NRK Meny
Normal

Ofte stilte spørsmål om sjakk

Har du fått sjakkdilla, men mangler basiskunnskapen? Her finner du svar på de oftest stilte spørsmålene om sjakk-VM.

Magnus Carlsen

Magnus Carlsens jakt på verdensmestertittelen i India har skapt sjakkhysteri i Norge.

Foto: BABU / Reuters

Artikkelen er mer enn to år gammel.

 • Hva betyr remis?

Remis er sjakk-termen for uavgjort. Når et parti ender med remis, ender partiet med uavgjort. Uavgjort i sjakk-VM gir 0,5 poeng til hver spiller.

 • Hvor lang tid har spillerne på seg?

Spillerne har 2 timer på 40 trekk, 1 time på de neste 20 trekkene og etter trekk 60 får de 15 minutter pluss 30 sekunder per trekk. Etter en spiller har utført et trekk trykker han på klokken og motstanderens tid vil da begynne å gå.

 • Hva er det spillerne noterer mellom hvert trekk?

De noterer trekkene på et noteringsskjema. Dette er for å holde oversikt over hvor mange trekk de har spilt og de kan lettere vite hvor langt det er igjen til trekk 40. Dette er VM-formatet FIDE har bestemt skal gjelde.

 • Hvordan har spillerne kvalifisert seg til VM-kampen?

Anand er kvalifisert som regjerende mester, mens Magnus Carlsen vant en kvalifisering tidligere i år, en såkalt kandidatturnering. Der møttes åtte av verdens beste spillere, og Carlsen gikk av med seieren.

 • Hva er «rokade»?

Rokade er et spesialtrekk som kan utføres når det ikke er noen brikker mellom konge og tårn. Da kan spilleren ta enten kort rokade kongen flyttes fra e1 til g1 og tårnet flyttes fra h1 til f1. Lang rokade er konge fra e1 til c1 og tårnet fra a1 til d1.

 • Hva er den gule pilen øverst i TV-bildet under sjakk-VM?

Pilen viser ganske enkelt hvem som ligger best an til å stikke av med seieren etter hvert trekk i sjakkpartiene mellom Magnus Carlsen og Vishy Anand. Pilen er styrt av utregningene til sjakkprogrammet «Houdini», som til enhver tid regner på begge spillernes trekk-muligheter. Les mer om den gule status-pilen her!

 • Hva er en stormester (GM) i sjakk?

Stormester er den høyeste tittelen i sjakk. For å bli stormester i sjakk må du oppnå 2500 rankingpoeng, og ta tre såkalte stormesternapp. Et slikt napp oppnår du bare ved å gjennomføre en ekstraordinær turnering. Den første norske stormesteren var Simen Agdestein. Han ble utnevnt til GM i 1985. Per i dag finnes det ti nordmenn med stormestertittel.

Spørsmålene er besvart av NRKs sjakkeksperter Askild Bryn (spiller sjakk i den norske eliteserien) og Silje Bjerke (kvinnelig internasjonal mester).

Les alt om sjakk-VM her!

Har du andre ting du lurer på? Still spørsmålet ditt i kommentarfeltet under!

Siste nytt

 • Tror Sanchéz sprudler av ryktene

  Chile-trener Juan Antonio Pizzi tror alle spekulasjonene rundt Arsenal-spiller Alexis Sánchez gjør ham til en bedre spiller. Det er fortsatt uvisst om chileneren blir værende i klubben. – Han gir alt, og jeg tror de fleste spillere ville likt å være i samme situasjon. Alle de største klubbene i verden vil ha ham, sier Pizzi, ifølge NTB.

  Sanchéz
  Foto: FRANCK FIFE / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Pressekonferanse: EM-uttak
Prøve-VM fotball 2017: Semifinale Portugal - Chile
Prøve-VM fotball: Semifinale
Prøve-VM fotball: Semifinale
Prøve-VM fotball 2017
Prøve-VM fotball 2017: Semifinale Portugal - Chile