Ødegaard mener noe er skjedd med Norge: – Det er stor, stor forskjell

ULLEVAAL STADION (NRK): Det norske fotballandslaget er i medvind etter tre bunnsolide kamper og fornyet VM-håp. Martin Ødegaard og Ståle Solbakken mener nasjonen bør se lyst på fremtiden.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Gibraltar

MATCHER KANONENE: Martin Ødegaard og Norge er helt i europatoppen i VM-kvaliken når det gjelder antall avslutninger.

Foto: JON OLAV NESVOLD / BILDBYRÅN

Norge tok syv av ni poeng mot henholdsvis Nederland, Latvia og Gibraltar denne samlingen, men det er særlig prestasjonene som har gledet det norske fotballpublikummet.

De norske gutta spilte både underholdende fotball, viste en krigersk innstilling og klarte å ta de poengene man hadde håpet på forhånd.

Med andre ord motsatt av det som ofte har vært tilfellet de siste årene.

Ødegaard: – Det har skjedd noe

Landslagskaptein Martin Ødegaard mener han kan merke at ting er på rett vei.

– Det har skjedd noe innad i laget, både spillemessig, men også med holdning, intensitet og trøkk i alt vi gjør. Det er stor, stor forskjell. Vi har tatt noen store og viktige steg på denne samlingen, og nå ser det bra ut, sier Ødegaard til NRK.

Football, FIFA World Cup Qualifier, Norway - Gibraltar

Det har skjedd noe med landslaget i fotball den siste tiden. Ståle Solbakken og hans spillere føler det er grunn til å se lyst på framtiden.

Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT / BILDBYRÅN

Og mye tyder på at landslagskapteinen har rett.

I europatoppen

Nå viser offisielle tall fra Uefa at det kun er Nederland som har flere avslutninger enn Norge så langt i VM-kvaliken.

Norge kommer altså til avslutning oftere enn de store kanonene som EM-vinner Italia, Tyskland, Spania, England, Frankrike og Belgia, for å nevne noen.

Også når det gjelder antall skudd mål er Norge blant de lagene med sterkest tall.

Norge blir med sine 43 skudd på mål kun slått av Danmark (45) og Nederland (64).

Dessverre for Norge er det effektiviteten som har manglet.

Der Danmark og Nederland også er de to landene med flest scoringer så langt i VM-kvaliken, blir Norge skjøvet helt ned på niendeplass på målstatistikken, til tross for at de altså både er helt i toppen på både antall avslutninger på og utenfor mål.

Etter å ha notert 43 avslutninger og «bare» fem mot Gibraltar sier Ødegaard:

– Det er positivt, men vi bør kanskje score flere mål. Men vi må være «happy» med at vi skaper såpass mye, sier han til NRK.

Imponert Solbakken

Landslagssjef Ståle Solbakken var lenge folkets favoritt til å overta landslagssjefjobben.

Nå begynner man å se konturene av det laget mange trodde han ville klare å skape på forhånd.

– Vi er blitt et godt fotballag, med mange forskjellige strenger å spille på. Dette er bare den andre ordentlige samlingen vi har hatt, men vi har fått en «go» i gruppa. På denne samlingen har vi bevist at vi kan spille mot etablert forsvar og at vi kan kontre. Vi har spilt fire ulike formasjoner og mestret det, og vi går klart styrket ut av samlingen, sier Solbakken.

Også Kristian Thorstvedt, som får en stadig mer sentral rolle under Solbakken, mener Norge er på rett vei.

Han sier det har vært en merkbar bedring siden kaptein Ødegaard samlet laget før denne samlingen og hadde et møte, uten trenerne til stede, for å snakke om hva som skal kreves og forventes av hverandre.

– Jeg synes ting har blitt bedre etter at vi hadde en prat om det. Flere tar tak, og vi stiller høyere krav til hverandre. Engasjementet og vinnerviljen er blitt bedre, sier Kristian Thorstvedt på pressekonferansen etter Gibraltar-kampen.

Les også: Grorud jubler for mystisk Haaland-gave

Norges gjenværende kamper i gruppespillet er følgende:

08.10: Tyrkia - Norge
11.10: Norge - Montenegro
13.11: Norge - Latvia
16.11: Nederland - Norge

Vinneren av gruppa går direkte til VM, mens toeren skal ut i playoff-kamper fra 24. til 29. mars 2022. Der kjemper 12 lag, de ti gruppetoerne og de to beste Nations League-lagene, om de tre siste VM-billettene.

– Det er helt åpent nå. Vi skal ned til Istanbul og spille en viktig kamp, alle kampene som kommer nå blir finaler. Men vi tar med oss masse selvtillit fra denne samlingen og reiser dit med full tro på at det er mulig å vinne den kampen, sier Ødegaard til NRK.

– Vi må være ærlige og si at vi har igjen to veldig vanskelige bortekamper, men vi må ta den klassiske «en kamp av gangen», så får vi summere opp til slutt, mener Solbakken.

VM i Qatar spilles i november og desember 2022.

Siste nytt

 • Norsk turner til VM-finale

  Sofus Heggemsnes kvalifiserte seg til mangekampfinalen i VM i turn i Japan. Heggemsnes endte på en 19. plass i kvalifiseringen med en poengsum på 80,498.

  Herrenes mangekampfinale er på fredag.

  Team Tokyo OL 2020. Sofus Heggemsnes
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Avblåser nytt møte

  Torsdagens møte mellom hoppsjef Clas Brede Bråthen og Norges Skiforbund blir ikke noe av.

  Det opplyser Bråthens advokat Marit Håvemoen til NTB. Bråthen bekrefter overfor NRK at han ikke skal i møte torsdag.

  Etter sist ukes drøftelsessamtaler var partene enige om et nytt møte torsdag for at Bråthen skulle få gi kommentarer til diverse dokumenter som i etterkant ble oversendt fra Norges Skiforbunds (NSF) advokater, forklarer Håvemoen.

  «Det er meldt tilbake til NSFs advokater at det ikke er nødvendig med et slikt møte, men at Bråthen vil inngi skriftlige kommentarer i løpet av uken», skriver Håvemoen i en SMS til NTB.

  Håvemoen opplyser også at det er gitt beskjed om at «Bråthen gjerne stiller i et møte senere hvis NSF ønsker det etter å ha gjennomgått den skriftlige tilbakemeldingen».

  Sist torsdag satt Bråthen i et 3,5 timer langt møte med skiforbundet og uttalte etterpå at han fikk snakket godt ut. Et drøftelsesmøte kan være første skritt på veien i en oppsigelsesprosess.

  – Vi vil forelegge resultatene av utredning og undersøkelser og forhold som kan utgjøre grunnlaget for å avslutte arbeidsforholdet med Clas Brede Bråthen, sa skiforbundets advokat Nina G. Sandnes til NTB før møtet sist uke.

  Hun har foreløpig ikke hatt anledning til å svare på NTBs henvendelser onsdag.

  Clas Brede Bråthen
  Foto: Annika Byrde / NTB
 • Bruce ferdig i Newcastle

  Steve Bruce er ikke lenger hovedtrener for Newcastle.

  Det opplyser klubben i en pressemelding.

  Newcastle opplyser at avgjørelsen er tatt i fellesskap og at jakten på ny trener er iverksatt.

  Klubben ble sist uke kjøpt opp av det saudiarabiske oljefondet. Flere medier har meldt at de ønsker en mer merittert trener.

  Newcastle ligger på 18. plass etter åtte serierunder med kun tre poeng. Graeme Jones leder laget i helgens kamp mot Crystal Palace.

  FILE PHOTO: Pre Season Friendly - Hibernian v Newcastle United
  Foto: Carl Recine / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal