Hopp til innhold

Nye karanteneregler kan stoppe Team Ingebrigtsen – uaktuelt å reise uten fritak

Flere av Norges store OL-håp risikerer ti dager på karantenehotell når de skal hjem fra trening og konkurranser i land utenfor EØS og Schengen. Nå må Jakob og Henrik Ingebrigtsen trolig trekke seg fra Diamond League-åpningen i England.

VM i friidrett 2019 i Doha i Qatar

UTFORDRENDE: De nye reglene gjøre at det er uaktuelt for brødrene Ingebrigtsen å reise til Diamond League-stevnet i Storbritannia i slutten av mai.

Foto: Lise Åserud / NTB

Fra 9. mai innførte regjeringen nye regler for reisende fra land utenfor EØS- og Schengen-området. Nå må alle, uansett om reisen er nødvendig eller ikke, på karantenehotell ved ankomst til Norge.

Det skaper trøbbel for norske OL-håp. Trolig må Jakob og Henrik Ingebrigtsen trekke seg fra Diamond League-åpningen i Gateshead 23. mai, mens Hedda Hynne må vurdere å droppe Diamond League-stevnet i Doha 28. mai.

– Det kan jeg si med hundre prosent sikkerhet – hvis ikke det blir gjort endringer på de reglene så kan ingen av mine gutter reise utenlands og konkurrere, sier Gjert Ingebrigtsen til NRK.

– Er det mulig for deg å la dine gutter sitte på karantenehotell i syv-åtte dager hvis du skal ha dem i form til OL?

– Nei, nei, nei. Selvsagt går ikke det.

Gjert Ingebrigtsen i Sandneshallen

PROVOSERT: Treneren mener ikke alle bør skjæres over én kam.

Foto: Anders Skjerdingstad / NRK

– Reglene gjelder også for toppidrettsutøvere

Ingebrigtsen er klar i talen. Ingen av sønnene blir å se i Diamond League-stevnet i Gateshead i Storbritannia dersom reglene forblir som de er nå.

– Hvis vi skal sluses inn på et hotell når vi i løpet av de siste tre-fire dagene har vært testet fire-fem ganger, ikke vært i nærheten av en kjeft og besøkt det landet som har kommet desidert lengst på vaksinefronten, så blir det rett og slett bare for dumt, legger han til.

Justisdepartementet skriver i en e-post til NRK at det ikke finnes noe unntak for toppidrettsutøvere fra regelen om karantenehotell hvis man har vært utenfor EØS og Schengen.

– Reglene gjelder også for toppidrettsutøvere. Det finnes unntak for sterke velferdshensyn, det er en snever unntaksregel og gjelder kun for helt spesielle situasjoner, svarer kommunikasjonsrådgiver Linda Hafstad.

– Er det satt en dato for hvor lenge disse reglene gjelder?

– Nei, men regjeringen vurderer situasjonen fortløpende.

Får ikke gjort jobben sin

Friidrettssjef Erlend Slokvik forteller om mye frustrasjon blant trenere og utøvere.

– Det er umulig. De kan ikke sitte ti dager på et karantenehotell uten å få trent i oppkjøringen. Det går ikke, rett og slett, sier friidrettssjef Erlend Slokvik.

Erlend Slokvik

FRUSTRERT: Toppidrettssjef i Norges Friidrettsforbund, Erlend Slokvik.

Foto: Fredrik Hagen

De nye reglene kan få konsekvenser for mange, da det ikke lenger er mulig å gjennomføre karantenetiden i egen bolig. Alternativet til karantenehotell er ti dager i et land innenfor EØS og Schengen.

– Det betyr jo at vi bare får gå hjem og skifte innholdet i kofferten før vi må reise igjen. Også må vi en ny runde i den samme mølla, og sånn må vi egentlig holde på. Neste Diamond League er i Doha, sier Ingebrigtsen.

Både friidrettsutøvere og utøvere fra andre idretter der utøverne må til utlandet kan bli påvirket. Brødrene Ingebrigtsen og Hedda Hynne er noen av dem som i utgangspunktet skal reise på konkurranser i land utenfor EØS og Schengen.

– Tidlig i en OL-sesong så tror jeg at jeg hadde valgt det bort, rett og slett. Ikke tatt sjansen på det, sier NRKs friidrettsekspert Vebjørn Rodal.

Han mener det er for risikabelt for utøverne dersom de blir sittende på et karantenehotell.

– Et karantenehotell er for fjernt fra den virkeligheten og hverdagen de ellers lever i, og det blir en for stor sjanse å ta, sier han.

Vebjørn Rodal, VM 2013

VILLE IKKE TATT SJANSEN: Rodal mener det er stor forskjell på om utøverne er i hjemme- eller hotellkarantene.

Foto: Lise Åserud / NTB

Men de kommende konkurransene i landene utenfor dette området er viktige for utøverne. Erik Sakshaug, Hynnes trener og samboer, forteller at de har to alternativer: Enten bli værende i et EØS/Schengen-land i ti dager etter stevnet – eller droppe stevnet i Doha helt.

– Det ville vært svært uheldig, fordi det er et veldig viktig stevne i OL-oppkjøringen, forteller Sakshaug.

Hedda Hynne har ikke offisielt klart OL-kravet for Tokyo, ettersom superløpene hennes i fjor fant sted mens OL-kvalifiseringen var satt på pause. Heller ikke Henrik Ingebrigtsen har klart OL-kravet. Begge ligger godt an til å komme seg til Tokyo via verdensrankingen, men for å beholde gode plasseringer der, trenger de også å konkurrere i konkurransene som gir mest poeng. Det er Diamond League.

– De er viktige for de utøverne som skal kvalifisere seg til OL, det er viktig for å få konkurranseerfaring og det er viktig da det er en del av inntektsgrunnlaget til utøverne, sier Erlend Slokvik.

Føler du at dette er et arbeidsforbud?

– Ja, nærmest et yrkesforbud. Så lenge de ikke kan konkurrere i de landene hvor de viktige stevnene går, så er det jo det. Fordi da får de faktisk ikke gjort jobben sin.

Ber departementet om endring

Det kan likevel være et lite håp for OL-utøverne. Mandag sendte Norges idrettsforbund et brev til Justis- og beredskapsdepartementet, der de ber om tillatelse til at toppidrettsutøvere kan avvikle innreisekarantenen i sin egen – eller annen egnet bolig.

Karsten Warholm International : internasjonalt friidrettsstevne innendørs

LIKER INITIATIVET: Toppidrettssjef Tore Øvrebø.

Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB

Toppidrettssjef Tore Øvrebø er glad for initiativet til Norges idrettsforbund.

– Innstramningen kan potensielt ha store konsekvenser for enkelte utøvere. Hovedutfordringen er at det hindrer utøverne i å få trent og forberedt seg til lekene i Tokyo, sier Øvrebø.

«Dette er utøvere som lever av å holde seg friske og konkurranseklare, og som er svært urolige for om det innebærer økt smitterisiko å dra på karantenehotell med mange andre i stedet for å avvikle karantene i boliger de disponerer selv», står det blant annet i brevet, signert av generalsekretær i NIF, Karen Kvalevåg.

Avslutningsvis skriver de at saken haster, og at de ønsker avklaring innen de nærmeste dagene. Den avklaringen haster også for Team Ingebrigtsen.

– Vi er i en internasjonal idrett, vi må reise ut av landet for å konkurrere. Ellers må vi bare droppe hele sesongen og begynne å konkurrere neste år. Men gutta vil gjerne kvalifisere seg til OL, og da må de ut og konkurrere, sier Gjert Ingebrigtsen.

Siste nytt

  • Fotballkamp i Nederland stoppet – keeper fikk akutt behandling

    Lørdagens oppgjør mellom RKC Waalwijk og Ajax ble ikke ferdigspilt.

    I sluttminuttene lå hjemmelagets målvakt bevisstløs på bakken etter en duell.

    Situasjonen skjedde da Etiënne Vaessen kolliderte med Ajax-spissen Brian Brobbey i det 83. minutt. Det ble umiddelbart ropt på medisinsk hjelp.

    Ifølge den nederlandske avisen De Telegraaf ble det satt i gang gjenoppliving, og noen minutter senere ble Vaessen båret av banen og fraktet til sykehus.

    28-åringen skal være ved bevissthet, melder lokalavisen Brabants Dagblad.

    Ajax ledet bortekampen 3-2 da hendelsen oppsto. TV-bildene viste flere spillere som var fortvilet og tok til tårene.

    Over høyttaleranlegget ble det først meldt at kampen var midlertidig avbrutt, men senere kom beskjeden om at den ikke kom til å bli gjenopptatt. (NTB)

    Waalwijk Ajax
    Foto: OLAF KRAAK / AFP
  • Dommerforeningen innrømmer stor VAR-feil: Liverpool snytt for scoring

    Like før Tottenham scoret kampens første (tellende) mål, sendte Liverpools Luis Díaz ballen i mål.

    Målet ble annullert for offside, men det skulle det ifølge dommerforeningen aldri blitt.

    Det skriver de i en uttalelse lørdag kveld, ifølge BBC.

    De skriver at en betydelig menneskelig feil oppsto da VAR ikke grep inn for å se nærmere på situasjonen, og at det skulle ha blitt dømt mål for Liverpool.

    På TV-sendingen ble aldri de «velkjente» VAR-strekene tegnet opp og Liverpool-manager Jürgen Klopp var i intervju med Sky Sports etter kampen klar på at TV-bildene viste at Díaz ikke var i offsideposisjon - i en kamp som Tottenham til slutt vant 2-1.

    For Liverpool fikk kampen en marerittstart da Curtis Jones ble sendt i dusjen etter 25 minutter. Midtbanespilleren fikk først gult kort av dommer Simon Hooper, men det ble omgjort til rødt kort etter at VAR grep inn.

    Son Heung-min sendte Tottenham i ledelsen ti minutter senere, men på overtid i første omgang utlignet Cody Gakpo for gjestene.

    I samme situasjon fikk han seg en smell og ut til andre omgang kom Diogo Jota inn for Liverpool.

    Halvveis i den andre omgangen ble vondt til verre for Liverpool da Jota fikk to gule kort på under to minutter. Selv om Liverpool måtte spille over 20 minutter og de seks tilleggsminuttene med ni mann, så det ut til å bli 1-1.

    Men så, fem og et halvt minutt på overtid kom den avgjørende scoringen da Jöel Matip satte et innlegg inn i eget nett.

    Dermed ble det sesongens første ligatap for Liverpool, mens Tottenham nå er ett poeng bak ligaleder Manchester City og ett poeng foran Liverpool.

    Premier League - Tottenham Hotspur v Liverpool
    Foto: PETER CZIBORRA / Reuters
  • Breistøl og Mørk bombarderte Vipers – «norske» Esbjerg tok knepen borteseier

    Norske landslagsspillere var helt sentrale i Esbjergs 38-37-seier borte mot tittelholder Vipers Kristiansand i mesterligaen i håndball.

    Med seieren klatret Esbjerg opp på 3.-plass i gruppe B. Danskene står med seks poeng på fire kamper, mens Vipers følger to poeng bak.

    Til tross for å ha scoret kampens første mål, fikk Vipers en svært tung start. Esbjerg jobbet seg raskt opp i en 6-1-ledelse.

    Luken på fem mål holdt de også hele veien til pause da lagene gikk i garderoben på 20-15 i favør gjestene.

    Etter hvilen kom Vipers ut i et helt annet tempo og kjempet seg tilbake på 29-29. Det holdt likevel ikke da Esbjerg satte inn en sluttspurt.

    Vipers' Anna Vjakhireva ble kampens toppscorer med sine elleve nettkjenninger, mens Nora Mørk og Kristine Breistøl scoret henholdsvis ni og åtte mål for Esbjerg.

    I tillegg til den norske landslagsduoen noterte også Henny Reistad seg med åtte nettkjenninger, mens Sanna Solberg-Isaksen scoret fire mål.

    Vipers skal opp mot tabelltopp Krim i neste CL-runde 21. oktober, mens Esbjerg tar imot Ferencvarosi dagen etter. (NTB)

    Håndball, Champions League: Vipers - Team Esbjerg
    Foto: Tor Erik Schrøder / NTB

Sendeplan

Kl. Program Kanal
Sportsvideoer
Spiller nå
Hovland med hole-in-one - bilder med tillatelse fra Viaplay 01:16
Neste