NRK Meny
Normal

Forandret fast formasjon for å gi Ødegaard sentral rolle

KOMMENTAR: Martin Ødegaard viste lovende takter på de 20 minuttene han fikk i debuten for Real Madrids B-lag. Men det var rollen hans som var mest interessant.

Martin Ødegaard

Like før Martin Ødegaard la ballen inn i boksen gispet publiskum fornøyd da nordmannen hadde dratt av en motspiller inne i Athletic-boksen.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Martin Ødegaard

Ødegaard fikk sin debut i det det sto igjen 20 minutter av kampen mellom Castilla og Athletic Bilbao B.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Om du ikke hadde sett Martin Ødegaard før denne kampen, ville du ha dratt med et positivt inntrykk. Playmakeren kom inn til stor applaus etter 70 minutter, og selv om Real Madrid Castilla mistet sin 2-1-ledelse mot Athletic Clubs B-lag mens han var på banen – kampen endte 2-2 – viste han et par dragninger og avleveringer av høy klasse.

Det har lenge blitt knyttet spenning til hvordan Ødegaard vil passe inn i Castilla. De fleste spillerne i laget er mellom 19 og 21 år, men aldersforskjellen betyr ikke at forventningene har blitt dempet.

Tvert imot. Når ett av Europas mest profilerte talenter spiller, er det ikke bare nordmenn som forventer å se noe spesielt.

Basert på de to kampene Castilla hadde spilt siden overgangen ble bekreftet, har hovedinntrykket vært at Ødegaard bør dominere i Segunda División B. Men slike ting er vanskelige å fastslå med sikkerhet, og en av de mest usikre faktorene har vært hvor nivået til eliteserien ligger i forhold til den spanske fotballpyramiden.

I denne kampen var motstanderen Athletic, som lå på fjerdeplass, tre poeng bak Castilla. Her skulle vi få svaret. Men basert på så lite spilletid, er det fortsatt vanskelig å si for mye.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard viste fram flere finesser mot Athletic Bilbao B.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Glimtet til

Martin Ødegaard

Athletic Bilbao-spillerne fikk litt å streve med etter at Ødegaard hadde kommet inn.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Det vi så var en spillesugen Ødegaard som ønsket ballen hele tiden. Han tok lagets frispark og dødballer fra høyre side av banen, og krevde stadig pasninger i mellomrommet.

Et par små detaljer vitnet om hans kvalitet. I én situasjon spilte han en lekker en-to med kapteinen Sergio Aguza like utenfor Athletics sekstenmeter, men klarte deretter ikke å tre ballen gjennom et tettpakket forsvar.

Senere utfordret han forsvaret i hans favorittposisjon – sonen til høyre like utenfor straffefeltet – hvor han ble felt og skaffet frispark.

Det var også langs høyre at han fikk ballen innenfor feltet nede ved dødlinjen. I det han så ut til å legge inn, lurte han en forsvarsspiller men en slepen dragning. Det gikk et gisp i publikum – «veldig bra», lød det på spansk fra pressetribunen – men innlegget etterpå gikk rett i klypene til keeper Alex Remiro.

Men dragningen ble husket. Og applaus ble det likevel.

Mot slutten stod han nesten bak vinnermålet. Han slo en glitrende corner fra høyre, men Castillas Lucas Torrós heading ble reddet på imponerende vis av Remiro.

Martin Ødegaard

Martin Ødegaard har allerede rukket å få seg fans i Real Madrid.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Rollen i Drammen

Det mest interessante var rollen han fikk i laget. Under Zinédine Zidane har Castilla brukt et 4-1-4-1-system som fokuserer på raske kombinasjoner og stor fart langs kantene. Ingen har hatt stjernestatus. Ingenting har blitt basert rundt én spiller.

Det var denne behandlingen Ødegaard fikk i Strømsgodset. David Nielsen forklarte nylig at han bygget laget rundt den venstrebeinte playmakeren: dansken byttet system fra 4-3-3 til 4-2-3-1 for å bruke ham som sentral offensiv midtbane. Senere ble Ødegaard byttet til høyre kant, og medspillerne ble instruert om å gi ham ballen så ofte så mulig.

Dette forandret hierarkiet. Nielsen sa at han hevet én spiller over resten av laget, noe som var spesielt kontroversielt siden Ødegaard var så ung. Lagmoralen ble visstnok testet, men Nielsen anså trekket som nødvendig.

Likesom Ødegaard var en spesiell spiller, trengte han en spesiell rolle.

«Når man har et så stort talent som Martin, er det ofte man har for travelt med å be de bli lagspillere», sa Nielsen til Drammens Tidene. «De må få lov til å bruke sin kreativitet».

Martin Ødegaard

Nordmannen fikk flere muligheter til å slå dødballer for Castilla.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Sentral igjen

Rollen Ødegaard fikk i begynnelsen her var alt annet en spesiell: han startet på benken. Men da han kom inn, ble han brukt som offensiv midtbane like bak en alenespiss.

Det var betydelig. Med andre ord forandret Zidane sin faste formasjon for å gi Ødegaard en sentral rolle.

Franskmannen vet selv et par ting om hvor nyttige slike kreative spillere kan være – han var en brukbar playmaker selv en gang – og det at lagstrukturen ble endret indikerer at Ødegaards utvikling står høyt på prioriteringslisten.

Martin Ødegaard

Ødegaard varmer opp før kampen.

Foto: Javier Lizón / EFE / NTB scanpix

Dette betyr ikke at alle spillerne ble bedt om å gi han ballen, slik som i Godset. Men om han fortsetter i denne rollen, vil innflytelsen hans på Castillas kamper bli stor uansett.

Allerede her var han involvert i flere angrep. Spesielt når Castillas kantspillere utfordret sidebackene, lusket han i mellomrommet og spurte etter ballen.

På én måte skal det bare mangle at Ødegaard blir en viktig brikke. Samtidig ligger det en fin romantikk i at rollen han får var den Zidane mestret så godt selv.

Det er bare å glede seg til fortsettelsen.

Siste nytt

 • Johaug undertegnet skiavtale

  Therese Johaug har undertegnet en ny avtale med skiprodusenten Fischer. Det bekrefter Johaugs manager, Jørn Ernst, overfor NRK fredag morgen. Kontrakten med Fischer ble satt på vent under Johaugs dopingutestengelse.

  Therese Johaug
  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
 • Martinsens VM-sjansar minkar

  Andreas Martinsen hadde ei målgivande pasning då Rockford slo Chocago 4-3 og gjekk til 2. runde i AHL-sluttspelet i natt.

  Det betyr at Martinsen ikkje blir klar til dei første kampane i VM i Danmark, der Norge opnar mot Latvia 5. mai. Men han kan kome inn seinare i VM.

  Andreas Martinsen
  Foto: BRUCE BENNETT / AFP
 • Norsk billettrush til friidretts-EM

  Karsten Warholm ligger får solid støtte fra tribunene når han løper for EM-gull på 400 meter hekk i Berlin i august.

  Foreløpig billettsalg viser nemlig at arrangøren allerede har solgt mer enn 2500 billetter til nordmenn, melder friidrett.no.

  Karsten Warholm og Bislett Games.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag