NRK Meny
Normal

Politikerflertall vil ha OL tross motstanden fra folket

LONDON (NRK.no): Norske politikere er styrket i troen på et Oslo-OL etter å ha sett hvordan London har klart seg etter lekene i 2012.

Flertallet i kulturkomiteen er for et OL i Oslo i 2022. Det til tross for stadig sterkere motstand i folket. I går var komiteen på befaring i OL-byen London

Se kulturkomiteen på London-besøk

– Dette er en bydel som har fått et helt nytt liv, sier Svein Harberg (H) til NRK.no og tenker på den delen av London der OL-parken ligger.

Harberg er leder for Stortingets Familie- og kulturkomité og sammen med komiteens ni andre medlemmer fikk han onsdag en omvisning i og rundt den gamle OL-parken som strekker seg innom fire bydeler – Newham, Tower Hamlets, Hackney og Waltham Forest.

Det er hit det ble bygget nye undergrunnsbaner og annen infrastruktur for å frakte tusenvis av utøvere, tilskuere og journalister sommeren for to år siden.

Harberg var der for å se på det britene mener er et eksempel på riktig etterbruk av store investeringer i et gigantisk mesterskap. Han likte det han så og mener det styrker Oslo-OLs sak.

– De (britene) har jobbet bra fra første stund og har hele tiden vært opptatt av hva som skal være arven etter OL. De har en plan om å gjøre denne bydelen så attraktiv at alle vil bo her, sier Harborg om bydelen som var blant de mindre populære før OL.

– Virker som flertall på Stortinget

Han mener det viser at pengebruken til et OL i Oslo kan forsvares gjennom samfunnsmessige investeringer.

– Jeg har vært positiv til OL hele tiden, sier han.

Ib K. Thomsen

Fremskrittspartiets Ib Thomsen.

Foto: Fremskrittspartiet

Han er ikke alene. Av Kulturkomiteens ti medlemmer er det bare de to representantene fra Fremskrittspartiet som har tatt et klart standpunkt mot et Oslo-OL, men selv de tror det ligger an til et stortingsflertall for OL i Oslo.

– Når jeg hører på komiteen virker det som det er et flertall på Stortinget. De fleste partiene er jo representert her og de virker blide og synes dette er fornuftig bruk av penger, noe vi er skeptiske til, sier Fremskrittspartiets Ib Thomsen.

Høyre og Frp uenige

Om Frp ikke har støtte fra politikerne, har de støtte fra folket, skal vi tro en fersk spørreundersøkelse utført av InFact for VG. Resultatene, som ble lagt frem torsdag, viser at 56,4 prosent sier nei til et OL i Oslo, mens 30,2 prosent sier ja.

Foreløpig er det kun Fremskrittspartiet og SV som har tatt et tydelig standpunkt i OL-debatten. Begge partiene er imot et OL i Oslo.

Familie- og kulturkomiteens oppgave er å skaffe kunnskap til Stortinget før Stortinget skal avgjøre om den norske OL-arrangøren får statsstøtte eller ikke. Det skjer trolig i løpet av høsten.

Før den tid skal regjeringen komme med sin innstilling til Stortinget.

Siste nytt

 • Zucca sikret seieren på overtid

  Mats Zuccarello tok saken i egne hender på overtid og sørget for en 3-2-seier over Boston Bruins. Zuccarello scoret sitt åttende mål for sesongen da han avgjorde kampen 1.56 minutter inn i overtiden, skriver NTB.

  Zucc
  Foto: Michael Dwyer / AP
 • Bråten ble tredjemann i USA

  Øystein Bråten hevet seg fra kvalifiseringen og slo til med tredjeplass i slopestylefinalen under verdenstouren i fristil i Breckenridge.

  Øystein Bråten
  Foto: Norfreeski
 • Tredjeplass på Røisland

  20-åringen fra Høvik kom seg inn på pallen i Dew Tour i kveld. Han endte fem poeng bak Max Parrot fra Canada som vant slopestyle-konkurransen. Ståle Sandbech kom på niendeplass og Emil Ulsletten endte på 12.- plass.

  Røisland
  Foto: Matthew Stockman / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup alpint: Storslalåm, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang, menn
V-cup alpint: Storslalåm 1. omgang menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G, kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup alpint: Super-G kvinner
V-cup langrenn: 10 km klassisk jaktstart, kvinner