Hopp til innhold

Offensiv Carlsen med spark mot VM-konkurrentene

På søndag starter historiens første VM i fischersjakk. Bare dager før går Magnus Carlsen høyt ut.

Norway Chess

OFFENSIVT UT: Magnus Carlsen er full av selvtillit før VM starter på søndag.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Han er full av selvtillit når han møter opp på NRK-huset onsdag. På spørsmål om tittelsjansene i VM som starter søndag, svarer Magnus Carlsen:

– Spør meg etter jeg har tatt den.

Nok en VM-tittel vil toppe den vellykkede høsten for sjakkesset. For bare dager siden satt Carlsen verdensrekord da han gikk 101 partier på rad uten å tape.

– Jeg synes jo det er et veldig kult tall å ha, sier Carlsen til NRK.

Verdens beste sjakkspiller er likevel ikke helt tilfreds, og forventer mer av seg selv når VM starter søndag.

– Det hjelper jo selvfølgelig på selvtilliten, men jeg føler at spillet ikke har vært helt på topp de par siste turneringene, så det er hvert fall ikke noen grunn til å være mett, sier Carlsen til NRK.

– Han er utvilsomt favoritt

I fjor vant Magnus Carlsen det som ble omtalt som et uoffisielt VM i såkalt fischersjakk. NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener at sannsynligheten for at nordmannen vinner den offisielle utgaven er stor.

– Han er utvilsomt favoritten. Han er regjerende mester og har hatt et utrolig år, men det er tre tøffe konkurrenter, forteller Bae.

Bae

CARLSEN ER FAVORITT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener at Carlsen har store muligheter i VM som venter.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det er bare fire deltagere i finalespillet i VM i fischersjakk. De tre Carlsen kan møte er Ian Nepomniachtchi, Wesley So og Fabiano Caruana.

– Jeg er veldig spent på å se hvem jeg møter og hvordan det blir, sier Carlsen.

Bae gir Carlsen 40 prosent sjanse for seier og understreker at Caruana er den tøffeste motstanderen.

– Det kan jo hende at Carlsen og Caruana møtes allerede i semifinalen. Og Caruana er veldig farlig. Da kan det bli tøft, i tillegg til at de to andre også kan overraske, sier Bae.

Minimale forberedelser

Carlsen har akkurat kommet hjem fra turnering på Isle of Man. Det var der han mandag satt rekorden etter remis mot Levon Aronian. Nå er VM bare dager unna.

– Jeg tenker å spille litt de neste dagene, så det blir egentlig sånn jeg skal forberede meg. Det blir vanskelig å gjøre så mye annet, sier Carlsen.

– Det har jo vært en oppkjøring han har valgt før med suksess, og forberedelsene er ikke så enkel i fischersjakken, sier Bae.

Norway Chess

TOK REKORD: Da Magnus Carlsen spilte remis på mandag satt han verdensrekord. Han gikk 101 partier i sjakk uten å tape.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Det er nettopp det som skiller fischersjakken fra klassisk sjakk. At brikkene er satt opp tilfeldig på brettet fra start. Dette gir et annet type spill. Først og fremst gjør det at spillerne ikke kan forberede seg på åpningstrekk.

– Det er veldig lenge siden jeg har spilt fischersjakk. Og det har vært et år nå hvor jeg har vært ganske teoribasert i vanlig sjakk, så det gjør det jo til en ekstra utfordring, sier Carlsen.

– Her handler det mer om å være i godt humør, god form og treffe litt med starten. Så jeg tror ikke det er noe problem for Magnus, men her er det åpent. Alle disse fire kan vinne, understreker Bae.

– Jeg forventer egentlig bare masse interessant sjakk og skal prøve å nyte det så mye som mulig selv, forteller Carlsen.

  • VM i fischersjakk sendes på NRK 1 søndag fra klokken 16:30.


.

Siste nytt

  • Tobias Foss på Ineos-laget i Giro d'Italia

    Tobias Foss (26) er blant åtte Ineos-ryttere som skal delta i årets Giro d'Italia.

    Det var ventet at Vingrom-mannen kom til å få plass på laget. Nylig viste han form i Tour de Alps, hvor han vant den første etappen.

    – Det hadde nok gått uansett, men denne seieren er nok spikeren i kista. Laget er riktignok ikke tatt ut ennå, sa Foss til NTB nylig etter triumfen på åpningsetappen i Nord-Italia.

    Giroen varer fra 4. til 26. mai. For tre år siden ble Foss nummer ni sammenlagt i Grand Tour-rittet.

    Hele laget til Ineos i Giro d'Italia: Thymen Arensman, Geraint Thomas, Filippo Ganna, Jhonatan Narváez, Magnus Sheffield, Ben Swift, Connor Swift og Foss. (NTB/NRK)

    Tobias Foss
    Foto: AFP
  • Landslagsspiller klar for finsk ishockey: – Enkelt valg

    Den norske landslagsspilleren Christian Kåsastul har skrevet under en kontrakt med den finske ishockeyklubben KooKoo.

    27-åringen bekrefter overgangen til TV 2.

    – Det var et enkelt valg. Jeg ville tilbake til Finland. Det er en topp liga i Europa. Det er fokus på struktur og det defensive spillet, og det passer meg godt, sier Christian Kåsastul til TV 2.

    FID276OpxVg
    Foto: NTB
  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal