NRK Meny
Normal

OL-håpet ble forlatt - vil være forbilde for barnevernsbarn

Stortalentet Hakeem Teland (19) håper prestasjonene hans kan inspirere andre barnevernsbarn. Padleren hadde selv en vanskelig oppvekst.

Hakeem Teland

ÅPEN OM SIN BAKGRUNN: Padletalentet Hakeem Teland.

Foto: Harald Thingnes

– Det er ikke noe skam. Hvis jeg kan hjelpe noen andre til å kjenne seg igjen og føle at de kan oppnå noe bra og positivt...

Hakeem Teland drar på det der han sitter. Han er bare 19 år, men har allerede markert seg sterkt i padlemiljøet.

I fjor ble han nummer tre i junior-VM i k1 200 meter og sølvvinner i senior-NM. I Norge regnes han som et av de største talentene vi har hatt. Mange tror vi kommer til å se ham i en finale allerede i OL i Tokyo i 2020.

Men Teland har også en annen historie å fortelle.

Vanskelig oppvekst

Tenåringen har mer i bagasjen enn de fleste, og ønsker å være helt åpen om sin bakgrunn som barnevernsbarn. Han håper det kan hjelpe andre som har det vanskelig.

– Det er mange barnevernsbarn som ser på seg selv som et fosterbarn og ikke ser det potensialet de har. Du kan ikke la det være en begrensning, sier Teland bestemt.

Selv opplevde han å miste kontakten med begge foreldrene da han var liten. Faren forsvant ut av livet hans da han bare var noen år gammel. Oppveksten var vanskelig.

Han ble etter hvert fanget opp av barnevernet, som hjalp ham ut av situasjonen. Bestemoren ble etter hvert den som oppdro ham, etter ønske fra moren, noe som skulle bli en lykkelig løsning.

– Bestemor og Vidar (fosterfar) har ikke peiling på idrett eller padling, men de har kanskje vært mine viktigste trenere i oppveksten. De har lært meg at det ikke finnes grenser, og at man kan oppnå absolutt akkurat det man vil. Det er jeg veldig takknemlig for, sier Teland.

Se historien om Norges fremtidige OL-håp i padling

Møt multitalentet Hakeem Teland. Til tross for en vanskelig barndom, bestemte han seg tidlig for å bli best i verden. Reportasje fra Sportsrevyen, sendt 14.05.2017.

– Ikke bitter

Padletalentet sier han ikke bærer nag for det som skjedde med ham.

– Jeg er ikke bitter i det hele tatt. Jeg vet at det ble gjort for mitt eget beste, og det er jeg veldig takknemlig for. Det var en midlertidig smerte, som jeg nå sitter igjen med erfaringer og opplevelser som kan hjelpe meg i fremtiden, sier han.

Det er denne beskjeden han ønsker å formidle.

– Det skal ikke så mye til før folk får troen på noe. Hvis de får vite litt om bakgrunnen min, og at de også kan oppnå det de vil, og ikke se begrensninger… Det er ikke så mye begrensning som man tror, sier han.

Hakeem Teland

STORTALENT: Hakeem Teland regnes som et av de største talentene gjennom tidene i padling.

Foto: NRK

– Kan bli verdensener

Den tidligere verdensmesteren Eirik Verås Larsen er mektig imponert over 19-åringen.

– Han er veldig ung, men han har en enorm fysikk til den alderen. Han er flink til å konkurrere, og er gjerne best når det gjelder. Vi har litt å jobbe med når det gjelder teknikken, men der er jeg sikker på at vi kommer i mål. Han kan bli en verdensener, så spørs det om det er alene eller i en lagbåt han vil dominere, sier han.

Verås Larsen har fått med seg Telands sterke historie.

– Han virker fornuftig og reflektert, og han har lyst til å vinne og være best. Det stråler på en måte igjennom alt han gjør, sier han.

Allerede som 12-åring skrev Teland «OL i 2020» med blyant på en papirlapp.

– Jeg ønsker å være med en finale i Tokyo, og så kommer det et OL fire år etter det også. Jeg tenker langsiktig, og jeg vil bli verdens beste. Det er slik det alltid har vært, sier han.

Siste nytt

 • Iuel står over 400 meter hekk i NM

  Det skriver Norges Friidrettsforbund i en pressemelding. Iuel har pådratt seg en rift i en hinne under foten, og siden skaden er i landingsfoten på hekk har hun blitt rådet til å ikke løpe 400 meter hekk. Hun håper likevel å kunne løpe 400 meter flatt i NM.

  Friidretts-EM: Amalie Iuel løper semifinale på 400 meter hekk
  Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
 • Eiking vurderer å bryte Arctic Race

  Odd Christian Eiking fikk en smertefull åpning på Arctic Race. Nå spøker det for fortsettelsen i rittet. – Jeg hadde fryktelig vondt i sittesårene, sier Eiking til TV 2. Det er uklart om Eiking, som har slitt med sittesår i hele sommer, stiller til start på fredagens 2. etappe.

  Eiking
  Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix
 • Nordstad Moen ute i åtte uker

  Sondre Nordstad Moen har fått en stressreaksjon i høyre lårbein, og er vil ikke kunne løpe på åtte uker, skriver Norges Friidrettsforbund i ei pressemelding. Nordstad Moen måtte bryte maratonløpet under EM i Berlin på grunn av skaden.

  Friidrett, Diamond League, Bislett Games 2018, Bislett Stadion
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Europaligaen: Rosenborg - Cork
NM-veka: NM-kveld