NRK Meny
Normal

Ofte stilte spørsmål om sjakk

Har du fått sjakkdilla, men mangler basiskunnskapen? Her finner du svar på de oftest stilte spørsmålene om sjakk-VM.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsens jakt på verdensmestertittelen i India har skapt sjakkhysteri i Norge.

Foto: BABU / Reuters

 • Hva betyr remis?

Remis er sjakk-termen for uavgjort. Når et parti ender med remis, ender partiet med uavgjort. Uavgjort i sjakk-VM gir 0,5 poeng til hver spiller.

 • Hvor lang tid har spillerne på seg?

Spillerne har 2 timer på 40 trekk, 1 time på de neste 20 trekkene og etter trekk 60 får de 15 minutter pluss 30 sekunder per trekk. Etter en spiller har utført et trekk trykker han på klokken og motstanderens tid vil da begynne å gå.

 • Hva er det spillerne noterer mellom hvert trekk?

De noterer trekkene på et noteringsskjema. Dette er for å holde oversikt over hvor mange trekk de har spilt og de kan lettere vite hvor langt det er igjen til trekk 40. Dette er VM-formatet FIDE har bestemt skal gjelde.

 • Hvordan har spillerne kvalifisert seg til VM-kampen?

Anand er kvalifisert som regjerende mester, mens Magnus Carlsen vant en kvalifisering tidligere i år, en såkalt kandidatturnering. Der møttes åtte av verdens beste spillere, og Carlsen gikk av med seieren.

 • Hva er «rokade»?

Rokade er et spesialtrekk som kan utføres når det ikke er noen brikker mellom konge og tårn. Da kan spilleren ta enten kort rokade kongen flyttes fra e1 til g1 og tårnet flyttes fra h1 til f1. Lang rokade er konge fra e1 til c1 og tårnet fra a1 til d1.

 • Hva er den gule pilen øverst i TV-bildet under sjakk-VM?

Pilen viser ganske enkelt hvem som ligger best an til å stikke av med seieren etter hvert trekk i sjakkpartiene mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Pilen er styrt av utregningene til sjakkprogrammet «Houdini», som til enhver tid regner på begge spillernes trekk-muligheter. Les mer om den gule status-pilen her!

 • Hva er en stormester (GM) i sjakk?

Stormester er den høyeste tittelen i sjakk. For å bli stormester i sjakk må du oppnå 2500 rankingpoeng, og ta tre såkalte stormesternapp. Et slikt napp oppnår du bare ved å gjennomføre en ekstraordinær turnering. Den første norske stormesteren var Simen Agdestein. Han ble utnevnt til GM i 1985. Per i dag finnes det ti nordmenn med stormestertittel.

Spørsmålene er besvart av NRKs sjakkeksperter Askild Bryn (spiller sjakk i den norske eliteserien) og Silje Bjerke (kvinnelig internasjonal mester).

Les alt om sjakk-VM her!

Har du andre ting du lurer på? Still spørsmålet ditt i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Rystede Chelsea slo tilbake

  Chelsea risikerte å gå på sitt tredje strake Premier League-tap da Watford gikk opp i 2-1-ledelse rett etter pausen på Stamford Bridge, men så satte vertene i gang opphentingen. Innbytter Michy Batshuayi utlignet før Cesar Azpilicueta sørget for 3-2 kun tre minutter før slutt. På overtid kronet Batshuayi innhoppet med en dobbel.

  Chelsea
  Foto: MATTHEW CHILDS / Reuters
 • Gir presidenten full tillit

  Regionlederne og styret i Norges Cykleforbund møttes lørdag på Gardermoen, hvor de økonomiske ringvirkningene av sykkel-VM ble diskutert. Seks av de sju regionlederne stilte seg bak et vedtak om å gi full tillit til presidenten og styret. – Det er helt avgjørende for jobben videre, sier president Harald Tiedemann Hansen til NRK.

  Harald Tiedemann Hansen
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
 • Suarez hviles i vennskapskamper

  Barcelonas Luiz Suarez vil ikke ta del i Uruguays vennskapskamper i november på grunn av et trøblete kne, skriver NTB. Barcelona har bedt pent om at Luiz Suarez står over kampene på grunn av et vondt kne, en forespørsel det uruguayanske fotballforbundet har innvilget.

  Suarez
  Foto: ANDRES STAPFF / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 med Schau og Aune
4-4-2 Eliteserien fotball: Aalesund - Kristiansund