Nymark kan få VM-gull fem år etter

Trond Nymark blir trolig verdensmester på 50 kilometer kappgang fra 2009, og den russiske dopingskandalen kan gi flere norske mesterskapsmedaljer i kappgang.

kappgang menn Trond Nymark

KAPPGANG: Trond Nymark har vært Norges fremste utøver i kappgang.

Foto: Gero Breloer / AP

– Slik vi i Norges Friidrettsforbund ser det, er det helt klart at Trond Nymark snart kan titulere seg verdensmester på 50 kilometer, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Nyheten kommer etter at det tirsdag ble kjent at fem russiske kappgjengere er utestengt for dopingmisbruk.

– Jeg har nok vært verdensmester minst en gang, sa Nymark i et intervju til NRK tirsdag, før Norges Friidrettsforbund bestemte seg for å se på saken.

– Blir omfordeling

Det virker nå sikkert at det blir en omfordeling av mesterskapsmedaljer fra og med VM i 2009 og fram til i dag. Det betyr at Trond Nymark, som tok sølvet på 50 kilometer kappgang i Berlin det året, rykker opp på gullplass.

– Det er en anerkjennelse av at du en gang har vært best i verden. Så det er jo bedre enn ingenting, sier han til NRK.

Hansen forsikrer overfor NTB at de tar saken svært alvorlig.

– Vi kommer til å sende et brev til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) umiddelbart. Vi vil vite mer om dette, og også om det kan bli aktuelt å gå lenger tilbake enn til 2009, sier han.

Kjersti Tysse Platzer og Trond Nymark har markert seg i det internasjonale kappgjengermiljøet i mange år, og dersom IAAF og IOK sjekker dopingprøver langt nok tilbake, kan det norske kappgjengermiljøet få fem nye medaljer.

– Følelsen av å gå til topps vil du aldri kunne få, uansett. Den gikk tapt den dagen.

– Hver gang jeg stilte til start klarte jeg å tro at de som stilte på startstreken, stilte på samme vilkår. Selv om det ikke var det, sier Nymark til NRK.

Gjelder flere resultater

Det virker allerede klart at Nymarks sølv fra 2009-VM blir til en gullmedalje. Det kan også skje med Kjersti Tysse Platzers OL-sølv fra Beijing i 2008, for da vant Olga Kaniskina, også hun tatt og utestengt nå.

Tysse Platzer har fjerdeplasser på 20-kilometeren fra EM i 2006 og VM i Osaka i 2007. Begge gangene hadde hun Kaniskina foran seg på resultatlisten.

Nymark ble nummer fire på femmila i Helsingfors-VM i 2005. Alle han hadde foran seg på resultatlisten er dopingtatt.

Siste nytt

 • Sterk tid av Grøvdal

  Ingen kunne stoppe Karoline Bjerkeli Grøvdal i det tradisjonelle gateløpet Hytteplanmila lørdag. Hun løp inn til tiden 31.23 på det 10 kilometer lange løpet. Bare Eilish McColgan fra Storbritannia har løpt fortere i Europa i 2021, med tiden 30.52. Grøvdal er likevel noen sekunder bak hennes egen norske rekord på 30.32 – satt i fjorårets utgave.

  Grøvdal forteller til Direktesport at hun slet tungt med vinden de siste fem kilometerne.

  – Det er klart jeg er bak der jeg var i fjor, men det er helt andre forhold her i år. Jeg er fornøyd med at jeg kan springe denne tiden nå. Jeg har så vidt begynt å trene igjen, sier Grøvdal, som den siste tiden har feriert i Frankrike.

  Narve Gilje Nordås tok seieren i herreklassen.

  Bislett Night of Highlights på Bislett
  Foto: Lise Åserud / NTB
 • Haaland-comeback etter skadepause

  Erling Braut Haaland er tilbake i spill mot Mainz lørdag, og spissen kan skyte Dortmund til tabelltoppen. Haaland pådro seg en skade i en lårmuskel etter et sammenstøt med Mats Hummels på trening. Dette satte ham utenfor i noen uker, og Haaland sto over både klubb- og landskamper. Han skal ha trent tilnærmet for fullt de siste dagene.

  Dortmund
  Foto: LEON KUEGELER / Reuters
 • King ikke med i Watford-troppen

  Joshua King er ikke klar etter kneskade og må stå over for Watford mot Liverpool lørdag, skriver NTB. Han meldte også forfall til landskampene mot Tyrkia og Montenegro. Oppgjøret mot Liverpool er manager Claudio Ranieris første kamp som Watford-sjef.

  Joshua King, juni 2021. Fotballskole.
  Foto: Cicilie S. Andersen / NRK

Sendeplan

Kl. Program Kanal