Hopp til innhold

Nye krav om bruk av «BH» i EM skaper irritasjon: – Litt tragisk

TRONDHEIM (NRK): Det europeiske håndballforbundet har vedtatt at alle spillerne må bruke en slags sports-BH for å kunne føre ulik statistikk i EM. Det har ikke blitt mottatt like godt av alle.

Sander Sagosen

NYE KRAV: Sander Sagosen må spille med en trang, liten vest under trøya. Han er ikke fornøyd, men har tydeligvis ikke latt seg stoppe av det i EM.

Foto: Vidar Ruud / NTB Scanpix

Håndballen skal stadig utvikles, og nytt i EM er ekstra statistikk på utøverne. Med en chip, eller brikke, knyttet til hver enkelt spiller i kamp, kan man måle blant annet fart, antall skritt, skuddhastighet, høyde på hopp med mer.

Men måten denne lille brikken festes på har skapt frustrasjon i det norske laget. Den er nemlig plassert på ryggen av en liten vest, som ligner på en sports-BH. Et plagg det åpenbart er uvant for herrespillere å ha på seg.

– Det er ikke opp til meg. Det er litt tragisk, sier Sander Sagosen kort.

Lager egne løsninger

Vest håndball-EM

NY LØSNING: På ryggen av denne lille vesten festes en brikke som måler statistikk på spillerne under kamp.

Foto: Hanne Skjellum Mueller / NRK

Det er det europeiske håndballforbundet (EHF) som har bestemt at alle EM-spillerne må bruke denne lille vesten i mesterskapet. Og landslagssjefen bekrefter at plagget har gitt nye utfordringer.

– Det har vært misnøye med utstyret, for det er designet dårlig. Får man orden på det, skal vi gjerne spille med chip, forteller Christian Berge.

Flere av spillerne har derfor forsøkt å være kreative.

– Vi har sydd og hjemmesnekret litt, inn i noen T-skjorter. Teamet vi har med oss finner løsninger på det meste, roser Berge, som setter pris på all statistikken som samles inn.

– Det er litt annerledes, men det er en bagatell man blir vant til til slutt. Det er jo uvant, for det er ikke noe jeg går med ofte. Vi skal forsøke å få tak i T-skjorter til hovedrunden, forteller Christian O'Sullivan.

Brukes i Tyskland

Han spiller til daglig i Tyskland, hvor denne teknologien ble tatt i bruk til sesongen. Hele 11 av spillerne i den norske troppen visste derfor hva som ventet. Men i tysk Bundesliga har spillerne lov til å bruke en trøye fremfor «BH»-varianten. Han forstår derfor Sagosens skepsis.

O'Sullivan

VANE: Christian O'Sullivan og resten av Tyskland-proffene er vant til det nye utstyret fra hjemlig liga.

Foto: Ole Martin Wold / NTB Scanpix

– Det skjønner jeg. Men det er også kul grafikk for alle hjemme å se hvor hardt man skyter og hvor høyt man hopper, og det kan bygge ut produktet håndball. Jeg har derfor ikke noe imot at vi har det, men kanskje man kan investere enda mer penger i det, som de gjør i NBA, så slipper vi å spille med «chip», sier O'Sullivan.

NRKs ekspert mener det nye kravet til EHF er urimelig.

– Dette er uvant, og at noen synes det er ekkelt skjønner jeg veldig godt. Jeg hyller initiativet til teknologien, men spillerne bør i så fall få bli vant til dette, eller få mulighetene til å påvirke hva man skal ha på seg og ikke. I et mesterskap ønsker man vante rutiner, og det er små marginer. Vi får håpe det ikke hindrer dem i EM på noe vis, sier Håvard Tvedten.

Ble stoppet i tollen

Norge forklarer at de fikk vestene til testbruk like før EM-start, og derfor ikke hadde mye tid til tilvenning. Dette bekreftes av EHF.

– Alle lagene fikk tilsendt vester i ulike størrelser for deres samling i oktober, slik at de kunne teste. Men dessverre så ble utstyret tiltenkt Norge stoppet i tollen og det norske håndballforbundet fikk det derfor ikke i tide. Etter hva jeg har forstått var ikke laget på samme sted da vestene kom. Dette er selvfølgelig uheldig, men utenfor vår kontroll, forklarer kommunikasjonssjef Thomas Schoeneich.

– Hvorfor må spillerne bruke vesten og ikke trøyene de får i Tyskland?

– Avgjørelsen om bruk av vesten var for å sikre at vi får alle brikkene tilbake etter kampslutt. Vi ser på ulike muligheter, og vil evaluere disse rett etter EM. Da vil vi også høre på lagenes evaluering, skriver Schoeneich i en e-post.

Generalsekretær i Norges Håndballforbund, Erik Langerud, forteller at de var nøye på å få en kontrakt som sikrer spillernes personvern, slik at dataene som samles inn er trygge.

– Det fikk vi, og er blitt lovet, så alt er i orden der.

Siste nytt

  • Spanske myndigheter griper inn – skal «overvåke» landets fotballforbund

    Spanias fotballforbund har havnet under lupen til den spanske regjeringen som følge av flere skandaler det siste året.

    Forbundet skal de neste månedene «overvåkes» av en uavhengig kommisjon underlagt Spanias idrettsråd (CSD).

    – Regjeringen vedtok denne avgjørelsen for å rette opp i den alvorlige situasjonen RFEF er i, slik at forbundet kan fornye seg under stabile forhold, står det i en melding fra CSD.

    Idrettsrådet har tette bånd til Spanias idrettsdepartement.

    Det har stormet rundt landets fotballforbund siden det mye omtalte kysset på podiet etter fjorårets VM-finale for kvinner. Da ble nybakt verdensmester Jenni Hermoso kysset på munnen av Spanias daværende fotballpresident Luis Rubiales.

    Senere trakk Rubiales seg fra vervet på grunn av bråket som fulgte, men ro i RFEF ble det ikke.

    I mars ble Rubiales og flere andre personer pågrepet som en del av etterforskningen av forbundets avtale om å legge den spanske supercupen til Saudi-Arabia. Mistanken handler om mulig pengevasking og korrupsjon. (NTB)

    Soccer Spain Rubiales
    Foto: Manu Fernandez / AP
  • Helseth og Kavlie rett til finale i ro-EM

    Thea Helseth og Inger Kavlie rodde Norges dobbeltsculler til heatseier og booket finaleplass på EMs første dag.

    Den nykomponerte duoen fikk tiden 6.51,81 og vant det andre heatet med over ett sekunds margin på Romania.

    Resultatet betyr at Helseth og Kavlie slipper å ro oppsamling og kan se fram mot søndagens A-finale i ungarske Szeged.

    Nylig var Helseth på pallen med Jenny Rørvik i verdenscupen, men i EM ble Rørvik byttet ut med Kavlie. Trioen kjemper om to plasser i båten i OL. (NTB)

    sq1_1fpr_pQ
    Foto: NTB
  • TV 2: Patrick Thoresen sier ja til å spille for Norge i ishockey-VM

    Det bekrefter hovedpersonen selv til TV 2.

    Thoresen sier han og landslagssjef Tobias Johansson har hatt tett kontakt den siste tiden.

    – Det har tent en liten glød i meg. Jeg kjente for to, tre år siden at jeg var ferdig med landslaget og at jeg hadde gjort mitt. Men nå har jeg har hatt en veldig god sesong i en alder av 40, og når landslagsledelsen ser noe i meg, og sier jeg kan bidra med noe både på og utenfor isen, så vekker det noen følelser jeg trodde var borte, sier han til TV 2..

    Thoresen ga seg på landslaget før VM i 2022, men har nå snudd.

    Patrick Thoresen
    Foto: Carina Johansen / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal