Politikerflertall vil ha OL tross motstanden fra folket

LONDON (NRK.no): Norske politikere er styrket i troen på et Oslo-OL etter å ha sett hvordan London har klart seg etter lekene i 2012.

Flertallet i kulturkomiteen er for et OL i Oslo i 2022. Det til tross for stadig sterkere motstand i folket. I går var komiteen på befaring i OL-byen London

Se kulturkomiteen på London-besøk

– Dette er en bydel som har fått et helt nytt liv, sier Svein Harberg (H) til NRK.no og tenker på den delen av London der OL-parken ligger.

Harberg er leder for Stortingets Familie- og kulturkomité og sammen med komiteens ni andre medlemmer fikk han onsdag en omvisning i og rundt den gamle OL-parken som strekker seg innom fire bydeler – Newham, Tower Hamlets, Hackney og Waltham Forest.

Det er hit det ble bygget nye undergrunnsbaner og annen infrastruktur for å frakte tusenvis av utøvere, tilskuere og journalister sommeren for to år siden.

Harberg var der for å se på det britene mener er et eksempel på riktig etterbruk av store investeringer i et gigantisk mesterskap. Han likte det han så og mener det styrker Oslo-OLs sak.

– De (britene) har jobbet bra fra første stund og har hele tiden vært opptatt av hva som skal være arven etter OL. De har en plan om å gjøre denne bydelen så attraktiv at alle vil bo her, sier Harborg om bydelen som var blant de mindre populære før OL.

– Virker som flertall på Stortinget

Han mener det viser at pengebruken til et OL i Oslo kan forsvares gjennom samfunnsmessige investeringer.

– Jeg har vært positiv til OL hele tiden, sier han.

Ib K. Thomsen

Fremskrittspartiets Ib Thomsen.

Foto: Fremskrittspartiet

Han er ikke alene. Av Kulturkomiteens ti medlemmer er det bare de to representantene fra Fremskrittspartiet som har tatt et klart standpunkt mot et Oslo-OL, men selv de tror det ligger an til et stortingsflertall for OL i Oslo.

– Når jeg hører på komiteen virker det som det er et flertall på Stortinget. De fleste partiene er jo representert her og de virker blide og synes dette er fornuftig bruk av penger, noe vi er skeptiske til, sier Fremskrittspartiets Ib Thomsen.

Høyre og Frp uenige

Om Frp ikke har støtte fra politikerne, har de støtte fra folket, skal vi tro en fersk spørreundersøkelse utført av InFact for VG. Resultatene, som ble lagt frem torsdag, viser at 56,4 prosent sier nei til et OL i Oslo, mens 30,2 prosent sier ja.

Foreløpig er det kun Fremskrittspartiet og SV som har tatt et tydelig standpunkt i OL-debatten. Begge partiene er imot et OL i Oslo.

Familie- og kulturkomiteens oppgave er å skaffe kunnskap til Stortinget før Stortinget skal avgjøre om den norske OL-arrangøren får statsstøtte eller ikke. Det skjer trolig i løpet av høsten.

Før den tid skal regjeringen komme med sin innstilling til Stortinget.

Siste nytt

 • Elverum og Halden i NM-finalen

  Elverum er klar for NM-finalen i håndball for menn etter 37-26 over Bækkelaget i onsdagens semifinale. Lukas Sandell ble mestscorende for Elverum med sju fulltreffere. Halden blir motstander i finalen i Oslo Spektrum 29. desember.

  apelgren
  Foto: Geir Olsen / NTB scanpix
 • Dropper omstridt aldersgrense

  Linda Hofstad Helleland er innstilt som kandidat for å bli WADA-president, men har fått mye motgang allerede før valget. Den 5. november kom det et forslag fra den Afrikanske unionen om at en president må være 45 år, og ha mastergrad, noe Helleland ikke oppfyller. Mange tolket dette som et forsøk på å holde Helleland utenfor diskusjonen om å kunne bli president.

  Dopingjournalist i ARD, Nick Butler, forteller i kveld på Twitter at det forslaget ikke vil bli inkludert som et krav og at det blir avfeid som et tåpelig forslag.

  Laster Twitter-innhold
 • Sagosen vant «norsk duell»

  Sander Sagosen scoret tre mål da Paris Saint-Germain vant 27-20 borte mot Flensburg-Handewitt i mesterliga-gruppespillet i håndball. Gøran Søgard Johannessen, Magnus Jøndal og Torbjørn Bergerud var alle i aksjon for tyske Flensburg.

  Sander Sagosen
  Foto: Patrik Stollarz / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal