NRK Meny
Normal

Nye roller i Wimbledon

Ser vi slutten på sveitsisk dominanse i herreklassen, og blir det en ny vinner i dameklassen?

Hvem stikker av med seieren i år

Hvem stikker av med seieren i årets Wimbledon

Foto: Scanpix

NRKs ekspertkommentator i tennis, Jan Frode Andersen tror på et rollebytte i Wimbledon.

Les også: NRK følger Wimbledon

Nett-TV: Snart klart for Wimbledon

Wimbledon serves i gang på mandag 23. juni, på dagen ti år etter at Norge slo Brasil i Marseille.

Tidligere tennisspiller, Jan Frode Andersen tror årets Wimbledon-turnering blir mer åpen enn det man har sett tidligere.

- Roger Federer, er slik jeg ser det, den beste tennisspilleren gjennom tidene. Allikevel tror jeg han kommer til å gå på en smell i årets Wimbledon turnering. Smellen kommer trolig først i en finale, men den kan også komme i semi.

Uberseiret i seks år

Det er kun to spillere som kan slå Federer i årets Wimbledon og det er spanieren Rafael Nadal og serberen Novak Djokovic. De andre er rett og slett ikke gode nok.

Er Federer uheldig med trekningen slik han var i Australia Open møter han 3. seedede Djokovic i semifinalen. Serberen kan bli den første som slår Federer på Wimbledon siden 2002 da sveitseren tapte mot Mario Ancic i 1.runde.

Kan passere legendariske Borg

- Verdenseneren har vunnet 59 kamper på rad på gress noe som selvfølgelig er rekord. Han har vunnet 5 strake Wimbledon akkurat som Bjørn Borg gjorde det for nesten en generasjon siden og det er en tittel mer enn forbildet Pete Sampras som har Grand Slam rekorden med 14 titler. Så hvorfor ikke Federer nok en gang?

Hovedsaklig fordi både Djokovic og Nadal har utviklet seg mer enn Federer de siste to årene. Djokovic har slått Federer to ganger iløpet av de siste 9 månedene og begge oppgjørene var av stor betydning.

Den første en Masters Series finale i Canada på Federers favorittunderlag hardcourt. Den andre i semifinalen i Australia Open hvor serberen slo Federer i 3 strake sett. Senere kom det frem at Federer hadde kyssesyke under denne turneringen, og i oppkjøringen til turneringen i Melbourne.

- Og det er enda en viktig grunn til at jeg tror Federer taper i Wimbledon i år. Han er ikke optimalt forberedt og det er så små marginer i en idrett hvor konkurransen blir litt tøffere hver eneste år og det er nok til å vippe kong Federer ned fra tronen i Wimbledon iår.

Full av selvtillit

- I tillegg ble Federer utklasset i årets French Open av sine argeste konkurrent Rafael Nadal. Og det tror jeg faktisk er tungen på vektskålen i årets turnering.

Det er meget sannsynlig at Federer fortsatt klarer å slå Djokovic på gress da serberen er en bedre hardcourt enn gress spiller, men Nadal har imponert meg så mye de 3 siste ukene at jeg tror verdenstoeren blir den første spanier på 42 år (Manuel Santana vant i 1966) til å vinne Wimbledon.

Nadal er den første spiller siden Nastase tidlig på 70-tallet som både vant French Open og uken rett etterpå Queens turneringen. Overgangen fra grus til gress er regnet for å være den vanskeligste i tennis og allikevel brukte Nadal minimalt med tid på å omstille seg fra den langsomme grusen i Paris til det hurtige gresset i London.

- Det gir enorm selvtillit for Nadal som aldri har vunnet noen annen Grand Slam enn French Open. Jeg tror faktisk gresset i Wimbledon er hans nest beste underlag fordi han beveger seg bedre enn alle andre spiller i verden og det er kanskje den viktigste egenskapen ved siden av serven på gress.

Kan bli utslagsgivende

Ifjor servet Federer 70 % 1.server i finalen mot Nadal og vant hårfint med 6/2 i det 5.settet. Nadal var bedre i store deler av kampen og Federer reddet seg med serven.Hvis den 1.serve prosenten nærmer seg 60% i år som fortsatt er høyt, vinner Nadal fordi gresset har blitt vesentlig langsommere de siste årene og fordi ballene er blitt tyngre.

Nadal har i tillegg slått Federer 10 ganger og sist gang lettere enn noensinne da Federer fikk med seg 4 fattige games i baggen fra Paris.

Nett-TV: Sammendrag fra Wimbledon finalen 2007

Tre manns-race

Den siste semifinaleplassen er helt åpen og kommer mye an på trekningen. Årets Wimbledon blir et 3 manns-race og det er lite annet å si om den saken.

- Jeg forventer meg gode resultater av Roddick men han blir for endimensjonal og har stått stille siden 2004.

Andy Murray kan bli farlig for mange, men går kun til semi hvis han har flyt med trekningen og unngår en av topp 3 spillerne på veien.

- Ellers tror jeg både Marcos Baghdatis og Gael Monfils kan gjøre gode turneringer men de går ikke til finale. Jo Wilfried Tsonga er en spiller jeg har utrolig stor tro på men han har hele karrieren vært plaget av skader og jeg tror han mangler treningsgrunnlag foran årets Wimbledon.

- Synd for han er den eneste jeg nå ser som kunne hamlet opp med Federer,Nadal eller Djokovic.

Nett-TV: Se klipp fra Wimbledon 2007

Fem kvinner kan vinne

På damesiden er det mye mere åpent.

- Jeg tror det er 5 spillere som kan stikke av med tittelen og det er verdensener Ana Ivanovic, landskvinnen Jelena Jancovic, tidligere Wimbledon vinner Maria Sharapova, eller en av Williams søstrene som har fem Wimbledon titler mellom seg. Venus Williams var helt suveren ifjor og elsker gresset på Wimbledon.

Hun har hatt en elendig sesong men det hadde hun ifjor også. Søsteren Serena kan slå alle når hun har trent bra, men hun kom utrent og overvektig til Wimbledon ifjor og kroppen tålte ikke påkjenningene og det er nok det store spørsmålet denne gangen også.

Sterk Ivanovic

- Ivanovic imponerte meg enormt i Paris men jeg tror hun trenger litt tid på å fordøye seieren i French Open selv om hun er råsterk mentalt og en bedre gress enn grusspiller.

Jancovic var nærmest å slå Ivanovic i Paris og hun er kanskje enda mer sulten enn Ivanovic foran Wimbledon så kanskje det er hennes tur iår. Sharapova har vunnet Wimbledon en gang i tillegg til et finaletap mot Mauresmo men spørsmålet er om hun er like sulten som for 3-4 år siden.

Jeg tror uansett alle disse damene overlever den første uken uten noen særlige problemer slik det pleier å være i dameklassen. Det blir viktig å se etter tidligere indikatorer.

- Da jeg så Venus Williams knuse Maria Sharapova i 4.runde ifjor var jeg sikker på at hun skulle vinne tittelen fordi jeg aldri hadde sett noen banke Sharapova på den måten på en gressbane.

Trekning

Trekningen i årets Wimbledon turnering offentligjøres på fredag kl.11 og Federer håper nok på å slippe Djokovic i en semifinale. Hvis det skjer er jeg sikker på en ny drømmefinale mellom Federer og Nadal. På damesiden holder jeg en liten knapp på Jelena Jancovic.

Siste nytt

  • Ankelbrudd for Marcel Hirscher

    Alpinisten Marcel Hirscher har pådratt seg et brudd i ankelen på trening. Det melder østerrikeren selv på sin Twitter- og Instagram-konto. Han ble fløyet til sykehuset i Salzburg og ventes å være ute i rundt seks uker.

    Laster Twitter-innhold

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Toppserien: LSK Kvinner - Avaldsnes
Toppserien: LSK - Avaldsnes
Toppidrettsveka: Sprint
Toppidrettsveka: Sprint i Aure
Toppidrettsveka: Sprint