Hopp til innhold

OL-gullet som sjokkerte Sverige var starten på år med spiseforstyrrelser og et ønske om å dø

Det ble kalt et «skrällguld» i hjemlandet, men den svenske terrengsyklisten Jenny Rissveds forbinder OL-gullet med noe helt annet enn glede.

Jenny Rissveds

BLE STJERNE: Jenny Rissveds poserer med det som var en overraskende gullmedalje i Rio-OL i 2016.

Foto: Pontus Lundahl/TT/TT / NTB

– Jeg ville aldri ta livet av meg, men jeg ville ikke leve. Så helst ville jeg at noen andre skulle gjøre slutt på det. Så tøft var det. Det finnes ikke noe håp for livet liksom, slik kjentes det, forteller Jenny Rissveds til SVT.

22 år gammel sjokkerte hun mange da hun uventet klatret helt øverst på pallen i terrengsykkel i Rio-OL. Rissveds ble Sveriges første kvinnelige olympiske mester i sykkel, og oppmerksomheten vokste. Det ble rett og slett for mye for den unge utøveren, for samtidig kjempet hun en innvendig kamp ikke mange kjente til.

Spiseforstyrrelser, depresjon og angst tok over livet til Rissveds i tiden etter det som skulle være en suksesshistorie. Å sykle var ikke et alternativ. Hun holdt seg alene, sov mye. 27-åringen så ingen fremtid, forklarer hun. Alt var mørkt, som å være i en grå masse.

Jenny Rissveds

BLE HEDRET: Sommeren etter OL-gullet fikk Jenny Rissveds «Victoriastipendet» utdelt av Sveriges kronprinsesse Victoria.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

– Det var ikke slik at OL gjorde at jeg ble dårlig, jeg hadde hatt det dårlig siden 2015. Da begynte jeg å få spiseforstyrrelser, og så eskalerte det etter OL. Når jeg ser tilbake på perioden før, under og etter OL, så synes jeg så synd på meg selv, eller på den jenta, for det føles ikke som det var meg, men det var jo det, sier hun åpenhjertig.

Fant inspirasjon

I intervjuet forteller Rissveds at hun gikk i terapi, og følte at antidepressiver hjalp henne, men hun tror det var det at hun begynte å spise igjen som virkelig fikk henne tilbake. De siste årene har hun jobbet hardt for å legge vekk forventningspresset hun mener mange opplever i dag.

– Da jeg hadde pause, tenkte jeg ganske mye: at jeg var lei av det, lei av å telle følgere, lei av å snakke om resultater, lei av å snakke om det samfunnet forteller oss at vi skal snakke om, fortalte Rissveds i et intervju med Red Bull i 2019.

Jenny Rissveds

IMPONERTE: Jenny Rissveds i terrengløypa under OL i Rio for fem år siden.

Foto: Pontus Lundahl/TT/TT / NTB

Utøveren fra Falun byttet også ut teamet hun hadde rundt seg etter lekene i Rio, og fant dessuten inspirasjon og et større mål ved å jobbe med barn igjennom Unicef. Og slik kom også gleden ved å sykle tilbake. Da med et klart ønske om både å inspirere andre, og ha det gøy – fremfor å vinne alle løp.

– Uhørt sterkt

Og etter to års pause, tok hun karrierens første verdenscupseier. Og nå venter et nytt OL – etter at hun fikk kvoteplass.

– Med tanke på hva som har hendt de siste årene så er det uhørt sterkt. Jenny er dog en eksepsjonell utøver, og på bakgrunn av det så er jeg ikke overrasket, forteller manager Johan Elliot til NRK.

– Hva slags forhåpninger har du til henne i Tokyo?

Mine personlige forhåpninger er at hun får gjennomført løpet på den måten hun vil og uten forstyrrelser. Hva det kan føre til får løpet vise.

Jenny Rissveds

VANT: Jenny Rissveds tok sin første verdenscupseier i august 2019.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Denne gangen har Rissveds planer om å nyte opplevelsen, uansett resultat.

For selv nå, fem år etter, har hun bare sett sitt eget gull-løp i Rio to ganger. Det er for mange følelser involvert i prestasjonen.

– Jeg vil ikke si at jeg er frisk, for da blir fallet så veldig stort om jeg en dag våkner med angst, eller at jeg har en dårlig dag. Så om jeg i stedet sier at jeg er i bedring fra depresjon, spiseforstyrrelser og utmattelse, blir det lettere for meg å håndtere stressende perioder, for det har vi alle, sier hun til SVT.

Jenny Rissveds

TILBAKE: Jenny Rissveds ble nummer to i verdenscupen i Leogang i Østerrike midt i juni. For et par uker siden fulgte hun opp med en tredjeplass.

Foto: JFK / AFP

Siste nytt

 • Norsk skuffelse på sprinten

  Etter et skuffende løp fra de norske guttene tidligere, var det tid for at de kvinnelige orienteringsløperne skulle ta for seg den tekniske VM-sprinten i Skottland.

  Men heller ikke denne gangen ble det noe å juble for i den norske leieren.

  De norske orienteringsdamene stilte med tre utøvere til start i VM i Edinburgh.

  Ane Dyrkorn ble eneste norske i topp 20 med en 12.plass.

  VM-debutanten Pia Young Vik endte på en 22.plass med lagvenninne Andrine Benjaminsen hakk i hjel på 23.

  – Vi hadde håpet de norske jentene skulle være litt høyere på resultatlista, sa NRKs ekspertkommentator Kjetil Bjørlo, etter målgang.

  Tove Alexandersson var i helt egen klasse, og hentet Sveriges andre seier under konkurransen.

  Ane Dyrkorn
  Foto: Alf Simensen / NT
 • Alcaraz klar for andre strake Wimbledon-finale – kan få reprise mot Djokovic

  Det spanske tennisesset Carlos Alcaraz er klar for å forsvare tittelen i Wimbledon etter at han slo Daniil Medvedev i fredagens semifinale.

  Spanjolen sikret finalebilletten med sifrene 6-7 (1-7), 6-3, 6-4, 6-4.

  I finalen venter vinneren av oppgjøret mellom serbiske Novak Djokovic og italienske Lorenzo Musetti.

  Alcaraz har ikke hatt en enkel vei til finalen. I tredje runde måtte han ut i fem sett mot amerikanske Frances Tiafoe, før det ble fire sett mot franske Ugo Humbert søndag kveld.

  Fredagens semifinale gikk også til fire sett da tennisstjernene brøt hverandre to ganger hver til 6-6 og måtte ut i tie break. Der var Medvedev soleklart best og vant 7-1.

  Alcaraz utlignet imidlertid til 1-1 med 6-3 i andre sett, før han fullførte snuoperasjonene med 6-4-seier i tredje sett. Dermed kunne tenniskometen sikre sin andre strake WImbledon-finale da han vant 6-4 i det fjerde settet.

  Alcaraz vant fjorårets finale over Novak Djokovic. (NTB)

  Alcaraz
  Foto: Reuters
 • Fosser gjorde en stor feil – rotet bort medaljesjansen

  Det ble ingen god dag for de norske guttene under fredagens VM-konkurranse. Det var en kvartett som stilte til start i Skottland.

  Kasper Fosser var tittelforsvarer da orienteringsløperne kjempet om sprintmedaljene i Edinburgh.

  Den regjerende verdensmester hadde en 22 sekunders ledelse, før han gjorde en feil på slutten av løpet som kostet mange plasser.

  – Han må ha tapt 40–45 sekunder helt på slutten her, sa NRKs ekspertkommentator Kjetil Bjørlo.

  Martin Regborn utklasset konkurrentene og tok førsteplassen i det som ble en bra dag for svenskene som fikk tre i topp fem.

  – Det føles fortsatt uvirkelig for meg. Det virket ikke som at jeg løp så fort, men jeg hadde kontroll hele veien. Det var en veldig vanskelig og god sprintrute. Jeg ante ikke hvor godt jeg lå an, sa svensken kort tid etter gullet.

  Beste nordmann ble Håvard Sandstad Eidsmo, som løp inn til en 13. plass.

  Elias Jonsson og Kasper Harlem Fosser endte på 16.- og 17. plass, mens Eirik Langedal Breivi ble disket etter å ha hoppet over en post.

  Sweden World Cup Orienteering
  Foto: Nisse Schmidt / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal