NRK Meny
Normal

Nytt datasystem: Carlsen er tidenes mest presise sjakkspiller

Kan man sette tall på hvor god noen er i sjakk? Chess.com mener de har funnet et mye bedre system enn tradisjonell rating – og systemet elsker Magnus Carlsen.

Magnus Carlsen i New York

PRESIS: Han er ikke alltid like presis til avtaler, men Magnus Carlsen er tidenes mest presise sjakkspiller. Her er han under et besøk i New York nylig.

Foto: Höök, Pontus / NTB scanpix

Et helt nytt datasystem, utviklet av det velrenommerte sjakknettstedet Chess.com, har analysert seg fram til at Magnus Carlsen er verdenshistoriens aller mest presise sjakkspiller.

Carlsen får hele 98,33 poeng på den nye skalaen, som går fra 0 til 100. Det betyr at han er flinkere enn noen annen spiller til å finne trekkene som sjakkdatamaskinene anbefaler.

– Måten han spiller det objektivt beste trekket i hver eneste posisjon er rett og slett noe vi aldri har sett før, sier Danny Rensch, visepresident for innhold i Chess.com, til NRK.

Det kanskje mest imponerende: Systemet har analysert seg fram til at Carlsen bare har gjort 31 tabber på 20.864 trekk.

– Dette bekrefter det inntrykket vi har, at Magnus er et uovertruffent sjakkhode, sier NRKs sjakkekspert Torstein Bae.

Magnus Carlsens CAPS-oversikt

Magnus Carlsens imponerende tall i CAPS-systemet.

Foto: Chess.com

Nytt datasystem

Det nye systemet, kalt «Computer Accuracy & Precision Score», ble offentliggjort mandag. Det vekker oppsikt i sjakkmiljøet.

Fram til nå har man i all hovedsak måttet stole på sjakkspillernes rating for å sette et tall på hvor gode de er. Men det tradisjonelle ratingsystemet tar ikke hensyn til hvor gode trekk man spiller, bare om partiet ender i seier, tap eller remis.

Det nye, såkalte CAPS-systemet er helt annerledes. Det bruker verdens kraftigste sjakkdatamaskiner til å vurdere kvaliteten på hvert enkelt trekk, helt uavhengig av motstanderen.

Skaperne av CAPS-systemet mener det er det beste verktøyet som finnes for å sammenligne spillere fra forskjellige tidsepoker. Når man kun vurderer den objektive kvaliteten på trekkene, kan man faktisk se hvem som spiller best av for eksempel Magnus Carlsen og 1920-tallsstjernen José Raúl Capablanca i en gitt situasjon.

«Bedre enn rating», mener Mike Rensch i Chess.com.

– Det er mer presist. Det er basert på alle partiene hans gjennom hele karrieren, sier han til NRK.

Garry Kasparovs CAPS

Garry Kasparov, i manges øyne verdenshistoriens sterkeste sjakkspiller, har litt lavere CAPS-score enn Magnus Carlsen.

Foto: Chess.com

Ingen perfekt løsning

På samme måte som rating ikke er et perfekt system, kan heller ikke CAPS gi noe fasitsvar. Magnus Carlsen kan for eksempel få lav score av systemet hvis han bevisst spiller et litt dårlig trekk for å lure motstanderen, eller for å skape et mer uforutsigbart parti.

Torstein Bae mener dessuten at et slikt system kan favorisere de som tar få sjanser, eller har en typisk rolig spillestil.

– Jeg tror ikke det kan erstatte ratingen, for jeg tror det kan påvirkes litt for mye av hva slags type sjakk man spiller. Men det er et interessant perspektiv, sier Bae.

NRKs sjakkommentator gleder seg uansett over én ting:

Magnus Carlsen har hatt bedre rating tidligere, men ifølge det nye CAPS-systemet har han aldri har vært bedre enn i år.

– Det lover veldig godt for VM, sier Bae.

 • Først skal Carlsen imidlertid spille en onlinekamp i lynsjakk mot erkerival Hikaru Nakamura, på nettopp Chess.com.
Magnus Carlsens CAPS

Tabellen fra Chess.com viser hvordan Carlsen har spilt sin aller beste sjakk noensinne det siste året. Ratingen viser ikke det samme.

Foto: Chess.com

Siste nytt

 • Kroatia med knepen seier

  Norges neste motstander i EM, Kroatia, måtte slite knallhardt for å slå Hviterussland 25-23 i håndball-EM torsdag. Kroatia fikk 15.000 tilskuere i ryggen torsdag, men hadde kjempetrøbbel med å vinne.

  Croatia's Luka Cindric
  Foto: Darko Bandic / AP
 • Lørenskog snudde og slo Vålerenga

  Vålerenga ledet 2-0 helt til det gjensto fire minutter, men Lørenskog slo tilbake og vant 3-2 etter straffeslag i lokalderbyet i eliteserien i ishockey torsdag.

  Eliteserien ishockey: Lørenskog-Vålerenga
  Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
 • Storseier for Solbakkens menn

  Ståle Solbakken og FC København fikk en strålende start på oppkjøringen til vårsesongen. FCK slo Vejle 4–0 etter mål av Jonas Wind, Andrija Pavlovic og Federico Santander.

  Vårsesongen starter 4. februar. Da venter byrival Brøndby i cupen.

  Solbakken
  Foto: Claus Bech Andersen / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal
V-cup hopp: Kvinner
V-cup hopp: Kvinner
V-cup alpint: Super-G, menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup alpint: Super-G menn
V-cup alpint: Super-G menn
Vinterstudio
Vinterstudio
V-cup skiskyting: Sprint menn
V-cup skiskyting: Sprint menn