Skadet i 35 måneder: – Jeg satt oppe og grein

Skader har satt Tiril Sjåstad Christiansen ut av spill i nesten tre år. Nå satser 22-åringen mot det som blir hennes siste OL.

Tiril gull

TIL OL: I februar reiser Tiril Sjåstad Christiansen (t.v.) og Johanne Killi til OL i Pyeongchang. Målet er gull.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Fristil-utøveren har slitt med skader hele sin profesjonelle karriere. 22-åringen regner med at skadene har holdt henne borte fra slopestyleløypa i 35 måneder.

– Siden jeg slo gjennom i 2013 har jeg hatt én full sesong. Det var i 2016, sier Christiansen.

Etter en rekke skader var hun tilbake på ski i november 2015. Christiansen forble skadefri til september året etter, som er hennes lengste periode uten skader.

– Da fikk jeg problemer med kneet igjen. Det var nesten et helt år uten skade.

For aller verst har det gått ut over venstre kne. I 2013 røk korsbåndet som satt henne ut i 11 måneder. Men stor belastning har gjort at smertene stadig vekk har returnert.

Nær ved å legge opp i høst

Tiril Sjåstad Christiansen - kne

OPERASJON: I 2013 måtte 22-åringen operere korsbåndet i kneet.

Foto: Sondre Matre Fossum / NRK

I august 2017 var Christiansen tilbake i verdenscupen i New Zealand, etter nesten halvannet år etter forrige konkurranse. Da tok hun seg til en finale som til slutt holdt til en sjetteplass.

Etter ankomst hjemme i Norge begynte 22-åringen igjen å kjenne smerter i kneet.

– Jeg kunne lagt opp på dagen. Da var jeg drittlei av hele totalbelastningen. Jeg satt oppe og grein og var helt fra meg, sier Christiansen.

Men i slutten av januar i år var Geilo-jenta tilbake på toppen av pallen. I siste verdenscuprenn før OL vant hun i California.

Tilbake for fullt

allen

LANDSLAGSTRENER: Luke Allen.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Christiansen har den siste tiden trent for fullt. Landslagstrener Luke Allen mener endringer i treningen er årsaken til at hun nå er helt skadefri.

– Hun har blitt smartere i treningen. Nå tenker hun mer kvalitet fremfor kvantitet. Det handler om å akseptere kroppsbegrensningene, sier Allen.

I OL ser han ingen grunn til å ikke sikte høyt. Med full klaff tror amerikaneren på medalje til Christiansen i Sør-Korea.

– Det finnes ingen grenser på hva hun kan oppnå. Hun har gode sjanser på medalje, sier Allen.

– Mitt siste OL

Før OL i Sotsji skadet Christiansen seg to måneder før lekene. De siste ukene har hun vært redd for å skade seg igjen rett før sesongens store mål.

– Det har handlet om å holde ut de siste ukene. Det er nesten så jeg ikke tør å kjøre ski. Jeg er livredd, sier Christiansen.

Hun er klar på at mesterskapet i Sør-Korea blir hennes siste OL. Men selv om det har vært en prestasjon i seg selv å komme til mesterskapet, deler hun trenerens ambisjoner.

– Går du for gull i Pyeongchang?

– Man jeg drar jo ikke ned dit bare for å bli med. Jeg går jo for gull.

Tirl Sjåstad Christiansen

FRISTIL-UTØVER: Tiril Sjåstad Christiansen.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Siste nytt

 • Agüero-dobbel ga City-seier

  Sergio Agüero fortsetter å bøtte inn mål for Manchester City. Han scoret to ganger i 3-1-seieren borte Bournemouth søndag.

  Sterling scoret også for City. Harry Wilson scoret for Bournemouth.

  Joshua King spilte fra start, men klarte ikke å markere seg.

  Britain Soccer Premier League
  Foto: Adam Davy / AP
 • Aktivist stormet sprangridning-EM

  I det hjemmefavoritt Marc Houtzager startet sin finaleomgang i sprangridning i EM søndag, løp en aktivist ut på banen. På ryggen hadde hun skrevet «Stop Horse Slavery».

  Houtzager fortsatte likevel konkurransen, og holdt hodet så kaldt at han ikke fikk flere feil. Han fikk riktignok tidsfeil, men denne ble senere strøket. Nederlenderen endte til slutt som nummer syv i konkurransen som sveitseren Martin Fuchs vant.

 • Vos vant Ladies Tour of Norway

  Marianne Vos (CCC-Liv) vant sin tredje strake etappeseier i Ladies Tour of Norway på sykkel. Dermed vant hun også rittet sammenlagt.

  I sammendraget ble Coryn Riviera nummer to, 29 sekunder bak Vos, mens canadiske Leah Kirchman ble nummer tre, ytterligere 12 sekunder bak.

  Vos
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal