OL-arbeider sydde igjen munnen i protest

Roman Kuznetsov er så frustrert over arbeidsgiveren sin at han sydde igjen munnen og vil sultestreike i protest. Han jobber med å bygge anleggene som skal brukes i vinterens OL i Sotsji.

Den russiske nyhetsbloggen blogsochi.ru har snakket med flere av Kuznetsovs arbeidskamerater.

De forteller at torsdag bestemte han seg for å starte den drastiske protesten mot arbeidsgiveren - et byggefirma som lager anleggene som skal brukes i Sotsji-OL til vinteren.

– Vi prøvde å stanse ham, men til ingen nytte. På morgenen dusjet han, sydde igjen munnen og gikk til mediesenteret (på det uferdige OL-anlegget), forteller arbeidskameraten Alexey Fomenko til nyhetsbloggen.

Hevder han ikke får lønn

I videoen over har Kuznetsov stilt seg utenfor mediasenteret inne på OL-området, bare et steinkast unna løypene hvor norske vintersportsutøvere som Marit Bjørgen og Emil Hegle Svendsen skal kjempe om olympiske medaljer i februar.

ol

Russlands president Vladimir Putin og Storbritannias statsminister David Cameron møttes i sommer. Her ser de på en modell av OL-stadionet.

Munnen til Kuznesov er sydd igjen med to sting, så han får ikke sagt så mye. Noe klarer han likevel å få frem:

– De lurte meg, sier han til kameraet.

Resten av budskapet kommer frem gjennom plakater han har skrevet på forhånd. Teksten viser blant annet at han mener arbeidsgiveren har holdt tilbake lønn i to måneder.

Arbeidskameratene hevder Kuzetsovs ble hentet av politiet og tatt inn til avhør kort tid etter at videoen ble spilt inn - og at han har vært borte siden da.

– Politiet kom nesten umiddelbart. De tok ham med til en klinikk. Siden da har vi ikke sett ham, sier Fomenko.

Bor i små brakker

Den manglende lønnen skal ha vært det utslagsgivende for Kuzetsovs desperate protest, men arbeidskameratene forteller også om felles fortvilelse over kummerlige bo- og leveforhold.

Blogsochi.ru intervjuer bygningsarbeiderne utenfor brakkene de bor i. Journalisten hevder han ble stanset da han forsøkte å gå inn, men forteller at fra utsiden ser det ut til at brakkene mangler tak.

En arbeider forteller at seksten personer bor sammen i de forholdsvis små brakkene.

Hevder arbeidere blir forfulgt og arrestert

Sotsji-OL er blitt et storstilt prestisjeprosjekt i Russland. Sluttprisen er forventet å bli minst 300 milliarder kroner. Anleggene er blitt bygget fra grunnen, mens innbyggere er blitt tvangsflyttet for å få plass til alt.

Selve prosessen med å bygge opp OL-byen har flere ganger fått krass kritikk.

Senest i oktober slo organisasjonen Human Rights Watch alarm. De mener de rusisske myndighetene har brutt menneskerettighetene i sin behandling av enkelte arbeidsmigranter som har hatt jobb på OL-anleggene.

Menneskerettighetsorganisasjonen hevder disse jobber under umenneskelige forhold, og at en rekke av dem har blitt forfulgt, arresterert og deportert uten grunn.

– Den olympiske komité må sende ut et klart budskap om at dette er helt uakseptabelt av en OL-vertsby, og at disse arrestasjonene må stanses umiddelbart, sier Jane Buchanan, direktør for Human Rights Watch i Europa og Sentral-Asia.

Siste nytt

 • Syk Skarstein dropper stafetten

  Birgit Skarstein har pådratt seg vond hoste, og Norge har trukket laget fra mixed stafetten i para-VM. Norge stiller lag i åpen klasse, og stiller med Trygve Toskedal Larsen, Håkon Olsrud, Vilde Nilsen og Eirik Bye. Stafetten starter klokken 20.

  Birgit Skarstein
  Foto: Kathrine Baldishol / Norges Skiforbund
 • Ustjugov vraket til lagsprinten

  Russland stiller med Gleb Retivykh og Alexandr Bolsjunov i søndagens VM-lagsprint. Dermed er Sergej Ustjugov vraket. Emil Iversen og Johannes Høsflot Klæbo er som ventet tatt ut på det norske laget.

  NORDIC-SKI-WORLD-MEN-CROSS-COUNTRY
  Foto: BARBARA GINDL / AFP
 • Jarstein-bom då Hertha tapte

  Javi Martinez og ei feilvurdering i feltet av Rune Almenning Jarstein etter ein corner gav Bayern München 1-0 over Hertha Berlin i Bundesliga. Bayern har dermed vunne 10 av dei 11 siste kampane og er på sida av Dortmund i tabelltoppen.

  Rune Almenning Jarstein
  Foto: ANDREAS GEBERT / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal