NRK Meny
Normal

Økt salg av astmautstyr: – Veldig trist

Medisinbruken i norsk langrenn har trolig ført til økt salg av forstøverapparater.

forstøverapparat

FLERE VIL HA DETTE: Tidligere landslagslege Knut Gabrielsen demonstrerer et forstøverapparat på en pressekonferanse i sommer. Martin Johnsrud Sundby (t.v.) ble utestengt av all langrenn da han hadde brukt astmamedisin i et sånt apparat før to konkurranser for halvannet år siden.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

– Ja, her har vi merket en økning etter nyhetsdekningen det har fått den siste tiden, sier Jan Palm, daglig leder i Legebutikken AS, til NRK.

Han snakker om salget av forstøverapparat, selve kjernen i den mye omtalte Martin Johnsrud Sundby-saken. Nordmannen tok astmamedisinen Ventoline i et forstøverapparat i stedet for i en mer tradisjonell inhalator, noe som skapte uklarhet i hvor mye medisin han faktisk hadde fått i seg. Det viste seg at landslagslegen hadde misforstått regelverket, og Sundby ble til slutt dømt av CAS (idrettens voldgiftsrett).

Nå ønsker altså flere å benytte seg av et sånt forstøverapparat.

– Jeg ønsker ikke å gå i detalj på hverken omsetning eller kundene, men kan si at det har vært en merkbar økning i sommer, forklarer Palm.

– Veldig trist

Sigmund Loland

PROFESSOR I IDRETTSETIKK: Sigmund Loland.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

For bruk av forstøverapparat har definitivt får mye oppmerksomhet de siste månedene.

Akkurat da trykket rundt Sundby-dommen var i ferd med å bli lavere, avslørte nemlig TV 2 at også langrennsløpere uten atsma er tilbudt astmamedisin i forstøverapparat av landslagets støtteapparat. Det fikk mange til å frese, men salget av dette apparatet øker likevel merkbart.

Professor i idrettsetikk Sigmund Loland reagerer slik på det økte salget.

– Hvis dette skyldes at folk blir inspirert av idrettsutøverne, så er det veldig trist. Det er ikke sånn man blir god. Det blir man av hardt arbeid, talent og motivasjon, understreker Loland.

– Sitter igjen med svarteper

Han peker også på et annet aspekt ved det hele.

– Det er veldig synd. Folk som faktisk har medisinsk fritak og en diagnose, sitter igjen med svarteper. De blir mistenkeliggjort, tror professoren, og legger til:

– De syke utøverne fortjener å bruke dette utstyret uten å få mistanke mot seg.

Siste nytt

 • City vann trass to Napoli-straffer

  Manchester City slo Napoli 2-1 i meisterligaen. Raheem Sterling og Gabriel Jesus gav City 2-0 tidleg.

  Så stoppa det opp for engelskmennene. Napoli bomma først på straffe, men Amadou Diawara scora då Napoli fekk ny straffe.

  City har dermed vunne alle sine tre kampar i gruppespelet.

 • Start med langt steg mot opprykk

  Start slo Ranheim 4-2 og har stø kurs mot opprykk til eliteserien.

  Andreas Rye og Mads Reginiussen gav Ranheim 2-0. Men to av Niels Vorthoren gav 2-2 ved pause, og to av Steffen Lie Skålevik sikra Start-siger.

  Start - Ranheim
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal