Hopp til innhold

Nye klesregler irriterer håndballjentene

HELSINGBORG/OSLO (NRK) Et nytt påbud om å spille med matchende sokker og ankelbeskyttere skaper reaksjoner i Håndball-Europa. Regelendringen irriterer også Veronica Kristiansen.

Ankelbeskytter

MÅ MATCHE: På grunn av nye klesregler før EM måtte Stine Bredal Oftedal spille med matchende sokker og ankelbeskytter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg må faktisk innrømme at det er irriterende. Det er mye nytt i et mesterskap og det er alltid nye regler. Vi får vite det enten like før kampstart eller i pausen, at dette får vi ikke bruke, sier Kristiansen til NRK.

I det nye regelverket fra Det Europeiske Håndballforbundet (EHF) heter det blant annet at:

«Spillere har lov til å bruke undershorts, undertrøyer eller ermer (såkalte termoklær) så lenge de matcher lagfargene og er identiske for alle på laget».

I tillegg kan ikke sokkene være i forskjellige farger som ankelstøtter. Kompresjonssokker og knebeskyttere kan heller ikke berøre hverandre.

– Merkelig fokus

Kristiansen og Norge spiller normalt i hvite sokker. Dermed måtte hun teipe over ankelbeskytteren for å være innenfor regelverket. Det var hun lite fornøyd med.

– Jeg tok bilde av leggene mine i går. Det ser ut som jeg hadde bandasje opp til knærne. Det ser helt teit ut, men er det regler så er det regler, fortsatte Kristiansen.

Kristiansen får støtte fra lagvenninne og kaptein Stine Bredal Oftedal.

Møbelringen cup 2016: Norge-Danmark.

IKKE LOV: Stine Bredal Oftedal får ikke bruke sine sorte ankelbeskyttere som hun gjorde mot Danmark under Møbelringen Cup.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg tenker at det er litt merkelig fokus noen ganger. Samtidig er det er det sånn det er, så da får vi bare teipe opp det som skal til og ha like ankelstøtter som alle andre på laget, sier Bredal Oftedal til NRK.

Hun benyttet seg av sorte ankelbeskyttere og hvite sokker under Møbelringen Cup i oppkjøringen til EM. Det får hun ikke lov til nå. Mot Kroatia var de sorte byttet ut med hvite ankelbeskyttere.

Flere land reagerer

Danmarks håndballjenter måtte bytte ut sine hvite sokker med sorte etter regelendringene. Der omtales de nye reglene som en farse, og danskenes vingspiller Fie Wollen beskriver det som «hysterisk» ifølge dansk TV 2.

Danske Maria Fisker har etter flere hjernerystelser valgt å spille med et beskyttende polstret pannebånd. Dette måtte spesialsys av det danske støtteapparatet for å komme innenfor regelverket - og for at Fisker i det hele tatt kunne delta i EM.

Maria Fisker mot Norge

IKKE LOV: Maria Fisker måtte få et nytt pannebånd spesialsydd før EM. Her er hun i aksjon mot Norge i Møbelringen Cup i november.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Videre skriver kanalen at fargehysteriet har gått så langt at Frankrike, Tyskland, Nederland og Polen har sendt et felles brev til EHF der de klager inn de nye reglene.

– På grensen til tåpelig

NRKs håndballekspert Øystein Havang sier at han skjønner frustrasjonen.

– Det er på grensen til tåpelig at en nøytral ankelbeskytter skal ha noe å si. Den er et særdeles viktig støttetiltak og spillernes ve og vel må komme først. Det er mange overtråkk grunnet spillets karakter.

Han syns det er kjedelig og unødvendig for spillerne, men tror ikke de norske jentene bruker veldig mye energi på de nye reglene.

– Jeg tror de kommer med et lite hjertesukk og tar de forholdsreglene de trenger.

NRK har forsøkt å få en detaljert forklaring på klesreglene hos komunikasjonssjef i EHF, men ble henvist til regelverket på forbundets hjemmeside.

Siste nytt

 • Sjansesløseri i Ålesund – Haugesund vant på overtid

  Da Aalesund sløste med sjansene og slet med å sette ballen i mål sikret Haugesund tre poeng i Eliteserien da de vant 2-1 lørdag kveld.

  Etter 81 minutter med fullstendig sjansesløseri fra begge lag, klarte endelig Alioune «Badou» Ndour å sende gjestene i ledelsen.

  Spissen ble spilt opp inne i 16-meteren og skled inn ett skudd til høyre for Sten Grytebust i hjemmemålet.

  Dessverre for Haugesund holdt ikke ledelsen i ett minutt engang. Kristoffer Ødemarksbakken spilte opp Kristoffer Barmen inne i 16-meteren, som banket til og skøyt ballen opp i nettaket.

  Ett minutt på overtid sto Bilal Njie alene inne i feltet og nikket Haugesund i ledelsen igjen. Dermed kunne gjestene slippe jubelen løs og ta med seg tre poeng hjem. (NTB)

  Eliteserien i fotball 2022: Aalesund - Haugesund
  Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB
 • Jesus herjet med Leicester

  Gabriel Jesus strålte for Arsenal i hjemmedebuten mot Leicester lørdag. Brasilianeren var kampens store spiller med to mål og to assist i 4-2-seieren på Emirates.

  Det første målet var en perle da Jesus skrudde ballen i lengste hjørne fra 13-14-meter. For mål nummer to fikk han god hjelp av Jamie Vardy som stusser ballen til en umarkert Jesus på bakre stolpe.

  I andre omgang satt han opp både Granit Xhaka og Gabriel Martinelli til hver sin scoring. Arsenal-stopper William Saliba med et selvmål og James Maddison reduserte for gjestene.

  Gabriel Jesus
  Foto: ADRIAN DENNIS / AFP
 • Cristiano Ronaldo starter for United

  Cristiano Ronaldo ble benket til Manchester Uniteds serieåpning mot Brighton i Premier League, men til lørdagens kamp mot Brentford starter portugiseren.

  Seriestarten gikk ikke helt som planlagt for verken Ronaldo eller Manchester United. Stjernespissen fikk en snau omgang mot Brighton, som overraskende slo de røde djevlene 2-1 i Erik ten Hags trenerdebut i Manchester.

  Ronaldo var ikke på banen da Brighton gikk opp i 2-0-ledelse, men klarte ikke å hjelpe laget til å sikre poeng.

  På bortebane i London lørdag håper ten Hag at Ronaldo kan lede laget til deres første poeng denne sesongen. Portugiseren var å finne i Manchester Uniteds startoppstilling. Scott McTominay har måttet vike plass. (NTB)

  Premier League - Brentford v Manchester United
  Foto: DAVID KLEIN / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Spilleliste med 52 klipp
Sport
Spiller nå
Her stagediver Vetle Sjåstad Christiansen etter den fjerde Blink-seieren 00:55
Neste