NRK Meny
Normal

OL-helten fryktet karrieren var over

Jørgen Graabak var redd han aldri mer kunne stå på ski da han ble slått ut av en belastningsskade.

Jørgen Graabak

FRUSTRERENDE: Jørgen Graabak måtte gå sju måneder uten å trene ordentlig.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

– Det er klart det var en frustrerende situasjon. Det er en av de verste situasjonene som en idrettsutøver kan være i. Når man føler at man ikke fungerer, men ikke er hundre prosent sikker på hva som er årsaken, sier Graabak til NRK.

Jørgen Graabak

OPPTUREN: OL i Sotsji.

Foto: Eeg, Jon / NTB scanpix

Graabak ble for alvor kjent for det norske folk da han tok to gullmedaljer i OL i Sotsji. Etter OL-suksessen kom imidlertid motgangen.

En belastningsskade i lårmuskulaturen skapte etter hvert problemer for kombinertløperen og tappet ham for krefter.

– Jeg merket det første gang i et verdenscuprenn i Schonach like over nyttår. Jeg hadde ingen god dag, og var fryktelig sliten etterpå, og slet med ettervikningene i flere dager. Den samme følelsen kom snikende igjen under en høydesamling i Seiser Alm før VM. Jeg var ikke helt meg selv i ukene før VM, heller, forteller han.

– Kroppen trengte en pause

Falun-VM i 2015 endte til slutt med en 8. plass og en 24. plass i de individuelle konkurransene for Jørgen Graabak. En gedigen skuffelse.

– Da sa det stopp. Kroppen trengte en pause, og da har det ingen hensikt å konkurrere, forteller han.

Skaden satte kombinertløperen ut av spill resten av sesongen. Først 1. september kunne han gjennomføre sin første ordentlige treningsøkt.

– Fryktet du i denne perioden at du aldri mer kunne stå på ski?

– Tanken slo meg, ja, bekrefter han.

– Samtidig var det ikke hensiktsmessig å gruble over det. Det er naturlig at en slik tanke treffer deg når du er langtidsskadet. Det ville være rart om jeg ikke tenkte tanken, sier Graabak.

– Tåler mer trening

Nå er imidlertid trønderen tilbake i trening, og under et sprintrenn i Lillehammer 19. september var Graabak med i konkurranse for første gang siden VM i Falun i februar.

Jørgen Graabak

NEDTUREN: VM i Falun.

Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

Der kom han på annenplass bak 17-åringen Jarl Magnus Riiber.

Denne uken deltar han på landslagets treningssamling.

– Nå blir jeg med på alt av trening bortsett fra en konkurranse som skal være på søndag. Da kjører jeg en rolig økt for meg selv. Bortsett fra det er jeg med for fullt på opplegget. Jeg må nok ta en hviledag eller to i etterkant før jeg begynner å trene igjen, men det virker som om jeg tåler mer trening nå, sier han optimistisk.

Satser på VM i Lahti

Graabak tillater seg dermed å se forsiktig frem mot VM i Lahti i 2017, men kombinertløperen er klar over at han må skynde seg sakte.

– Realiteten er at jeg har vært skadet i sju måneder, så eventuelle gode resultater denne sesongen vil være en stor bonus. Men alt er mulig, sier han.

Graabaks første ordentlige skirenn etter skadefraværet blir under landslagets samling i Oberhof om en måned.

– Da er det fem uker igjen til sesongstart. Det blir spennende, men jeg er ikke helt klar ennå. Jeg må fortsatt være litt tålmodig, sier han.

Siste nytt

 • Mix til sørkoreansk fotball

  Mikkel Diskerud forlater IFK Göteborg til fordel for sørkoreanske Ulsan. Det bekreftet IFK Göteborg på sin hjemmeside. – Selvsagt er det trist å miste en veldig god spiller, sier IFKs Mats Gren. Diskerud har tidligere spilt for Stabæk og Rosenborg.

  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Lønnskrav kan stoppe Bolt

  Den tidligere stjernesprinteren Usain Bolt (31) håper å spille seg til kontrakt med Central Coast Mariners i A-league, men Australias fotballforbund er skeptisk siden de trolig må betale ca 5,4 millioner kroner av Bolts lønn.

  Usain Bolt smiler med lukkede øyne, hodet bakover og med hendene mot hverandre
  Foto: Gonzalo Fuentes / Reuters
 • Rekordomsetning etter Neymar-salg

  Etter skatt sitter Barcelona igjen med et nettoresultat på 13 millioner euro (123 millioner kroner) etter forrige sesong.Mye skyldes salget av Neymar til PSG 222 millioner euro.

  Barcelona hadde 914 millioner euro i inntekter og utgifter på 882 millioner euro.

  neymar
  Foto: Francois Mori / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Sport og musikk
Sport og musikk
Tour de France: 11. etappe
Tour de France: 11. etappe
Sport i dag