Hopp til innhold

Oddvar Brå

I nærmere 10 år hadde han vært Norges jevneste og beste langrennsløper, men sviktet i alle mesterskap. Så kom VM på hjemmebane i 1982.

Stafett-innspurten 1982
Foto: Thorberg, Erik / SCANPIX

Datoen var 23. februar, stedet Holmenkollen og Nordmarka i Oslo. Oddvar Brå var som så mange ganger før favoritt på 15 km, men få våget å tro helt på gull.

Stem på skihistoriens største utøver her

Brå hadde skuffet så ofte når det gjaldt som mest.

Nett-TV: Oddvar Brås lange karriere

Men denne tirsdagen gjorde han ikke det. Trønderen var i form, han var frisk - og han gikk som et uvær. I mål slo han russernes Alexander Savjalov med nesten 10 sekunder. Og tiden var under 39 minutter - en uhørt rask 15-kilometer på den tid.

Nettradio: Hør Bjørge Lilleliens entusiastiske kommentar

To dager seinere skjedde det som har gjort skikongen fra Hølonda udødelig i norsk langrennshistorie - ett av de mest dramatiske øyeblikkene noensinne.

Hvor var du....?

"Alle" kan svare på det klassiske spørsmålet "hvor var du da Brå brakk staven?".

Igjen var det Brå og Savjalov som var i hovedrollene. De kjempet om gullet en snau kilometer før mål, da uhellet var ute: Oddvar Brå brakk den ene staven.

Terje Bogen styrtet fram og gav Brå en ny stav, men verdifulle sekunder hadde gått tapt. Kunne Brå klare dette?

Jada, han tok ledelsen og rykket fra Savjalov nedover mot mål. "Dette kan vel ikke gå galt", ropte NRK-kommentor Jon Rolf Hovden. "Si ikke det, for nå kommer Savjalov", hoiet kollega Jon Herwig Carlsen.

Nettradio: Hør Bjørge Lilleliens radiokommentar

Hundre meter før mål skiftet Savjalov spor og staket seg opp på siden av Brå. Over målstreken var de så like at ingen kunne skille dem. Gullet ble delt mellom Norge og Sovjetunionen.

Sykdom ødela alltid

Oddvar Brå og Kong Olav i 1982
Foto: Scanpix / SCANPIX

Men ellers er Brås mesterskapshistorie fortellingen om favoritten som alltid ble syk.

I løpet av fem OL tok han bare to sølv - begge i stafett, i 1972 og 1980. Lekene i 1976, 1980 og 1984 ble stort sett ødelagt av sykdom. OL-punktum satte han i Calgary i 1988.

Da ble han nummer fire på 15 km, hans beste individuelle OL-plassering i karrieren.

I seks VM ble det heller ikke noe heder og ære, unntatt det ene store i 1982. Han deltok i alle internasjonale mesterskap i 21 sesonger - fra 1969 til 1989. Han satte sluttstrek under VM i Lahti, nesten 38 år gammel.

Men det kunne ha gått annerledes, iallfall i VM i Falun i 1974. Da havnet Brå midt oppe i krangelen om de tradisjonelle treskiene eller de moderne skiene av glassfiber. Les artikkelen fra Aftenposten

Treski

Fischer-fabrikken ville nemlig ha den unge og lovende løperen til å gå på deres ski. Brå ønsket det, for han visste at de var best. Men ledelsen sa nei. Resultatet ble at hele laget gikk på treski. Brå ble beste nordmann på tremila - på niendeplass.

Noen dager seinere tok Magne Myrmo likevel gull på 15 km på tradisjonelle treski - som den siste i historien.

Folkehelt

Bildegalleri fra Oddvar Brås karriere

Det var denne evnen til alltid å fortsette, alltid å komme tilbake, som gjorde ham til folkehelt. Cathrine Sandnes beskriver det slik:

VM i Oslo 1982 var siste gangen Oddvar Brå vant et internasjonalt renn. Men det var de neste seks årene som gjorde ham helt spesiell. Det er lett å like langrennsløpere som gjør det godt. Derimot er det de færreste som fortsetter å være størst når det butter imot.

For Oddvar Brå er så mye mer enn summen av resultatene sine. Han er mannen som sloss mot tiden. Helt fra han var 29 år gammel fikk han høre at han var for gammel. Han hadde vært med for lenge. Det var på tide å satse på noe nytt. Så Oddvar Brå kjørte sitt eget løp, sørget for å være så god at han likevel ble tatt ut, og hadde dette vært en amerikansk film – så ville han ha kommet grusomt tilbake og endelig vunnet det etterlengtede OL-gullet.

Det gjorde han ikke. Han kom ikke nærmere enn fjerdeplassen i Calgary, i sitt femte og siste OL. Og fordi vi hadde fulgt ham så lenge, og levd så sterkt med ham, så skjønte vi faktisk at en fjerdeplass var en fantastisk prestasjon.

Les hele Sandnes' artikkel

For utenom mesterskapene var Oddvar Brå alltid mannen å stole på. I verdenscupens spede barndom vant han sammenlagt tre ganger, og 14 ganger i enkeltrenn.

Han hadde trolig vunnet verdenscupen sammenlagt flere ganger enn noen annen - hvis den bare hadde blitt oppfunnet i tide.

Kongen av Kollen

I de store nordiske konkurransene var han i sitt ess. Han vant 5 seirer i Lahti, 4 i Holmenkollen og 3 i Falun. Utenom mesterskapene var dette de klart mest prestisjetunge konkurransene på 70- og 80-tallet. Og Brå ble den første som klarte å vinne alle tre stedene på én og samme sesong.

Også her hjemme var han i særklasse i de to tiårene. Hele 34 ganger tok han individuell NM-medalje, 16 av dem var av gull. Det resulterte i fem kongepokaler.

"Gamlingen" ble også god i den nye skøyteteknikken som kom på 1980-tallet, og ble norgesmester med den teknikken i 1987.

Han tok også flere medaljer i NM i terrengløp, og i 1984 gikk han helt til topps. Allsidigheten gav ham Egebergs Ærespris i 1987.

Siste nytt

  • Store endringer på kombinertlandslaget: Fra 13 til seks utøvere

    I vinter var det ni menn og fire kvinner på kombinertlandslaget. Til neste sesong slås de to lagene sammen til ett, samtidig som det kuttes drastisk.

    – Vi ønsker å spisse satsingen enda mer mot et VM på hjemmebane neste år og optimalisere satsingen mot de aller, aller beste, sier sportssjef Ivar Stuan til NRK.

    De seks utøverne som blir en del av Elite A-landslaget er: Jørgen Graabak, Ida Marie Hagen, Gyda Westvold Hansen, Mari Leinan Lund, Jens Lurås Oftebro og Jarl Magnus Riiber.

    Samtidig har ledelsen opprettet et B-landslag. Der er det én kvinne og syv menn. Blant dem flere som har medaljer og gull fra VM og OL.

    B-laget består av: Marte Leinan Lund, Espen Andersen, Espen Bjørnstad, Kasper Moen Flatla, Einar Lurås Oftebro, Aleksander Skoglund, Andreas Skoglund og Simen Tiller.

    – Vi legger også til rette for de nest beste, men de vil trene mye mer lokalt med sine regionale team, sier sportssjef Stuan om utøverne på Elite B-laget.

    Ifølge Stuan handler kuttet i antall på A-laget først og fremst om optimalisering, men også noe økonomi.

    Neste år er det VM på hjemmebane i Trondheim.

    Kombinert
    Foto: NTB
  • VG: VM endte med millionunderskudd for Norges Håndballforbund

    Den norske delen av VM i håndball gikk over én million kroner i underskudd. Medarrangørene Danmark og Sverige fikk bedre økonomiske resultater.

    Norges håndballpresident Kåre Geir Lio opplyser om underskuddet til VG. Håndballmesterskapet for kvinner ble avholdt i november og desember 2023.

    Ifølge Lio fikk Danmark et overskudd på seks millioner kroner, mens svenskene gikk omtrent i null. Det økonomiske tapet skal likevel ikke være en sperre for mesterskap i Norge i framtiden.

    – Vi må være modige og tørre, sier Lio til avisen.

    Norge arrangerte totalt 23 VM-kamper i gruppespillet, hovedrunden og kvartfinaler. Det var totalt 36.870 tilskuere på kampene til de norske håndballjentene. Mesterskapet endte med VM-sølv for Norge.

    Neste år er Norge vertskap sammen med Danmark og Kroatia når håndball-VM for menn arrangeres. (NTB)

    cLJZ5U40J_M
    Foto: NTB
  • Eliteserieklubbene smadret salgsrekorden i 2023

    Norsk Toppfotballs (NTF) mål om at landets fotballklubber samlet skal selge spillere for mer enn én milliard kroner årlig innen 2028 er nesten nådd allerede.

    Det viser en fersk rapport fra Europatoppen.

    I 2023 solgte norske klubber spillere for hele 959 millioner kroner. Det var en markant økning fra 355 millioner i 2022.

    – Det er fantastiske tall, og det viser at spillere i norske klubber er attraktive på det internasjonale markedet. Samtidig er det en risiko for at ligaen blir svekket dersom man ikke klarer å fylle på med egenutviklede spillere eller bommer på spillerkjøp, sier NTFs sportssjef Erik Hoftun.

    I fjor solgte Molde alene spillere for nær en kvart milliard kroner, mens også Bodø/Glimt (149 millioner) og Rosenborg (105 millioner) passerte et tresifret antall millioner. (NTB)

    Sivert Mannsverk
    Foto: NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal