Hopp til innhold

Oddvar Brå fikk unnskyldning – 45 år etter

Da skipresident Erik Røste leste på NRK at Oddvar Brå fortsatt var sår fordi han ikke hadde fått en beklagelse fra Norges Skiforbund etter skikonflikten i 1973, slo han umiddelbart på tråden til langrennslegenden.

Oddvar Brå

VOND OPPLEVELSE: Oddvar Brå ble beskyldt for å true norske arbeidsplasser da han gikk over til utenlandske glassfiberski.

Foto: Harald Thingnes / NRK

– Hvis jeg skal være misfornøyd med noe, så er det at ingen i ettertid, så hardt presset som jeg var, kom og sa at «ok, vi tok feil, vi ber om unnskyldning». Det er det ingen som har gjort den dag i dag, og det er jeg litt sår for, sa Brå i intervjuet som ble publisert på NRK søndag ettermiddag.

Intervjuet handler om situasjonen han i 1973 havnet i, da den såkalte glassfiberrevolusjonen fant sted i produksjonen av langrennsski.

Som den første norske løperen signerte Brå en avtale med den østerrikske produsenten Fischer, på et tidspunkt der norske produsenter fortsatt sverget til treski.

– Dle det ganske mye press fra skiforbundet og andre, så jeg rev den kontrakten i stykker, fortalte Brå i intervjuet som ble gjort tidligere i uka i forbindelse med lanseringen av boka «Oddvar Brå – et skiløperliv», som er skrevet av Thor Gotaas.

Kritisert på Stortinget

Fra Stortingets talerstol ble Brå beskyldt for å true norske arbeidsplasser da han inngikk avtale med en utenlandsk konkurrent.

– Det var ikke noe artig. Vi må også huske at det var ikke som i dag. I dag hadde du hatt et støtteapparat rundt deg. Den eneste som støttet der, var Oddmund Jensen som var trener, og han kunne ikke være alle plasser. Så du var helt for deg sjøl. Det var press alle veier, sa Brå.

Og:

– Hvis du ser i ettertid, så var trykket på meg tøft og urettferdig. Men jeg lever godt med det.

– Hvem skulle ha sagt unnskyld?

– De som presset på. Jeg tenker ikke på noen spesiell person, men dette var personer i systemet, sa Brå.

Erik Røste

RINGTE: Erik Røste tok umiddelbart kontakt med Oddvar Brå da han leste at skilegenden ventet på en beklagelse.

Foto: Geir Olsen / NTB scanpix

Uforbeholden beklagelse

Da skipresident Erik Røste leste dette søndag ettermiddag, slo han umiddelbart på tråden til Oddvar Brå. Overfor NRK bekrefter Røste at han nå har sagt unnskyld.

– Det kan jeg gjøre helt uforbeholdent på vegne av organisasjonen. Det er ei historie jeg håper mange har lært av i ettertid. Jeg har ingen problemer med å be om unnskyldning for det store ansvaret ble lagt på hans skuldrer, sier Røste til NRK.

Røste påpeker at han har snakket med Brå om saken, som er en viktig del av norsk skihistorie, flere ganger tidligere.

– Jeg har ingen problemer med å forstå Oddvar sin skuffelse over at ingen av dem som var involvert i ettertid sa at «dette var ikke bra, vi tok feil og vi burde bedt om unnskyldning», sier Røste, som samtidig setter situasjonen i kontekst:

– Det er 45 år siden, det var 15–16 skifabrikker i Norge og mange lå på små steder. Men at saken skulle bli så stor, var det ingen som kunne forutse, og aller minst Oddvar.

– Hyggelig

Oddvar Brå bekrefter telefonen fra skipresidenten.

– Erik ba om unnskyldning på vegne av Norges Skiforbund, men jeg tenkte ikke akkurat på de som er i stillingene nå. Men det var hyggelig likevel, vi hadde en god prat. Det er hyggelig at de som er i toppen i norsk skisport nå ber om unnskyldning for de som sto ansvarlig for mange, mange år siden, sier Brå til NRK.

– Så du hadde ikke forventet noen unnskyldning fra dagens ledelse i Norges Skiforbund?

– Nei, det var ikke i tankene det hele tatt. Dette er jo så lenge siden.

– Betyr det at det fortsatt er litt sårt at det ikke kom noen beklagelse fra de som burde beklaget?

– Ja, på en måte er det jo det. Nå er dette historie, men jeg har jo tenkt på ar det var litt rart at det ikke skjedde, sier Oddvar Brå.

Siste nytt

  • Medier: Red Bull-topp forlater laget etter Horner-anklagene

    Flere medier skriver at Adrian Newey, hjernen bak Red Bull-bilen, slutter i Formel 1-laget grunnet misnøye med håndtering av trakassering-anklagene mot Christian Horner.

    Horner ble tidligere i år anklaget av en kvinnelig kollega, men etter en ekstern etterforskning fikk briten fortsette som Red Bull-sjef.

    Nå skal det imidlertid virke som bråket koster laget sin tekniske sjef. Newey har vært i Red Bull siden 2005, men situasjonen med Horner skal ha gjort 65-åringen urorlig.

    Det skriver flere medier torsdag, blant andre BBC, Auto Motor und Sport og Autosport.

    Neweys kontrakt med Red Bull går ut ved utgangen av 2025, men han skal ha fortalt laget at han vil videre allerede nå.

    Den genierklærte briten har blant annet vært koblet til Ferrari.

    Bahrain Grand Prix
    Foto: Hamad I Mohammed / Reuters
  • Skaslien og Nedregotten til semifinale i curling-VM

    Det norske ekteparet Kristin Skaslien og Magnus Nedregotten knuste Spania 9-3 og vant med det gruppen i VM i parcurling.

    Det betyr at de går direkte videre til semifinalen. Sveits, som lå likt med Norge før sist gruppespillskamp, tapte 7-8 for Japan.

    Den norske duoen endte som eneste par med sju seire på ni kamper.

    Estland ble nummer tre i gruppen og skal sammen med Sveits ut i utslagsrunde mot toer- og treerlagene fra gruppe B, som fortsatt har én kamp igjen å spille.

    Skaslien og Nedregotten spiller sitt første mesterskap sammen siden de tok sølv i Beijing-OL i 2022. (NTB)

    Curling - Mixed Doubles Round Robin Session 13 - Switzerland v Norway
    Foto: ELOISA LOPEZ / Reuters
  • Ruud møter serber i Madrid

    Tennisstjernen Casper Ruud skal bryne seg på Miomir Kecmanovic i den 2. runden i storturneringen i Madrid. Serberen har vunnet flest kamper mellom de to.

    Torsdag ettermiddag vant Kecmanovic 1. runde mot kinesiske Zhang Zhizhen. Kampen var over på en drøy time og endte med sifrene 6-3, 6-2.

    Ruud har walkover til 2. runde i turneringen, der han møter Kecmanovic fredag.

    Kecmanovic vant de to første kampene mot Ruud på ATP-nivå. Det var riktig nok tilbake i 2019. Mye har skjedd for Ruud siden den gang, og i fjor ble Kecmanovic slått i finalen i Estoril.

    Italieneren Jannik Sinner venter for Ruud i en eventuell kvartfinale i den spanske hovedstaden. (NTB)

    Miomir Kecmanovic
    Foto: Denis Balibouse / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal