OL-gullet som sjokkerte Sverige var starten på år med spiseforstyrrelser og et ønske om å dø

Det ble kalt et «skrällguld» i hjemlandet, men den svenske terrengsyklisten Jenny Rissveds forbinder OL-gullet med noe helt annet enn glede.

Jenny Rissveds

BLE STJERNE: Jenny Rissveds poserer med det som var en overraskende gullmedalje i Rio-OL i 2016.

Foto: Pontus Lundahl/TT/TT / NTB

– Jeg ville aldri ta livet av meg, men jeg ville ikke leve. Så helst ville jeg at noen andre skulle gjøre slutt på det. Så tøft var det. Det finnes ikke noe håp for livet liksom, slik kjentes det, forteller Jenny Rissveds til SVT.

22 år gammel sjokkerte hun mange da hun uventet klatret helt øverst på pallen i terrengsykkel i Rio-OL. Rissveds ble Sveriges første kvinnelige olympiske mester i sykkel, og oppmerksomheten vokste. Det ble rett og slett for mye for den unge utøveren, for samtidig kjempet hun en innvendig kamp ikke mange kjente til.

Spiseforstyrrelser, depresjon og angst tok over livet til Rissveds i tiden etter det som skulle være en suksesshistorie. Å sykle var ikke et alternativ. Hun holdt seg alene, sov mye. 27-åringen så ingen fremtid, forklarer hun. Alt var mørkt, som å være i en grå masse.

Jenny Rissveds

BLE HEDRET: Sommeren etter OL-gullet fikk Jenny Rissveds «Victoriastipendet» utdelt av Sveriges kronprinsesse Victoria.

Foto: TT NEWS AGENCY / REUTERS

– Det var ikke slik at OL gjorde at jeg ble dårlig, jeg hadde hatt det dårlig siden 2015. Da begynte jeg å få spiseforstyrrelser, og så eskalerte det etter OL. Når jeg ser tilbake på perioden før, under og etter OL, så synes jeg så synd på meg selv, eller på den jenta, for det føles ikke som det var meg, men det var jo det, sier hun åpenhjertig.

Fant inspirasjon

I intervjuet forteller Rissveds at hun gikk i terapi, og følte at antidepressiver hjalp henne, men hun tror det var det at hun begynte å spise igjen som virkelig fikk henne tilbake. De siste årene har hun jobbet hardt for å legge vekk forventningspresset hun mener mange opplever i dag.

– Da jeg hadde pause, tenkte jeg ganske mye: at jeg var lei av det, lei av å telle følgere, lei av å snakke om resultater, lei av å snakke om det samfunnet forteller oss at vi skal snakke om, fortalte Rissveds i et intervju med Red Bull i 2019.

Jenny Rissveds

IMPONERTE: Jenny Rissveds i terrengløypa under OL i Rio for fem år siden.

Foto: Pontus Lundahl/TT/TT / NTB

Utøveren fra Falun byttet også ut teamet hun hadde rundt seg etter lekene i Rio, og fant dessuten inspirasjon og et større mål ved å jobbe med barn igjennom Unicef. Og slik kom også gleden ved å sykle tilbake. Da med et klart ønske om både å inspirere andre, og ha det gøy – fremfor å vinne alle løp.

– Uhørt sterkt

Og etter to års pause, tok hun karrierens første verdenscupseier. Og nå venter et nytt OL – etter at hun fikk kvoteplass.

– Med tanke på hva som har hendt de siste årene så er det uhørt sterkt. Jenny er dog en eksepsjonell utøver, og på bakgrunn av det så er jeg ikke overrasket, forteller manager Johan Elliot til NRK.

– Hva slags forhåpninger har du til henne i Tokyo?

Mine personlige forhåpninger er at hun får gjennomført løpet på den måten hun vil og uten forstyrrelser. Hva det kan føre til får løpet vise.

Jenny Rissveds

VANT: Jenny Rissveds tok sin første verdenscupseier i august 2019.

Foto: Gian Ehrenzeller / AP

Denne gangen har Rissveds planer om å nyte opplevelsen, uansett resultat.

For selv nå, fem år etter, har hun bare sett sitt eget gull-løp i Rio to ganger. Det er for mange følelser involvert i prestasjonen.

– Jeg vil ikke si at jeg er frisk, for da blir fallet så veldig stort om jeg en dag våkner med angst, eller at jeg har en dårlig dag. Så om jeg i stedet sier at jeg er i bedring fra depresjon, spiseforstyrrelser og utmattelse, blir det lettere for meg å håndtere stressende perioder, for det har vi alle, sier hun til SVT.

Jenny Rissveds

TILBAKE: Jenny Rissveds ble nummer to i verdenscupen i Leogang i Østerrike midt i juni. For et par uker siden fulgte hun opp med en tredjeplass.

Foto: JFK / AFP

Siste nytt

 • Sakor klar for Brann

  Brann har signert Vajebah Sakor (25). Nordmannen kommer gratis etter at kontrakten hans med OFI Crete gikk ut tidligere i sommer, skriver bergensklubben.

  Sakor ble hentet til den italienske storklubben Juventus da han var 15 år. Han har senere spilt i belgiske Westerlo, Vålerenga nederlandske Willem II og IFK Göteborg.

  Siden 2019 har han oppholdt seg på Kreta.

  Brann kjemper om å beholde plassen i eliteserien. Klubben ligger nest sist etter 19 runder med kun 14 poeng. Klubben er to poeng bak trygg plass.

  Eliteserien fotball 2016: Vålerenga - Ålesund (0-1)
  Foto: Berit Roald / NTB
 • Hegerberg tilbake i trening

  Ada Hegerberg er på vei tilbake fra sitt skademareritt. Mandag trente hun igjen med lagvenninnene i storklubben Lyon.

  Lyon har publisert en Twitter-melding der klubben skriver «hei, hei, Ada», sammen med en video av Hegerberg og lagvenninnene på trening.

  Den norske stjernespissen har ikke spilt en kamp siden hun ble korsbåndskadd i januar i fjor. Senere har hun blitt forstyrret av andre skader og flere operasjoner.

  Ifølge franske RMC er det første gang Hegerberg trener med resten av laget siden hun ble skadd for 20 måneder siden. Det er ikke kjent om hun er aktuell for fredagens hjemmekamp mot Guingamp.

  Ada Hegerberg
  Foto: NRK
 • Trolig ingen Tiger Woods

  Det amerikanske golfesset Tiger Woods vil høyst sannsynlig ikke være med å støtte det amerikanske laget rent fysisk under Ryder Cup, som starter fredag.

  Den amerikanske kapteinen Steve Stricker sa under en pressekonferanse mandag at man neppe vil se Woods under kampen mot Viktor Hovland og resten av det europeiske laget på Whistling Straits-banen utenfor Sheboygan i Wisconsin.

  Woods har spilt åtte Ryder Cup. Han var sist med da USA tapte for Europa i 2018. I februar kjørte derimot golfstjernen av veien i California under høy hastighet og pådro seg omfattende skader. Han er for tiden fortsatt under rehabilitering.

  – Det skjer trolig ikke, svarte Stricker på spørsmål om Woods ville dukke opp under turneringen.

  Tiger Woods
  Foto: Andy Lyons / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal