NRK Meny
Normal

Ødela selv akillesen: – Nervøs på Svindals vegne

BEAVER CREEK/OSLO (NRK): Hvis Aksel Lund Svindal (32) skulle overraske med en sensasjonell VM-medalje i comebacket, vil det være den største bragden i norsk idrettshistorie.

Stiansen og Jansen

BLE SKADET: Både Espen Jansen (t.v.) og Tom Stiansen har fått akillessenen avrevet. Her er utøverne fra henholdsvis 2007 og 2003.

Foto: Tor Richardsen / AP/NTB Scanpix

Det mener tidligere alpinist og lagkamerat Tom Stiansen.

Han har de siste ukene fulgt Svindals kamp mot VM-klokken, og natt til tirsdag kom bekreftelsen: 32-åringen tester formen under tirsdagens offisielle utfortrening.

Etter rask fremgang på skiene, vil Svindal stille på onsdagens super-G hvis treningstiden ikke blir avskrekkende.

– Det har ikke grodd helt 100 prosent ennå, så jeg er egentlig litt overrasket over at de prøver. Men det har vel grodd såpass at han tenker det vil holde så lenge det ikke skjer et uhell, sier Stiansen til NRK.

– Jeg er litt nervøs på hans vegne. Men han har veldig god kontroll på det han driver med. Jeg bare gleder meg til å se rennet hvis han kjører.

– Råere enn jeg trodde

Svindal

OFFENSIV: Her er Aksel Lund Svindal under pressekonferansen i Beaver Creek i natt.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Stiansen vet godt hva Svindal har vært gjennom. 44-åringen skadet seg stygt i Alta Badia i 1999, hvor akillessenen røk tvers av. Stiansen fikk også en alvorlig kne- og hamstringskade.

– Hvis Aksel starter, blir jeg veldig imponert. Jeg vet at han ikke starter med mindre han har en mulighet til å hevde seg. Han er råere enn jeg trodde, selv om jeg delte rom med ham noen år. Han slutter aldri å imponere, sier Stiansen.

– Hva hvis comebacket skulle ende med medalje?

– Jeg snakket faktisk om det da jeg kjørte sønnen min til skolen i dag: «Hvis han tar medalje nå, er det norsk idrettshistories største bragd». Å ikke ha kjørt et renn hele sesongen, og så komme tilbake å ta medalje, hadde vært helt sinnssykt, sier Stiansen.

– Tror det er mulig

Den tidligere håndballkeeperen Cecilie Leganger har fått akillessenen avrevet flere ganger. Etter skaden i 2009, brukte hun over fem måneder på å komme tilbake.

Én faktor er den individuelle rehabiliteringen, en annen er idretten du konkurrerer i, påpeker den erfarne turneren Espen Jansen (46).

– Det er fortsatt ting jeg ikke kan gjøre – ekstreme øvelser hvor du tråkker til, sier Jansen, som ødela akillesen før han fikk ryggtrøbbel i fjor.

– I turn er det mest spenn, som gjør at alt trykket går på akilles og legger. Lårene brukes først og fremst i landingene. Så forskjellen til alpinstøvlene blir enorm, forklarer Jansen.

Han var selv overrasket over hvort fort akillesen ble bedre, og 46-åringen tror Svindal har vært ekstra motivert på grunn av skaden.

– Det vil være sykt imponerende hvis Aksel tar medalje, men jeg har tro på at det er mulig, sier Jansen.

Siste nytt

 • 15 strake gevinster for City

  Pep Guardiolas Manchester City tok sin 15. strake seier i Premier League da de banket Swansea 4–0 i Wales onsdag kveld.

  Dermed slo de Arsenals rekord på 14 strake seirer, melder NTB.

  David Silva (2), Sergio Agüero og Kevin De Bruyne nettet for City.

  Pep Guardiola
  Foto: Geoff Caddick / AFP
 • Lukaku reddet United

  Romelu Lukaku scoret kampens eneste mål da Manchester United vant 1-0 over Bournemouth onsdag kveld.

  Scoringen kom etter 25 minutter, da Lukaku stanget ballen i garnet etter et innlegg fra Juan Mata.

  Premier League - Manchester United vs AFC Bournemouth
  Foto: Darren Staples / Reuters
 • Kusk testet positivt for kokain

  Adrian Kolgjini, en av Sveriges mest kjente travkusker, er suspendert etter at det ble funnet spor etter kokain i hans dopingprøve, melder NTB.

  – Nå vil jeg bare renvaske meg, sier han til Sulkysport.se.

  Adrian Kolgjini
  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal