OL-gullet gikk ikke hjem

Norge fikk det ikke til da det gjaldt som mest, og tapte OL-finalen klart for Canada.

Thomas Ulsrud
Foto: Lise Åserud / Scanpix

- Akkurat nå er jeg litt skuffet, men når dopingkontrollen er unnagjort er jeg klar til å feire sølvet, sier Thomas Ulsrud til NRK.

Kampen endte 6-3 til Canada, og vertsnasjonen fikk revansje etter å ha tapt for Pål Trulsen & co i Salt Lake City i 2002. Canada vant også OL-gullet i Torino i 2006. Gullvinnerne gikk dessuten gjennom mesterskapet uten å tape.

Kampen strakk seg over ti spennende omganger, men det var Canada som var det førende laget fra første sten.

Norge måtte ta tre poeng i den siste omgangen for å få ekstraomganger, men det gikk dårlig, og dermed var det Kevin Martin og hans disipler som fikk det etterlengtede OL-gullet.

Se den avgjørende stenen her

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

- Avgjort på fjerde sten

Skip Thomas Ulsrud var skuffet etter at gullet glapp, men skal nyte sølvet så snart det lar seg gjøre.

- De spiller curling slik curling skal spilles. De har feid all motstand av banen i OL, slik de gjorde med oss i dag. Vi spilte middels det er det som er avgjørende, og da Canada går opp til 5-3 skjønte vi at det ble tøft, fortsetter Ulsrud.

Norges spiller Christoffer Svae mener seieren var fullt fortjent.

- De har virkelig fortjent det, Canada har vært klart best 3-4 år nå. De spilte ikke så bra som de kunne, men det gjorde ikke vi heller, sier Svae til NRK.

Å nå finalen var et stort øyeblikk for de norske gutta.

- Alle oss på laget koste oss i dag. Skuffelsen varer i en time eller to, men så gleder vi oss over medaljen. Kampen ryker i fjerde og femte omgang, der var ikke centimeterene på vår side, avslutter Svae.

Norge spilte ti kamper for å komme seg til OL-finalen, og tapte blant annet 7-6 for Canada i gruppespillet.

Canadisk åpning

Canada tok ledelsen 1-0 i den første omgangen. Det var også stillingen frem til den fjerde omgangen da Canada leverte praktspill, mens Norge ikke hadde marginene på sin side. Vertsnasjonen la på til 2-0, etter en svak sistesten av skip Thomas Ulsrud.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Elendig kosting

I femte omgang vartet Canada opp med glimrende defensivt spill. Martins menn la opp to gode guarder foran boet, og de norske herrene mislyktes med å dra seg rundt disse. Retningen på de norske dragningene var gode - men ved tre tilfeller sluttet Torger Nergaard og Christoffer Svae å koste like før boet, og dermed ble stenene for korte.

Canada straffet nordmennenes mange tabber, og stjal ett poeng i omgangen. Dermed gikk lagene til pause på stillingen 3-0 til vertsnasjonen.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Back on the track

I den sjette omgangen løsnet det endelig for Norge. Thomas Ulsrud hadde i utgangspunktet en relativt enkel jobb på sistesten, og skipen holdt hodet like kladt som underlaget og dunket inn to meget viktige poeng.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ulempen ved poengsankingen gjorde at Canda fikk sende ut sistesten i neste omgang. Spørsmålet var om de norske gutta kunne slippe seg løs ettersom de hadde hatt sistesten i de foregående omgangene.

«Ut»-srud

Og det var nettopp det som skjedde. Norge hadde en gyllen mulighet til å bare gi fra seg ett poeng til motstanderen, men Ulsrud feilberegnet på sin sistesten.

Dermed gjorde Kevin Martin det han gjør 99 av 100 ganger, han plasserte stenen midt i smørøyet, og Canada snappet to poeng og gikk opp i 5-2-ledelse.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Megabom

Norge vaset i overkant mye i den åttende omgangen, og det virket som om gutta feilberegnet underlaget totalt. Torger Nergård sendte Norges tredje siste sten alt for langt og rotet bort en megasjanse til å ta to poeng, og dermed kunne snike seg opp i ryggen til Canada.

Dermed måtte de norske «klovnene» ta til takke med bare ett fattig poeng til stillingen 5-3.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Gamlefar

Niende omgang spilte de norske curlerne meget sterkt. «Old bear» som Canadas skip Kevin Martin kalles, hadde presset på seg på sistesten etter at Norge hadde lagt om en god guard, og hadde en sten godt plassert i boet.

Men gamlefar hadde ingen problemer og plasserte sin sistesten perfekt, og sendte gulljegerne opp i ledelse 6-3.

Saken fortsetter under video

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Ikke bare en buksefabrikk

Pål Trulsen var med på å ta OL-gull for Norge i Salt Lake City i 2002. Også da var det Canada som var motstander i finalen.

- Canada har en hel nasjon som bare forlanger et curlinggull. Mens vi kanskje bare har en buksefabrikant, hva vet jeg, sa Trulsen med et smil før kampen.

Torger Nergård sammenlignet et OL-gull med å slå Brasil i fotball. Det ble bare nesten.

- Det er som om Norge skal spille mot Brasil i fotball. Vi er ikke akkurat favoritter. Men Norge har slått Brasil også, så ingenting er umulig, så Nergård før finalen.

Norges skipThomas Ulsrud hadde et lave skuldre før hans viktigste kamp i karrieren.

- Vi har bestemt oss for å ha det moro. Det er jo morsomt å spille i OL. Det er dritgøy. Det blir 6-5 til Norge, sa han selvsikkert.

Slik gikk det ikke for Norge, som tok OL-sølv.

Siste nytt

 • BBC: Lampard tilbudt jobben som Everton-manager

  Everton har tilbudt Frank Lampard jobben som manager i klubben, melder BBC, som hevder at han fikk tilbudet etter en intervjurunde og et styremøte fredag.

  Lampard har vært uten jobb siden han fikk sparken som Chelsea-manager for ett år siden. Han fikk 18 måneder som sjef i klubben han i mange år tjente som spiller, og der han skaffet seg status som klubblegende.

  Soccer Chelsea Lampard
  Foto: Clive Brunskill / AP
 • Glenn Solberg ledet Sverige til EM-finale

  Keeper Andreas Palicka ble helten med avgjørende redninger i sluttsekundene da Sverige halte i land 34-33-seier over Frankrike og tok seg til EM-finale.

  Et par sekunder før slutt brøt Ludovic Fabregas gjennom og kastet seg inn for å satte inn utligningsmålet, men Palicka satte seg rett og slett på ballen. Dermed kunne landslagssjef Glenn Solberg juble på sidelinja. Han har ledet sitt svenske landslag til finale etter noen svært dramatiske kamper. (NTB)

  EM i håndball for menn 2022: Frankrike - Sverige
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Spania slo ut EM-favoritt Danmark

  Danmark kom til fredagens EM-semifinale mot Spania som stor favoritt, men kom til kort mot tittelforsvarer Spania, som vant 29-25.

  Danmark er regjerende verdensmester og tok med seg OL-sølv hjem fra Tokyo i fjor, begge ganger etter å ha slått Spania i semifinalen. I EM må laget fortsatt vente på sin første finale siden 2014.

  Spania fortsetter på sin side ferden mot det som kan bli lagets tredje EM-triumf på rad.

  Det så lenge ut til å skulle gå helt fint for danskene. I første omgang ledet danskene med inntil fire mål. Lasse Svan satte inn 14-11 et drøyt minutt før pause, men to spanske reduseringer gjorde at den danske ledelsen halvveis var 14-13.

  Etter pause var Spania best. To raske mål av Barcelona-spiller Aleix Gómez sendte laget i ledelse første gang på 17-16, og danskene kom aldri à jour igjen.

  EM i håndball for menn 2022: Spania - Danmark
  Foto: Annika Byrde / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal