NRK Meny
Normal

Nymark kan få VM-gull fem år etter

Trond Nymark blir trolig verdensmester på 50 kilometer kappgang fra 2009, og den russiske dopingskandalen kan gi flere norske mesterskapsmedaljer i kappgang.

kappgang menn Trond Nymark

KAPPGANG: Trond Nymark har vært Norges fremste utøver i kappgang.

Foto: Gero Breloer / AP

– Slik vi i Norges Friidrettsforbund ser det, er det helt klart at Trond Nymark snart kan titulere seg verdensmester på 50 kilometer, sier friidrettspresident Svein Arne Hansen til NTB.

Nyheten kommer etter at det tirsdag ble kjent at fem russiske kappgjengere er utestengt for dopingmisbruk.

– Jeg har nok vært verdensmester minst en gang, sa Nymark i et intervju til NRK tirsdag, før Norges Friidrettsforbund bestemte seg for å se på saken.

– Blir omfordeling

Det virker nå sikkert at det blir en omfordeling av mesterskapsmedaljer fra og med VM i 2009 og fram til i dag. Det betyr at Trond Nymark, som tok sølvet på 50 kilometer kappgang i Berlin det året, rykker opp på gullplass.

– Det er en anerkjennelse av at du en gang har vært best i verden. Så det er jo bedre enn ingenting, sier han til NRK.

Hansen forsikrer overfor NTB at de tar saken svært alvorlig.

– Vi kommer til å sende et brev til Det internasjonale friidrettsforbundet (IAAF) umiddelbart. Vi vil vite mer om dette, og også om det kan bli aktuelt å gå lenger tilbake enn til 2009, sier han.

Kjersti Tysse Platzer og Trond Nymark har markert seg i det internasjonale kappgjengermiljøet i mange år, og dersom IAAF og IOK sjekker dopingprøver langt nok tilbake, kan det norske kappgjengermiljøet få fem nye medaljer.

– Følelsen av å gå til topps vil du aldri kunne få, uansett. Den gikk tapt den dagen.

– Hver gang jeg stilte til start klarte jeg å tro at de som stilte på startstreken, stilte på samme vilkår. Selv om det ikke var det, sier Nymark til NRK.

Gjelder flere resultater

Det virker allerede klart at Nymarks sølv fra 2009-VM blir til en gullmedalje. Det kan også skje med Kjersti Tysse Platzers OL-sølv fra Beijing i 2008, for da vant Olga Kaniskina, også hun tatt og utestengt nå.

Tysse Platzer har fjerdeplasser på 20-kilometeren fra EM i 2006 og VM i Osaka i 2007. Begge gangene hadde hun Kaniskina foran seg på resultatlisten.

Nymark ble nummer fire på femmila i Helsingfors-VM i 2005. Alle han hadde foran seg på resultatlisten er dopingtatt.

Siste nytt

 • – Emery blir ny Arsenal-trener

  Tidligere PSG-trener Unai Emery kommer til å bli presentert som ny Arsenal-trener, skriver blant andre BBC. Mikel Arteta har vært favoritt til å erstatte Arsène Wenger, men nå skal Arsenal ha ombestemt seg i siste liten. Emery kan bli vist frem som klubbens nye trener innen uken er omme, skriver BBC.

  FBL-FRA-LIGUE1-CAEN-PSG
  Foto: CHARLY TRIBALLEAU / AFP
 • Børufsen ordnet kjærkommen seier

  Start gikk aggressivt ut og fikk raskt uttelling mot Bodø/Glimt. Espen Børufsens tidlige scoring holdt til 1-0-seier i lagets første kamp uten Mark Dempsey, som fikk sparken som Start-trener tidligere i uken.

 • Tromsø snudde VIF-trenden

  Tromsø har slitt mot Vålerenga siden 2012, men søndag klaffet det endelig for «gutan». Simo Valakaris mannskap banket VIF med 3-0 på Alfheim. Antonsen, Wangberg og Berntsen skåret målele for Tromsø.

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Morgensport og musikk
Morgensport og musikk
NRK Sport Live
NRK Sport Live
NRK Sport Live
Sport i dag
Sport i dag