Nye karanteneregler kan stoppe Team Ingebrigtsen – uaktuelt å reise uten fritak

Flere av Norges store OL-håp risikerer ti dager på karantenehotell når de skal hjem fra trening og konkurranser i land utenfor EØS og Schengen. Nå må Jakob og Henrik Ingebrigtsen trolig trekke seg fra Diamond League-åpningen i England.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

UTFORDRENDE: De nye reglene gjøre at det er uaktuelt for brødrene Ingebrigtsen å reise til Diamond League-stevnet i Storbritannia i slutten av mai.

Foto: Lise Åserud / NTB

Denne artikkelen er over en måned gammel, og kan inneholde utdaterte råd fra myndighetene angående koronasmitten.

Hold deg oppdatert i NRKs oversikt, eller gjennom FHIs nettsider.

Fra 9. mai innførte regjeringen nye regler for reisende fra land utenfor EØS- og Schengen-området. Nå må alle, uansett om reisen er nødvendig eller ikke, på karantenehotell ved ankomst til Norge.

Det skaper trøbbel for norske OL-håp. Trolig må Jakob og Henrik Ingebrigtsen trekke seg fra Diamond League-åpningen i Gateshead 23. mai, mens Hedda Hynne må vurdere å droppe Diamond League-stevnet i Doha 28. mai.

– Det kan jeg si med hundre prosent sikkerhet – hvis ikke det blir gjort endringer på de reglene så kan ingen av mine gutter reise utenlands og konkurrere, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

– Er det mulig for deg å la dine gutter sitte på karantenehotell i syv-åtte dager hvis du skal ha dem i form til OL?

– Nei, nei, nei. Selvsagt går ikke det.

Gjert Ingebrigtsen i Sandneshallen

PROVOSERT: Treneren mener ikke alle bør skjæres over én kam.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Reglene gjelder også for toppidrettsutøvere

Ingebrigtsen er klar i talen. Ingen av sønnene blir å se i Diamond League-stevnet i Gateshead i Storbritannia dersom reglene forblir som de er nå.

– Hvis vi skal sluses inn på et hotell når vi i løpet av de siste tre-fire dagene har vært testet fire-fem ganger, ikke vært i nærheten av en kjeft og besøkt det landet som har kommet desidert lengst på vaksinefronten, så blir det rett og slett bare for dumt, legger han til.

Justisdepartementet skriver i en e-post til NRK at det ikke finnes noe unntak for toppidrettsutøvere fra regelen om karantenehotell hvis man har vært utenfor EØS og Schengen.

– Reglene gjelder også for toppidrettsutøvere. Det finnes unntak for sterke velferdshensyn, det er en snever unntaksregel og gjelder kun for helt spesielle situasjoner, svarer kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad.

– Er det satt en dato for hvor lenge disse reglene gjelder?

– Nei, men regjeringen vurderer situasjonen fortløpende.

Får ikke gjort jobben sin

Friidrettssjef Erlend Slokvik forteller om mye frustrasjon blant trenere og utøvere.

– Det er umulig. De kan ikke sitte ti dager på et karantenehotell uten å få trent i oppkjøringen. Det går ikke, rett og slett, sier friidrettssjef Erlend Slokvik.

Erlend Slokvik

FRUSTRERT: Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik.

Foto: Fredrik Hagen

De nye reglene kan få konsekvenser for mange, da det ikke lenger er mulig å gjennomføre karantenetiden i egen bolig. Alternativet til karantenehotell er ti dager i et land innenfor EØS og Schengen.

– Det betyr jo at vi bare får gå hjem og skifte innholdet i kofferten før vi må reise igjen. Også må vi en ny runde i den samme mølla, og sånn må vi egentlig holde på. Neste Diamond League er i Doha, sier Ingebrigtsen.

Både friidrettsutøvere og utøvere fra andre idretter der utøverne må til utlandet kan bli påvirket. Brødrene Ingebrigtsen og Hedda Hynne er noen av dem som i utgangspunktet skal reise på konkurranser i land utenfor EØS og Schengen.

– Tidlig i en OL-sesong så tror jeg at jeg hadde valgt det bort, rett og slett. Ikke tatt sjansen på det, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han mener det er for risikabelt for utøverne dersom de blir sittende på et karantenehotell.

– Et karantenehotell er for fjernt fra den virkeligheten og hverdagen de ellers lever i, og det blir en for stor sjanse å ta, sier han.

Vebjørn Rodal, VM 2013

VILLE IKKE TATT SJANSEN: Rodal mener det er stor forskjell på om utøverne er i hjemme- eller hotellkarantene.

Foto: Lise Åserud / NTB

Men de kommende konkurransene i landene utenfor dette området er viktige for utøverne. Erik Sakshaug, Hynnes trener og samboer, forteller at de har to alternativer: Enten bli værende i et EØS/Schengen-land i ti dager etter stevnet – eller droppe stevnet i Doha helt.

– Det ville vært svært uheldig, fordi det er et veldig viktig stevne i OL-oppkjøringen, forteller Sakshaug.

Hedda Hynne har ikke offisielt klart OL-kravet for Tokyo, ettersom superløpene hennes i fjor fant sted mens OL-kvalifiseringen var satt på pause. Heller ikke Henrik Ingebrigtsen har klart OL-kravet. Begge ligger godt an til å komme seg til Tokyo via verdensrankingen, men for å beholde gode plasseringer der, trenger de også å konkurrere i konkurransene som gir mest poeng. Det er Diamond League.

– De er viktige for de utøverne som skal kvalifisere seg til OL, det er viktig for å få konkurranseerfaring og det er viktig da det er en del av inntektsgrunnlaget til utøverne, sier Erlend Slokvik.

Føler du at dette er et arbeidsforbud?

– Ja, nærmest et yrkesforbud. Så lenge de ikke kan konkurrere i de landene hvor de viktige stevnene går, så er det jo det. Fordi da får de faktisk ikke gjort jobben sin.

Ber departementet om endring

Det kan likevel være et lite håp for OL-utøverne. Mandag sendte Norges idrettsforbund et brev til Justis- og beredskapsdepartementet, der de ber om tillatelse til at toppidrettsutøvere kan avvikle innreisekarantenen i sin egen – eller annen egnet bolig.

Karsten Warholm International : internasjonalt friidrettsstevne innendørs

LIKER INITIATIVET: Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er glad for initiativet til Norges idrettsforbund.

– Innstramningen kan potensielt ha store konsekvenser for enkelte utøvere. Hovedutfordringen er at det hindrer utøverne i å få trent og forberedt seg til lekene i Tokyo, sier Øvrebø.

«Dette er utøvere som lever av å holde seg friske og konkurranseklare, og som er svært urolige for om det innebærer økt smitterisiko å dra på karantenehotell med mange andre i stedet for å avvikle karantene i boliger de disponerer selv», står det blant annet i brevet, signert av generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg.

Avslutningsvis skriver de at saken haster, og at de ønsker avklaring innen de nærmeste dagene. Den avklaringen haster også for Team Ingebrigtsen.

– Vi er i en internasjonal idrett, vi må reise ut av landet for å konkurrere. Ellers må vi bare droppe hele sesongen og begynne å konkurrere neste år. Men gutta vil gjerne kvalifisere seg til OL, og da må de ut og konkurrere, sier Gjert Ingebrigtsen.

Mer om koronaviruset

Status Norge

Sist oppdatert: 13.06.2021
1 152
Smittede siste 7 dager
47
Innlagte
789
Døde
1 929 544
Vaksinerte

Siste nytt

 • Ingen norske OL-deltakere i karate

  Norge reiser til OL i Tokyo uten karateutøvere. Ingen av de norske nådde opp i helgens globale kvalifisering i Paris.

  Andrine Hilton fikk en fin start i kumite +61-kilosklassen. Hun vant sine to første kamper søndag, men kom til kort mot Melissa Bratic. Canadieren vant 3-0.

  Siste mulighet via en rekvalifisering forsvant da Bratic selv røk ut i semifinalen.

  OL-drømmen brast for Adrian Lopez Salas i første runde i +75-kilosklassen. Nordmannen tapte 0-2 for Aliaksej Vodtsjyts fra Hviterussland. I likhet med Hilton fikk han ingen ny sjanse via rekvalifiseringen.

  Lørdag tapte Bettina Alstadsæther knepent 2-3 for ungarske Aleksandra Ilankovic i en rekvalifiseringsrunde. Før det både tapte og vant hun en kamp i kumite 61-kilosklassen.

  Team Tokyo OL 2020
  Foto: Heiko Junge / NTB
 • Kjører toppklassen i VM-runden

  Oliver Solberg (19) stiller blant elitekjørerne i Safari-rallyet i Kenya senere i måneden. Det blir den første VM-runden i rally i Afrika siden 2002.

  Solberg måtte nylig stå over Rally Italia Sardinia på grunn av koronakarantene. Der skulle han etter planen ha kjørt den største klassen for andre gang i karrieren.

  Nå skjer det i stedet i Nairobi mellom 24. og 27. juni. Solberg viste i WRC-debuten tidligere i år at han har tempoet inne.

  – Jeg vet at jeg snakker mye om drømmer, men dette er virkelig en av de store. 19 år er gått siden sist VM-runden i Kenya ble kjørt. At jeg får sjansen til å kjøre i den største klassen i Hyundais fabrikkbil når sporten gjør vendereis til Afrika, er enormt stort, sier Solberg i en pressemelding.

  Oliver Solberg Rally Sweden
  Foto: Micke Fransson/tt / NTB
 • Smadret verdensrekorden

  Australske Kaylee McKeown (19) fikk råsterke 57,45 på 100 meter rygg søndag. Den australske svømmeren knuste verdensrekorden med 12 hundredeler.

  Den nye bestenoteringen ble satt i Adelaide i forbindelse med den australske uttakskvalifiseringen til OL.

  McKeown har i år vært i strålende form. Søndag fikk hun en toppfart som holdt til å slette USA-rivalen Regan Smiths verdensrekord på 57,57 fra VM i 2019.

  I det mesterskapet tok McKeown sølvet på 200 meter rygg. Gullet gikk til nevnte Smith.

  Kaylee McKeown
  Foto: Brenton Edwards / AFP

Sendeplan

Kl. Program Kanal