Nye klesregler irriterer håndballjentene

HELSINGBORG/OSLO (NRK) Et nytt påbud om å spille med matchende sokker og ankelbeskyttere skaper reaksjoner i Håndball-Europa. Regelendringen irriterer også Veronica Kristiansen.

Ankelbeskytter

MÅ MATCHE: På grunn av nye klesregler før EM måtte Stine Bredal Oftedal spille med matchende sokker og ankelbeskytter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg må faktisk innrømme at det er irriterende. Det er mye nytt i et mesterskap og det er alltid nye regler. Vi får vite det enten like før kampstart eller i pausen, at dette får vi ikke bruke, sier Kristiansen til NRK.

I det nye regelverket fra Det Europeiske Håndballforbundet (EHF) heter det blant annet at:

«Spillere har lov til å bruke undershorts, undertrøyer eller ermer (såkalte termoklær) så lenge de matcher lagfargene og er identiske for alle på laget».

I tillegg kan ikke sokkene være i forskjellige farger som ankelstøtter. Kompresjonssokker og knebeskyttere kan heller ikke berøre hverandre.

– Merkelig fokus

Kristiansen og Norge spiller normalt i hvite sokker. Dermed måtte hun teipe over ankelbeskytteren for å være innenfor regelverket. Det var hun lite fornøyd med.

– Jeg tok bilde av leggene mine i går. Det ser ut som jeg hadde bandasje opp til knærne. Det ser helt teit ut, men er det regler så er det regler, fortsatte Kristiansen.

Kristiansen får støtte fra lagvenninne og kaptein Stine Bredal Oftedal.

Møbelringen cup 2016: Norge-Danmark.

IKKE LOV: Stine Bredal Oftedal får ikke bruke sine sorte ankelbeskyttere som hun gjorde mot Danmark under Møbelringen Cup.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg tenker at det er litt merkelig fokus noen ganger. Samtidig er det er det sånn det er, så da får vi bare teipe opp det som skal til og ha like ankelstøtter som alle andre på laget, sier Bredal Oftedal til NRK.

Hun benyttet seg av sorte ankelbeskyttere og hvite sokker under Møbelringen Cup i oppkjøringen til EM. Det får hun ikke lov til nå. Mot Kroatia var de sorte byttet ut med hvite ankelbeskyttere.

Flere land reagerer

Danmarks håndballjenter måtte bytte ut sine hvite sokker med sorte etter regelendringene. Der omtales de nye reglene som en farse, og danskenes vingspiller Fie Wollen beskriver det som «hysterisk» ifølge dansk TV 2.

Danske Maria Fisker har etter flere hjernerystelser valgt å spille med et beskyttende polstret pannebånd. Dette måtte spesialsys av det danske støtteapparatet for å komme innenfor regelverket - og for at Fisker i det hele tatt kunne delta i EM.

Maria Fisker mot Norge

IKKE LOV: Maria Fisker måtte få et nytt pannebånd spesialsydd før EM. Her er hun i aksjon mot Norge i Møbelringen Cup i november.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Videre skriver kanalen at fargehysteriet har gått så langt at Frankrike, Tyskland, Nederland og Polen har sendt et felles brev til EHF der de klager inn de nye reglene.

– På grensen til tåpelig

NRKs håndballekspert Øystein Havang sier at han skjønner frustrasjonen.

– Det er på grensen til tåpelig at en nøytral ankelbeskytter skal ha noe å si. Den er et særdeles viktig støttetiltak og spillernes ve og vel må komme først. Det er mange overtråkk grunnet spillets karakter.

Han syns det er kjedelig og unødvendig for spillerne, men tror ikke de norske jentene bruker veldig mye energi på de nye reglene.

– Jeg tror de kommer med et lite hjertesukk og tar de forholdsreglene de trenger.

NRK har forsøkt å få en detaljert forklaring på klesreglene hos komunikasjonssjef i EHF, men ble henvist til regelverket på forbundets hjemmeside.

Siste nytt

 • Bayern trener får tre nye år

  Hansi Flick får fornyet tillit og har signert en ny kontrakt som hovedtrener i den tyske klubben Bayern München- fram til sommeren 2023.

  Flick ble Bayern München-trener som en mellomløsning da Niko Kovac fikk sparken i november.

  Bundesliga - Bayern Munich v FC Augsburg
  Foto: Michael Dalder / Reuters
 • Ugyldig hyttetillatelse

  Nils Jakob Hoff og kjæresten Therese Johaug har ifølge VG oppholdt seg på en hytte på Sjusjøen etter at hytteforbudet fra myndighetene kom på plass.

  Hoff skriver i en e-post til VG at han for tiden er i en turnustjeneste på et legekontor i Lillehammer, og at han hadde søkt om tillatelse til at han og Johaug kunne bo på hytta som befinner seg på Sjusjøen. Søknaden ble innvilget av kommunen.

  Hytta på Sjusjøen ligger ikke i Lillehammer kommune, men i Ringsaker kommune. Dermed er tillatelsen ugyldig.

  Hytteforbudet tillater ikke kommunene å gi dispensasjon til å bo på hyttene sine.

  – Der har både vi og han tatt feil. Vi har gjort en feil og oppdaget den ikke, sier kommunikasjonssjef Kjersti Morset i Lillehammer kommune

  – Som en beklagelse, og i solidaritet med alle som har ofret og mistet i denne tiden, har vi derfor donert 15.000 kroner, svarende til boten for å bryte hytteloven, til Røde Kors. Vi handlet i god tro, og det var aldri vår intensjon å ikke bidra til vår felles dugnad, sier Hoff til VG

  Therese Johaug og kjæresten Nils Jakob Hoff i 2016.
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix
 • Premier League utsatt igjen

  Den øverste divisjonen i England er utsatt på ubestemt tid. Det bekreftes i en pressemelding fra Premier League.

  Premier League vil starte opp igjen når det er trygt å spille fotball igjen forteller dem i pressemeldingen.

  Kampene ble i første omgang utsatt til 4. april. Det tok imidlertid ikke lang tid før man ble enige om å vedta en ytterligere pause til 30. april. Nå er den som nevnt utsatt igjen på ubestemt tid.

  Mesut Özil
  Foto: Stuart MacFarlane / Arsenal FC via Getty Images

Sendeplan

Kl. Program Kanal