NRK Meny
Normal

Ødegaard neppe en del av Rafas planer

Sesongoppkjøringen til Real Madrid har gitt oss flere hint om planene til Rafa Benítez. Ett av dem er at Martin Ødegaard neppe blir en del av førstelaget denne sesongen.

Zidane

LÅNES UT? NRKs kommentator mener lite tyder på at Martin Ødegaard får spilletid på Real Madrids førstelag. Han tror heller ikke det norske talentet vil spille en ny sesong på andrelaget.

Foto: Delebekk, Bjørn S. / VG

Kommentar: Det virket alltid i overkant optimistisk å håpe at Martin Ødegaard skulle bli en del av Real Madrids A-lag så tidlig som dette. Én av oppgavene til Rafa Benítez under sesongoppkjøringen skal visstnok ha vært å finne ut av hvorvidt 16-åringen skal lånes ut før sesongstart.

Basert på spanjolens laguttak så langt virker det som om avgjørelsen har blitt tatt allerede.

Ser man tilbake, kunne man lese mellom linjene at Benítez virket skeptisk. «Spørsmålet er om han er for ung nå», sa han på spørsmål fra VG før sommerens første kamp. «Det er det vi må avgjøre. Nå skal han trene med oss, så bestemmer vi oss etter disse ukene. Jeg vil se ham i en posisjon der han trives, gjør det bra og kan få noen kamper».

I dagens oppgjør mot AC Milan, som endte 0-0, var Ødegaard igjen tilskuer. I de fire kampene siden Benítez ble ansatt har playmakeren spilt 45 minutter. De kom i den første kampen, mot Roma.

Samtidig har Ødegaards fremste rivaler fått flere sjanser. Det antyder at Benítez ikke regner med nordmannen denne sesongen.

Benitez

TAR INGEN SJANSER: NRKs kommentator tror ikke Real Madrid-trener Rafael Benitez tør satse på Martin Ødegaard i år.

Foto: TYRONE SIU / Reuters

Benítez bestemmer

Skulle dette vise seg å stemme, er det ikke vanskelig å forstå Benítez. Trenerposisjonen i Real Madrid er blant de mest krevende i verden, og selv om president Florentino Pérez har et stort ønske om å se Ødegaard lykkes, vet Benítez at en svak start kan koste ham jobben før mai.

Det er ikke talentutvikling som står øverst på prioriteringslisten.

I tillegg finnes det få eksempler hvor unggutter får sjansen under Benítez. Han foretrekker spillere som er hardtarbeidende, pliktoppfyllende og stabile. De «unge» han henter er vanligvis i begynnelsen av 20-årene, og er allerede godt modne.

Dette går sammen med et element Benítez generelt sett ønsker å eliminere: Uforutsigbarhet.

For basert på historier fra ulike gamlespillere liker han å legge så lite ansvar på spillerne som mulig. I Liverpool spiste stallen frokost på treningsfeltet, slik at Benítez kunne kontrollere dietten. Han fjernet ballene etter treningsøktene, slik at ingen skulle trene mer enn planlagt. Han ga ikke lagoppstillingen før spillerne ankom stadion, i tilfelle de skulle gi bort taktiske hemmeligheter i forkant.

Lite overlates til spillernes kreativitet. Craig Bellamy, som Benítez hentet til Anfield i 2006, skrev at forhåndsbestemte løp ble terpet på trening. Spillernes bevegelser ble ikke bestemt av individuell intuisjon, men av strategier fra Benítez. De var kun brikker i et system. Bellamy konkluderte at Benítez var den treneren han hadde hatt som stolte minst på sine egne spillere.

Det vil med andre ord overraske lite om Benítez er skeptisk til å bruke en norsk 16-åring.

Bale bak Benzema

Hva er da planen til Benítez? Man kan allerede se noe av hva han ønsker å innføre. Ulike formasjoner har blitt testet i Australia og Kina, men det mest sannsynlige er fortsatt et 4-2-3-1, systemet han har foretrukket i samtlige jobber siden han ankom Valencia i 2001.

Det nyeste trekket er at Gareth Bale brukes bak spissen. Enkelte kynikere mener dette er en avgjørelse inspirert av Pérez, som er desperat etter å se sitt eget storkjøp levere. En kan også hevde at Benítez vil gi ham rollen han trivdes så godt i for Tottenham i 2012/13-sesongen.

Videre har Cristiano Ronaldo hovedsakelig spilt venstre kant, selv om han ofte vandrer inn som spiss. På topp spiller Karim Benzema, mens Jesé ser ut til å bli franskmannens backup. Sentralt på midtbanen er Luka Modrić og Toni Kroos urokkelige; Lucas Silva og Casemiro står lenger bak i køen, mens Asier Illarramendis fremtid fortsatt er usikker.

Playmakeren Isco har vært strålende for Benítez og vil spille bak spissen eller på høyre kant. Det samme vil sannsynligvis gjelde James Rodríguez.

Gareth Bale

FLYTTES INNOVER: Thore Haugstad tror Gareth Bale kommer til å spille bak spissen i Real Madrid denne sesongen.

Foto: GERARD JULIEN / Afp

Seks spillere, tre roller

Hva så med rivalene til Ødegaard? Ett av hintene så langt er at både Denis Cheryshev og Lucas Vázquez har blitt brukt ofte i treningskampene.

Cheryshev har spilt på venstre kant, og vil sannsynligvis bli andrevalget bak Ronaldo. Og om Real Madrid skulle spille en storkamp i morgen, ville Vázquez vært backup på motsatt flanke, bak enten Isco, Rodríguez, eller begge.

Dette betyr ikke at duoen ikke er verdifull. Cheryshev er en venstrebeint venstrekant, og Vázquez en høyrebeint høyrekant. Benítez har ingen andre spillere som tilbyr denne kombinasjonen, og for en trener som elsker å ha ulike taktiske våpen til disposisjon, er dette svært nyttig.

Det virker derfor logisk at begge blir i klubben, slik at Benítez har seks spillere fordelt på de tre offensive rollene på midtbanen.

Minst like naturlig er det at uferdige talenter som Marco Asensio og Ødegaard lånes ut.

Castilla eller utlån

Om dette bildet ligner den endelige formelen er ikke sikkert, men det er slik det virker basert på treningskampene så langt. Selv om Ødegaard skulle få spilletid i de resterende oppgjørene, ville det vært snålt om Benítez hadde benket en av sine førstelagsspillere i tre kamper på rad, mens resten fikk sjansen.

En ny sesong med Castilla virker ugunstig og usannsynlig. Real Madrid har sendt de fleste profilene på lån til La Liga-klubber, noe som har svekket en stall som ikke nådde playoff-plassene under Zinédine Zidane forrige sesong. Det er åpenbart at klubben ikke ser spansk tredjedivisjon som en passende utviklingsarena for sine mest lovende spillere.

Ødegaard kommer inn under denne kategorien. Allerede før førstelaget landet i Australia, ble det skrevet i spansk presse at han vil lånes ut – uansett hva som skjer i vennskapskampene.

Fire oppgjør senere har vi sett lite som motsier akkurat dét.

Siste nytt

 • Sverige møter Italia i VM-playoff

  Sverige kan vente seg to tøffe kamper når de i november skal møte Italia i toeromspillet til fotball-VM i Russland. Det ble klart da trekningen i FIFA-regi ble gjort i Zürich tirsdag.

  SVT-eksperten Daniel Nannskog sier at det ikke kunne blitt verre.

  FBL-WC-2018-QUALIFIER-BUL-SWE
  Foto: DIMITAR DILKOFF / AFP
 • Norge møter Makedonia og Slovakia

  Norges landslagsherrer i fotball avslutter sesongen med bortekamper mot Makedonia og Slovakia.

  Landslagssjef Lars Lagerbäck sier i en pressemelding at han er veldig fornøyd med at de har fått på plass to treningskamper i november.

  Lars Lagerbäck
  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 • Bratt Tour de France i 2018

  Neste års ritt, som starter på øya Noirmoutier på den franske vestkysten, inneholder ingen flat, individuell tempo.

  Mot slutten av Touren blir det særlig tøft med seks fjelletapper og fire andre kuperte etapper før selve avslutningen opp Champs-Élysées i Paris.

  France Cycling Tour de France
  Foto: Christophe Ena / AP

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Se reaksjoner etter kampen