Renndirektøren og fire østerrikere smittet: – Får ingen konsekvenser

Lørdag delte Daniel Huber seierspall med Halvor Egner Granerud og Robert Johansson. Søndag testet han og tre lagkamerater positivt på covid-19. Det samme gjorde renndirektør Sandro Pertile, uten at det får konsekvenser.

AJTv-sJhhDE

SMITTET: Daniel Huber var på pallen lørdag, søndag sitter han koronasmittet på hotellet.

Foto: JANEK SKARZYNSKI / AFP

– Enten må de isolere seg mer fra helg til helg, eller så må vi se på om det er forsvarlig for helsen til utøvere og andre å reise verden rundt i en pandemi, sier NRKs hoppekspert Johan Remen Evensen etter søndagens nyhet fra Russland.

Hoppsjef i Norges skiforbund Clas Brede Bråthehar ikke hørt noe om at de norske utøverne føler seg utrygge.

– Jeg har ennå ikke fått høre noe om at utøverne ikke føler seg trygge eller om vi skal revurdere vår situasjon. At folk blir smittet er noe dette systemet har vært forberedt på. Selvfølgelig svært lite ønskelig, men vi får se hvordan det utarter seg. Østerrike er en nasjon som er rammet ekstremt hardt. Vi føler med dem, sier Bråthen til NRK.

Også i Wisla

Allerede under verdenscupåpningen i Wisla for to uker siden ble hoppleiren rammet av koronasmitte. Der testet de østerrikske stjernene Gregor Schlierenzauer og Philipp Aschenwald, sammen med sin trener Andreas Widhölzl, positivt. Senere ble det klart at også Stefan Kraft og Michael Hayböck var smittet.

De smittete østerrikerne reiste hjem, mens verdenscupsirkuset flyttet seg til Ruka. Før hoppeliten hadde reist derfra, hadde covid-19-viruset vært innom både det russiske, tsjekkiske og bulgarske laget.

Likevel satte hoppeliten i samlet tropp kurs for nye konkurranse i russiske Nizjnij Tagil denne helgen. Der gikk det strålende for Norge i lørdagens renn, der Halvor Egner Granerud vant og Robert Johansson ble nummer tre. Enda bedre gikk det søndag, da Granerud vant på nytt, med Johansson og Marius Lindvik på de to neste plassene.

Lørdag delte nordmennene seierspall med østerrikske Daniel Huber. Søndag viste det seg at Huber har testet positivt på covid-19. Det har også Thomas Lackner, Manuel Fettner og Jan Hörl, ifølge Krone.at.

Smittet renndirektør: – Ingen planer om å avlyse

Som om ikke det er nok, har også renndirektøren i Det internasjonale Skiforbundet (FIS) testet positivt. Det bekrefter han selv overfor NRK på telefon søndag ettermiddag.

4H1XNxKtQHw

SMITTET: Renndirektør Sandro Pertile.

Foto: KACPER PEMPEL / Reuters

– Jeg føler meg veldig bra. For å være ærlig var det en stor overraskelse da jeg fikk informasjon om at jeg er positiv, jeg har ingen symptomer i det hele tatt, sier Pertile.

Han sitter selv på hotellet, og ingen østerrikere stiller i søndagens renn. Men konkurransen går som normalt. Det gjør også de forestående konkurransene, inkluder VM i skiflyging i slovenske Planica neste helg, ifølge Pertile.

– Vi har ingen plane om å avlyse, planen er å fortsette. Vi kommer til å ha tester i Slovenia, og hvis vi har noen tilfeller, har vi mulighet til å isolere. Vi tester jevnlig og kan reagere umiddelbart, sier Pertile, som ikke virker spesielt urolig over situasjonen.

– Vi bare være oppmerksomme og gjøre vårt beste, og det gjør vi hele tiden. Dette kan skje, vi lever i en utfordrende tid. Det vet vi, men vi prøver bare å fortsette på en så bra måte som mulig, sier Pertile.

– Lagene er fornøyde

Når NRK snakker med ham, er han primært opptatt av å få organisert søndagens renn. Etter rennet varsler han et møte med lagene om hva som skal skje videre. Men han tror ikke det er ønske om endringer.

– Vi har en åpen dialog og lagene er fornøyd med hvordan vi håndterer situasjonen, sier han.

Han vet ikke hva som skjer med ham selv og de smittete østerrikerne hva angår hjemreise fra Russland. Men resten av lagene reiser som planlagt videre med FIS-charterflyet, opplyser han.

Siste nytt

 • Mari Eide legger opp

  Mari Eide, som vant VM-bronse på sprinten i Seefeld, har bestemt seg for å legge opp. Det avslørte hun på direkten fra NRKs VM-studio i dag. 31-åringen venter en datter sammen med samboer Anders Gløersen, og har bestemt seg for at toppidrettslivet er historie.

  – Nå har jeg bestemt meg. Nå er jeg helt ferdig, sier Eide.

  – Jeg har begynt å jobbe. Jeg og Anders skal ha en liten jente til sommeren, og livet er veldig annereldes nå, forklarer hun.

  Eide rørte hele nasjonen da hun vant bronse kort tid etter at søsteren Ida Eide fikk hjertestans under et mosjonsløp høsten 2018.

  Mari Eide
  Foto: Fredrik Hagen / NTB
 • Her flokker journalistene seg

  Den norske skiledelsen har før VM vært opptatt av forholdene i pressesonen.

  Mediesjef i Skiforbundet Gro Eide har oppfordret mediene til å holde nødvendig avstand, selv om passasjen der utøverne går fra målområdet ikke er optimalt. Men allerede på sprinten var avstandene små.

  På dette bildet flokket journalister for sonen for skrivende presse seg rundt det polske talentet Izabela Marcisz.

  Avstanden mellom utøveren og reportere var liten.

  – At arrangøren velger å la media stå så tett er en løsning jeg ikke kjenner igjen fra verken WC eller norske renn. Som arrangør i Norge har vi vært opptatt av å ivareta smittevern med både maske og avstand, og dermed plassert alle redaksjoner i egne «bokser», sier skiforbundets mediesjef Gro Eide til NRK.

  Journalister
  Foto: Anders Skjerdingstad / NRK
 • Falla valgte heat 1

  Det er problemer med grafikken på TV-skjermen, men bildene viser at Maiken Caspersen Falla har valgt heat 1 til kvartfinalene.

  – Der er hun tøff. Nå er selvtilliten tilbake, sier Bjørn.

Sendeplan

Kl. Program Kanal