Offensiv Carlsen med spark mot VM-konkurrentene

På søndag starter historiens første VM i fischersjakk. Bare dager før går Magnus Carlsen høyt ut.

Norway Chess

OFFENSIVT UT: Magnus Carlsen er full av selvtillit før VM starter på søndag.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Han er full av selvtillit når han møter opp på NRK-huset onsdag. På spørsmål om tittelsjansene i VM som starter søndag, svarer Magnus Carlsen:

– Spør meg etter jeg har tatt den.

Nok en VM-tittel vil toppe den vellykkede høsten for sjakkesset. For bare dager siden satt Carlsen verdensrekord da han gikk 101 partier på rad uten å tape.

– Jeg synes jo det er et veldig kult tall å ha, sier Carlsen til NRK.

Verdens beste sjakkspiller er likevel ikke helt tilfreds, og forventer mer av seg selv når VM starter søndag.

– Det hjelper jo selvfølgelig på selvtilliten, men jeg føler at spillet ikke har vært helt på topp de par siste turneringene, så det er hvert fall ikke noen grunn til å være mett, sier Carlsen til NRK.

– Han er utvilsomt favoritt

I fjor vant Magnus Carlsen det som ble omtalt som et uoffisielt VM i såkalt fischersjakk. NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener at sannsynligheten for at nordmannen vinner den offisielle utgaven er stor.

– Han er utvilsomt favoritten. Han er regjerende mester og har hatt et utrolig år, men det er tre tøffe konkurrenter, forteller Bae.

Bae

CARLSEN ER FAVORITT: NRKs sjakkekspert Torstein Bae mener at Carlsen har store muligheter i VM som venter.

Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Det er bare fire deltagere i finalespillet i VM i fischersjakk. De tre Carlsen kan møte er Ian Nepomniachtchi, Wesley So og Fabiano Caruana.

– Jeg er veldig spent på å se hvem jeg møter og hvordan det blir, sier Carlsen.

Bae gir Carlsen 40 prosent sjanse for seier og understreker at Caruana er den tøffeste motstanderen.

– Det kan jo hende at Carlsen og Caruana møtes allerede i semifinalen. Og Caruana er veldig farlig. Da kan det bli tøft, i tillegg til at de to andre også kan overraske, sier Bae.

Minimale forberedelser

Carlsen har akkurat kommet hjem fra turnering på Isle of Man. Det var der han mandag satt rekorden etter remis mot Levon Aronian. Nå er VM bare dager unna.

– Jeg tenker å spille litt de neste dagene, så det blir egentlig sånn jeg skal forberede meg. Det blir vanskelig å gjøre så mye annet, sier Carlsen.

– Det har jo vært en oppkjøring han har valgt før med suksess, og forberedelsene er ikke så enkel i fischersjakken, sier Bae.

Norway Chess

TOK REKORD: Da Magnus Carlsen spilte remis på mandag satt han verdensrekord. Han gikk 101 partier i sjakk uten å tape.

Foto: Carina Johansen / NTB scanpix

Det er nettopp det som skiller fischersjakken fra klassisk sjakk. At brikkene er satt opp tilfeldig på brettet fra start. Dette gir et annet type spill. Først og fremst gjør det at spillerne ikke kan forberede seg på åpningstrekk.

– Det er veldig lenge siden jeg har spilt fischersjakk. Og det har vært et år nå hvor jeg har vært ganske teoribasert i vanlig sjakk, så det gjør det jo til en ekstra utfordring, sier Carlsen.

– Her handler det mer om å være i godt humør, god form og treffe litt med starten. Så jeg tror ikke det er noe problem for Magnus, men her er det åpent. Alle disse fire kan vinne, understreker Bae.

– Jeg forventer egentlig bare masse interessant sjakk og skal prøve å nyte det så mye som mulig selv, forteller Carlsen.

 • VM i fischersjakk sendes på NRK 1 søndag fra klokken 16:30.


.

Siste nytt

 • Et stykke bak på siste utfortrening

  Til tross for at Kajsa Vickhoff Lie var raskest på onsdagens utfortrening i Val di Fassa i Italia, hadde hun nå den sjuende raskeste tiden.

  Hun var 0,77 sekunder bak amerikanske Breezy Johnson. Hun brukte 1.24,77 ned den 2350 meter lange traseen.

  Ragnhild Mowinckel var 1,23 sekunder bak Johnson i sin gjennomkjøring og betydelig nærmere de beste enn under den første treningen.

  Det står super-G på programmet søndag i Val di Fassa.

  Kajsa Vickhoff Lie på utfortrening i Val di Fassa
  Foto: Alessandro Trovati / AP
 • VM-gull på jaktstart

  Audun Heimdal sikret seg gullet på jaktstarten under VM i skiorientering i Estland.

  Jaktstarten var 13,2 kilometer lang og hadde 25 poster. Heimdal hadde 17 sekunder å ta inn på russeren Vladislav Kiselev, som gikk som nøytral utøver.

  Heimdal var i ledelsen tre kvarter ut i løpet, men måtte inn mot mål se både Kiselev og veteranen Andrej Lamov ta seg forbi ham. Mot slutten var det derimot ingen som klarte å holde tempoet til nordmannen.

  Heimdal vant med 10 sekunder foran Lamov og med Kiselev på bronseplass, ytterligere ett sekund bak.

  Audun Heimdal, Jørgen Baklid og Anna Ulvensøen
  Foto: Norges Orienteringsforbund
 • Vil gå rett til sluttspillet

  Etter en sesong der mange kamper i Basketligaen Norge (BLNO) er blitt strøket på grunn av koronarestriksjonene, har basketballpresident Jan Hendrick Parmann gjort det klart at man håper å få avviklet de resterende kampene i grunnserien, men at det ikke vil bli prioritert.

  – Vi vil prioritere sluttspillet, sier Parmann.

  Det bekrefter sportssjef Hackman. Han sier at om ikke regjeringen åpner for kamper i toppidretten veldig snart, går BLNO rett på sluttspill.

  – Mest sannsynlig vil ikke regjeringen åpne før sesongslutt, så da går vi rett på sluttspill, sier han til NTB.

  President i basketforbundet Jan Hendrik Parmann
  Foto: Terje Pedersen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal