burnley noen dager før det norske landslaget samlet seg i Spania foran de to første EM-kvalifiseringskampene.

  Der ble det tidlig klart at jærbuen ikke kunne være med videre og ta del i oppgjørene mot Spania og Georgia. Han reiste deretter til Barcelona for videre undersøkelser.

  Manchester City har ofte sendt spillere til et samarbeidssykehus i den katalanske hovedstaden for å undersøke skader.

  – Det var veldig overraskende. Jeg visste ingenting. Han ringte meg og sa at de hadde tatt noen bilder og funnet noe som ikke var bra, sa far Alfie Haaland til TV 2 etterpå.

  Manchester City ligger åtte poeng bak (med én kamp mindre spilt) serieleder Arsenal og tåler trolig ikke et tap mot Liverpool om det fortsatt skal være håp om ligagull. (NTB)

  Manchester City's Norwegian striker Erling Haaland (L) is congratulated by Manchester City's Spanish manager Pep Guardiola as he leaves the pitch during the English Premier League football match between Manchester City and Wolverhampton Wanderers at the Etihad Stadium in Manchester, north west England, on January 22, 2023.
  Foto: PAUL ELLIS / AFP
 • Bjarnason gjør Viking-comeback

  Den islandske fotballprofilen Birkir Bjarnason er tilbake i Viking. Han har signert en kontrakt ut året, opplyser sportssjef Erik Nevland til NTB.

  – Han har signert. Så sant alle papirene går igjennom, blir han Viking-spiller ut året, sier Nevland til NTB.

  Bjarnason forlot Viking i 2011. Siden har han hatt en svært innholdsrik karriere i Belgia, Italia, Sveits og England.

  34 år gamle Bjarnason har fortsatt mye å bidra med, sier Nevland.

  – Det er kjekt for oss at Birkir har lyst til å spille for Viking. Vi har tro på at han vil være med og styrke stallen vår, utvide konkurransen i laget og bidra med sin erfaring opp mot unge spillere og gjennom det han har opplevd, sier sportssjefen.

  Siden 2021 har Bjarnason vært i Adana Demirspor i Tyrkia. Den kontrakten er blitt terminert. Tidligere i mars var islendingen på Viking-trening.

  Bjarnason har spilt 113 landskamper for Island.

  Viking serieåpner borte mot Rosenborg 10. april.

  Bjarnason
  Foto: Thibault Camus / Ap

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sport
Spiller nå
Nektet å prate om Haaland - så skjedde dette 01:00
Neste