Nye krav om bruk av «BH» i EM skaper irritasjon: – Litt tragisk

TRONDHEIM (NRK): Det europeiske håndballforbundet har vedtatt at alle spillerne må bruke en slags sports-BH for å kunne føre ulik statistikk i EM. Det har ikke blitt mottatt like godt av alle.

Sander Sagosen

NYE KRAV: Sander Sagosen må spille med en trang, liten vest under trøya. Han er ikke fornøyd, men har tydeligvis ikke latt seg stoppe av det i EM.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Håndballen skal stadig utvikles, og nytt i EM er ekstra statistikk på utøverne. Med en chip, eller brikke, knyttet til hver enkelt spiller i kamp, kan man måle blant annet fart, antall skritt, skuddhastighet, høyde på hopp med mer.

Men måten denne lille brikken festes på har skapt frustrasjon i det norske laget. Den er nemlig plassert på ryggen av en liten vest, som ligner på en sports-BH. Et plagg det åpenbart er uvant for herrespillere å ha på seg.

– Det er ikke opp til meg. Det er litt tragisk, sier Sander Sagosen kort.

Lager egne løsninger

Vest håndball-EM

NY LØSNING: På ryggen av denne lille vesten festes en brikke som måler statistikk på spillerne under kamp.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Det er det europeiske håndballforbundet (EHF) som har bestemt at alle EM-spillerne må bruke denne lille vesten i mesterskapet. Og landslagssjefen bekrefter at plagget har gitt nye utfordringer.

– Det har vært misnøye med utstyret, for det er designet dårlig. Får man orden på det, skal vi gjerne spille med chip, forteller Christian Berge.

Flere av spillerne har derfor forsøkt å være kreative.

– Vi har sydd og hjemmesnekret litt, inn i noen T-skjorter. Teamet vi har med oss finner løsninger på det meste, roser Berge, som setter pris på all statistikken som samles inn.

– Det er litt annerledes, men det er en bagatell man blir vant til til slutt. Det er jo uvant, for det er ikke noe jeg går med ofte. Vi skal forsøke å få tak i T-skjorter til hovedrunden, forteller Christian O'Sullivan.

Brukes i Tyskland

Han spiller til daglig i Tyskland, hvor denne teknologien ble tatt i bruk til sesongen. Hele 11 av spillerne i den norske troppen visste derfor hva som ventet. Men i tysk Bundesliga har spillerne lov til å bruke en trøye fremfor «BH»-varianten. Han forstår derfor Sagosens skepsis.

O'Sullivan

VANE: Christian O'Sullivan og resten av Tyskland-proffene er vant til det nye utstyret fra hjemlig liga.

Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix

– Det skjønner jeg. Men det er også kul grafikk for alle hjemme å se hvor hardt man skyter og hvor høyt man hopper, og det kan bygge ut produktet håndball. Jeg har derfor ikke noe imot at vi har det, men kanskje man kan investere enda mer penger i det, som de gjør i NBA, så slipper vi å spille med «chip», sier O'Sullivan.

NRKs ekspert mener det nye kravet til EHF er urimelig.

– Dette er uvant, og at noen synes det er ekkelt skjønner jeg veldig godt. Jeg hyller initiativet til teknologien, men spillerne bør i så fall få bli vant til dette, eller få mulighetene til å påvirke hva man skal ha på seg og ikke. I et mesterskap ønsker man vante rutiner, og det er små marginer. Vi får håpe det ikke hindrer dem i EM på noe vis, sier Håvard Tvedten.

Ble stoppet i tollen

Norge forklarer at de fikk vestene til testbruk like før EM-start, og derfor ikke hadde mye tid til tilvenning. Dette bekreftes av EHF.

– Alle lagene fikk tilsendt vester i ulike størrelser for deres samling i oktober, slik at de kunne teste. Men dessverre så ble utstyret tiltenkt Norge stoppet i tollen og det norske håndballforbundet fikk det derfor ikke i tide. Etter hva jeg har forstått var ikke laget på samme sted da vestene kom. Dette er selvfølgelig uheldig, men utenfor vår kontroll, forklarer kommunikasjonssjef Thomas Schoeneich.

– Hvorfor må spillerne bruke vesten og ikke trøyene de får i Tyskland?

– Avgjørelsen om bruk av vesten var for å sikre at vi får alle brikkene tilbake etter kampslutt. Vi ser på ulike muligheter, og vil evaluere disse rett etter EM. Da vil vi også høre på lagenes evaluering, skriver Schoeneich i en e-post.

Generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, forteller at de var nøye på å få en kontrakt som sikrer spillernes personvern, slik at dataene som samles inn er trygge.

– Det fikk vi, og er blitt lovet, så alt er i orden der.

Siste nytt

 • Tre nykommere på årets hopplandslag

  Hopplandslaget utvides fra 12 til 15 utøvere. Anders Håre (20), Thea Minyan Bjørseth (16) og Eirin Kvandal (18) er nye på laget. Kvinnelandslaget blir utvidet til seks utøvere, mens ni utøvere er tatt ut til herrelandslaget. Landslaget innleder med samling på Lillehammer denne uken.

  Hopp
  Foto: Gorm Kallestad
 • Lundby mottok Raw Air-prisen

  Maren Lundby vant som kjent Raw Air sammenlagt i mars, men turneringen ble avbrutt på grunn av koronautbruddet. Nå har hun imidlertid mottatt beviset på at hun gikk til topps i den prestisjefulle hoppturneringen. Lundby vant samtidig verdenscupen sammenlagt.

  Maren Lundby
  Foto: Frode Søreide / NRK
 • RBK henter landslagsspiller

  Kristine Minde forlater storklubben Wolfsburg til fordel for Rosenborg, melder klubben på sine nettsider. Minde, som har 107 landskamper for Norge, er spilleklar for RBK fra 1. august 2020 med kontrakt ut 2022.

  Minde
  Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Sendeplan

Kl. Program Kanal