Hopp til innhold

Nye karanteneregler kan stoppe Team Ingebrigtsen – uaktuelt å reise uten fritak

Flere av Norges store OL-håp risikerer ti dager på karantenehotell når de skal hjem fra trening og konkurranser i land utenfor EØS og Schengen. Nå må Jakob og Henrik Ingebrigtsen trolig trekke seg fra Diamond League-åpningen i England.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

UTFORDRENDE: De nye reglene gjøre at det er uaktuelt for brødrene Ingebrigtsen å reise til Diamond League-stevnet i Storbritannia i slutten av mai.

Foto: Lise Åserud / NTB

Fra 9. mai innførte regjeringen nye regler for reisende fra land utenfor EØS- og Schengen-området. Nå må alle, uansett om reisen er nødvendig eller ikke, på karantenehotell ved ankomst til Norge.

Det skaper trøbbel for norske OL-håp. Trolig må Jakob og Henrik Ingebrigtsen trekke seg fra Diamond League-åpningen i Gateshead 23. mai, mens Hedda Hynne må vurdere å droppe Diamond League-stevnet i Doha 28. mai.

– Det kan jeg si med hundre prosent sikkerhet – hvis ikke det blir gjort endringer på de reglene så kan ingen av mine gutter reise utenlands og konkurrere, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

– Er det mulig for deg å la dine gutter sitte på karantenehotell i syv-åtte dager hvis du skal ha dem i form til OL?

– Nei, nei, nei. Selvsagt går ikke det.

Gjert Ingebrigtsen i Sandneshallen

PROVOSERT: Treneren mener ikke alle bør skjæres over én kam.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Reglene gjelder også for toppidrettsutøvere

Ingebrigtsen er klar i talen. Ingen av sønnene blir å se i Diamond League-stevnet i Gateshead i Storbritannia dersom reglene forblir som de er nå.

– Hvis vi skal sluses inn på et hotell når vi i løpet av de siste tre-fire dagene har vært testet fire-fem ganger, ikke vært i nærheten av en kjeft og besøkt det landet som har kommet desidert lengst på vaksinefronten, så blir det rett og slett bare for dumt, legger han til.

Justisdepartementet skriver i en e-post til NRK at det ikke finnes noe unntak for toppidrettsutøvere fra regelen om karantenehotell hvis man har vært utenfor EØS og Schengen.

– Reglene gjelder også for toppidrettsutøvere. Det finnes unntak for sterke velferdshensyn, det er en snever unntaksregel og gjelder kun for helt spesielle situasjoner, svarer kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad.

– Er det satt en dato for hvor lenge disse reglene gjelder?

– Nei, men regjeringen vurderer situasjonen fortløpende.

Får ikke gjort jobben sin

Friidrettssjef Erlend Slokvik forteller om mye frustrasjon blant trenere og utøvere.

– Det er umulig. De kan ikke sitte ti dager på et karantenehotell uten å få trent i oppkjøringen. Det går ikke, rett og slett, sier friidrettssjef Erlend Slokvik.

Erlend Slokvik

FRUSTRERT: Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik.

Foto: Fredrik Hagen

De nye reglene kan få konsekvenser for mange, da det ikke lenger er mulig å gjennomføre karantenetiden i egen bolig. Alternativet til karantenehotell er ti dager i et land innenfor EØS og Schengen.

– Det betyr jo at vi bare får gå hjem og skifte innholdet i kofferten før vi må reise igjen. Også må vi en ny runde i den samme mølla, og sånn må vi egentlig holde på. Neste Diamond League er i Doha, sier Ingebrigtsen.

Både friidrettsutøvere og utøvere fra andre idretter der utøverne må til utlandet kan bli påvirket. Brødrene Ingebrigtsen og Hedda Hynne er noen av dem som i utgangspunktet skal reise på konkurranser i land utenfor EØS og Schengen.

– Tidlig i en OL-sesong så tror jeg at jeg hadde valgt det bort, rett og slett. Ikke tatt sjansen på det, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han mener det er for risikabelt for utøverne dersom de blir sittende på et karantenehotell.

– Et karantenehotell er for fjernt fra den virkeligheten og hverdagen de ellers lever i, og det blir en for stor sjanse å ta, sier han.

Vebjørn Rodal, VM 2013

VILLE IKKE TATT SJANSEN: Rodal mener det er stor forskjell på om utøverne er i hjemme- eller hotellkarantene.

Foto: Lise Åserud / NTB

Men de kommende konkurransene i landene utenfor dette området er viktige for utøverne. Erik Sakshaug, Hynnes trener og samboer, forteller at de har to alternativer: Enten bli værende i et EØS/Schengen-land i ti dager etter stevnet – eller droppe stevnet i Doha helt.

– Det ville vært svært uheldig, fordi det er et veldig viktig stevne i OL-oppkjøringen, forteller Sakshaug.

Hedda Hynne har ikke offisielt klart OL-kravet for Tokyo, ettersom superløpene hennes i fjor fant sted mens OL-kvalifiseringen var satt på pause. Heller ikke Henrik Ingebrigtsen har klart OL-kravet. Begge ligger godt an til å komme seg til Tokyo via verdensrankingen, men for å beholde gode plasseringer der, trenger de også å konkurrere i konkurransene som gir mest poeng. Det er Diamond League.

– De er viktige for de utøverne som skal kvalifisere seg til OL, det er viktig for å få konkurranseerfaring og det er viktig da det er en del av inntektsgrunnlaget til utøverne, sier Erlend Slokvik.

Føler du at dette er et arbeidsforbud?

– Ja, nærmest et yrkesforbud. Så lenge de ikke kan konkurrere i de landene hvor de viktige stevnene går, så er det jo det. Fordi da får de faktisk ikke gjort jobben sin.

Ber departementet om endring

Det kan likevel være et lite håp for OL-utøverne. Mandag sendte Norges idrettsforbund et brev til Justis- og beredskapsdepartementet, der de ber om tillatelse til at toppidrettsutøvere kan avvikle innreisekarantenen i sin egen – eller annen egnet bolig.

Karsten Warholm International : internasjonalt friidrettsstevne innendørs

LIKER INITIATIVET: Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er glad for initiativet til Norges idrettsforbund.

– Innstramningen kan potensielt ha store konsekvenser for enkelte utøvere. Hovedutfordringen er at det hindrer utøverne i å få trent og forberedt seg til lekene i Tokyo, sier Øvrebø.

«Dette er utøvere som lever av å holde seg friske og konkurranseklare, og som er svært urolige for om det innebærer økt smitterisiko å dra på karantenehotell med mange andre i stedet for å avvikle karantene i boliger de disponerer selv», står det blant annet i brevet, signert av generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg.

Avslutningsvis skriver de at saken haster, og at de ønsker avklaring innen de nærmeste dagene. Den avklaringen haster også for Team Ingebrigtsen.

– Vi er i en internasjonal idrett, vi må reise ut av landet for å konkurrere. Ellers må vi bare droppe hele sesongen og begynne å konkurrere neste år. Men gutta vil gjerne kvalifisere seg til OL, og da må de ut og konkurrere, sier Gjert Ingebrigtsen.

Siste nytt

  • City herjet mot Brigthon - Foden hylles etter måldobbel

    Phil Foden storspilte og stjal showet da Manchester City vant 4-0 borte mot Brighton i Premier League.

    Etter storseieren uten Erling Braut Haaland skiller det bare ett poeng opp til serieleder Arsenal, som har én kamp mer spilt. Søndag gjester Pep Guardiolas menn Nottingham Forest.

    Oscar Bobb ble sittende på benken hele kampen.

    City fikk en fantastisk start på kampen da Kevin De Bruyne stanget et innlegg fra Kyle Walker rett i krysset etter bare 17 minutter.

    Ni minutter senere doblet Phil Foden gjestenes ledelse da han slo et frispark via muren og i mål.

    Briten var imidlertid ikke ferdig der. Med ti minutter igjen av omgangen satte han inn sitt andre etter at Brighton rotet det til i forsvar. Bernardo Silva snappet opp ballen og spilte den til City-juvelen, som banket inn 3-0-målet.

    Det var Fodens 50. Premier League-scoring, som fikk en legende til å logge seg på:

    – Er Phil Foden årets spiller? spurte tidenes toppscorer i Premier League, Alan Shearer, på X.

    Etter hvilen fortsatt City målfesten da Julian Alvarez banket inn returen på et skudd fra Walker.

    – Dette er ordentlig stygt for Brighton, men for et signal til resten av verden og Premier League, utbrøt Viaplay-kommentator Eivind Bisgaard Sundet.

    I forkant av målet ropte også vertene på straffe etter at Pascal Gross gikk i bakken i en duell med Rodri. Dommeren vinket imidlertid spillet videre.

    – Jo, dommer. Og jo, VAR. Det er klar og tydelig straffe til Brighton, skrev Viaplay-ekspert Lars Tjærnås på X.

    Det ble også det nærmeste Brighton kom et mål, og de må dermed se seg fornøyd med 11.-plass på tabellen.

    (NTB)

    Bpk8eLb85F0
    Foto: AP
  • Botheim matchvinner etter at «Tokki» mistet hodet

    Tokmac «Tokki» Nguen mistet de siste sju minuttene av storkampen mellom Djurgården og Malmö etter at han fikk rødt kort. Så ble Erik Botheim helten på overtid.

    – Det var en kjempetøff kamp med høy temperatur. Vi visste at det var marginer som ville avgjøre det, sa Botheim til Discovery og fortsatte:

    – Det er dritdeilig. Overtidsscoring borte mot Djurgården, får man noe deiligere enn det?

    Kampen tok fyr i sluttminuttene med en nordmann på hvert sitt lag i hovedrollene.

    I 82. spilleminutt på stillingen 0-0 var Nguen på vei gjennom, men ble stoppet av Malmö-forsvarer Derek Cornelius.

    Cornelius jublet hemningsløst over Nguen, som svarte med å løpe ned canadieren og fikk raskt det røde kortet.

    – Jeg spurte linjedommeren hvorfor jeg fikk rødt, og da sa han at jeg slo. Det er helt feil, sier Nguen ifølge TT og forklarer:

    – Det første instinktet var å jage ballen, men så sto han der. Han provoserte meg, og jeg gikk med på det.

    Det skulle vise seg å bli skjebnesvangert for vertene, for tre minutter på overtid stanget Botheim inn matchvinnerscoringen for Malmö. (NTB)

    Fotboll, Allsvenskan, Djurgården - Malmö FF
    Foto: BILDBYRÅN
  • Arne Slot: – Jeg vil til Liverpool

    Feyenoord-trener Arne Slot legger ikke skjul på ønske om å bli Jürgen Klopps etterfølger som Liverpool-manager.

    – Det er ingen hemmelighet at jeg vil til Liverpool, iser Slot til ESPN like før Feyenoords kamp mot Go Ahead Eagles torsdag kveld.

    – Feyenoord og Liverpool er i forhandlingssamtaler. Jeg venter på hva som kommer ut av det. Jeg er selvskikker, og venter på at klubbene skal komme til enighet, fortsetter Slot.

    Nederlenderen har de siste dagene blitt sterkt koblet til Liverpool-jobben når Klopp forsvinner etter sesongen.

    Den nederlandkse storavisen De Telegraaf har skrevet at Feyenoord kan kreve opptil 15 millioner euro for Slot, som har en kontrakt med klubben som går ut sommeren 2026.

    Liverpool-kaptein Virgil van Dijk har snakket varmt om landsmannen som en potensiel manager.

    – Jeg synes han spiller på en måte og med en sånn filosofi at han kunne vært Liverpool-manager. Vi får se. Neste år kan vi fokusere på det, sa van Dijk til nederlandske Viaplay onsdag.

    Arne Slot
    Foto: Russell Cheyne / Reuters

Sendeplan

Kl. Program Kanal