Nye klesregler irriterer håndballjentene

HELSINGBORG/OSLO (NRK) Et nytt påbud om å spille med matchende sokker og ankelbeskyttere skaper reaksjoner i Håndball-Europa. Regelendringen irriterer også Veronica Kristiansen.

Ankelbeskytter

MÅ MATCHE: På grunn av nye klesregler før EM måtte Stine Bredal Oftedal spille med matchende sokker og ankelbeskytter.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg må faktisk innrømme at det er irriterende. Det er mye nytt i et mesterskap og det er alltid nye regler. Vi får vite det enten like før kampstart eller i pausen, at dette får vi ikke bruke, sier Kristiansen til NRK.

I det nye regelverket fra Det Europeiske Håndballforbundet (EHF) heter det blant annet at:

«Spillere har lov til å bruke undershorts, undertrøyer eller ermer (såkalte termoklær) så lenge de matcher lagfargene og er identiske for alle på laget».

I tillegg kan ikke sokkene være i forskjellige farger som ankelstøtter. Kompresjonssokker og knebeskyttere kan heller ikke berøre hverandre.

– Merkelig fokus

Kristiansen og Norge spiller normalt i hvite sokker. Dermed måtte hun teipe over ankelbeskytteren for å være innenfor regelverket. Det var hun lite fornøyd med.

– Jeg tok bilde av leggene mine i går. Det ser ut som jeg hadde bandasje opp til knærne. Det ser helt teit ut, men er det regler så er det regler, fortsatte Kristiansen.

Kristiansen får støtte fra lagvenninne og kaptein Stine Bredal Oftedal.

Møbelringen cup 2016: Norge-Danmark.

IKKE LOV: Stine Bredal Oftedal får ikke bruke sine sorte ankelbeskyttere som hun gjorde mot Danmark under Møbelringen Cup.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

– Jeg tenker at det er litt merkelig fokus noen ganger. Samtidig er det er det sånn det er, så da får vi bare teipe opp det som skal til og ha like ankelstøtter som alle andre på laget, sier Bredal Oftedal til NRK.

Hun benyttet seg av sorte ankelbeskyttere og hvite sokker under Møbelringen Cup i oppkjøringen til EM. Det får hun ikke lov til nå. Mot Kroatia var de sorte byttet ut med hvite ankelbeskyttere.

Flere land reagerer

Danmarks håndballjenter måtte bytte ut sine hvite sokker med sorte etter regelendringene. Der omtales de nye reglene som en farse, og danskenes vingspiller Fie Wollen beskriver det som «hysterisk» ifølge dansk TV 2.

Danske Maria Fisker har etter flere hjernerystelser valgt å spille med et beskyttende polstret pannebånd. Dette måtte spesialsys av det danske støtteapparatet for å komme innenfor regelverket - og for at Fisker i det hele tatt kunne delta i EM.

Maria Fisker mot Norge

IKKE LOV: Maria Fisker måtte få et nytt pannebånd spesialsydd før EM. Her er hun i aksjon mot Norge i Møbelringen Cup i november.

Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Videre skriver kanalen at fargehysteriet har gått så langt at Frankrike, Tyskland, Nederland og Polen har sendt et felles brev til EHF der de klager inn de nye reglene.

– På grensen til tåpelig

NRKs håndballekspert Øystein Havang sier at han skjønner frustrasjonen.

– Det er på grensen til tåpelig at en nøytral ankelbeskytter skal ha noe å si. Den er et særdeles viktig støttetiltak og spillernes ve og vel må komme først. Det er mange overtråkk grunnet spillets karakter.

Han syns det er kjedelig og unødvendig for spillerne, men tror ikke de norske jentene bruker veldig mye energi på de nye reglene.

– Jeg tror de kommer med et lite hjertesukk og tar de forholdsreglene de trenger.

NRK har forsøkt å få en detaljert forklaring på klesreglene hos komunikasjonssjef i EHF, men ble henvist til regelverket på forbundets hjemmeside.

Siste nytt

 • Nedtur for Vukicevic

  Vladimir Vukicevic hadde ambisjoner om å sikre seg en OL-plass på 110 meter hekk gjennom god løping i Janusz Kusocinski Memorial-stevnet i Polen søndag. Men dessverre fikk 31-åringen en dårlig start og endte med 13,76 og femteplass. Dermed ble det en nedtur etter 13,49 og norsk rekord i Finland for ti dager siden.

  OL-kravet på 13,32 har virket utenfor rekkevidde, men Vukicevic har vært på vippen til å kvalifisere via verdensrankingen. Søndagens løp forbedrer ikke hans posisjon på rankingen i det hele tatt. Dermed er han fortsatt akkurat utenfor og begynner å få meget dårlig tid.

  Hadde han hypotetisk sett løpt på 13,50 og blitt nummer tre i søndagens løp, hadde han langt på vei vært klar for OL i Tokyo.

  Kvalifiseringsperioden varer til 29. juni og Vukicevic har ytterligere to løp på kalenderen innen det, i Leverkusen 27. juni og i Luzern 29. juni.

  Vladimir Vukicevic
  Foto: Carina Johansen / NTB
 • Kristoff har brutt NM etter velt

  Alexander Kristoff måtte bryte NM-rittet i Kristiansand etter bare én runde søndag. Årsaken er en flaske inn i hjulet på den første runden.

  Kristoff stilte var på startstreken med konkurrentene i 12.30-tiden søndag, men veltet på den første av totalt seks runder på 35 kilometer.

  – Det var noen som klarte å miste en flaske. Den sklir jo selvfølgelig inn i mitt forhjul. Jeg smeller ankelen rett inn i betongen. Jeg tror ikke den er brukket, men jeg klarte ikke å tråkke, sier Kristoff til VG og andre medier i Kristiansand.

  Han forteller at han klarer å bevege ankelen. Han fikk medisinsk hjelp etter at han falt.

  Dermed får ikke Kristoff vist muskler og konkurrert mot det norske sykkellaget Uno-X, som tidligere i juni bekreftet at det ønsket å få signaturen til Kristoff. Sykkelstjernen selv sa det var aktuelt.

  NM-fellesstarten i Kristiansand er på 214,5 kilometer.

  d
  Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
 • Hauger økte ledelsen i Formel 3

  I regnværet i Frankrike dro det norske motortalentet fra resten av feltet i starten av Formel 3-løpet, men da regnværet stoppet begynte australske Jack Doohan å ta innpå nordmannen.

  Ut på den tolvte runden hadde Doohan kommet seg opp på halen av Hauger sin bil, og etter en hard kamp gjennom et par svinger og et langt strekke, klarte Doohan å ta seg forbi.

  Hauger la seg i ryggen på Doohan, mens han hardeste konkurrent i sammendraget Victor Martins kjempet om den siste pallplassen bak Hauger igjen.

  Dermed gjorde Hauger lurt i å ikke ta for mange sjanser på å kjøre forbi Doohan igjen for å sikre seg viktige poeng i sammendraget. Isteden kontrollerte nordmannen 18-åringen inn andreplassen, mens Jack Doohan tok sin første seier noensinne i Formel 3.

  – Det var en veldig god prestasjon av Dennis i dag. Han kjørte på dekk som var valgt for et vått dekke, men da det sluttet å regne mistet han det fortrinnet. Derfor var det bra gjort å klare å holde på den andreplassen med de dekkene. En god avslutning på en helg hvor det meste har gått som planlagt, sier far Tom Erik Hauger til NRK.

  I etterkant av løpet forteller Dennis Hauger selv at selv om han har fått med seg mye poeng, har det vært utfordrende å kjøre i helga. 18-åringen har nemlig slitt med sykdom, spesielt lørdagen var tøff.

  – Jeg slet med pusten under løp én. Da jeg kom over målstreken begynte jeg faktisk å hyperventilere, fordi jeg ikke klarte å puste. Sånn sett var det ikke en lett helg, men det ble litt bedre til løp to og tre, sier Hauger i et intervju vist på V-sport.

  Sammenlagt i Formel 3-mesterskapet er Hauger fortsatt nummer én med 66 poeng totalt. Martins beholder andreplassen seks poeng bak Hauger, mens søndagens vinner Doohan rykket opp til tredjeplass, åtte poeng bak Hauger.

  Dennis Hauger Challenge
  Foto: Cicilie S. Andersen / Cicilie S. Andersen

Sendeplan

Kl. Program Kanal