Hopp til innhold

Og prisen for årets gjennombrudd går til ...

Med all respekt for Tåsenplogen, Sturla Holm Lægreid, Ragne Wiklund eller Tobias Foss: Den mest åpenbare kandidat for årets gjennombrudd i sportsåret 2021 får aldri noen pris på Idrettsgallaen.

APTOPIX France Messi PSG

STJERNESIGNERING: PSG signerte den største fotballstjernen av dem alle sommeren 2021.

Foto: Francois Mori / AP

Ingenting har nemlig preget 2021 innen idrettens verden som fenomenet «sportsvasking».

Det er langt fra et nytt begrep eller en ny form for strategisk tenking.

Men i 2021 har fenomenet endelig fått sin fortjente oppmerksomhet her i Norge, inkludert et offentlig stempel.

For det var en blanding av gledelig og lett surrealistisk at «sportsvaske» i desember ble kåret til Årets ord av Språkrådet.

Gledelig, fordi det er en anerkjennelse av et begrep som for det første i seg selv er en liten perle – eller kanskje heller oljedråpe- og som til nå har vært brukt i mindre utbredte sammenhenger.

Surrealistisk fordi det sier litt om omfanget sportsvaskingen er på vei til å få.

Debatten om VM i Qatar og en eventuell norsk boikott brakte begrepet til bevisstheten til en mye større del av den norske befolkning.

Fotballandslaget for menn, under ledelse av Ståle Solbakken, manifesterte det ved de mye omtalte T-skjortene de viste frem i forkant av VM-kvalifiseringskampene.

Fotball, VM-kvalifisering: Norge - Nederland

MARKERTE: I hele VM-kvalifiseringen uttrykte det norske landslaget sin støtte til migrantarbeiderne i Qatar.

Foto: Stian Lysberg Solum / NTB

Men kampen mot sportsvaskingen er også i realiteten tapt idet vi skriver starten av 2022. For det som vi oppfatter som idrettens mørke krefter vant noen helt avgjørende slag i løpet av året som gikk.

Den store sportsvaskedagen

I august ble Lionel Messi presentert som PSG-spiller.

Få uker i forveien hadde ingen tenkt tanken på at dette var sannsynlig.

Messi ville bli i Barcelona. Barcelona ville beholde Messi. Problemet var at de ikke kunne. En maltraktert klubbøkonomi gjennom flere år ble synlig for en hel verden. En av verdens mektigste og mest populære klubber hadde ikke råd til å holde på symbolet på sin storhet. I stedet måtte de ydmyket se franske PSG ønske Messi velkommen til den franske hovedstad av en smilende klubbpresident, Nasser al-Khelaifi.

PSG er heleid av den qatarske stat. Verdens beste fotballspiller var fra denne dag deres eiendom. Et større trofé enn den 1.69 m høye argentineren kunne de ikke drømme om å vise frem for verden.

11. august kan derfor fra nå av markeres som verdens årlige sportsvaskedag.

775694679

NY KLUBB: Messi måtte finne seg ny klubb. PSG ble hans neste destinasjon.

Foto: STEPHANE DE SAKUTIN / AFP

Hver gang en av tidenes angrepsrekker, med Messi, Kylian Mbappé og Neymar, skårer mål for PSG er de med på å styrke oljestatens posisjon og omdømme.

Og på å svekke vår bevissthet rundt hvordan situasjonen egentlig er i regimet, om det er Qatar, som her, eller et av nabolandene De forente arabiske emirater og Saudi-Arabia vi snakker om.

Sistnevnte fikk endelig kjøpt Premier League-klubben Newcastle i 2021. Ingen vet hvilke konsekvenser det vil ha for fotballen eller byen Newcastle på sikt. Bare at det aldri burde ha skjedd.

Så gjør vi så, når vi vasker vår sport

Men det er ingen barrierer igjen. Ingen som kan eller virkelig vil stoppe regimene med en deprimerende menneskerettighetssituasjon å bruke sport som utstillingsvindu, og som invitasjon til fremtidig samarbeid, økonomisk, politisk eller militært.

Derfor avsluttes sportsåret 2021 med en spektakulær finale i kampen om VM-tittelen i Formel 1 med avslutningsrunder i Qatar, Saudi-Arabia og Abu Dhabi.

Qatar Grand Prix

GLAMORØST: Det var en rekke profiler som møtte opp på Qatar Grand Prix. Blant dem var David Beckham.

Foto: HAMAD I MOHAMMED / Reuters

Saudi-Arabia har alene betalt over 6 milliarder kroner for en 10-årig avtale om å få arrangere de attraktive Formel 1-rundene.

VM-året startet i Bahrain og kom til den arabiske halvøy via land som Aserbajdsjan, Ungarn, Russland, Tyrkia, Brasil. Ingen av dem er heller på topp 100 over verdens beste land når det gjelder menneskerettigheter.

Verdens mest populære motorsport er i praksis et omreisende sportsvaskebyrå.

Kronprinsen befaler

Men Saudi-Arabia og dets mektige kronprins Mohammed bin Salman har ambisjoner i atskillig flere retninger. I februar er det den fjerde utgaven av Saudi International i golf. Startpengene er sagt å være på over 10 millioner kroner per spiller. Altså bare for å stille opp. Viktor Hovland er ennå ikke på listen over deltagere. Men han var med i 2021.

Til kritikken svarte han til Norsk Golf: «Jeg er golfspiller, ikke politiker».

Og det har han selvsagt rett i. Men om Hovland ikke er politiker, så er han politikk, enten han vil det eller ei.

Turneringen er en del av kongedømmets ønske om å utfordre PGA med en egen golfliga.

Det stopper ikke der. Det er ingen grunn til å tro at ikke Saudi-Arabia ganske snart posisjonerer seg for å arrangere et VM i fotball eller et sommer-OL. Anerkjente Boston Consulting Group skal, ifølge The Guardian, allerede være i gang med å posisjonere Saudi-Arabia som fremtidig VM-arrangør.

På veien dit skal en nær ubegrenset mengde petroleumspenger trekke verdens største sportsstjerner, vaksinerte eller ikke, til turneringer i det beryktede kongedømmet.

Bin-Salman

MEKTIG: Mohamed bin Salman og Saudi-Arabia har markert seg for alvor i idretten.

Foto: BANDAR AL-JALOUD / AFP

2022 blir det virkelige sportsvaskeåret

For de som likevel føler de gikk glipp av sportsvaskingen i gjennombruddsåret 2021, så kan vi trøste med at alt blir enda mye tydeligere i 2022.

Hele sportsåret er vakkert innrammet av to gigantarrangementer, vinter-OL i Kina i februar og fotball-VM i Qatar i november og desember, som begge vil være nye milepæler i sportsvaskingens stadig mer gloriøse historie.

One year to go until the 2022 World Cup in Qatar

OMSTRIDT: Fotball-VM i Qatar har blitt diskutert lenge. Her markeres det at det ett år igjen, med profiler som Tim Cahill, Samuel Eto'o og Cafu.

Foto: IBRAHEEM AL OMARI / Reuters

Begge vil de være velregisserte hyllester av styresett vi i Vesten prøver å ta ut avstand fra. Men viljen er også her mer og mer halvhjertet.

Vel har noen sportslige stormakter, som USA, Canada og Storbritannia, varslet såkalt diplomatisk boikott av OL i Beijing. Men dette er rent politisk skuespill. Ingen deltagere blir holdt hjemme, og det er det som teller.

VM i Qatar har blitt og vil bli kritisert. Men ingen vil lenger få oppmerksomhet når de vil snakke om døde migrantarbeidere eller kafala-system når det nærmer seg VM.

FIFA-president Gianni Infantino avsluttet 2021 med å utrope det kommende VM i Qatar til «en feiring av fotball og sosial inkludering». Tro det eller ei.

Da den amerikanske fotballigaen NFL nylig annonserte sin femårige samarbeidsavtale med Kina, inkluderte presentasjonen et kart som plutselig gjorde Taiwan til en del av fastlands-Kina.

Det er symptomatisk nok.

Lite kommer nemlig til å være som vi en gang kjente det i en sportsvasket verden.

Fjorårets virkelige gjennombrudd har en lys fremtid. Det er dessverre bare å gratulere.

Siste nytt

 • AaFK snudde til seier mot Jerv

  Det så en stund ut til at Jerv skulle slå Aalesund på bortebane, men med to raske mål sent i kampen snudde hjemmelaget til seier og tre poeng.

  Isak Dybvik Määttä ble avgjørende da han på vakkert vis bøyde ballen i lengste hjørnet med ryggen mot mål ti minutter før slutt.

  Vinnermålet fullførte snuoperasjonen etter at Jerv tok ledelsen i det 65. minutt. Aral Simsir og Erik Brenden kombinerte fint da sistnevnte headet ballen over en utrusende Sten Grytebust og i mål.

  Etter 78 minutter var lagene likt. Simen Bolkan Nordli banket et frispark rett i mål da Jerv-keeper Øystein Øvretveit hadde forlatt sitt hjørne.

  Deretter avgjorde Määttä kampen med sin scoring to minutter senere. Det ga tre poeng og tok laget opp på en sterk 5.-plass på tabellen. Det skiller kun to poeng opp til medaljeplass for det nyopprykkede laget fra Sunnmøre.

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Jerv
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Ny Odd-nedtur etter sjansesløseri

  Odd sløste fryktelig foran mål og gikk på et nytt tap i Eliteserien fotball. Sandefjord kjempet seg til 1-0-seier borte.

  Keanin Ayer fikset scoringen etter vel et kvarters spill. Han headet ballen i mål etter et langt innlegg fra venstre. Hjemmelaget kunne ha forsvart seg bedre enn det gjorde.

  Etter scoringen var det Odd for det meste i resten av 1.-omgangen. Hjemmelaget misbrukte flere store sjanser.

  Odd har tapt fem av de seks siste kampene og står med ni poeng på like mange forsøk

  Eliteserien fotball 2022: Odd - Sandefjord
  Foto: Trond Reidar Teigen / NTB
 • Her scorer Kolbotn-spilleren direkte fra corner for andre gang

  Kolbotn-spiller Tonje Pedersen leverte to cornere i verdensklasse da Kolbotn knuste Arna-Bjørnar 5–0 onsdag kveld. Pedersen scoret nemlig to mål direkte fra cornermerket.

  Det første corner-målet kom i det 27. minutt. Pedersen skrudde ballen inn mot mål, og på utrolig vis klarte Ida Norstrøm i Arna-Bjørnar-målet å bokse ballen inn i nettet.

  Like før slutt var 27-åringen frempå igjen, og nok en gang fikk Norstrøm problemer med å bokse ballen unna. Dette var Kolbotns femte mål og Pedersens tredje for dagen.

  Den utrolige prestasjonen fikk NRK-legenden Arne Scheie til å heve øyenbrynene.

  – Jeg har sett noe lignende, men det er mange år siden. Det er faktisk over 60 år siden. I nyere tid kan jeg ikke huske å ha sett to direkte fra corner. Det er en unik prestasjon uansett, sier Scheie.

  Kolbotn-spilleren smilte bredt da hun møtte NRK etter kampen. På spørsmål om cornermål er hennes spesialitet, svarer Pedersen:

  – Jeg skal ikke si at jeg har gjort det så veldig mange ganger før. Når vi trener på cornere dagen før kamp, pleier jeg å si at jeg «går for det». Men det er ikke så ofte det går, som regel er det noen som header ballen inn.

  Arna-Bjørnar forblir nummer åtte på tabellen, mens Kolbotn er nummer sju.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 39 klipp
Sport
Spiller nå
Haalands karriere fra A til NÅ 03:44
Neste