Forventer at Caruana går i strupen på Carlsen: – Han er livsfarlig

LONDON/OSLO (NRK): Fabiano Caruana overlevde to partier med sorte brikker, og har nå en liten fordel i VM-kampen. Og han vil gjøre alt for å unngå omspill mot Carlsen.

Magnus Carlsen

MIDDELS FORNØYD: Magnus Carlsen etter det syvende partiet i London.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

Også syvende parti endte remis, og stillingen er nå 3,5-3,5. Carlsen selv tok selvkritikk etter partiet for å spille defensivt.

– Det er ikke ideelt, men det er behagelig ikke å være i tapsfare. Trenden i kampen e rikke fantastisk for meg, men det er ingen grunn til å bli urolig, sier Magnus Carlsen til NRK.

Det var nå han skulle sette inn støtet, med to hvite partier. Det klarte han ikke, og nå er det Caruana som har fordelen av å ha hvit-overtaket. I de fem siste har han tre partier med hvit, mot Carlsens to.

– Med tanke på hvordan det forrige partiet var, er jeg fornøyd med det, sier Carlsen.

– Tar fram overraskelsene

Nå er det Caruana som har hvit fordel. Med fem partier igjen av VM har han tre med hvit.

– Caruana er livsfarlig med hvite brikker. Selv om det er svart som har skapt alt hittil blir det kjempespennende, sier Matt & Patt-journalist Tarjei J. Svensen til NRK.

Hvis det fortsatt er uavgjort etter tolv partier, blir det omspill. I hurtigsjakk er Carlsen langt sterkere enn VM-utfordreren, og derfor forventer alle at Caruana ønsker å avgjøre partiet før et eventuelt omspill.

– I et VM som dette får du ikke mange sjanser. Han må ta de få han får, sier ekspert Judit Polgár til NRK.

– Han vil unngå omspillet for alt det er verdt. Nå har han tre hvite partier igjen, og han vil ta store sjanser. Det er nå han skal ta fram de store overraskelsene, de store forberedelsene han har gjort til denne kampen, sier Svensen til NRK.

Selv Caruana var litt overrasket over den defensive spillestilen til Carlsen.

– Han hadde noen aggressive muligheter etter åpningen, men måten han spilte på gjorde at jeg ikke følte at det var noen store farligheter, sier Caruana til NRK.

Caruana

OVERLEVDE: Fabiano Caruana kom seg gjennom to sorte partier uten tap.

Foto: Jørund Wessel Carlsen / NRK

– Ingen svakheter

På Twitter skrev stormester Johan Salomon at han mente Carlsen spilte som den tidligere verdensmesteren Anatoly Karpov.

– Forskjellen er bare at motstanderen ikke har noen isolerte bønder eller andre svakheter, skrev Salomon.

Heller ikke Carlsen har vist svakhetstegn så langt i VM.

– Nei, ingen av dem har vist svakhetstegn. Ratingen viste på forhånd at tre poeng skiller. Så dette er et utfall man kunne ha spådd på forhånd, sier Mike Klein, journalist i chess.com.

 • Se Torstein Baes analyse av det 7. partiet:

Siste nytt

 • Solskjær: – Tror Pogba blir

  Ryktene tilsier at Manchester Uniteds Paul Pogba kan selges, men det avkrefter Ole Gunnar Solskjær. – Du kan ikke garanterte noe, men jeg tror Paul kommer til å være her. Han er veldig innstilt på suksess med United, sier han, ifølge Sky Sports.

  Pogba og Solskjær
  Foto: John Sibley / Reuters
 • Bare én kamp flyttes

  En kamp må flyttes som følge av pilotstreiken i SAS. Det er oppgjøret mellom Vålerenga og Arna-Bjørnar i toppserien, som blir flyttet fra lørdag til søndag. Alle eliteseriekampene og kampene i 1. divisjon går som planlagt. (NTB)

  Tom Nordlie
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Dømt til ubetinget fengsel

  Den tidligere Rosenborg-spilleren Nicki Bille ble fredag dømt til fire måneders ubetinget fengsel for vold, trusler og besittelse av narkotika. Bille erkjente i retten at han i ruspåvirket tilstand med luftpistol truet en syklist i København. (NTB)

  Nicki Bille
  Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal